Αρχική Top Stories Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Σοφία Βλάχου Πρωτόπαππα

Έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Σοφία Βλάχου Πρωτόπαππα

0

Κηδεύτηκε σήμερα το μεσημέρι η καταξιωμένη ζωγράφος Σοφία Βλάχου Πρωτόπαππα.

Η αγαπημένη μας Λευκαδίτισσα ζωγράφος έχασε τη μάχη με τη ζωή σε ηλικία 65 ετών, μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Bιογραφικό σημείωμα της Σοφίας Βλάχου Πρωτόπαππα

Γεννήθηκε στη Λευκάδα και ζούσε στα Γιάννενα.
Ήταν Χημικός και δίδασκε Χημεία για τρεις δεκαετίες στη Μέση Εκπαίδευση. Είχε κάνει δημοσιεύσεις σχετικά με τη διδακτική της Χημείας.
Στη ζωγραφική ήταν αυτοδίδακτη. Τη σπούδασε μόνη της, μελετώντας τους μεγάλους ζωγράφους, την Ιστορία της Τέχνης, τα νέα ρεύματα, τα υλικά, και κυρίως ασκούμενη.
Ως αυτοδίδακτη καλλιτέχνης είχε περάσει πολλά χρόνια προσωπικής αγωνίας και σκληρής δουλειάς να τιθασεύσει τα υλικά που λάτρευε όπως τα παλιά ξύλα και τις διάφορες χρωστικές, τις εικόνες που την κατέκλυζαν, το φως και τη σκιά. Ως χημικός αγαπούσε τα υλικά και πειραματίστηκε μαζί τους. Ζωγράφιζε με λάδια, ακρυλικά, σκόνες αγιογραφίας σε μουσαμά και κάθε είδους ξύλο. Αγαπούσε ιδιαίτερα τα παλιά ξύλα γιατί τα θεωρούσε φιλικά προς την ανθρώπινη φιγούρα. Πάλευε να εκφράσει τον πόνο, τη μοναξιά, τον έρωτα, την αγάπη, το όνειρο μέσα από το «βλέμμα».
Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και στο Κοινοτικό κατάστημα Πωγωνιανής και στο π. Δημαρχείο Σφακιωτών Λευκάδας, στην πινακοθήκη Λευκαδίων ζωγράφων. Είχε κάνει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων.

Προηγούμενο άρθροΕγκρίθηκε η δημιουργία καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Βλυχό Λευκάδας
Επόμενο άρθροΣυλλυπητήρια ανακοίνωση του Πανλευκάδιου