Αρχική Top Stories Ανάσταση στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στο Λιβάδι Καρυάς

Ανάσταση στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στο Λιβάδι Καρυάς

0

Βρεθήκαμε νωρίς το βραδάκι του Μεγάλου Σαββάτου στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Λιβάδι της Καρυάς για να γιορτάσουμε την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Συνηθίζεται στο νησί, η Ανάσταση να εορτάζεται σε κάποια χωριά λίγο νωρίτερα από τα μεσάνυχτα καθώς οι εφημέριοι των ναών μοιράζονται σε δυο και τρεις ενορίες. Η λειτουργία της Αναστάσεως στο μοναστήρι του Αη Γιάννη, ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ μέσα στον υπέροχο και σκοτεινό χώρο του καθολικού. Μόνο το φως των κεριών έλαμπε και έκανε τα απομεινάρια των τοιχογραφιών να μοιάζουν σαν ζωντανές μορφές αγίων που συντρόφευαν τους πιστούς στην αναμονή του “Χριστός Ανέστη”.

Κόσμος αρκετός, από τα γύρω χωριά του Λιβαδιού, την Καρυά, τα Πλατύτομα, τους Σφακιώτες, αλλά και επισκέπτες του νησιού, γέμισαν ασφυκτικά το καθολικό και τον προαύλιο χώρο του, αναμένοντας την είδηση της Ανάστασης. Λευκά κεριά στα χέρια που μετά από λίγο άναψαν με το Άγιο φως δημιουργώντας μια ονειρική εικόνα μέσα στην υπέροχη ανοιξιάτικη νύχτα.

Η Ανάσταση εκεί, σε έναν τόσο ήσυχο τόπο, με συντροφιά το ιστορικό παρελθόν του αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία που ο κάθε ένας θα ήθελε να ζήσει.

Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του προδρόμου βρίσκεται στα βορειοανατολικά του κάμπου (Λιβάδι) της Καρυάς. Ιδρύθηκε το 1605 και αποτέλεσε κέντρο της πνευματικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νησιού. Υπήρξε το πλουσιότερο μοναστήρι τον 19ο αιώνα και συντηρούσε Λύκειο στην πόλη της Λευκάδας, με διευθυντή τον Δάσκαλο του Γένους Αθανάσιο Ψαλίδα. Στο ναό του υπάρχουν τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Έπαψε να λειτουργεί το 1930 και η περιουσία του μοιράστηκε σε ακτήμονες.

Το 1996 ο ναός καθαρίστηκε και λειτούργησε ξανά. Ακολούθησε η αναστήλωση του Καθολικού, με ενέργειες του Δήμου Καρυάς. Από το 2010 στο ναό εκτελούνται εργασίες για την περαιτέρω αναστήλωση του. Στο κέντρο του Καθολικού του είναι θαμμένος ο Ακαρνάνας αρματολός Σίμωνας Γκίκας (Μπούας) που η παράδοση τον θέλει να ανοικοδόμησε το μοναστήρι.

Κείμενο: golefkas.gr

Προηγούμενο άρθροΛευκάδα, όνειρο που δεν τελειώνει!
Επόμενο άρθροΧάθηκε σκυλίτσα στην Καρυά. Το ‘σκασε λόγω κροτίδων