Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Ο Πήγασος Λευκάδας στον Βενετσιάνικο Γάμο στη Ζάκυνθο

Ο Πήγασος Λευκάδας στον Βενετσιάνικο Γάμο στη Ζάκυνθο

0
foto20

foto20

Ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη.

Την ευκαιρία να συμμετάσχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είχε ο Όμιλος Λαϊκών Χορών “ΠΗΓΑΣΟΣ” Λευκάδας στην αναβίωση του Βενετσιάνικου γάμου στην πόλη της Ζακύνθου το Σάββατο 16 Μαρτίου 2013. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την μεγαλειώδη παρέλαση του “Βενετσιάνικου Γάμου”, αναβιώνοντας μια λαογραφική εθιμοτυπική παράσταση, ένα δρώμενο που προκαλεί την φαντασία μας και μας μεταφέρει στον 16ο αιώνα, σε έναν γάμο Ζακυνθινών ευγενών.

Η μεγαλειώδης πομπή που διέσχισε το ιστορικό κέντρο της πόλης, κατέληξε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου τελέστηκε ο γάμος. Στη συνέχεια ακολούθησε το γαμήλιο γλέντι με αναγεννησιακούς χορούς και προσφέρθηκαν παραδοσιακά Ζακυνθινά γαμήλια κεράσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντυπωσιακή Γαμήλια πομπή άνοιξε με τυμπανιστές και σημαιοφόρους. Ακολούθησαν οι νεόνυμφοι και οι κοντινοί συγγενείς τους. Η νόνα (γιαγιά) που μεταφέρθηκε μέσα σε λεντίκα (κλειστό φορείο εξαιρετικής τέχνης μέσα στο οποίο μετέφεραν τους ευγενείς) ενώ ακολούθησαν τα σεντούκια της νύφης με τα προικιά αλλά και η “στέψη”, όπου από εφέτος συμμετείχε το κοινό, με έναν τυχερό που απέκτησε το δώρο των νεόνυμφων.

Την πομπή πλαισίωσαν οι προσκεκλημένοι, οι οποίοι φορούν ακριβή αντίγραφα στολών του 16ου αιώνα, ενώ κορίτσια κρατούσαν κάνιστρα με ροδοπέταλα και μπομπονιέρες. Από τα μεγάφωνα της πόλης μας ακούγονταν αναγεννησιακή μουσική καθ” όλη τη διάρκεια της πομπής μεταφέροντάς μας έτσι σε καιρούς αλλοτινούς και αγαπημένους.

Ωστόσο, και η φετινή διοργάνωση του δρώμενου προσέλαβε πανιόνιο χαρακτήρα δεδομένου ότι συμμετείχαν πολιτιστικοί φορείς από όλα τα Επτάνησα.

Συγκεκριμένα, το χορευτικό τμήμα της Φιλαρμονικής Λευκίμμης Κέρκυρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Λαοδάμας” Κέρκυρας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φραγκάτων Κεφαλλονιάς “Ο Μέρμυγκας” και ο Όμιλος Λαϊκών Χορών Λευκάδας “Πήγασος” φορώντας τις ενδυμασίες τους και δίνοντας μια διαφορετική νότα. Μάλιστα, στο τέλος αντάλλαξαν δώρα, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και όλοι μαζί τραγούδησαν καντάδες.

To Σάββατο το πρωί 16-3-2013, μετά την παρέλαση για το κάλεσμα στον Βενετσιάνικο γάμο, όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Επτανήσων προσκεκλημένοι του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.κ. Διονυσίου, βρέθηκαν στον Ναό του Αγίου Διονυσίου, πολιούχου της Ζακύνθου και αφού διαβάστηκαν τα απολυτίκια των τοπικών Αγίων μας μπροστά στο Ιερό σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου, οι χορευτές όλων των συγκροτημάτων προσκύνησαν τον Άγιο. Στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Εκκλησιαστικό Μουσείο του Αγίου Διονυσίου και έλαβαν ένα συμβολικό δώρο απο τον Μητροπολίτη Ζακύνθου.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Ζακύνθου όπου τους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ζακυνθίων και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών με τους υπευθύνους των αποστολών.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Σύλλογός μας στην διάρκεια της παρέλασης παρουσίασε μια αναπαράσταση της Γαμήλιας πομπής του Λευκαδίτικου Γάμου με το ζεύγος των νεονύμφων, τους συμπεθέρους,τους συγγενείς, το παραδοσιακό κουλούρι της Νύφης στολισμένο με λουλούδια του Νησιού μας, κεράσματα του γάμου όπως αμύγδαλα, καρύδια, ρόδι, ζαχαράτα (κουφέτα), ρύζι και ροδοπέταλα για τα καλορίζικα, το κλωναράκι βασιλικού στο αυτί των ανδρών, και φυσικά την Λευκαδίτικη χειροποίητη Λαδόπιτα, γεγονός που εντυπωσίασε την οργανωτική επιτροπή αλλά και όλον τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση λαμβάνοντας τα καλύτερα σχόλια και το μεγαλύτερο χειροκρότημα!!!

Τον θαυμασμό και τα πιο κολακευτικά σχόλια όλων εισέπραξαν οι γυναικείες νυφιάτικες φορεσιές μας καθώς και οι γιορτινές φορεσιές των παντρεμένων γυναικών!

Μετά την παρέλαση, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση του Βενετσιάνιου Γάμου και όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Επτανήσων παρουσίασαν τους παραδοσιακούς χορούς τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου!!!

Ο Σύλλογος μας παρουσίασε τους παραδοσιακούς χορούς της Λευκάδας με Επτανησιακή μουσική και καταχειροκροτήθηκε για την άψογη απόδοση και εμφάνισή του!!

Τέλος, θα θέλαμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε την υπεύθυνη της αποστολής και δασκάλα του χορευτικού κ. Ερμιόνη Γρηγόρη, όλους τους χορευτές και χορεύτριες του Συλλόγου μας για την άψογη συνεργασία και απόδοση καθώς και όλους όσους βοήθησαν για την επιτυχία αυτού του ταξιδιού!!!

το Δ.Σ.

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
Προηγούμενο άρθροΈργα της Σοφίας Βλάχου – Πρωτόπαππα με εικόνες από τα ποιήματα της Νόνης Σταματέλου
Επόμενο άρθροΈλληνες. Πούθε κρατάει η σκούφια μας αλήθεια;