Αρχική Top Stories Αγία Παρασκευή Αθανίου: Οι μήνες των Παθών της ισοπεδωμένης εκκλησίας φτάνουν στο...

Αγία Παρασκευή Αθανίου: Οι μήνες των Παθών της ισοπεδωμένης εκκλησίας φτάνουν στο τέλος τους

0

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, μέχρι τις πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου 2015, ήταν η πρώτη εικόνα που έβλεπες καθώς έμπαινες στο Αθάνι.

Από εκείνο το πρωινό και μέχρι σήμερα, ισοπεδωμένη, η ίδια εκκλησία υποδέχεται τους επισκέπτες του χωριού. (Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Ο σεισμός της 17ης Νοεμβρίου, άφησε πίσω του δυο νεκρούς και βαθιές πληγές στο νησί της Λευκάδας. Ιδιαίτερα στο πολύπαθο νοτιοδυτικό κομμάτι της που αιώνες τώρα αναγεννάται διαρκώς μέσα από τα συντρίμμια που ο Εγκελαδός επιμένει να σκορπά.

Από τότε και μέχρι πρόσφατα οι φωνές για την απομάκρυνση των ερειπίων της Αγίας Παρασκευής και την ανοικοδόμηση της εκκλησίας ήταν πολλές από την τοπική κοινωνία που έβλεπε την πολιούχο της θαμμένη στα ερείπια.

Με έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στις 2 Απριλίου 2018, φαίνεται να ξεκινά σιγά σιγά η διαδικασία για την απομάκρυνηση των ερειπίων του ναού και ίσως αυτό να σημάνει και την αρχή για την ανοικοδόμησή της.

Η Μητρόπολη Λευκάδας κατόπιν αιτήματος της οικείας ενορίας ζήτησε την γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Δυτικής Ελλάδας και την άδεια απομάκρυνσης των κατεδαφισμένων τμημάτων Ναού από τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015 που είχε ισοπεδώσει κυριολεκτικά το κτήριο και την σχετική άδεια από την υπηρεσία.

Η απάντηση: “Απόφαση έγκρισης τους αιτήματος απομάκρυνσης της στέγης και της τοιχοποιίας του σεισμόπληκτου Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι Λευκάδας”, εγκρίθηκε με τους ακόλουθους όρους:

Α) Οι εργασίες θα εποπτεύονται από φύλακες αρχαιοτήτων της περιοχής και αρχαιολόγο ο οποίος θα καταγράψει τα κειμήλια, που θα βρεθούν και η πρόσληψη του οποίου θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου.

Β) Θα υποβληθεί πλήρης φωτογραφική τεκμηρίωση των εργασιών σε ψηφιακό μέσο στην υπηρεσία μας.

Γ) Θα κατεδαφιστεί και θα απομακρυνθεί το νεότερο καμπαναριό από οπλισμένο σκυρόδεμα που βρίσκεται πλησίον του ναού. Το παρόν έγγραφο δεν είναι οικοδομική άδεια ή αναγνώριση τίτλου ιδιοκτησίας, ούτε αντικαθιστά άλλο έγγραφο, που τυχόν απαιτείται από άλλη αρμόδια Αρχή ή Υπηρεσία.
(Πηγή είδησης)

Το My Lefkada επισκέφτηκε χτες Μεγάλη Πέμπτη το Αθάνι και κατέγραψε για άλλη μια φορά τα ερείπια της εκκλησίας και το πρώτο βήμα προς την απομάκρυνσή τους.

Ανοίχτηκε δρόμος για την απομάκρυνση των ερειπίων

Επ ευκαρία και λόγω της ημέρας ας δούμε και φωτογραφίες από τον στολισμένο επιτάφιο του Αθανίου που φιλοξενείτε στο εκκλησάκι του Αγίου Κηρύκου. (Πηγή φωτογραφιών)

Ιστορικό της Αγίας Παρασκευής

Εκκλησία και κοιμητήριο στην βόρεια είσοδο του χωριού, αφιερωμένη στην πολιούχο του.  Γιορτάζει στις 26 Ιουλίου όπου διοργανώνεται και τοπικό πανηγύρι. Στη θέση της εκκλησίας σήμερα υπάρχουν (ακόμα) τα ερείπια της, αφού ισοπεδώθηκε στο σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015.  Στη σημερινή της θέση, καταγράφεται στον χάρτη του Coronelli (1685) ως Santa Veneranda, άρα η κτίση της πάει πίσω στις αρχές ή στα μέσα του 17ου αι. ή και νωρίτερα.

Σε καταγραφή των εκκλησιών και των μονών της Λευκάδας του 1766 που φυλάσσεται στα Γ.Α.Κ. Λευκάδας, βρίσκουμε στο Αθάνι να υπάρχουν 4 εκκλησίες: Η Αγία Παρασκευή [S. Veneranda], είναι μια από αυτές. Αναφέρεται επίσης σε έγγραφα επιθεώρησης ναών του 1882 με εφημέριο τότε τον Αντώνιο Αρβανίτη. Η επιθεώρηση του ελεγκτή ιερέα Γεώργου Καββαδία βρήκε την εκκλησία με “κονιορτόν και ιστούς αράχνας”, το “συνδόνιον” της Αγίας Τράπεζας  “γέμον κονιορτού και κηροστημάτων, και ρυπαρόν” και η αναφορά του προς τον τότε Μητροπολίτη ήτν γεμάτη από τέτοιου είδους παρατηρήσεις. Υπέστη κατά τη διάρκεια των χρόνων πολλές ζημιές ή και ολικές καταστροφές από σεισμούς.

Σε σχόλιο στην ομάδα Αθάνι Λευκάδας στο facebook σε σχετική με την Αγία Παρασκευή ανάρτηση, αναφέρθηκε ότι μια από τις φορές που η εκκλησία ξαναχτίστηκε εξ αρχής, ήταν το 1925 (πιθανόν οι ζημιές από κάποιον προηγούμενο σεισμό, ίσως του 1914, να επέβαλλαν το χτίσιμο από την αρχή) από τον Μιχαήλ Σίδερη και μάλιστα την αναφέρει ως “Σιδερέικη”.

Στη συζήτηση αναφέρθηκε επίσης ότι υπήρχε στην εκκλησία σχετική επιγραφή πάνω από την πύλη της εκκλησίας που κοιτά το χωριό, για αυτό το γεγονός και ανέφερε και το όνομα του Μιχαήλ Σίδερη. H εκκλησία υπέστη πολλές ζημιές και στο σεισμό του 2003 και ανακαινίστηκε με τις προσπάθειες των κατοίκων του Αθανί. (Πηγή)

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Προηγούμενο άρθροΣυμμετοχή της ακαδημίας του Τηλυκράτη σε τουρνουά
Επόμενο άρθροΜεγάλη Παρασκευή στα χωριά της νοτιοανατολικής Λευκάδας