Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Παίζοντας “κρυφτό της χαράς” με τη Μαριλένα Καββαδά στο Δημοτικό Σχολείο Βλυχού

Παίζοντας “κρυφτό της χαράς” με τη Μαριλένα Καββαδά στο Δημοτικό Σχολείο Βλυχού

0

Το βράδυ του Σαββάτου (12 Αυγούστου) στο Δημοτικό Σχολείο του Βλυχού στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βλυχού-Γενίου “Θέαλος”, είχαμε την τιμή και την χαρά να έχουμε κοντά μας ένα μοναδικό κορίτσι. Μια Βλυχιώτισσα που έχει αφιερωθεί σε ένα σκοπό: να κάνει τα παιδιά να χαμογελούν, να μαθαίνουν, να παίζουν και να περνούν υπέροχες στιγμές μέσα από τα βιβλία, τα παιχνίδια και τις εκπληκτικές ιδέες της. Τη Μαριλένα Καββαδά.

Μια βραδιά αφιερωμένη στα παιδιά του Βλυχού, του Γενίου, της Λευκάδας. Μια βραδιά σε ένα χώρο που είναι αφιερωμένο στα παιδιά. Στο Δημοτικό Σχολείο του Βλυχού.

Εκεί λοιπόν η γλυκιά Μαριλένα ζωντάνεψε το αγαπημένο της βιβλίο, ένα βιβλίο γραμμένο με άπειρη αγάπη για τα παιδιά αλλά και για τις απλές χαρές της ζωής που όλοι αναζητάμε στα μεγάλα και τα σπουδαία και που τελικά είναι να … εκεί δίπλα μας, στα μικρά και τα απλά. Μας ζωντάνεψε “Το κρυφτό της χαράς”.

Παιδιά και “μεγάλοι” με καρδιά παιδιού, την συντρόφεψαν στο ταξίδι αυτό, στην αναζήτηση της χαράς, παρέα με τους ήρωες της, την χελώνα, το λαγό, το σκαντζόχοιρο, τον αηδόνι, τον σκίουρο. Αφήγηση, μουσική, παιχνίδι, γυμναστική, χορός, αστεία και πολύ πολύ γέλιο, ένωσαν μικρούς και μεγάλους. Η φωνή της Μαριλένας καθώς μας παρουσίαζε τις περιπέτειες των ηρώων της, εμπλέκονταν γλυκά με την υπέροχη μουσική του Ν. Γ. Παπαδογιώργου από το CD που συνοδεύει το βιβλίο της.

Ξαφνικά όλοι μέσα στην αίθουσα του σχολείου μεταμορφωθήκαμε σε ψυχούλες του δάσους που παίζαμε, χορεύαμε, διασκεδάζαμε, μιλούσαμε, γελούσαμε, αλλά μαζεύαμε και ό,τι μας είχε απομείνει μετά από μια μεγάλη καταιγίδα που ήρθε ξαφνικά και όλοι μαζί ανακαλύψαμε τη μοναδική, τη δική μας χαρά μέσα από αυτά τα απλά που μας κάνουν και χαμογελάμε, ακόμα κι αν όλα γύρω μας νιώθουμε ότι είναι σκεπασμένα με σύννεφα: Ένα παγωτό σοκολάτα, η θάλασσα, οι φίλοι μας, τα παιδιά μας, η Λευκάδα μας.

Το σκηνικό της όμορφης αυτής παρουσίασης-παράστασης ήταν φτιαγμένο από τρία παιδιά του Βλυχού, την Έλενη, την Έλενα και τον Αποστόλη, με την καθοδήγηση της Μαριλένας. Ενώ στο τέλος της αφήγησης και του παιχνιδιού ένα άλλο μεγάλο έργο φτιάχτηκε από όλα τα παιδικά χεράκια που ήταν μαζί μας. Ένας ουρανός γεμάτος αστέρια και ευχές και όνειρα παιδιών γεμάτα “χαρά” και γέλιο.

Η βραδιά έκλεισε γλυκά με υπέροχα γλυκίσματα, κέρασμα του Θέαλου σε μικρούς και μεγάλους.

Ευχαριστούμε θερμά την Μαριλένα Καββαδά που αφιέρωσε πολύτιμες στιγμές από την ξεκούραση των διακοπών της για να την περάσει μαζί μας στο Δημοτικό Σχολείο του Βλυχού.

Το Δημοτικό Σχολείο του Βλυχού πλέον νιώθει τις παιδικές καρδούλες και ζωντανεύει από τις φωνές του μόνο στις εκδηλώσεις που ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Βλυχού-Γενίου διοργανώνει εκεί αφιερωμένες στα παιδιά, μιας και έχει κάμποσα χρόνια που δεν λειτουργεί ως σχολικός χώρος ακολουθώντας δυστυχώς την πορεία των περισσοτέρων σχολείων των χωριών του νησιού μας.

Η Μαριλένα συγκινημένη κι εκείνη από την βραδιά στο σχολείο του χωριού που πέρασε τα παιδικά, εφηβικά αλλά και ενήλικα καλοκαίρια της, και που εξακολουθεί να τα περνάει εδώ, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook (και με την άδεια της το μοιραζόμαστε κι εμείς εδώ μαζί σας):

Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά η χθεσινή… 
Παρέα με παιδιά και γονείς (που όταν ήταν παιδιά παίζαμε μαζί σε αυτό το μαγευτικό χωριουδάκι), παππούδες, γιαγιάδες, φίλους, επισκέπτες του νησιού και μέλη του πολιτιστικού συλλόγου “ΘΕΑΛΟΣ”… 
Παίξαμε ΤΟ ΚΡΥΦΤΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ! 
Σε ένα σχολείο που δεν λειτουργεί πια … 
Σε ένα νησί που δεν διαθέτει πλέον παρά ΜΟΝΟ ΜΙΑ ανοιχτή παιδική χαρά!

Και τα καταφέραμε! 
ΤΗ ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΗ ΧΑΡΑ ΜΑΣ! 
Στην απλότητα της! Χωρίς πολυτέλειες…
Στο παραμύθι, το παιχνίδι, την καλή συντροφιά και τα γλυκά κεράσματα!

Ευχαριστώ γι’ αυτήν την εμπειρία τον Πολιτιστικό Σύλλογο “ΘΕΑΛΟ” και την ακούραστη πρόεδρο του, Sapfo Kavvada, γι αυτή την πρόσκληση … γι αυτή την αγκαλιά!

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως την αγαπημένη μου φίλη Χρυσούλα Σκλαβενίτη γιατί στήριξε αυτή την προσπάθεια, από την πρώτη στιγμή έως την τελευταία, με αστείρευτη αγάπη… Για το χωριό αλλά και για μένα (κι αυτό το λέω με καμάρι!!!).

Ευχαριστώ όλο το χωριό μας!

Μολονότι όμως, ότι κι αν κάνω … το κάνω πάνω απ’ όλα για τα παιδιά … αυτή την πρώτη αφήγηση παραμυθιού μου στο Βλυχό, θα ήθελα να την αφιερώσω:

  • Στον παππού μου Δημήτρη Καββαδά (Ψωμά), που ξεκινώντας από τούτο το χωριό έγινε ένας αγαπητός και σπουδαίος γιατρός με απίστευτες τιμητικές διακρίσεις…
  • Στον θείο μου Themos Kavvadas που περνώντας κι από αυτό το σχολείο έγινε ένας εξαιρετικός επιστήμονας κι επιτυχημένος επαγγελματίας στον κόσμο της βιομηχανίας…
  • Και κυρίως, στον πατέρα μου Σπύρος Καββαδάς, που υπηρέτησε τούτο τον τόπο ως Δήμαρχος με την ψυχή του… ενώ μεγαλώνοντας με, μου έμαθε να αγαπώ, να σέβομαι και να αγωνίζομαι γι αυτό το μέρος, όπως μπορώ!

Με την ευχή να ανοίξουν σύντομα οι παιδικές χαρές της Λευκάδας … Και ο “ΘΕΑΛΟΣ” να βρει τους οικονομικούς πόρους (γιατί τους ψυχικούς τους διαθέτει ήδη) για να πετύχει κάθε στόχο του …

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού! 
Μαριλένα”

Το βιβλίο “Το κρυφτό της χαράς” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ, όπως και τα δυο τελευταία βιβλία της Μαριλένας “Ο Φάρος με τα χίλια μυστικά” και “Το αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι”.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα και τις δραστηριότητες της:
τηλ. 2102016380 – 6937708279
e-mail: marilenakavada@ath.forthnet.gr
www.facebook.com/marilena.kavada
www.facebook.com/magiko.kohili.gr
www.magiko-kohili.gr

Προηγούμενο άρθροΜια γαλήνια βραδιά στο Νήιον συζητήσαμε για την “Ντοκουμέντα”
Επόμενο άρθροΤα σημάδια της απιστίας για άνδρες και γυναίκες