Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Οι δραστηριότητες του Πήγασου

Οι δραστηριότητες του Πήγασου

0
https://www.mylefkada.gr/2010/June/pigasosparastasi6.jpg

https://www.mylefkada.gr/https://www.mylefkada.gr/wp-content/uploads/2010/06/pigasosparastasi6.jpg

Ενημέρωση από τον Όμιλο Λαϊκών Χορών “Πήγασος Λευκάδας”.

Ο Όμιλος Λαϊκών Χορών Πήγασος Λευκάδας τελειώνοντας τη χορευτική χρονιά 2012-13 και ενόψει της νέας, παραθέτει τις καλοκαιρινές δραστηριότητες του σωματείου θέλοντας να γνωστοποιήσει τη πολιτιστική του δράση, μέσα από τη μεθοδική και συστηματική δουλειά που επιτελείται με γνώμονα την αγάπη και το σεβασμό στην παράδοση και τον πολιτισμό.

Τα Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η ετήσια διήμερη χορευτική εκδήλωση του Ομίλου. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο Κηποθέατρο ”Άγγελος Σικελιανός” και τις δύο ημέρες όπου καταχειροκρότησε τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους χορευτές-τριες.

Η πρώτη μέρα ήταν μια αναφορά στη χορευτική παράδοση των νησιών του Αιγαίου. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση των χορών της Λευκάδας-που ως είθισται ξεκίνησε τη βραδιά-τα μικρότερα παιδιά του συλλόγου παρουσίασαν με άψογο τρόπο χορούς από τη Σαλαμίνα, την Εύβοια, τη Σκύρο, τη Σάμο, τη Χίο και την Ικαρία. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο αποκριάτικο δρώμενο της τράτας από τη Σκύρο με τα σατυρικά δίστιχα που προκάλεσαν την ενθουσιώδη επιδοκιμασία του κοινού.

Διαφορετικό ήταν το κλίμα την επόμενη μέρα, η οποία ήταν αφιερωμένη στις αλησμόνητες πατρίδες καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από την ανταλλαγή των πληθυσμών. Η Καππαδοκία, η Σμύρνη, η Προποντίδα και η Κωνσταντινούπολη πλαισιωμένες από video και κείμενα με ιστορικές αναφορές παρέλασαν μπροστά από τα μάτια των θεατών υπό τους ήχους περισσότερο ή λιγότερο οικείων τραγουδιών μέσα σε κλίμα νοσταλγίας και συγκίνησης. Οι τελετουργικοί, στιβαροί χοροί των υψιπέδων της Ανατολής ακολουθήθηκαν από τους πιο ζωηρούς χορούς των παραλίων συρτούς και μπάλους, απτάλικους και χασάπικους.

Και η βραδιά έκλεισε αφήνοντας μια γεύση γλυκόπικρη για όσα χάθηκαν και για όσα μένουν και θα μείνουν για πάντα ζωντανά μέσα από τη μουσικοχορευτική μας παράδοση!

Το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 το σωματείο μας συμμετείχε με το παιδικό του τμήμα στη 5η γιορτή χορευτικών νεανικών τμημάτων στην Καρυά παρουσιάζοντας χορούς από την Ικαρία κερδίζοντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού.
Στη συνέχεια 3 και 4 Αυγούστου, κατόπιν προσκλήσεως του μουσικοφιλολογικού ομίλου Απόλλωνα Καρυάς, συμμετείχαμε με 20 μελή ομάδα στο Χωριάτικο γάμο τόσο στην σκηνική αναπαράσταση όσο στη γαμήλια τελετή και το γλέντι αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την οργάνωση και την φιλοξενία των υπευθύνων αλλά και των απλών ανθρώπων που στήριξαν τις εκδηλώσεις στο ορεινό κεφαλοχώρι μας.

Η χορευτική χρονιά 2012-13 κλείνει με τη συμμετοχή της χορευτικής μας ομάδας-για 23η συνεχή χρονιά-στο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια από την περιοχή της Καππαδοκίας( Φάρασα-Καισάρεια-Σινασός-Μιστί) ξέροντας ότι ίσως για πολλούς ανθρώπους οι Τουρκόφωνοι Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι, κάτοικοι της Ελληνικής Ανατολής, να είναι άγνωστοι .Κι όμως είναι οι Έλληνες πολλών χωριών της Ανατολίας.Οι χοροί και τα τραγούδια τους ήταν οι λιγοστές αποσκευές που έφεραν στον Ελλαδικό χώρο όπου και εγκαταστάθηκαν μετά το Μεγάλο Διωγμό και την ανταλλαγή των πληθυσμών .Ήταν ένας τρόπος να ανακουφίσουν την απρόσμενη και σκληρή τους μοίρα. Ένα πρόγραμμα που αποδόθηκε με ιδιαίτερο σεβασμό και κατάνυξη και επιλέχθηκε ως ελάχιστος φόρος τιμής σε εκείνους που κατάφεραν μετά την πτώση να σηκωθούν ,μετά το θρήνο να τραγουδούν, μετά το πένθος να χορεύουν!!!!

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013 συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις μνήμης για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου που πραγματοποιήθηκαν στη Ζάκυνθο.

Τελειώνοντας το Σωματείο μας θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων όπου ακούραστα ,υπομονετικά, με αγάπη και μεράκι κατέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχή οργάνωση απαιτητικών παραστάσεων.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους δασκάλους του χορευτικού κο Παπαδόπουλο Δημήτρη που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανέλαβε με επιτυχία τη διδασκαλία των αρχάριων τμημάτων καθώς και την κα Ερμιόνη Γρηγόρη που βρίσκεται πάντα δίπλα στο σωματείο μας τα τελευταία 20 χρόνια όπου ακούραστα και υπομονετικά διδάσκει και έχει την επιμέλεια και την οργάνωση όλων των παραστάσεων .

Τέλος ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους μαθητές –τριες του χορευτικού μας,τις οικογένειες τους και τα μέλη μας για την αμέριστη συμπαράσταση τους και υποστήριξη τους στο δύσκολο έργο μας.

ΤΟ Δ.Σ

Προηγούμενο άρθροΣκάστε! Έχετε ακόμα λίπος
Επόμενο άρθροΣυνελήφθη ημεδαπός για κατοχή κάνναβης και λαθραίου καπνού στην Λευκάδα