Αρχική Top Stories Εγκαινιάστηκε το γήπεδο Αμπαλί στην Απόλπαινα

Εγκαινιάστηκε το γήπεδο Αμπαλί στην Απόλπαινα [φωτο & βίντεο]

1

Αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να παρεβρεθούν στα εγκαίνια του γηπέδου αμπαλί στην Απόλπαινα το απόγευμα του Σαββάτου 3 Ιουνίου 2017.

Οι προσπάθειες του πολιτιστικού συλλόγου της Απόλπαινας έπιασαν τόπο έτσι με την στήριξη του Δήμου Λευκάδας αλλά και την συνδρομή εθελοντών, το πρώτο γήπεδο αμπαλί της Λευκάδας είναι πλέον γεγονός!

Αμέσως μετά τα εγκαίνια παλιοί αλλά και νεότεροι ηλικιακά παίχτες ξεκίνησαν να παίζουν το παραδοσιακό αγαπημένο παιχνίδι της Λευκάδας.

Τις εντυπώσεις πάντως κέρδισε ο μικρός Σπύρος Σγουρόπουλος ο οποίος με θαυμαστή δεξιοτεχνία έκανε το ένα “σμπούκιο” μετά το άλλο!

Όπως αναφέρεται στο άρθρο της Χρυσούλας Σκλάβενίτη στην ιστοσελίδα www.golefkas.gr, οι ρίζες του αμπαλί χάνονται στην αρχαιότητα, καθώς πρόκειται για παραλλαγή του παιχνιδιού «Bocce» , μια από τις πολλές που εδώ και χιλιάδες χρόνια συναντάται σε όλους τους γνωστούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο (Κίνα, Μεσοποταμία, Αρχαία Αίγυπτο, Ελλάδα, Αρχαία Ρώμη).

Από το «Bocce» (από το ρ. «bocciare» = απορρίπτω-διώχνω-εξοστρακίζω) προέρχονται μια σειρά από πολύ διαδεδομένα σήμερα παιχνίδια με μπάλες διαφόρων ειδών όπως το bowling και το μπιλιάρδο. Αλλά και το ίδιο το παιχνίδι εξακολουθεί να παίζεται σήμερα, όχι μόνο στην Ιταλία που θεωρείται η σύγχρονη πατρίδα του αλλά και σε άλλες λατινικής επιρροής συνήθως χώρες. Μάλιστα έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων, ενώ μετράει και μια συμμετοχή σαν άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924.

Η ελληνική εκδοχή του είναι το «Άμπαλί», παραδοσιακό παιχνίδι που πάθιαζε τους «Μπρανέλους» (κι όπου Μπρανέλοι βλέπε τους Λευκαδίτες της χώρας, της πόλης της Λευκάδας), μέχρι το 1978 όπου παίχτηκε για τελευταία φορά στο νησί. Από τότε έμεινε πόθος κρυφός των φανατικών φίλων του που ζητούν την επιστροφή του.
Το κληρονόμησαν από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στο νησί (1684-1797) και ήταν ένα καθαρά αντρικό παιχνίδι.

Στα «Λευκαδίτικα» του Χ. Λάζαρη, διαβάζουμε: «Αμπαλί /το/ (Ιτ. balla) = σφαιροειδής συμπαγής στόχος του υπαίθριου παιγνιδίου «αμάδες» (*), εγκειμένου εις την εκτίναξιν του δια της εξ αποστάσεως ριπτόμενης υφ΄ εκάστου παίκτου «αμάδας»»

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες που ακολουθούν!

Προηγούμενο άρθροΜοίρασαν αγάπη οι βουλευτές, οι παλαίμαχοι και η κοινωνία της Λευκάδας
Επόμενο άρθροΒρετανοί ερευνητές έφτιαξαν βάση δεδομένων για 20.000 απειλούμενους αρχαιολογικούς χώρους σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική