Αρχική Top Stories Έφτασε το 16o Preveza Jazz Festival !

Έφτασε το 16o Preveza Jazz Festival !

0

To 16ο Preveza Jazz Festival έρχεται για τρεις μοναδικές βραδιές στις 8, 9 και 10 Ιουνίου 2018 στο λιμάνι της Πρέβεζας.

Το μακροβιότερο φεστιβάλ jazz της δυτικής ακτής θα υποδεχθεί φέτος 6 σχήματα με την συμμετοχή για πρώτη φορά καλλιτέχνη από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, πράγμα που το κάνει πλέον διεθνές και φυσικά ακόμα πιο εντυπωσιακό!

To όμορφο λιμάνι της Πρέβεζας είναι έτοιμο να υποδεχθεί το φετινό δυνατό line-up.

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου πρώτη μέρα του φεστιβάλ, η βραδιά είναι αφιερωμένη στις γυναικείες φωνές: οι  ατμοσφαιρικοί Under the Surface (Ολλανδία) , ακολουθεί η ξεχωριστή  Isabella Lundgren and Carl Bagge Trio (Σουηδία). Η βραδιά τελειώνει με μία από τις πιο ιδιαίτερες φωνές της εγχώριας αγγλόφωνης μουσικής σκηνής την Katerine Duska.

Το Σάββατο 9 Ιουνίου θα απολαύσουμε τον Moncef Genoud (Ελβετία), ακολουθεί ο  τρομπετίστας και δημιουργικός μουσικός Theo Croker από τις ΗΠΑ και η βραδιά θα κλείσει με τους Woody Black 4 (Αυστρία)

Η αυλαία του Preveza Jazz Festival θα πέσει την Κυριακή 10 Ιουνίου. Στο ξεκίνημα τοπικό σχήμα από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας με τη συμμετοχή του Αποστόλη Βαγγελάκη και στη συνέχεια οι μαγικοί Espen Berg Trio (Νορβηγία). Ακολουθεί η  Marina Satti με τις υπέροχες Fonέs της, με το νέο της project με τίτλο “YALLA!”, που στην αραβική γλώσσα σημαίνει “ΠΑΜΕ!”, η Μαρίνα υπογράφει ένα μοναδικό και ιδιαίτερα ανατρεπτικό μουσικό θέαμα, βαθιά επηρεασμένο από τις σύγχρονες gypsy punk, reggae και electronica τάσεις και υπόσχεται να μετατρέψει το κλείσιμο του τριήμερου στις 10 Ιουνίου σε αληθινή γιορτή !

Στο λιμάνι της Πρέβεζας. Με ελεύθερη συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις.

Πρόγραμμα του Preveza Jazz Festival 2018

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 21.00

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Under the Surface_ Ολλανδία
21.00 Λιμάνι της Πρέβεζας

Joost Lijbaart (ντραμς, κρουστά), Saane Rambags (φωνή), Bram Stadhouders (κιθάρα, ηλεκτρονικά)

Είναι ένα καινούριο γκρουπ που έχει δημιουργηθεί από τον ντράμερ Joost Lijbaart – γνωστό συνεργάτη του επίσης γνωστού μας σαξοφωνίστα Yuri Honing – και αντικατοπτρίζει τη σύμμειξη καλλιτεχνών διαφορετικών «γενεών» μέσα στη σύγχρονη ολλανδική μουσική σκηνή. Έτσι, στο Under the Surface, που είναι και ο τίτλος του πρώτου άλμπουμ του γκρουπ, ένας βετεράνος της ολλανδικής jazz συνεργάζεται με έναν κιθαρίστα της σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής μουσικής και μια νέα τραγουδίστρια, που όχι μόνο αυτοσχεδιάζει φωνητικά αλλά ξέρει να αποδίδει τα δικά της κείμενα και στίχους με μουσικοποιητικό τρόπο, αντίστοιχο με αυτόν μέσω του οποίου αυτοσχεδιάζουν οι δυο άλλοι μουσικοί. Το αποτέλεσμα είναι μια μουσική ανοιχτή, μυστηριακή, ποιητική που ξεφεύγει από ετικέτες και στοχεύει καθαρά στο συναίσθημα.

​Isabella Lundgren & Carl Bagge Trio_Σουηδία
22.00 Λιμάνι της Πρέβεζας

Isabella Lundgren (τραγούδι), Carl Bagge (πιάνο), Niklas Fernkvist (μπάσο), Daniel Fredriksson (ντραμς)

Είναι μια από τις ξεχωριστές jazz τραγουδίστριες της Σουηδίας και οι ποιότητες της φωνής και της ερμηνείας της έχουν κάνει πολλούς να πιστέψουν πως ήρθε για να πάρει την περίοπτη θέση που κατείχε σε αυτή την παράδοση η Monica Zetterlund. Η Isabella Lundgren όμως μέχρι στιγμής – μέσα από τους τέσσερις δίσκους της που κυκλοφορούν (It Had to Be You, Somehow Life Got in the Way, Isabella Sings the Treasures of Harold Arlen, Songs to Watch the Moon) – δείχνει να επικεντρώνει το ρεπερτόριό της στα κλασικά αμερικανικά jazz standards και τα blues, ακολουθώντας τους δρόμους που δίδαξαν μεγάλες τραγουδίστριες, όπως η Billie Holiday και η Anita O’Day. Η Isabella σπούδασε αυτή την μεγάλη jazz παράδοση στη Νέα Υόρκη πριν γυρίσει ξανά στην Σουηδία και ξεκινήσει την προσωπική της καλλιτεχνική πορεία που την έχει πάει ήδη ψηλά.

​Katerine Duska
23.00 Λιμάνι της Πρέβεζας

Katerine Duska (τραγούδι),  Δημήτρης Στασινος (κιθάρα), Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (πλήκτρα)

Η Katerine Duska, μία από τις πιο ιδιαίτερες φωνές της εγχώριας αγγλόφωνης μουσικής σκηνής! H χροιά της μας ταξιδεύει στις «μαύρες» φωνές περασμένων δεκαετιών… Μέσα από τoυς στίχους και τη μουσική της, αποκαλύπτει το μουσικό της υπόβαθρο με αφοπλιστικό τρόπο ακολουθώντας Indie-Pop, Neo-Soul και Soulful Pop μονοπάτια παρασύροντάς μας ταυτόχρονα με τη μαγευτική σκηνική της παρουσία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Moncef Genoud_Ελβετία
21.00 Λιμάνι της Πρέβεζας

Moncef Genoud (πιάνο σόλο)

Ο Moncef Genoud γεννήθηκε στην Τυνισία – τυφλός εκ γενετής. Στα δυο του χρόνια, πηγαίνοντας στην Ελβετία για θεραπεία, τον υιοθέτησε μια οικογένεια Ελβετών και έκτοτε ο δρόμος του Moncef έγινε η μουσική. Με εκπληκτική ακουστική μνήμη, άρχισε μαθήματα πιάνου και μπήκε στην jazz από τα έξι του. Έτσι, μεγαλώνοντας, έγινε ένας από τους πιο εξέχοντες Ελβετούς τζάζμεν και, από το 1983 και μετά, έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς «διερχόμενους» Αμερικανούς μουσικούς της jazz. Με το τρίο του έχει ταξιδέψει και παίξει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα – έχοντας συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς όπως ο Youssou N’Dour, με τον οποίο έχουν γίνει στενοί φίλοι. Οι δισκογραφικές παραγωγές και οι εμφανίσεις του Moncef Genoud συνοδεύονται από διακρίσεις. Στον πιο πρόσφατο δίσκο με το τρίο του, που έχει τίτλο Pop Songs, διασκευάζει Hendrix, Police, Nirvana, Doors κ.ά.

​Theo Croker _ ΗΠΑ
22.00 Λιμάνι της Πρέβεζας

Theo Croker (τρομπέτα), Anthony Ware (σαξόφωνο & φλάουτο), Michael King (πλήκτρα), Eric Wheeler (κοντραμπάσο), Kassa Overall (ντραμς)

Έλκοντας την καταγωγή του από τον παππού – από την πλευρά της μητέρας του – θρυλικό τρομπετίστα της παραδοσιακής jazz, Doc Chetham, ο Theo κρύβει εγγενώς μέσα του το αυτοσχεδιαστικό πνεύμα που χαρακτηρίζει αυτή τη μουσική, όμως οι στυλιστικοί προσδιορισμοί της μουσικής του έχουν να κάνουν με τη modern spiritual jazz και το σύγχρονο funk. Ως τρομπετίστας έχει επηρεαστεί από τον Donald Byrd, το δικό του groove, όμως, έχει να κάνει περισσότερο με μια ανάμειξη (fusion) με rock, blues, salsa, hip hop κ.ο.κ., που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα, παρά στην soul jazz των 70’s. Η εξέλιξή του ως τρομπετίστα και δημιουργικού μουσικού αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα στα άλμπουμ Fundamentals (2006), In the Tradition (2009), Afro Physicist (2014) και Escape Velocity (2016) – στα δυο τελευταία εκ των οποίων έχει συνεργαστεί με την κορυφαία τραγουδίστρια Dee Dee Bridgewater.

​Woody Black 4 _ Αυστρία
23.00 Λιμάνι της Πρέβεζας

Daniel Mosser (μπάσο κλαρίνο), Leonhard Skorupa (μπάσο κλαρίνο), Stephan Dickbauer (κλαρινέτο), Oscar Antoli (κλαρινέτο, μπάσο κλαρίνο)

Όσο κι αν στη σύγχρονη jazz συναντάμε διάφορους συνδυασμούς οργάνων, τέσσερα κλαρίνα – τα τρία εκ των οποίων είναι μπάσα! – δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Ούτε η προσέγγιση των Woody Black 4 στην πρακτική της jazz είναι συνηθισμένη. Οι τέσσερις κλαρινετίστες αντλούν από την παράδοσή της, έχοντας ως πρότυπο κυρίως τον πρωτοπόρο της στο μπάσο κλαρίνο, Eric Dolphy, αλλά μένουν πολύ κοντά και στις λαϊκές μουσικές – αυτές της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων – ή στην κλασική μουσική. Αφήνονται συνήθως στην ομορφιά και την αρμονία της jazz ή της κλασικής, αλλά εκτρέπονται και στην δημιουργική αυτοσχεδιαστική δυναμική. Οι Woody Black 4, με έδρα τη Βιέννη, είναι τέσσερις βιρτουόζοι κλαρινετίστες που χαίρονται να πειραματίζονται και να φλερτάρουν με την αβάν γκαρντ ενώ δημιουργούν όμορφη και γοητευτική μουσική μέσα από τη σύγχρονη jazz παράδοση.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

Μουσικό σχολείο Πρέβεζας _ Τρίο με την συμμετοχή του Αποστόλη Βαγγελάκη
21.00 Λιμάνι της Πρέβεζας

Το σχήμα απαρτίζεται από τον Καθηγητή παραδοσιακού κλαρίνου  Αποστολή Βαγγελάκη και τους μαθητές του μουσικού σχολείου Πρέβεζας, Βαγγέλη Παπασταύρου στο κλαρίνο, Αναστάσιο Πατσιά στην κιθάρα, Αλέξανδρο Σιάρκο στα κρουστά, Γιάννη Σιαρκο στα πλήκτρα και Μυρτώ Τσόκα τραγούδι. Θα παίξουν μουσικές από την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση με επιρροές από την ευρύτερη μουσική της Μεσογείου και την jazz.

Espen Berg Trio _Νορβηγία
22.00 Λιμάνι της Πρέβεζας

Espen Berg (πιάνο), Bardur Reinert Poulsen (κοντραμπάσο), Simon Albertsen (ντραμς)

Ακολουθώντας την πλούσια τζαζική παράδοση της Σκανδιναβίας, το Espen Berg Trio βαδίζει σε έναν δρόμο που έχει ήδη γίνει αποδεκτός διεθνώς και αποτελεί ισχυρό κεφάλαιο της διεθνικής jazz. Μελωδική και με ιδιαίτερες ρυθμικές εξάρσεις μουσική, αφηγηματική και δυναμική, που σφραγίζεται από το ιδιαίτερα ευρηματικό αυτοσχεδιαστικό παίξιμο των μελών του τρίο. Με νέους, αλλά ήδη πολύπειρους μουσικούς, το τρίο θεωρείται ως ένα από τα πιο ξεχωριστά μικρά σχήματα της νορβηγικής jazz σκηνής, με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Ο δεύτερος δίσκος του Espen Berg Trio, με τίτλο Bolge, κυκλοφόρησε πέρσι από την ιαπωνική εταιρία Blue Gleam και, πριν από δυο μήνες, διεθνώς από την Odin Records. Είναι ένα άλμπουμ που δείχνει ανάγλυφα τις μουσικές και δημιουργικές αρετές του Espen Berg Trio.

Μαρίνα Σάττι + Fonέs
23.00 Λιμάνι της Πρέβεζας

Ερασμία Μαρκίδη (τραγούδι), Βιργινία Φραγκούλατζη (τραγούδι), Έλενα Παπαδημητρίου (τραγούδι), Ελένη Ποζατζίδου (τραγούδι), Μαρίνα Σάττι (τραγούδι), Yoel Soto (μπάσο), Άγγελος Πολυχρόνου (κρουστά), Σωτήρης Ντούβας (τύμπανα)

Με τίτλο “YALLA!”, που στην αραβική γλώσσα σημαίνει “ΠΑΜΕ!”, η Μαρίνα υπογράφει ένα μοναδικό και ιδιαίτερα ανατρεπτικό μουσικό θέαμα, βαθιά επηρεασμένο από τις σύγχρονες gypsy punk, reggae και electronica τάσεις.Το “YALLA!” ξεχωρίζει για την alternative, pop art αισθητική του και δημιουργεί έντονα συναισθήματα που δίνουν φωνή στην ανάγκη της ελευθερίας με στόχο να καταργήσει τις αποστάσεις.


Μέγας Δωρητής του Preveza Jazz Festival είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Προηγούμενο άρθροJazz Now! η τζαζ στην πόλη της Πρέβεζας
Επόμενο άρθροΕνημέρωση από τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο Ελλομένου