Αρχική Top Stories Αφρικανική σκόνη και λασποβροχές φέρνει η νέα κακοκαιρία

Αφρικανική σκόνη και λασποβροχές φέρνει η νέα κακοκαιρία

0

Από σήμερα το μεσημέρι αναμένεται το νέο κύμα κακοκαιρίας, που θα πλήξει πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Ιόνιο. Το νέο βαρομετρικό χαμηλό που

φτάνει στη χώρα μας από τη Βόρεια Αφρική θα έχει ως συνέπεια τη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα και την εκδήλωση λασποβροχών. Η κακοκαιρία θα επηρεάσει σήμερα και αύριο κυρίως τα κεντρικά, ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας, όπου θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα. Από την Πέμπτη, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν, ενώ την Παρασκευή θα περιορισθούν στα ανατολικά τμήματα. Αναλυτικά, όπως προβλέπει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές στην Ανατολική Πελοπόννησο, Κεντρική Στερεά και Θεσσαλία και καταιγίδες στο Νοτιοδυτικό Ιόνιο. Από το μεσημέρι και μετά, οι βροχές και οι καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου, στο Νότιο Ιόνιο, στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο και στη Δυτική Κρήτη. Τα φαινόμενα θα ενταθούν και βαθμιαία θα επεκταθούν βορειοανατολικά, επηρεάζοντας έως το βράδυ τα υπόλοιπα τμήματα του Νοτίου και Κεντρικού Αιγαίου, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές, οι τοπικές χαλαζοπτώσεις, αλλά και οι πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Στερεάς.

Επίσης, αναμένονται ισχυροί άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις θυελλώδεις, 8 μποφόρ, και τοπικά πολύ θυελλώδεις, 9 μποφόρ, ενώ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις, 6-7 μποφόρ, και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και πρόσκαιρα στο Κεντρικό Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις, 8-9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6-7 μποφόρ, και στο Κεντρικό Ιόνιο θυελλώδεις, στα 8 μποφόρ. Την Τετάρτη βροχές και καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα ανατολικά τμήματα της χώρας, όπου στη Κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Επίσης, αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7-8 μποφόρ, και στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί, 5-6 μποφόρ. Την Πέμπτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια, με κατά τόπους έντονα φαινόμενα στην Κρήτη. Κατά τις πρωινές ώρες οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις, 6-7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση.

 

Προηγούμενο άρθροΠροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων
Επόμενο άρθροΠέθανε σε ηλικία 83 ετών ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος