Αρχική Top Stories Η συμμετοχή της Λευκάδας σε εκδηλώσεις σε Αθήνα και Πειραιά

Η συμμετοχή της Λευκάδας σε εκδηλώσεις σε Αθήνα και Πειραιά

0

Το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Μαΐου 2017, η Λευκάδα έκανε αισθητή την παρουσία της σε εκδηλώσεις στην Αθήνα και τον Πειραιά. Η γαστρονομία και η παράδοση του νησιού ήταν οι πρωταγωνιστές μέσω ανθρώπων που αγαπούν τη Λευκάδα, μελετούν το παρελθόν της και το αξιοποιούν κατάλληλα παρουσιάζοντάς το σε ένα ευρύτερο κοινό εκτός νησιού.

Η Λευκάδα στην Παγκρήτια Έκθεση

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Φαληρικό Δέλτα εγκαινιάστηκε το Σάββατο 6 Μαΐου η 7η Παγκρήτια Έκθεση, υπό της αιγίδα και της Unesco. Κατά το πρώτο διήμερο της, ανάμεσα σε άλλες πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, υπήρξαν εκδηλώσεις γαστρονομίας και γευσιγνωσίας από την νεοσύστατη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής Ακροπόλις, (πρόεδρος Κωνσταντίνος Μουζάκης), στην οποία ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνη για την παραδοσιακή κουζίνα είναι η Λευκαδίτισσα κα Όλγα Μανωλίτση.

Η κα Μανωλίτση είναι γνωστή για την αγάπη της για την παράδοση της Λευκάδας. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και προωθεί σε κάθε ευκαιρία τα παραδοσιακά προϊόντα γαστρονομίας του νησιού  και τις παραδοσιακές συνταγές του. Τη γνωρίσαμε όλοι και την αγαπήσαμε μέσα από τις εκπομπές μαγειρικής του My Lefkada Chef, τη μοναδική διαδικτυακή εκπομπή μαγειρικής του νησιού.

Η κα Μανωλίτση μαγείρεψε φυσικά Λευκαδίτικη συνταγή επιβάλλοντας την παρουσία της Λευκάδας, ακόμα και στην  Κρήτη. Μίλησε για τα τοπικά προϊόντα του νησιού μας και τον απλό τρόπο μαγειρέματος της λευκαδίτικης κουζίνας. Οι υπόλοιποι σεφ του “Ακρόπολις”, αναγνωρισμένοι όλοι στην δουλειά τους, παρουσίασαν συνταγές από διάφορες  περιοχές της Ελλάδας, με βοηθούς μαθητευόμενους σεφ από δημόσια ΙΕΚ μαγειρικής.

Η Λευκάδα στη 1ο Σεμινάριο Βιωματικών Χοροδιδασκάλων

Το Σεμινάριο οργανώθηκε από τον Ελληνικό Σύλλογο Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς “ΗΓΕΧΟΡΟΣ” στο ΚΥΒΕ Περιστερίου. Στο σεμινάριο πήραν μέρος 21 χοροδιδάσκαλοι από πολλές περιοχές της Ελλάδας και χαμένων πατρίδων. Γα τη Λευκάδα συμμετείχε ο Γεράσιμος Λογοθέτης από το Στέκι Πολιτισμού Λευκάδας “Αγερμός”, ένα νεοσύστατο σύλλογο με έδρα το Νυδρί, που ξεκίνησε με πολύ μεράκι και όρεξη να μελετήσει και να προωθήσει την πολιτιστική παράδοση του νησιού μας.

Ο Γεράσιμος παρουσίασε την παραδοσιακή φορεσιά της Λευκάδας, και στο λίγο χρόνο που του αναλογούσε κάλυψε αρκετό όγκο πληροφοριών σχετικά με αυτή, που την έδειξε και φορεμένη.

Οι χοροδιδάσκαλοι, όλοι νέοι άνθρωποι με αγάπη για τον τόπο τους και την παράδοσή του, που πήραν μέρος στο σεμινάριο, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη φορεσιά μας που θεωρείται μια από τις ομορφότερες παραδοσιακές φορεσιές της Ελλάδας.

Η παρουσίαση του Γεράσιμου ολοκληρώθηκε με το χορό Μηλιά.

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΌταν πέφτει η νύχτα στην Αμμόγλωσσα
Επόμενο άρθροΠανηγύρισε η Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Ροδάκι παρουσία πλήθους πιστών