Αρχική Lefkada's Secrets 20 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Φάρων-Οι φάροι της Λευκάδας

20 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Φάρων-Οι φάροι της Λευκάδας

0

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων, στις 20 Αυγούστου, ας κάνουμε μια βόλτα στο νοτιότερο τμήμα της Λευκάδας, στο ακρωτήριο Λευκάτα και στον μοναχικό του φάρο.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ – ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΦΑΡΩΝ

ΦΑΡΟΣ ΔΟΥΚΑΤΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1890 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός και επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1950 καταστράφηκε από σεισμό και προσωρινά λειτούργησε ως αυτόματος πυρσός ασετυλίνης μέχρι το 1956, οπότε αποπερατώθηκαν οι εργασίες επισκευής. Το 1986 ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως ηλεκτρικός.

Το ύψος των βράχων πάνω στα οποία είναι χτισμένος είναι 60 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο πύργος του είναι 14 μέτρα και το εστιακό του ύψος 70 μ.

Δείτε περισσότερα [εδώ].

Ο φάρος στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας στην είσοδο του νησιού της Λευκάδας

Ο φάρος του Κάστρου της Αγίας Μαύρας βρίσκεται στο βόρειο προμαχώνα του κάστρου και είναι εύκολα προσβάσιμος μέσα από το κάστρο. Κατασκευάστηκε το 1861. Το ύψος που έχει ο πύργος του είναι 6,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 17 μέτρα. Μετά την πρώτη λειτουργία του το 1861 τροποποιήθηκε και λειτούργησε με πετρέλαιο μέχρι το 1895, οπότε και εγκαταστάθηκε αυτόματος πυρσός ασετιλίνης. Το 1990 ο φάρος της Λευκάδας έγινε ηλιακός.

Δείτε περισσότερα [εδώ].

Οι άλλοι φάροι

Να υπενθυμίσουμε ότι στη Λευκάδα υπάρχουν φάροι και σε άλλα σημεία της.

  • Στη βραχονησίδα Βόλιος στη νότια είσοδος της διώρυγας της Λευκάδας
  • (για συναισθηματικούς λόγους γίνεται αναφορά, μιας και δεν επρόκειτο για φάρο αλλά για φανάρι, που όμως δεν υφίσταται πλέον, καθώς απομακρύνθηκε τα τελευταία χρόνια μετά από εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αμμόγλωσσα για το καλύτερη διέλευση των πλοίων). Το φανάρι στη Αμμόγλωσσα, λοιπόν που δεν υπάρχει πια.
  • Φανάρια υπάρχουν σε εισόδους των λιμανιών της επίσης.

Για το τέλος
Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα των Φάρων το Πολεμικό Ναυτικό, στο οποίο, όπως υπάγονται οι φάροι, επιτρέπει την επίσκεψη και τη ξενάγηση σε αρκετούς από αυτούς. Μέσω αυτής της ενέργειας οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την ιστορική σημασία των φάρων και των υπολοίπων ναυτιλιακών βοηθημάτων καθώς και για την προσφορά των φαροφυλάκων. Οι φάροι αποτελούν παραδοσιακά μνημεία με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κατασκευή, που εξακολουθούν να συμβάλλουν στην εύπλοια και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Συνολικά, η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα φαρικά δίκτυα στον κόσμο.

Δυστυχώς ο φάρος της Λευκάδας δεν είναι μέσα στους επισκέψιμους εκείνη την ημέρα φάρους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού.

Δείτε περισσότερα για την ιστορία των Φάρων [εδώ].

Πηγή: Go Lefkas

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση παραδοσιακών λιτροβιών στην Καρυά
Επόμενο άρθροΚαλοκαίρι στο νησάκι του Αγίου Νικόλα