Αρχική Top Stories Χρηματοδότηση Γηροκομείου Λευκάδος

Χρηματοδότηση Γηροκομείου Λευκάδος

0
verginis-xenofon

verginis-xenofon

 

Στις τελευταίες μέρες προέκυψε ένα σοβαρό θέμα που αφορά την απόρριψη ένταξης  του έργου της «Επέκτασης και Αναβάθμισης του Γηροκομείου Λευκάδας στο ΠΕΠ – ΙΝ 2014 – 2020». Το θέμα, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε δεν αφορά μόνο την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης και ειδικότερα τη Διεύθυνση του Γηροκομείου Λευκάδας, αλλά και όλους, ανεξαιρέτως, τους Λευκαδίτες!

          Οι αναγνώστες της εφημερίδας «Τα Νέα της Λευκάδας» αλλά και όσοι παρακολουθούν τα sites, ως μέσα ενημέρωσης, αλλά και ειδικότερα όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση «Φιλανθρωπική Βραδυά του Γηροκομείου Λευκάδας» που  έγινε  στις 28 Φεβρουαρίου 2018, ημέρα Παρασκευή, θα άκουσαν τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θ. Γαλιατσάτο να δηλώνει την οριστική ένταξη του έργου χρηματοδότησης του Γηροκομείου, στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ (ΠΕΠ – ΙΝ 2014 – 2020) με ποσό των 2.500.000€!

Η εξαγγελία αυτή, όπως θυμούνται οι παρευρεθέντες (ήμουν και εγώ εκεί), έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το σύνολο σχεδόν του κόσμου που παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Είμαι και εγώ από εκείνους που χειροκρότησαν, όπως το έκανα και για την υλοποίηση της μελέτης  για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής στην Εγκλουβή (θυμίζω ότι η μελέτη και χρηματοδότηση της έγινε επί των ημερών μου ως βουλευτής 2004 – 2007).

Πρέπει να ομολογήσω, όμως, ότι θεώρησα την εξαγγελία ξαφνική και παράκαιρη, αφού τίποτε δεν είχε ανακοινωθεί ως τότε! Συνεπώς, εκτίμησα  την εξαγγελία ευκαιριακή και προεκλογικό πυροτέχνημα. Όμως, δεν μπορούσα να αμφισβητήσω τη θέση του Περιφερειάρχη, που με βεβαιότητα και παρρησία διαβεβαίωνε τους παρευρισκόμενους  για το θέμα. Άλλωστε, δεν ήθελα να μειώσω τη χαρά μου!

Το ίδιο βράδυ έδωσα τα συγχαρητήριά μου στους κ.κ. Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη (κ. Χαλικιά) λέγοντας ότι ελπίζω να μην είναι πυροτέχνημα.

Τα έλεγα αυτά γιατί ξέρω τόσο καλά όσο λίγοι τη λειτουργία και τις διαδικασίες ένταξης και υλοποίησης έργων που χρηματοδοτούνται από  Κοινοτικά Προγράμματα.

Δυστυχώς, οι ανησυχίες μου επαληθεύτηκαν, όταν  διάβασα το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (01/02/2019)! Το Δελτίο έλεγε ότι «η ένταξη του έργου Επέκτασης και Αναβάθμισης του Γηροκομείου Λευκάδας» απορρίφθηκε λόγω «κωλύματος στο νομικό χαρακτήρα του Ιδρύματος» και ότι αυτό «ανακαλύφθηκε κατά τον έλεγχο του υποβληθέντος φακέλου»! Πρόσθετε δε, ότι το «κώλυμα» είναι προσπελάσιμο ( ; ) όταν οι συνθήκες θα επιτρέψουν «την επανυποβολή του φακέλου του έργου, την άμεσα ένταξή του στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και την συνακόλουθη υλοποίηση του από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΠΕ Λευκάδας»!!

Σχόλια για το θέμα, διάβασα και σε αρκετά  μέσα μαζικής ενημέρωσης Lefkada Press, Fortsa Lefkada, Lefkada Today, Radio Prisma 91,6 κ.λ.π.

Οι ενέργειές μου.

  1. Μετά το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας τηλεφώνησα ΑΜΕΣΑ στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης, κ.κ. Θεόφιλο, που είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γηροκομείου Λευκάδος, για να μάθω από πρώτο χέρι τι είχε προηγηθεί του Δελτίου Τύπου της Περιφέρειας, ποια ενημέρωση είχε και αν μπορούσα να λάβω γνώση του εγγράφου που έλαβε από την Περιφέρεια και τον πληροφορούσε για την απόρριψη ένταξης του έργου!

Ο Σεβασμιότατος, με πολλή υπομονή και καθαρότητα μου απάντησε ότι δεν γνώριζε τίποτε ούτε για την Απόφαση απόρριψης, ούτε για το Δελτίο Τύπου, ούτε για το τι θα ακολουθήσει μετά την απόρριψη.

Προσωπικά, βεβαίωσα τον Σεβασμιότατο, ότι ό,τι κάνω ή θα κάνω θα το πράξω όχι από αντιπολιτευτικούς λόγους, αλλά γιατί πιστεύω ότι το έργο αυτό πρέπει να υλοποιηθεί και ότι προς τη κατεύθυνση αυτή θα ενεργήσω καλώντας τη Περιφέρεια και τη Διαχειριστική Αρχή. Ανέλυσα δε, με ποιο τρόπο μπορεί να θεραπευθούν τα λάθη και οι παραλήψεις!

  1. Στη συνέχεια κάλεσα, τον πατέρα Παναγιώτη Ζαβιτσάνο, τον Διευθυντή του Γηροκομείου και τον βεβαίωσα για τις ενέργειες μου που θα ακολουθήσουν.
  2. Στη συνέχεια κάλεσα το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας που έβγαλε την Ανακοίνωση απόρριψης (κυρία Γισδάκη Έλενα). Το Γραφείο με παρέπεμψε στη δημοσιογράφο (κυρία Μπασδιγιάννη Μαρία) που είχε δώσει το Δελτίο Τύπου. Μίλησα μαζί της και ζήτησα να με συνδέσει με την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και συγκεκριμένα με τον κ. Οικονόμου, τον κ. Σπίγγο ή τον κ. Μυλωνά. Τελικά μίλησα με τον κ. Σπίγγο για αρκετό χρόνο. Στο κ. Σπίγγο τόνισα μεταξύ άλλων τα εξής:

α) Πως είναι δυνατόν να αναγγέλλει με βεβαιότητα την ένταξη του έργου προσωπικά ο κ. Περιφερειάρχης και στη συνέχεια ο ίδιος να υπογράφει την απόρριψή του!

β) Πως είναι δυνατόν ένα έργο που εκ των προτέρων η Προκήρυξη το απορρίπτει και  η Διαχειριστική Αρχή να το φέρνει προς συζήτηση ή να αφήνουν τον Περιφερειάρχη να δημοσιοποιήσει την ένταξη του έργου με αποτέλεσμα να εκτίθεται! Και ήταν φυσικό να απορριφθεί χωρίς συζήτηση, γιατί ενώ η προκήρυξη αναφερόταν σε έργα Φορέων Δημοσίου Δικαίου (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου), το Γηροκομείο Λευκάδας ως  φορέας είναι Ιδιωτικού Δικαίου (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), αφού είναι Κληροδότημα.

Το γεγονός ότι της  Διοίκησης  του Γηροκομείου (Κληροδοτήματος) Προεδρεύει ο Σεβασμιότατος (γράφε Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης) δεν αναιρεί την ιδιότητα του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου! Η Μητρόπολη εντάσσεται στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά όχι το Γηροκομείο που είναι κληροδότημα.

Συνεπώς, αν δεχθούμε ότι η Περιφέρεια είχε σκοπό να χρηματοδοτήσει το Γηροκομείο με 2,5 εκ. ευρώ, τότε γιατί στη Προκήρυξη αναφέραν ως δικαιούχους μόνο τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου; Τότε αυτοί που συνέταξαν την Προκήρυξη έκαναν λάθος σοβαρό, με αποτέλεσμα να εκτεθούν Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης, Διαχειριστική Αρχή και η Μητρόπολη Λευκάδος και Ιθάκης (δια του Γηροκομείου), αν δεχθούμε ότι η Προκήρυξη είχε στόχο το Γηροκομείο ως Φορέα.

Αν, όμως το γνώριζαν, τότε γιατί δεν ενημέρωσαν από την αρχή τη Διοίκηση του Γηροκομείου; Όπως, με πληροφόρησε ο Πατήρ Παναγιώτης Ζαβιτσάνος, είχε εμπλουτίσει το φάκελο για έγκριση με όλα τα παραστατικά που απαιτούσε η Διαχειριστική Αρχή (με κόπο, με χρόνο και δαπάνες)!

Δεν Θέλω να επεκταθώ περισσότερο στην έρευνα του θέματος το πώς προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα. Το ερώτημα και μέλημά μου είναι το πώς θα θεραπευθεί η κατάσταση και αυτό συζήτησα με τον κ. Σπίγγο!

  1. Οι δικές μου τοποθετήσεις – υποδείξεις

Το έργο απορρίφθηκε γιατί δεν ήταν επιλέξιμο σύμφωνα με την Προκήρυξη και συνεπώς σύμφωνα με τους ελέγχους νομιμότητας και τους Εθνικούς Κανόνες επιλεξιμότητας δαπανών, για Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020! Και αυτό με βάση την ερμηνεία των κανόνων υπό στενή έννοια!

Όμως με βάση την ερμηνεία των Κανόνων υπό ευρεία έννοια, και των διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (ιδιαίτερα), αλλά και το Ταμείο Συνοχής δύναται να υπαχθούν και έργα Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, εφόσον εξυπηρετούν ευρύτερο κοινωνικό σκοπό Δημοσίου Συμφέροντος και Πρόνοιας! Στη περίπτωση αυτή το Γηροκομείο Λευκάδος μπορεί να χαρακτηρισθεί ως Δυνητικός Δικαιούχος.

Στη προκειμένη περίπτωση, πρέπει η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να ζητήσει από την μητέρα Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ (γράφε Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κ.λ.π.) και ειδικότερα από τη Νομική Υπηρεσία της Αρχής, να γνωμοδοτήσει επί του προκειμένου και ΑΜΕΣΑ. Στη συνέχεια, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να προβεί σε τροποποίηση της Απόφασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ε.Π. η οποία είναι αρμόδια για τη μεθοδολογία, διαδικασία και κριτήρια αξιολόγησης πράξεων του Ε.Π. προκειμένου να γίνει σαφής νέα Προκήρυξη για υπαγωγή προς έγκριση συγκεκριμένων έργων περιεχομένου κοινωνικής αντίληψης.

Σημειώνω, ότι η Προκήρυξη μπορεί να περιορίσει και το χρόνο υποβολής από πλευράς ενδιαφερομένων φορέων του σχετικού φακέλου για υλοποίηση έργων ως εκείνο του Γηροκομείου Λευκάδας. Ο χρόνος μπορεί να περιορισθεί στον ένα μήνα!

Προσωπικά, διατηρώ τη πεποίθηση ότι με συντονισμένες ενέργειες όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών μπορεί το θέμα να «σωθεί» και το Γηροκομείο Λευκάδας να τύχει της ευεργετικής χρηματοδότησης του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 – 2020!

Προσωπικά, όπως δήλωσα στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Θεόφιλο και στη Διαχειριστική Επιτροπή Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, είμαι στη διάθεσή τους να συμβάλλω στη θεραπεία της αστοχίας διαχείρισης του όλου θέματος. Πιστεύω, όμως, ότι οι Διαχειριστικές  Αρχές διαθέτουν εξαιρετικά και έμπειρα στελέχη και θα έχουν το ποθούμενο αποτέλεσμα.

Για μένα προέχει πάντα το εθνικό συμφέρον και στη συγκεκριμένη περίπτωση το συμφέρον του τόπου και των πολιτών που υπηρετούμε!

Ας μη ξεχνάμε ότι της κριτικής πρέπει να προηγείται πάντα η κρίση, αρκεί τα λάθη να αποδεικνύονται αθώα και από αμέλεια συγγνωστή και όχι από σκοπιμότητα που δεν συγχωρείται!

 

πηγή: Τα Νέα της Λευκάδας (έντυπη έκδοση)

Προηγούμενο άρθροΔιαβάστε στο νέο φύλλο της εφημερίδας “Τα Νέα της Λευκάδας” που κυκλοφορεί στα περίπτερα
Επόμενο άρθροΝέες επιτυχίες για το Τμήμα Τοξοβολίας των ΠΑγΟ της ΔΕΠΟΚΑΛ σε Επίσημο Τουρνουά Αγώνων Κλειστού Χώρου στην Πάτρα.