Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πολιτισμός - Εκδηλώσεις ΙΗ΄ Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών: Δεύτερη Ημέρα

ΙΗ΄ Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών: Δεύτερη Ημέρα

0
IMG 0467

IMG 0467

Ζωγραφική: Ζώης-Διονύσιος Ζαβερδινός, οικογένεια Δοξαρά-Γαζή-Σίδερη.

Ολοκληρώθηκε το ΙΗ΄ Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας. Η δεύτερη και τελευταία ημέρα ήταν αφιερωμένη στη ζωγραφική και συγκεκριμένα στο Ζώη-Διονύσιο Ζαβερδινό και στην οικογένεια Δοξαρά-Γαζή-Σίδερη.

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με τον προεδρεύων Κώστα Γλένη να καλωσορίζει το κοινό που γέμισε την αίθουσα για μια ακόμη ημέρα και να δίνει το λόγο στην Αθηνά Σχινά, Κριτικό και Ιστορικό Τέχνης, η οποία μίλησε για τις εικαστικές δημιουργίες του Ζώη Ζαβερδινού. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών Θωμάς Π. Κατωπόδης διάβασε κείμενο του δεύτερου ομιλητή Αργύρη Σφουντούρη, προσωπικού φίλου του Ζώη Ζαβερδινού και επιζών της σφαγής του Διστόμου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί. Στο κείμενο του ο κ. Σφουντούρης αναφέρεται στη ζωή, στο έργο και στην προσωπικότητα του τιμώμενου ζωγράφου. Ο Ζώης Ζαβερδινός προτίμησε να αυτοπαρουσιαστεί με ένα πρωτότυπο τρόπο, μέσω διαλογικής συζήτησης με την κ. Σχινά.

Στη δεύτερη ενότητα η Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, Δρ. Ιστορικός της Τέχνης παρουσίασε τα γενεαλογικά στοιχεία της οικογένειας Δοξαρά-Γαζή-Σίδερη και μέσω προβολής φωτογραφιών αναφέρθηκε στο έργο των αγιογράφων και ζωγράφων της οικογένειας στο πέρασμα των αιώνων. Η Εικαστικός και Θεωρητικός της Τέχνης Χαρά Σαΐτη αναφέρθηκε στο εικαστικό έργο του Θανάση Σίδερη, «του πλέον δημοφιλούς ζωγράφου του τόπου» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ενώ στη συνέχεια ο κ. Σίδερης αυτοπαρουσιάστηκε κάνοντας μια αναφορά στο έργο του, στην πορεία του και στις παρεμβάσεις του για την διάσωση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της πόλης.

Το ΙΗ΄ Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών αφιερωμένο σε σύγχρονους Λευκάδιους δημιουργούς έκλεισε ο Πρόεδρος της ΕΛΜ Θωμάς Π. Κατωπόδης με τα συμπεράσματα του διημέρου και τις ευχαριστίες.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του Ζώη-Διονύση Ζαβερδινού στην Αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου και τα εγκαίνια της έκθεσης της οικογένειας Δοξαρά-Γαζή-Σίδερη στην Αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος».

gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1  
Προηγούμενο άρθροΛιτάνευση Ι. Λάρνακας Αγίου Σπυρίδωνα
Επόμενο άρθροΕγκαίνια έκθεσης Ζώη Ζαβερδινού