Αρχική Top Stories Ευχαριστίες Συλλόγου “Βίλχελμ Νταίρπφελντ”-Η Γλυπτική σύνθεση του Φραντσέσκο Ρίζολα

Ευχαριστίες Συλλόγου “Βίλχελμ Νταίρπφελντ”-Η Γλυπτική σύνθεση του Φραντσέσκο Ρίζολα

0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΥΔΡΙΟΥ ΒΙΛΧΕΛΜ ΝΤΑΙΡΠΦΕΛΝΤ

Ανακοίνωση για την εκδήλωση προς τιμήν του Β. Νταίρπφελντ στο Μουσείο της Ακρόπολης 26.11.2017

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Αρχίζουμε αυτή την ανακοίνωση με μία αγωνία στην καρδιά. Και μία έκκληση. Μην μείνετε σας παρακαλούμε μόνο στις φωτογραφίες με τις ανθοδέσμες, με τα χαμόγελα και τα φλας. Είναι σπουδαίες και αυτές οι φωτογραφίες και ανθρώπινο να τις υπολογίζουμε. Μην μείνετε όμως μόνο σ’ αυτή την επιφάνεια της δημοσιότητας, που μας αγχώνει να αποτυπωθούμε πάνω της κάθε φορά. Δείτε και αυτό που υπήρξε πίσω από τις ανθοδέσμες και τα χαμόγελα και τα φλας. Αυτό το πάθος και την ένταση, την αγωνία και την κούραση, τον πανικό και τη συγκίνηση για να κάνουμε κέντρο, στο κέντρο του Παγκόσμιου Πολιτισμού στο Μουσείο της Ακρόπολης την Ιστορία μας, την σπουδαία Ιστορία του νησιού μας.

Ό,τι έγινε, έγινε χωρίς παραγοντισμούς και διαμεσολαβήσεις. Ακόμη και οι Αιγίδες των Υπουργείων κατακτήθηκαν με τις προτάσεις και τα επιχειρήματά μας και την ευεργεσία μιας αγνής φιλίας.

Σήμερα εδώ, σ’ αυτή την ανακοίνωση που σας στέλνουμε, θα δείτε, εκτός από τις φωτογραφίες του γλυπτού που παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στην εκδήλωσή μας, αυτή τη φωτογραφία που αξίζει να δείτε: τον Βίλχελμ Νταίρπφελντ, εκεί, πάνω στο σημείο μηδέν της Αποκάλυψης, με τις φλέβες να περιγράφονται μεγάλες και έντονες στο κρανίο του, καθώς φωτίζεται από τον ήλιο. Στις ανασκαφές στο Στενό, στο Νυδρί, 1909. Αυτή η φωτογραφία μας συγκράτησε πολλές φορές από πανικούς και φόβους οριακούς, μας έδινε δύναμη και κουράγιο, όταν το είχαμε ανάγκη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθύνουμε εδώ τις πρώτες ευχαριστίες μας. Και λέμε πρώτες, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες, επίσης σημαντικές, στην επόμενη σχετική μας ανακοίνωση.

Να ευχαριστήσουμε την οικογένεια Στεριώτη, χωρίς λόγια, μόνο με δάκρυα στα μάτια!

Να ευχαριστήσουμε τους εκλεκτούς επιστήμονες – ομιλητές στην εκδήλωσή μας, των οποίων η συμμετοχή υπήρξε μία μέγιστη τιμή για εμάς, κ. Εμ. Κορρέ, κ. Θ. Γιαννόπουλο, κα Ε. Χαμαλίδου, τον ομηριστή ερευνητή μας κ. Νώντα Γαζή και κάποιους σπουδαίους σιωπηλούς συντελεστές αυτής της εκδήλωσης, όπως η κα Χαρά Παπαδάτου Γιαννοπούλου. Οι ευχαριστίες μας δεν θα είναι μόνο μια απλή δήλωση. Θα καλέσουμε τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας με θέμα την κήρυξή τους σε επίτιμα μέλη του. Και θα υπάρξει ιδιαίτερο Δελτίο Τύπου ευχαριστιών για το θέμα αυτό. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον σπουδαίο γλύπτη μας Φραντσέσκο Ρίζολα, ( Francesco Risola), φίλο της Λευκάδας, φίλο της Ελλάδας.

Να ευχαριστήσουμε για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωσή μας τους εκλεκτούς ηθοποιούς μας κα Βάνα Πεφάνη και τον Λευκάδιο κ. Δημήτρη Βερύκιο και κυρίως τον μεγάλο ηθοποιό του θεάτρου και κινηματογράφου  Άγγελο Αντωνόπουλο, ο οποίος αν και παρών δεν μπόρεσε να παραμείνει και στο Δεύτερο Μέρος και ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην αφήγηση με τη δική του βιωματική ιστορία. Τον ευχαριστούμε θερμά και θα υπάρξει ειδική σχετική ανακοίνωση και για το θέμα αυτό.

ΓΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Επιμελητήριο και τον Πρόεδρό του κ. Σκιαδαρέση για αυτή την συνεργασία και την οικονομική στήριξη του, χωρίς την οποία η εκδήλωση θα ήταν αδύνατη.

Το Επιμελητήριο μας έδωσε ένα μεγάλο πλαίσιο ελευθερίας και εμπιστοσύνης, ώστε να δομήσουμε την εκδήλωση  σύμφωνα με το πλούσιο υλικό που έχουμε παράγει μέχρι τώρα. Μια συνεργασία πολύ δημιουργική. Μερικές φορές οι εντάσεις και οι διαφορετικές προσεγγίσεις έφταναν πάντα γρήγορα στο σημείο ισορροπίας και για τα δύο μέρη. Γιατί, το πώς συνεργάζονται οι διάφοροι συλλογικοί φορείς μεταξύ τους, είναι και αυτό έκφραση πολιτισμού. Τίποτα πισώπλατα, τίποτα με υπονόμευση. Μας δόθηκε η δυνατότητα να έρθουμε σε άμεση επαφή και επικοινωνία με το χώρο των επιχειρήσεων και να συνεργαστούμε άμεσα μαζί με τους εκπροσώπους τους. Έχει ανοίξει πραγματικά μια τεράστια δυνατότητα και προοπτική για τους εμπόρους και επιχειρηματίες, να δρουν για τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού τους συνειδητά και οργανωμένα, όπως τώρα με τον φορέα τους. Και με την Αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης των Επιμελητηρίων, που επίσης κέρδισε αυτή η διοργάνωση, αυτό το μήνυμα που δίνει η επιχειρηματική κοινότητα της Λευκάδας, διαχέεται και στον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Και γίνεται ένα μήνυμα εθνικής σημασίας, καθώς στην ιστορική αυτή συγκυρία  της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης, η Λευκάδα – Ελλάδα δίνει ένα μήνυμα Πολιτισμού στον άγριο χώρο της παγκόσμιας οικονομίας μέσα από τον επιχειρηματικό της κόσμο, ο οποίος έχει πιεστεί και σε πολλές περιπτώσεις αφανιστεί από την αγριότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Γι΄αυτό ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτή η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, να αποτελέσει την αρχή μιας μεγάλης, συνειδητής πορείας με ανάλογες δράσεις στο χώρο του πολιτισμού.

Θα ήθελα  να ευχαριστήσω προσωπικά, αλλά και εκ μέρους του Συλλόγου μας τον κ. Σκιαδαρέση  για αυτή τη  δυνατότητα που μας έδωσε, την δυνατότητα να παρουσιάσουμε το έργο του Συλλόγου στον εμβληματικό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης.  

Η πρόσκληση ήρθε τυχαία, όταν ο Εμπορικός Σύλλογος μας είχε καλέσει να συναντηθούμε στα γραφεία του Επιμελητηρίου για το θέμα της καθαριότητας στο Νυδρί, πέρυσι τον Φεβρουάριο. Και εδώ θα ήθελα παρενθετικά, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο  και το ΔΣ του Επιμελητηρίου για τη μεγάλη βοήθεια στο θέμα της καθαριότητας στο Νυδρί, το περασμένο καλοκαίρι. Ήταν πραγματικά μια τεράστια συμβολή στο πολύ μεγάλο αυτό πρόβλημα. Ο Σύλλογός μας ανταποκρίνεται σε κάθε πρόσκληση από οποιονδήποτε σοβαρό φορέα του τόπου μας έχει θετικές προτάσεις και διασφαλίζει πάντα την πολιτισμική ακεραιότητα των δράσεών του στα πλαίσια αυτών των συνεργασιών.

Να ευχαριστήσουμε

Τους θεσμικούς εκπροσώπους του νησιού μας οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους: τον αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Χαλικιά, τον βουλευτή Λευκάδας κ. Θ. Καββαδά, τον κ. Κ. Δρακονταειδή, Δήμαρχο και πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Λευκάδας, ο οποίος έχει απευθύνει χαιρετισμό μόνο με την τελευταία του ιδιότητα, εφόσον εκπρόσωποι μόνο αμιγώς πολιτιστικών και πνευματικών φορέων, σύμφωνα με τη σχετική απόφασή μας, είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν χαιρετισμό.

Τον Σκορπιό εκπροσώπησε στην εκδήλωσή μας η κ. Κορίνα Γραφανάκη, εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ. Την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως που μας τίμησε με την παρουσία της.

Για τη ζωγράφο και μέλος του Συλλόγου μας Δήμητρα Καββαδά, η οποία  μας τίμησε με την συμμετοχής της στην εκδήλωση και το εκπληκτικό της έργο, θα γραφτεί ξεχωριστό κείμενο ευχαριστιών εκ μέρους του Συλλόγου μας. To ίδιο και κυρίως για το κοινό- θεατές αυτής της εκδήλωσης και γενικότερα για όλους τους Λευκαδίτες που τιμούν τον πολιτισμό και την ιστορία τους.

Να ευχαριστήσουμε επίσης:

τους εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λευκάδας, που είχαν δώσει την θετική τους ψήφο στην ιστορική ομόφωνη απόφαση παραχώρησης του παλιού δημοτικού σχολείου στο Νυδρί στο Σύλλογό μας για τη δημιουργία του Πολυχώρου Νταίρπφελντ και ήταν παρόντες.

Τους εκπροσώπους των Συλλόγων Λευκαδίων  στην Αθήνα για την παρουσία τους και κυρίως τον σύλλογο Ηλιούπολης για τις πανέμορφες νύφες του, που έδωσαν ομορφιά και άρωμα παράδοσης στην εκδήλωσή μας.

Τους εκπροσώπους των σημαντικών Συλλόγων από το νησί μας, που έχουν προσφέρει πολύ σπουδαίο  έργο στην ιδιαίτερη πατρίδα μας.

Την ομάδα ταξιθεσίας από τα παιδιά του χωριού μας και γενικότερα το νησί μας με την άψογη συμπεριφορά και αγωγή τους, τα οποία επίσης βοήθησαν στον χώρο του Μουσείου, την υποδοχή των προσκεκλημένων μας με τρόπο που έδωσε εικόνα πολιτισμού και χάρης σε όλο το κοινό και ιδιαίτερα στους ξένους καλεσμένους μας.

Να ευχαριστήσουμε

τον αγαπητό κ. Σκαλβενίτη Δημήτρη από την ομάδα Interfaceteam για την άψογη δουλειά και τον απίστευτο επαγγελματισμό του, αλλά και την υπόλοιπη ομάδα. Είναι σπάνιο να συναντά κανείς νέα πρόσωπα με τόσο μεγάλη ακεραιότητα και ευγένεια.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην συνεργάτη και μέλος του Συλλόγου κα. Ανδριάνα Φωτεινού για το άρτιο μεταφραστικό της έργο, την γενικότερη γραμματειακή της βοήθεια, την μεγάλη επίσης ευγένειά  της και πάνω απ’ όλα το πάθος της και την αγάπη της για τον Νταίρπφελντ.

Τα κορίτσια – υπαλλήλους του Επιμελητηρίου με τις οποίες συνεργαστήκαμε επίσης άψογα και πάνω απ’ όλα την αγαπητή Μάρθα Χαλικιά με το απίστευτο χαμόγελο και την ακατάπαυστη εργατικότητά της.

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Βίλχελμ Νταίρπφελντ – ΝΟΣΤΟΣ: Η Γλυπτική σύνθεση του Ιταλού καλλιτέχνη Φραντσέσκο Ρίζολα

Παρουσιάζουμε εδώ μερικές φωτογραφίες του γλυπτού. Στην εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης είχαν προβληθεί ελάχιστες. Θα υπάρξουν και άλλες δημοσιεύσεις και γενικότερα ενημερώσεις.

Ήδη το γλυπτό κατακτά τα άδυτα των αδύτων του παγκόσμιου πολιτισμού. Και η Αθήνα το υποδέχεται σιωπηρά, με σεβασμό, θαυμασμό και αγάπη. Και μεριμνά γι’ αυτό.

Τη φωτογραφία με τον Νταίρπφελντ στο Στενό – Νυδρί που είδατε στο Πρώτο Μέρος στείλαμε και στον αγαπητό μας φίλο και γλύπτη Φραντσέσκο Ρίζολα, όταν μας ζήτησε κείμενο (ξανά) και κείμενο ολοκληρωμένο δεν υπήρχε. Για να μπορέσει να καταλάβει.

Αυτή η φωτογραφία πυροδότησε το τελευταίο διάστημα και στον ίδιο μια αντίληψη και μια φιλοσοφία που έχει σαν κέντρο της, πάλι το σημείο μηδέν της Αποκάλυψης στην καρδιά του γλυπτού και της ανθρώπινης Ιστορίας. Της Αποκάλυψης του Φωτός και της Γνώσης από τις ανασκαφές του. Μέσα σε ένα παγκόσμιο γλυπτό που περιμένει μεγαλόκαρδη υποδοχή και ανθρώπους ανοικτούς στη Τέχνη και τον Πολιτισμό. Κυρίως όμως στην Ιστορία τους.

Η συνάντηση με τον καλλιτέχνη Φραντσέσκο Ρίζολα – η ιδέα του γλυπτού

Τον καλλιτέχνη Francesco Risola, τον γνώρισα πριν τέσσερα χρόνια. Έγινε ένας πολύ σημαντικός φίλος για εμένα και την οικογένειά μου. Ζει βέβαια στην Ιταλία. Είχε ζήσει πολλά χρόνια, πριν τη συνάντησή μας, στην Ελλάδα. Τον γνώρισα, αφού είχε ήδη επιστρέψει στη χώρα του. Στην  συχνή επικοινωνία μας  αυτά τα τελευταία χρόνια, μιλούσα πάντα για τον Σύλλογο και τον Νταίρπφελντ. Τον κάλεσα στη Λευκάδα, όταν πλέον είχε ωριμάσει η ανάγκη για ένα γλυπτό. Ήρθε στο Νυδρί στις 2 Απριλίου και έμεινε 10 μέρες για να μελετήσει το χώρο.

Η ιδέα από την πλευρά μας, ήταν το γλυπτό να αφηγείται την ιστορία του Νταίρπφελντ και την Ιστορία μας, συμβολικά εννοώ. Μια ανοικτή Ιστορία στο δρόμο. Αλλά και να υπάρχει  στο σώμα αυτής της γλυπτικής σύνθεσης η μνήμη και η ιδέα της ανασκαφής. Αυτά ζητήσαμε σαν μια άλλη οικογένεια Μεδίκων από τον Ιταλό γλύπτη μας! Τα επέτυχε και τα δύο με έναν τρόπο απίστευτο.

Απεικονίζεται σε χαλκό ο αρχαιολογικός χάρτης του Νταίρπφελντ – Λευκάδας με τους αρχαιολογικούς χώρους που ο ίδιος εντόπισε.

H διαδραστική μάσκα στο πίσω μέρος του γλυπτού: ακουμπώντας ο επισκέπτης τα μάτια του στα μάτια της μάσκας, δηλαδή στα μάτια του αρχαιολόγου, θα μπορεί να βλέπει στο εσωτερικό του φωτογραφίες του από τις ανασκαφές του.

Οι συμβολισμοί που έδωσε ο ίδιος όμως ο καλλιτέχνης στο γλυπτό είναι πολλαπλοί και σημαντικοί για εμάς τους Λευκαδίτες. Που αποκλίνουν και συγκλίνουν από τις αρχικές ιδέες. Μας εξέπληξε πραγματικά.

‘Ένα  Παγκόσμιο Γλυπτό, μοναδικό στη σύλληψη και τη μορφή του, αφηγείται την ιστορία του νησιού μας που είναι και η παγκόσμια Ιστορία.

Σ΄ ευχαριστούμε Φραντέσκο!

 

Για τον Σύλλογό μας

Ελένη Βερυκίου

 

Προηγούμενο άρθροΚωνσταντίνος Μαργαρίτης και Elusive Aura, από το Βερολίνο στο Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας
Επόμενο άρθροΑντίστροφη μέτρηση για τα «Ασημένια Χριστούγεννα» στα Ιωάννινα