Αρχική Πολιτισμός - Εκδηλώσεις Βιβλιοπαρουσίαση: “Μικρές και Μεγάλες Στιγμές” της Δέσπως Γράψα – Καλέζου

Βιβλιοπαρουσίαση: “Μικρές και Μεγάλες Στιγμές” της Δέσπως Γράψα – Καλέζου

0

kalezoy 001

Γράφει η φιλόλογος Κατερίνα Λιβιτσάνου-Ντάνου.

  Τον Ιούνιο του 2015 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Βεργίνα” το δεύτερο βιβλίο της φιλολόγου κ. Δέσπως Γράψα- Καλέζου. Η κ. Καλέζου είναι γνωστή στους Λευκαδίτες , γιατί ζει στη Λευκάδα, υπηρέτησε 35 χρόνια στη Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση, δημοσιεύει κείμενά της σε ηλεκτρονικές και έντυπες εφημερίδες της Λευκάδας και ασχολείται με τα κοινά του νησιού. Εκλεγμένη δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Λευκάδας, διετέλεσε  και Αντιδήμαρχος τη διετία 2002-2004. Ως φιλόλογός μου στο τότε Γυμνάσιο Θηλέων μάς δίδασκε όχι μόνο γνώσεις, αλλά κυρίως αξίες και Ανθρωπιά, ήταν η φίλη μας κι όχι η αυστηρή και απόμακρη καθηγήτρια.

  Το βιβλίο αφιερώνεται στις εγγονές της Αριάδνη και Σμαράγδα και αποτελεί μια καλαίσθητη έκδοση 96 σελίδων, με εμπροσθόφυλλο τη μακέτα της κ. Γεωργίας Ασημακοπούλου, ενώ στο οπισθόφυλλό του η ίδια αναφέρει “η ανθρώπινη ζωή υφαίνεται με ποικίλα γεγονότα, μικρά και μεγάλα, προσωπικά και κοινά. Αυτές τις ποικίλες στιγμές φυλάκισα μέσα στα κείμενα αυτού του βιβλίου. Στιγμές έντονου προβληματισμού για τα τεκταινόμενα στον παράλογο κόσμο μας, στην πατρίδα μας και στην παγκόσμια κοινότητα, στιγμές βαθύτατου πόνου κι απογοήτευσης για ανίερες συμπεριφορές, στιγμές ψυχικής ευφορίας για ζεστές ανθρώπινες συμπεριφορές, στιγμές μνήμης και θλίψης για αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή και τη στιγμάτισαν όμορφα με την υπέροχη διαδρομή και ιστορία τους, στιγμές ολόψυχης συμπαράστασης στην πνευματική δημιουργία αξιόλογων ανθρώπων. Στιγμές ποικίλες από τη συμμετοχή μου στα κοινά της Λευκάδας, στιγμές ψυχικής πληρότητας από την όμορφη παρουσία αγαπημένων προσώπων στη ζωή μου”(απόσπασμα από τη σελ. 9 με τίτλο :αντί προλόγου).

  Στις σελίδες 11-12 με τίτλο “φοβάμαι” καταθέτει όλα όσα τη φοβίζουν σήμερα, για να καταλήξει σε ελπιδοφόρο μήνυμα “ελπίζω στις μικρέςσυναισθηματικές οάσεις στην ερημιά της λογικής, στις εκρήξεις ανθρωπιάς, μες στην απανθρωπιά, στους λίγους εκλεκτούς, που ίσως ανάψουν φωτιά στις σβησμένες συνειδήσεις και αλλάξουν την ανθρώπινη μοίρα. Ελπίζω…”. Στις σελίδες 13-14 με τίτλο  “μικρές και μεγάλες στιγμές” προβληματίζεται έντονα για τους στόχους του σημερινού ανθρώπου, τονίζοντας πως υπάρχουν ακόμη φωνές Αντίστασης, που αγωνίζονται για καλύτερες μέρες, μια που η χώρα μας διέρχεται σοβαρή οικονομική και όχι μόνο κρίση.

  Από τα κείμενα που παραθέτονται στο βιβλίο, μπορούμε να διακρίνουμε τις θεματικές ενότητες:

1)σκέψεις με αφορμή γεγονότα στην Ελλάδα και τον Κόσμο: α)στις σελίδες15-16  “μια αυτοκτονία ένα πολιτικό μήνυμα” η κ. Καλέζου αναφέρεται σε ένα τραγικό γεγονός, που συνέβη στο Σύνταγμα στις 4/4/2012, όταν ένας συνταξιούχος έθεσε τέρμα στη ζωή του, αδυνατώντας να αντέξει τις υποχρεώσεις του και την κατάντια της χώρας μας. Προβληματίζεται έντονα για το σύγχρονο Έλληνα και πιστεύει πως “η θυσία αυτού του Έλληνα είναι για όλους μας μια τρομερή παρακαταθήκη, μια φωνή πολιτικής διαμαρτυρίας και προσωπικής απελπισίας για το παράλογο σκηνικό που έστησαν στην πατρίδα μας ξένοι και ντόπιοι διαφεντευτές”. β)στις σελίδες84-86  “το Ελληνικό Μπεσλάν πριν 2500 χρόνια” συσχετίζεται η τρομακτική επίθεση των Τσετσένων σε ρωσικό σχολείο του Μπεσλάν το Σεπτέμβριο του 2004 με το κεφάλαιο 27, 7ο βιβλίο της Ιστορίας του Θουκυδίδη, όπου κατά τον μεγάλο Ιστορικό παίχτηκε μια παρόμοια τραγωδία στη Μυκαλλησσό της Βοιωτίας από Θράκες μαχαιροφόρους. Τονίζεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται και πως “ο ίδιος ο Θουκυδίδης εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το τρομερό εκείνο έγκλημα, καταδεικνύοντας τον παραλογισμό του πολέμου, την πλήρη απεμπόληση κάθε έννοιας ανθρωπισμού, την καταπάτηση της ιερής έννοιας του ανθρώπου”.

  2)προβληματισμοί και θέσεις με αφορμή την ελληνική κρίση: α)στις σελίδες 17-19 “η ελληνική κρίση και η στάση των πνευματικών ανθρώπων”, διατυπώνεται βαθιά ανησυχία και ανασφάλεια για την επικρατούσα κατάσταση και αποδίδονται ευθύνες όχι μόνο στους πολιτικούς, αλλά και στους πνευματικούς ανθρώπους “η ευθύνη που τους βαραίνει είναι πολύ μεγάλη, γιατί εκτός από την ενασχόληση με το αντικείμενο της επιστήμης τους οφείλουν να είναι ακούραστοι κοινωνοί εργάτες , αγωνιστές της δικαιοσύνης, της ισότητας, της ειρήνης, υπερασπιστές των αδυνάτων”.β) στις σελίδες 20-21 “η έννοια του μέτρου και ο Σόιμπλε” γίνεται αναφορά στο “παν μέτρον άριστον”, σκέψη και στάση ζωής των Αρχαίων Ελλήνων και στην υπέρμετρη αυστηρότητα του Σόιμπλε και των ξένων απέναντι στη χώρα μας. γ) στις σελίδες49-51 “ω γλυκύ μου έαρ” ο ερχομός του Πάσχα γεννάει πολλές σκέψεις και έντονο προβληματισμό για τον άνθρωπο, την πίστη, τη χώρα, τη φύση.

  3)βιβλιοπαρουσιάσεις, στις οποίες η κ. Καλέζου αναφέρεται στην πνευματική δημιουργία και το χαρακτήρα κάποιων  ανθρώπων α)στις σελίδες  45-48 “μια συνάντηση μετά από 37 χρόνια”,με έντονη νοσταλγία και συγκίνηση μιλάει για την τάξη της Ιουστίνης Αργύγη Φραγκούλη, παρουσιάζοντας το βιβλίο της “ξυπόλυτες στην άμμο”,   στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λευκάδας στις 22 Αυγούστου 2014. β)στις σελίδες 52-58 καταγράφεται η παρουσίαση 2-8-2009 της ποιητικής συλλογής της Νόνης Σταματέλου “παιχνίδι αιχμηρό” γ)στις σελίδες 59-68 παρουσιάζονται οι ποιητικές συλλογές “ο ρακοσυλλέκτης”, “Ανεμοδείκτης στη νηνεμία” και “οι δρόμοι της Αριάδνης”του φιλολόγου και αγαπημένου μου καθηγητή Κώστα Φωτεινού δ) στις σελίδες 69-78 σκιαγραφείται το 4ο βιβλίο μου “Αγκαλιά από κιμωλία”και  ε)στις σελίδες 79-83 εκτίθεται η παρουσίαση στις 22-2-2011 της ποιητικής συλλογής  “στα κύματα του λεβάντε” του Τάκη Καλλιόλια.

  4)ομιλίες, σύντομες ή εκτενείς, σε εκδηλώσεις του Δήμου Λευκάδας στο διάστημα που η κ. Καλέζου ήταν αρμόδια στα θέματα Παιδείας- Πολιτισμού ή και παλιότερα. Με τη σειρά  διαβάζουμε :επιστημονικό συνέδριο “η επικοινωνιακή μέθοδος στη διδασκαλία της Ν. Γλώσσας” η πραγματικότητα της γλώσσας όπως βιώνεται μέσα από τη σχολική πράξη( σελ.22-27), εγκαίνια του Κινηματογράφου “Απόλλων”(σελ. 28-29), επαίτειος Πολυτεχνείου- θεατρική παράσταση “η γυναίκα και ο λάθος” Ιάκωβου Καμπανέλλη (σελ. 30-31), καλωσόρισμα πρωτοετών φοιτητών του ΤΕΙ (σελ. 32-33), Εκδήλωση για τα ναρκωτικά ΠΚΔ Λευκάδας (σελ. 34-35), Συνέδριο Επιστημόνων μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της 14ης Αυγούστου του 2003 (σελ.36), Ευρωπαϊκό κοινωνικό φόρουμ (σελ.37-38), Το τσουνάμι της παγκόσμιας αγάπης (σελ.39-42) και Βήμα νέων Επιστημόνων  Δ. Λευκάδας (σελ. 43-44). Αξίζει να σημειωθεί πως στην ενότητα αυτή προσεγγίζονται  με υπευθυνότητα και ευαισθησία θέματα όπως: η αξία της γλώσσας, ο ρόλος του σχολείου και του εκπαιδευτικού, η σημασία της ψυχαγωγίας και ειδικότερα του Κινηματογράφου σε μια επαρχιακή πόλη, η μνήμη για τους αγωνιστές και τις θυσίες τους, η συμβολή της επιστήμης στη βελτίωση της ανθρώπινης οντότητας, η αλληλεγγύη, η αγάπη και η συμπαράσταση, το πρόβλημα των ναρκωτικών,η σωστή οργάνωση της κοινωνίας, η διαρκής αντίσταση στα κακώς κείμενα.

   5)μνήμες, κείμενα σεβασμού και τιμής σε τρία αγαπημένα πρόσωπα της Λευκάδας, που ο καθένας άφησε παρακαταθήκη τα έργα του. α) ο επιχειρηματίας Σπύρος Σκλαβενίτης (σελ. 87-88), β) Ο Πανταζής Κοντομίχης: φιλόλογος, ποιητής, μεταφραστής, λαογράφος (σελ.89-91) και γ) ο καθηγητής Μαθηματικών Νίκος Καραβίας (σελ.92).

  Ευχαριστώ θερμά την κ Δέσπω Γράψα Καλέζου ή την κ. Δέσποινα όπως τη λέγαμε, που με ταξίδεψε τόσο πολύ με το “Μικρές και Μεγάλες στιγμές”, με προβλημάτισε με τα κείμενα μέσα από ένα ζεστό, πυκνό και περιεκτικό λόγο και με γύρισε νοσταλγικά στο παρελθόν, στα πέτρινα χρόνια της εφηβείας μου. Της εύχομαι να είναι γερή και δημιουργική, να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο της και συνιστώ στους συμπολίτες μου να το διαβάσουν, γιατί αξίζει το ωραίο ταξίδι.

katerina-livitsanou-ntanou

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΥ-ΝΤΑΝΟΥ

                 φιλόλογος

  

Προηγούμενο άρθροΗ διατροφική αξία του λιναρόσπορου
Επόμενο άρθροH Google υποστηρίζει το ελληνικό τουριστικό προϊόν και στο Ιόνιο