Αρχική Top Stories Ανοιχτή επιστολή με θέμα την ύδρευση του Μεγανησίου

Ανοιχτή επιστολή με θέμα την ύδρευση του Μεγανησίου

0

Αγαπητοί  Μεγανησιώτες, αλλά και συμπατριώτες Λευκαδίτες  γεια σας!!!

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με απορία αλλά και λύπη  ένα καταιγισμό ύβρεων και συκοφαντιών εκ μέρους τοπικών σας εκπροσώπων για το θέμα της ύδρευσης του Μεγανησίου. Με έκπληξη διαπιστώνουμε από τα στοιχεία που οι δημοτικοί σας φορείς δημοσιοποιούν ότι ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας όπως είναι το νερό αντιμετωπίστηκε από τους ίδιους με επιπολαιότητα, και όχι μόνο, διότι ενώ  είχαν καταλήξει σε συμφωνία με τον Δήμο Λευκάδας, έχοντας όπως γνωρίζω και την συγκατάθεση της Τ.Κ Βαυκερής, αδιαφόρησαν να την υλοποιήσουν .

Δεν θα επαναλάβω την σειρά των ενεργειών  που προηγήθηκαν για να καταλήξουν σε συμφωνία οι παραπάνω Δήμοι, με επικεφαλείς τότε τον κ.Κ. Αραβανή και τον κ.Στ. Ζαβιτσάνο, αλλά θα σας παρακαλέσω να απαιτήσετε να σας εξηγήσουν τι προκάλεσε αυτό το αδιέξοδο, διότι δυστυχώς μόνο αυτοί ξέρουν και όπως  φαίνεται έχουν τη αποκλειστική ΕΥΘΥΝΗ .

Με αφορμή λοιπόν την πρόθεση του Δήμου Λευκάδας να τακτοποιήσει αυτή την χρονίζουσα εκκρεμότητα, φτάσαμε στο πρόσφατο Δ.Σ του Δήμου όπου και ακούστηκαν κωμικοτραγικοί ισχυρισμοί και ανούσιες κορώνες .

Η  απόφαση  (39/2018) του σημερινού Δ.Σ με την οποία ψηφίστηκε η Νέα Προγραμματική Σύμβαση  στηρίχτηκε σε αρκετά σημεία στην προηγούμενη  απόφαση του Δ.Σ 341/2012 που έδινε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σύνταξη προγραμματικής σύμβασης η οποία όμως ποτέ δεν συντάχτηκε  για λόγους που μόνο οι πρώην  Δήμαρχοι  αμφοτέρων των Δήμων γνωρίζουν.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Λευκάδας κ. Δρακονταειδή για τις αντιδράσεις των εκπροσώπων του Μεγανησίου είναι εύλογη και  έγινε με βάση την απόφαση που είχε αποσταλεί στο Δήμο Λευκάδας, ενώ φαίνεται τελικά ότι άλλη ήταν απόφαση  που είχε πάρει το προηγούμενο Δ.Σ του Δήμου Μεγανησίου με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία (9 υπέρ -1 κατά) και προφανώς δεν εστάλη στον Δήμο Λευκάδας.

Και εδώ ερχόμαστε στην λαύρα αντίδραση του κ.Π.Κονιδάρη ο οποίος εξαπολύει μύδρους κατά πάντων μιλά για μηχανορραφίες και χρησιμοποιεί εκφράσεις που μάλλον δεν οδηγούν το  Μεγανήσι στο μέλλον η μαζί του τουλάχιστον.

Θα τον ρωτούσαμε λοιπόν να μας πει με βάση όσα καταγγέλλει ποιος κατά την γνώμη του αλλοίωσε τα κείμενα και άλλη απόφαση έλαβε το Δ.Σ, του οποίου είχε την τιμή να είναι Πρόεδρος, άλλη έχει σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο νομιμότητας, αντίγραφο της δε και στο Δήμο Λευκάδας.

Απ’ όσο γνωρίζουμε σαν πρόεδρος του Δ.Σ  ήταν ο κύριος  Υπεύθυνος της διακίνησης όλων των εγγράφων εν γνώσει του Δημάρχου .

*Διαβιβαστικό του Δήμου Μεγανησίου προς την Αποκεντρωμένη διοίκηση για έλεγχο με αριθ.πρωτ.3641/2012για έλεγχο της 160/2012 απόφασης Δ.Σ κοινοποίηση στο Δήμο Λευκάδας και τούτο  παρελήφθη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 22/11/12 και πήρε  αριθ.πρωτ.859 .*

Είναι όντως φανερό ότι δεν είχε λόγο το Δ.Σ του Μεγανησίου να ψηφίσει μια σύμβαση και με τόσο μεγάλη πλειοψηφία επαχθέστερη από αυτή που του πρότεινε ο Δήμος Λευκάδας (341/12) υπάρχουν τελικά 2 αποφάσεις με αρ.160/2012;

Οι κάτοικοι του Μεγανησίου προφανώς και γνωρίζουν ότι κάποιου  απ τους δημοτικούς τους συμβούλους  είναι σε οξεία αντιπαράθεση κάτι που δεν βοηθά πρωτίστως τον κόσμο του Νησιού, αυτό απεδείχθη στο τελευταίο Δ.Σ .

Η δε αναφορά στη Βαυκερή με τον τρόπο πού έγινε ήταν παντελώς άδικη για ένα χωριό που τους υδροδοτεί με συνέπεια και επάρκεια από το 1981 ανελλιπώς με πόσιμο νερό εξαιρετικής  ποιότητας και από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω τα τελευταία χρόνια ελάχιστα έχει ωφεληθεί  από τα ανταποδοτικά τέλη .

Ένα ευχαριστώ θα ήταν αρκετό για ένα χωριό που αντιστέκεται στην ερήμωση αξιοποιώντας αυτά τα πενιχρά έσοδα που απορρέουν από το Συμβόλαιο το οποίο έχει υπογραφεί, από τις τότε Κοινότητες Βαυκερής με πρόεδρο το Χρυσόστομο Βρεττό και Κατωμερίου με πρόεδρο τον Λάμπρο Δάγλα και η μεν Βαυκερή δεν παρέλειψε ποτέ τις υποχρεώσεις της ο δε Δήμος Μεγανησίου δεν βρίσκει να πει ένα ευχαριστώ.

Φίλοι Μεγανησιώτες η Βαυκερή δεν έχει κανένα παράπονο από σας που πληρώνετε το νερό πλην όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι από τη δημιουργία των Δήμων και μετά τίποτε δεν καταλήγει στην  Βαυκερή και οι όροι της Συμφωνίας, υδροδότηση 4ώρες την ημέρα και μάλιστα τις νυχτερινές ώρες, έχουν αλλάξει ουσιαστικά, ο Δήμος Μεγανησίου παίρνει όσο νερό χρειάζεται όποτε θέλει και το αν θα ποτίζουμε και εμείς είναι δευτερεύον ζήτημα.

Επίσης αξίζει να θυμηθούμε ότι επί Δημαρχίας του κ. Ζαβιτσάνου άλλαξε αυθαίρετα όλη η δομή του συστήματος γεώτρηση-δεξαμενή με την έξοδο της άρδευσης αρκετά ψηλά και την έξοδο της ύδρευσης στο κάτω μέρος   της δεξαμενής και αρκετές φορές το νερό δεν έφτανε για πότισμα ενώ αντιθέτως υπήρχε πάντοτε επάρκεια για το Μεγανήσι . Παρόλα αυτά κανένας Βαυκερίτης δεν σκέφτηκε να σας στερήσει  αυτό το αγαθό.

Θυμάμαι τον πατέρα μου το Νίκο το Γαζή (Τσίρο) με πόση  συνέπεια πήγαινε στο  Κολώνι να βάλει μπροστά τη Γεώτρηση «να μη λείψει το νερό στους ανθρώπους» έλεγε .

Ακόμα λοιπόν μέχρι και σήμερα αυτό το Συμβόλαιο ισχύει, άσχετα αν τηρείται επειδή οι νέοι τοπικοί άρχοντες είναι ανίκανοι να συνάψουν  μια σύμβαση προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα, για μας τους Βαυκερίτες είναι δέσμευση  τιμής να πίνετε καθαρό νερό,  που νομίζω έχει συμβάλλει έστω και λίγο στην σημερινή εικόνα του Μεγανησίου .

Εν τέλει o Δήμος Λευκάδας έδειξε ότι έχει και τη διάθεση και τη βούληση  να λυθεί το πρόβλημα και δεν μένει παρά να το απαιτήσετε κι εσείς από τους δημοτικούς σας άρχοντες, αν φυσικά το επιθυμούν .

Δεν υπάρχει λόγος να εκτοξεύονται τέτοιες ασχήμιες για αποικιοκρατική σύμβαση, για εκμετάλλευση ενός μικρού Δήμου, για υπέρογκες χρεώσεις (0.10 λεπτά το κυβικό!), όταν έχουν τη δυνατότητα της εναλλακτικής λύσης μέσω του Συνδέσμου Ύδρευσης .

Σας  ευχαριστώ για την υπομονή και τον χρόνο σας να διαβάσετε  την επιστολή μου, όταν όμως με λύπη είδα τι έχει αναρτηθεί στον τοπικό τύπο, θεώρησα  ότι έπρεπε να καταθέσω  και τη δική μου άποψη. Με εκπλήσσει δε το γεγονός  ότι ένα νησί  με τέτοια δυναμική και  ανάπτυξη δεν μπορεί να βρει λύση σε ένα τόσο καίριο ζήτημα και το κάνει ο κάθε τοπικός άρχοντας σημαία της όποιας Φιλοδοξίας του .

ΦΩΤΗΣ ΝΙΚ. ΓΑΖΗΣ
ΒΑΥΚΕΡΗ 25 /2/ 2018

Προηγούμενο άρθροΔήλωση βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Επόμενο άρθροΒίντεο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας