Αρχική Lefkada's Secrets Χρύσα Φραγκούλη: Η προπονήτρια των επιτυχιών του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας

Χρύσα Φραγκούλη: Η προπονήτρια των επιτυχιών του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας

0

Το αφιέρωμα στον Γυμναστικό Σύλλογο Λευκάδας δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει την προπονήτρια του συλλόγου και πρώην πρωταθλήτρια στίβου κ. Χρύσα Φραγκούλη.

Παρά τις υποχρεώσεις της εξαμελούς οικογένειας της και των διευθυντικών καθηκόντων της σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι πάντοτε παρούσα στις προπονήσεις και στους αγώνες του Γυμναστικού Συλλόγου αποτελώντας την ψυχή του σωματείου.

Υπερδραστήρια, εργατική και ακούραστη, δίνει όλη την ενέργεια και την αγάπη της στους μικρούς αθλητές και μεθοδικά τους μεταμορφώνει σε πρωταθλητές. Πως όμως τα καταφέρνει;

κ. Φραγκούλη, πως αποφασίσατε να γίνετε προπονήτρια στίβου και πόσα χρόνια ασχολείστε με την προπονητική;

Η αγάπη μου για το στίβο ξεκίνησε από την ηλικία των 6 ετών, όταν παρακολούθησα για πρώτη φορά αγώνες στην τηλεόραση, συγκεκριμένα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. Από τότε ξεκίνησα ως αθλήτρια στο Γυμναστικό Σύλλογο Λευκάδας και ενώ ασχολούμουν παράλληλα και με άλλα αθλήματα, ο στίβος ήταν πάντα το άθλημά μου. Ως φυσική εξέλιξη ήρθαν οι σπουδές μου στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης και η μεταγραφή μου στον Τρίτωνα Θεσσαλονίκης με τον οποίο κέρδισα τέσσερα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Τελειώνοντας ως αθλήτρια, το επόμενο βήμα ήταν η προπονητική, πάνω στην οποία στηρίχτηκε το μεταπτυχιακό μου. Ως προπονήτρια του Γυμναστικού απασχολούμαι τα τελευταία είκοσι χρόνια, οπότε μου δίνεται η ευκαιρία να περάσω στα παιδιά όλη τη γνώση και την εμπειρία που έχω αποκομίσει όλο αυτό τον καιρό από τα στάδια.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Λευκάδας μετρά 42 χρόνια ζωής, όμως τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε κάθε χρόνο νέους αθλητές και αθλήτριες να δίνουν το παρών και να διακρίνονται τόσο σε εθνικές όσο και σε διεθνείς διοργανώσεις. Υπάρχει κάποιο μυστικό;

Για να έρθουν οι επιτυχίες θα πρέπει ο σύλλογος να είναι αρκετά οργανωμένος, τόσο σε διοικητικό, όσο και σε προπονητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επικοινωνίας, ώστε να προβάλλονται οι επιτυχίες των παιδιών και να επανδρώνονται οι ακαδημίες, από όπου θα βγουν καινούργιοι αθλητές και αθλήτριες. Οι τελευταίες διοικήσεις είναι από τις πιο δραστήριες, αφού μας εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προπόνησης με ρουχισμό, εξοπλισμό, χώρους και ότι άλλο χρειαστούμε. Το προπονητικό τιμ του συλλόγου αποτελείται από εξειδικευμένους προπονητές, όλοι καθηγητές φυσικής αγωγής, πρώην αθλητές και μάλιστα με σημαντικές διακρίσεις  σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Φροντίζουμε λοιπόν πέρα από την γνώση και την εμπειρία μας που περνάμε στα παιδιά, να λειτουργούμε και ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ διοίκησης αθλητών και γονέων, ώστε να επιτυγχάνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Το μυστικό λοιπόν είναι σκληρή και μεθοδική δουλειά από όλους.

Ο προπονητής Γιάννης Πολίτης, βαλκανιονίκης στα 100 και 200 μέτρα.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (2010 – 2017)

2010

Πανελλήνιο Σχολικό:

2η Κοψιδά Θεανώ στη δισκοβολία
3η Πολίτη Κορίνα στα 150μ.


Πανελλήνιο ΠΠΑ-ΠΚΑ:

3η Πολίτη Κορίνα στα 150μ.


2011

Πανελλήνιο Π-Κ:

1η Πολίτη Κορίνα στα 200μ.
3η Πολίτη Κορίνα στα 400μ.


Διεθνής συνάντηση Ελλάδα – Κύπρος:

1η Πολίτη Κορίνα στα 200μ.
1η Πολίτη Κορίνα στα 4χ100
1ος Μπραντζουκάκης Κωνσταντίνος στα 4χ100
2ος Μπραντζουκάκης Κωνσταντίνος στα 100μ.


2013

Πανελλήνιο ΠΠΑ-ΠΚΑ:

2η Ζακυνθινού Θάλεια στο 5αθλο


2014

Πανελλήνιο ΠΠΑ-ΠΚΑ:

1η Ζακυνθινού Θάλεια στο 5αθλο
2ος Ροντογιάννης Θεόφιλος στο 6αθλο


Πανελλήνιο Σχολικό:

3ος Παναγιώτης Σταύρακας


2016

Πανελλήνιο ΠΠΑ-ΠΚΑ:

2η Ιωακειμίδου Γεωργιάννα στο ύψος


Διεθνής συνάντηση Ελλάδα – Κύπρος:

4η Ιωακειμίδου Γεωργιάννα στο ύψος


2017

Πανελλήνιο ΠΠΑ-ΠΚΑ:

3ος Φυτόπουλος Κωνσταντίνος στο 6αθλο


Πανελλήνιο Π-Κ:

3η Ιωακειμίδου Γεωργιάννα στο ύψος.


Διεθνής Συνάντηση Ελλάδα – Κύπρος:

4η Ιωακειμίδου Γεωργιάννα στο ύψος

Οι προπονητές του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας Χρύσα Φραγκούλη, Ίκαρος Ζακυνθινός, Γιάννης Πολίτης.
Πως νιώθετε γι’ αυτές τις επιτυχίες; 

Οι επιτυχίες των αθλητών είναι η κορύφωση της δουλειάς των προπονητών. Τα παιδιά αυτά που διακρίνονται ξεκινούν από πολύ μικρά από τις ακαδημίες και δουλεύουν με τους ίδιους προπονητές για τουλάχιστον 5-6 χρόνια μέχρι να έρθουν οι μεγάλες διακρίσεις. Άρα όταν οι αθλητές φέρουν μια επιτυχία αυτό αποτελεί δικαίωση και ηθική ικανοποίηση του προπονητή αφού τελικά έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχουν τεθεί εξ αρχής μαζί με τον αθλητή.

Ποιο είναι το μέλλον όλων αυτών των παιδιών που φτάνουν σε μικρή ηλικία στο Γυμναστικό Σύλλογο, κάνουν επιτυχίες και ύστερα ενηλικιώνονται και φεύγουν από την Λευκάδα για τις σπουδές τους; 

Συνήθως τα παιδιά αυτά αναγκάζονται να μεταγραφούν σε συλλόγους που έχουν έδρα το μέρος στο οποίο συνεχίζουν τις σπουδές τους. Από κει και πέρα η εξέλιξή τους εξαρτάται από ένα συνδυασμό διαφόρων παραγόντων, όπως η προσαρμογή τους στο νέο τρόπο ζωής, η οργάνωση του νέου συλλόγου, η χημεία με το νέο προπονητή, η οικονομική τους κατάσταση, οι απαιτήσεις της σχολής τους κ.α. Όποια από αυτά όμως ανήκουν στην Εθνική Ομάδα, συνεχίζουν να προπονούνται υπό την καθοδήγηση ομοσπονδιακών προπονητών χωρίς να χρειάζεται να μεταγραφούν σε άλλο σύλλογο. Γενικά όμως έχει παρατηρηθεί ότι αυτοί που εκτός των δυνατοτήτων, διαθέτουν και ισχυρό χαρακτήρα, συνήθως διαπρέπουν σε όλους τους τομείς.

Ο προπονητής Ίκαρος Ζακυνθινός
Θεωρείτε ότι η επαρχία μπορεί να δώσει περισσότερα στον στίβο και αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις;

Ούτως ή άλλως, η επαρχία δίνει τους περισσότερους πρωταθλητές, οι οποίοι μετά συνεχίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι συνθήκες προπόνησης και οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλύτερες. Σίγουρα θα μπορούσε να δώσει περισσότερα αν βελτιώνονταν και εδώ οι αντίστοιχες συνθήκες, μιας και το επίπεδο των προπονητών είναι ήδη πολύ βελτιωμένο σε σχέση με παλαιότερα, αλλά και πολλοί σύλλογοι κάνουν τεράστιες προσπάθειες σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας και πολλές φορές με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Οι προπονήσεις του Γυμναστικού Συλλόγου γίνονται στο Δημοτικό Στάδιο Λευκάδας. Οι εγκαταστάσεις διευκολύνουν το έργο σας; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντάτε;

Από το  2008 και μετά που φτιάχτηκε το ταρτάν λύθηκαν τα περισσότερα από τα προβλήματα γι’ αυτό προέκυψαν και οι επιτυχίες των τελευταίων ετών. Αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι καλά. Δεν υπάρχει βασικός εξοπλισμός όπως εμπόδια, στρώματα, κλωβοί και κλειστός χώρος για να δουλεύουμε το χειμώνα και τις μέρες που βρέχει. Με την έλλειψη αυτού του εξοπλισμού δεν μπορούν να βγουν αθλητές στο δίσκο, στην σφύρα, το επί κοντώ, στο ύψος και στα σύνθετα που περιλαμβάνει κάποια από τα παραπάνω. Τα τελευταία μετάλλια του συλλόγου από τους Ιωακειμίδου(ύψος), Ζακυνθινού(σύνθετα), Φυτόπουλο (σύνθετα) έχουν έρθει από το μεράκι των προπονητών και την εγρήγορση της διοίκησης που εξασφάλισαν κάποια εμπόδια από το ΣΕΓΑΣ και κάποια τα αγόρασαν, όπως επίσης αγόρασαν το στρώμα του ύψους που υπάρχει στο γήπεδο. Το συγκεκριμένο στρώμα είναι πλέον μικρό για τις δυνατότητες των παιδιών και επικίνδυνο για τραυματισμούς όπως επίσης μετά από 9 χρόνια χρήσης το ταρτάν και οι ξύλινες βαλβίδες έχουν αρχίσει να καταστρέφονται. Με αφορμή τους Ιόνιους αγώνες που γίνονται κάθε χρόνο στο τέλος του Μάη γίνεται μια υποτυπώδης συντήρηση στο ταρτάν από το μεράκι του φύλακα Πεταλά Μάκη και τη διοίκηση που φροντίζει να αλλάζει ή να επισκευάζει τις βαλβίδες του μήκους. Γνωρίζω ότι έχουν γίνει ενέργειες από το σύλλογο και όλοι οι αρμόδιοι φορείς είναι ενήμεροι για τις ελλείψεις και τις αναγκαίες επισκευές κι ελπίζω τα προβλήματα να επιλυθούν.

Μπορείτε να δείτε ακόμη την συνέντευξη της Γεωργιάννας Ιωακειμίδου [εδώ] και του Κωνσταντίνου Φυτόπουλου [εδώ].

Προηγούμενο άρθροΚάλεσμα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας σε εθελοντές
Επόμενο άρθροΠρόσκληση σε ανοιχτό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Λευκάδας