Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Πρόσφατες νεανικές δράσεις της τοπικής μας Εκκλησίας

Πρόσφατες νεανικές δράσεις της τοπικής μας Εκκλησίας

0

Με την πατρική ευλογία και προτροπή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου και με την ευθύνη του Κέντρου Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας, στη διάρκεια του Αγίου Δωδεκαημέρου υλοποιήθηκε μια σειρά από ενδιαφέρουσες δράσεις για χάρη των παιδιών και των νέων μας, ενθουσιάζοντας ιδιαίτερα όσους έλαβαν μέρος, μικρούς και μεγάλους.

  • 4+1 χριστουγεννιάτικες ιστορίες ζωντάνεψαν στην «Παραμυθία»

Τέσσερις φανταστικές ιστορίες (παραμύθια) και μία αληθινή (η Γέννηση του Θεανθρώπου) είδαν να ζωντανεύουν στο φουαγιέ του νέου Θεάτρου της Λευκάδας οι πολυάριθμοι επισκέπτες της «Παραμυθίας», του χριστουγεννιάτικου θεματικού χωριού που δημιούργησε και φέτος το Κέντρο Νεότητας, με τη βοήθεια πολλών επαγγελματιών της πόλης μας και με τη συνεργασία μικρών και μεγάλων εθελοντών.

Περισσότεροι από 1.500 μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης επισκέφτηκαν με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους την «Παραμυθία», ενώ πολλοί ξαναήρθαν τις απογευματινές ώρες για να ξεναγήσουν οι ίδιοι γονείς, αδέρφια και φίλους.

Κατανόησαν ότι «Παραμυθία» σημαίνει παρηγοριά και ότι φανερώθηκε στον κόσμο η αληθινή Παραμυθία: ο Ίδιος ο Θεός που έγινε άνθρωπος.

Στους τέσσερις μεγάλους σταθμούς της πορείας προς τη Φάτνη τα παιδιά γνώρισαν τέσσερις ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες ιστορίες –καθεμιά με τα δικά της μηνύματα:

  • Η ιστορία των Τριών Δέντρων της Angela Elwell Hunt, που δείχνει ότι η Αγάπη του Θεού ετοιμάζει μεγάλες εκπλήξεις στη ζωή μας, φτάνει η καρδιά μας να δείχνει εμπιστοσύνη στο θέλημά Του
  • Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Charles Dickens, με τον Εμπενήζερ Σκρουτζ να αλλάζει, όταν καταλαβαίνει πως το κυνήγι του κέρδους δεν φέρνει την ευτυχία κι ότι ο μονόδρομος γι’ αυτήν περνάει από τον άρρωστο, τον φτωχό κι όποιον έχει ανάγκη.
  • Η περιπέτεια του Τέταρτου Μάγου του Henry Van Dyke, που  επέμεινε με τόλμη και αυταπάρνηση να αναζητά το νεογέννητο Βασιλιά, σκορπίζοντας ταυτόχρονα στους γύρω του την αγάπη με απλοχεριά
  • Η ιστορία του Σκληρόκαρδου Γίγαντα του Oscar Wilde, που ανοίγει τελικά το σπίτι του και την καρδιά του στα παιδιά, για να λιώσουν τα χιόνια που φέρνει ο εγωισμός και να ‘ρθει η άνοιξη, η χαρά της συνύπαρξης.

Στην «Παραμυθία» πραγματοποίησαν όμορφες και επιτυχημένες εμφανίσεις η «Αγιομαυρίτικη Παρέα» με κάλαντα και άλλες μελωδίες· η Παιδική Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεώς μας που έψαλε κάλαντα παραδοσιακά, με την ευθύνη της κας Μαρίας Κακλαμάνη και δύο μουσικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας, με την ευθύνη των κ.κ. Άννας Χλωρού και Έκτορα Μερκούρη, που παρουσίασαν χριστουγεννιάτικες συνθέσεις και το μουσικοθεατρικό δρώμενο « Ο Χιονάνθρωπος» .

Θερμές ευχαριστίες οφειλετικά εκφράζουμε στους παρακάτω επαγγελματίες της πόλης μας που με τον τρόπο τους συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα αυτό το παραμυθένιο ταξίδι στην «Παραμυθία»: Τεχνικό Super Market “PROFI” (Μ. Λιβιτσάνου –  Σ. Κυρίτσης – Καλλιγόνι Λευκάδας) – Εμπόριο και κατεργασία ξύλου «ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ Α.Ε.» (Μεγάλη Βρύση Λευκάδας) – Kατάστημα ηλεκτρικών ειδών “ALIAGAS Lighting” (οδ. Πεφανερωμένης και οδ. Ξ. Γρηγόρη – Λευκάδα) – Αρτοποιείο ΑΡΓΥΡΟΣ (πλ. Αγ. Μηνά Λευκάδος) – Αρτοποιείο «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» (Ευστ. Κατωπόδης – Κεντρική Αγορά και Καλλιγόνι Λευκάδος) – Φωτογραφείο “STUDIOFLASH” (Νικ. Ζαμπέλης –πλ. Αγ. Μηνά Λευκάδος) – Υαλικά ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ (Κεντρική Αγορά Λευκάδος) – Πιτσαρία “OASIS” (Γ. Γαβρίλης – οδ. Σταδίου 2 – Λευκάδα)  – Super Market “EXPRESS” (1ο χλμ Λευκάδας – Νυδρίου – Σεχλιμπού Λευκάδος) – Ζαχαροπλαστείο “ZAMPELIS” (Γ. Ζαμπέλης – Βασιλική Λευκάδος) – Super Market ΣΟΛΔΑΤΟΣ (οδ. Πεφανερωμένης – Λευκάδα) – Τουριστικό Γραφείο “VLACHOS TOURS (οδ. Μητροπόλεως – Λευκάδα) – “MUSSES” (Βασ. Κακλαμάνη -οδ. Ηρώων Πολυτεχνείου & Κων. Τσερέ – Λευκάδα) – Οικοδομικά υλικά ΠΑΝ. ΧΑΡ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ (2ο χλμ. Λευκάδας –  Νυδριού –  Λευκάδα) – Ταχυμεταφορές “SPEEDEX” (πλ. Αγ. Μηνά Λευκάδος) –  Ζαχαροπλαστείο “SERANO” (Καπότης –  οδ. Καποδιστρίου 33 – Λευκάδα) – Ορθοπεδικά είδη ΚΑΤΩΧΙΑΝΟΣ (οδ. 8ης Μεραρχίας – έναντι Δικαστηρίων – Λευκάδα) – Κέντρο Δίαιτας και Αισθητικής ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΥΒΑ – Super Market ΑΡΙΣΤΑ (Νικιάνα) – Πρατήριο καυσίμων ΚΑΒΒΑΔΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (Απόλπαινα) – Σούπερ Μάρκετ “Carefour” (Μαραντοχώρι) – Ψαροταβέρνα «ΤΟ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ» (Αμμούσω Μαραντοχωρίου) – Τουριστικά «Έφη» (Σύβοτα Λευκάδας) – Οπωροπωλείο ΚΩΤΣΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (οδ. Πεφανερωμένης – Λευκάδα) – Καθαριστικά είδη “CLEAN ΜART” (οδ. Φίλιππα-Πανάγου – Λευκάδα) – Ψύξη – Θέρμανση – Ξυλολέβητες ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ –  Εστιατόριο «ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ» (οδ. Ακαρνανίας 17 -Λευκάδα) – Τουριστικό Γραφείο “KINISSIS” (οδ. Δημ. Γολέμη 5 – Λευκάδα) – Πιτσαρία “ΝΗΡΙΚΟΣ” (Καρυώτες Λευκάδας) – Μπαλόνια «ΜΠΟΥΚΕΤΟ» (Εμπορικό Κέντρο “THE CITY” – Περιβόλια Λευκάδας) – Εστιατόριο «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ» (Ανατολική παραλία – Λευκάδα) – Υποδήματα ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ (οδ. Ι. Μελά 76 και Αρχιερέως Αρακλειώτη –Λευκάδα) – Φαρμακείο ΙΩΑΝΝΑ ΚΡΙΑΡΑ (οδ. Πεφανερωμένης 4 – Λευκάδα) – Ζαχαροπλαστεία «ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ» (πλ. Αγίου Μηνά  – Λευκάδα) – Οπωροπωλείο «ΦΡΟΥΤΟΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ» (οδ. 8ης Μεραρχίας – Λευκάδα) –  Βιβλιοχαρτοπωλείο ΤΟ ΧΑΡΤΙΝΟ + PRINT SHOP  (Θωμάς και Γιάννα Κρητικού – οδ. Στράτου Τσέγιου 9 – Λευκάδα).

Μια ολοκληρωμένη ξενάγηση στην “Παραμυθία” υπάρχει στο σύνδεσμο: https://youtu.be/Mu66pQhil0M

Άλλα βίντεο σχετικά μπορεί να βρει κανείς στους συνδέσμους:

και https://www.youtube.com/watch?v=zNvKkx5aKZc

  • Η «Βασιλειάδα» της «Χριστουγεννιάτικης Κατασκήνωσης στην Πόλη 2016»

Οι πέντε ημέρες αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά πολύ λίγες, για να χωρέσουν το κέφι και τη ζωντάνια των σαράντα πέντε μαθητών Δημοτικού που απόλαυσαν κάθε στιγμή της, τέταρτης στη σειρά, «Χριστουγεννιάτικης Κατασκήνωση στην Πόλη», με την πατρική ευλογία και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου· με την έμπρακτη βοήθεια του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου και του Γηροκομείου της Ι. Μητροπόλεώς μας και με την ενθουσιώδη και εποικοδομητική συνεργασία τριάντα πέντε μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου και φοιτητών από τις 27 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Η φετινή «Κατασκήνωση στην Πόλη» ήταν αφιερωμένη σε ένα από τα πρόσωπα που εξαιρετικά τιμώνται τις ημέρες αυτές, τον Άγιο Βασίλειο το Μέγα, Αρχιεπίσκοπο Καισαρείας και την οικογένειά του, εννιά από τα μέλη της οποίας είναι Άγιοι της Εκκλησίας μας (η γιαγιά Αγία Μακρίνα οι γονείς Άγιοι Βασίλειος και Εμμέλεια και τα αδέλφια του, Οσίες Μακρίνα και Θεοσέβεια, Άγιοι Γρηγόριος επ. Νύσσης, Πέτρος επ. Σεβαστείας και ο Όσιος Ναυκράτιος). Γνώρισαν έτσι το βίο και την πολιτεία του αληθινού Αη-Βασίλη· κορυφαίες στιγμές της ζωής του· τους αγώνες του για την πίστη και το λειτουργικό του ήθος.

Κάθε λεπτό της κατασκηνωτικής ζωής, εμπειρία πολύτιμη και αξέχαστη: Θείες Λειτουργίες, καθημερινή προσευχή, ωφέλιμα μηνύματα από την Αγία Γραφή και τους βίους των Αγίων μας, οργανωμένοι περίπατοι και περίπατοι σε διάφορες γωνιές της πόλης μας, γνωριμία με την ιστορία και την αρχιτεκτονική της, προσκύνημα στο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου στου Πουλιού, το αγαπημένο πια παιχνίδι «Κατασκήνωση GO!», αθλοπαιδιές και ατομικά πρωταθλήματα, διαγωνισμοί, προβολές, φροντισμένα γεύματα, τραγούδι, κάλαντα στα ιδρύματα και την Αγορά της πόλης μας, κοπή Αγιοβασιλόπιτας και απονομές επάθλων από τον Επίσκοπό μας…

Όλοι έμειναν, βέβαια, με τη γλυκιά προσμονή της καλοκαιρινής «Κατασκήνωσης στην πόλη» τον ερχόμενο Αύγουστο!

Το βίντεο της Χριστουγεννιάτικης Κατασκήνωσης στην Πόλη υπάρχει στο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=RNjE_H9oBBM

  • 15ο Διήμερο Επικοινωνίας και Επιμόρφωσης Στελεχών Κατασκηνώσεων

Για 15η χρονιά οι κατασκηνωτές και τα στελέχη των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης «Η Φανερωμένη» συναντήθηκαν στην «Καταφυγή», ανανεώνοντας το σύνδεσμο της Αγάπης που χτίζεται κάθε χρόνο στην Κατασκήνωση.

Στο φετινό διήμερο συμμετείχε και ομάδα στελεχών της Ι. Μ. Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας με τον υπεύθυνο των κατασκηνώσεών της και ιεροκήρυκα π. Θεωνά Αθανασιάδη.

Έτσι, το μεσημέρι της Τρίτης 3.1.2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας π. Θεόφιλος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα της Κατασκήνωσης, απηύθυνε σε όλους λόγους πατρικούς και διένειμε αναμνηστικές ευλογίες, με τη συμμετοχή παιδιών, περισσότερων από κάθε άλλη φορά.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι αρχηγοί και πενήντα στελέχη, αγόρια και κορίτσια, συμμετείχαν σε επιμορφωτικό πρόγραμμα και προβληματίσθηκαν γύρω από έννοιες σημαντικές, που συγκροτούν «το αλφαβητάρι της Κατασκήνωσης». Χωρίστηκαν κατόπιν σε ομάδες και συζήτησαν για το θεματολόγιο και το πρόγραμμα της κατασκήνωσης, το ρόλο και την ευθύνη του στελέχους και τις προϋποθέσεις για μια καλή συνεργασία.

Το επιστέγασμα του απλού και όμορφου αυτού Διημέρου ήταν η εκδρομή μέχρι το χιονισμένο Μέτσοβο και τα Ιωάννινα που πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα.  

Λευκάδα, 24 Ιανουαρίου 2017

(Από το Κέντρο Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης)

Προηγούμενο άρθροΚοπή πίτας του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας
Επόμενο άρθροΈκοψε την πίτα του ο Σύλλογος Εξανθειτών Αθήνας