Αρχική Top Stories Έκοψε την πίτα του ο ΕΟΣ Πρέβεζας στη λίμνη Ζηρού

Έκοψε την πίτα του ο ΕΟΣ Πρέβεζας στη λίμνη Ζηρού

0

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 ο Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας πραγματοποίησε εξόρμηση στη λίμνη Ζηρού και τον Κοκκινοπηλό.

Οι περίπου 70 πεζοπόροι ακολούθησαν μια εύκολη διαδρομή με αφετηρία το χωριό Ριζοβούνι. Στην κορυφογραμμή χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, με την πρώτη ομάδα να παρακάμπτει την διαδρομή και να ανεβαίνει στην κορυφή “Τσούκα”.

Η άλλη ομάδα συνέχισε προς το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, την ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιοχή του Κοκκινοπηλού και τερμάτισε στην πανέμορφη λίμνη Ζηρού.

Ο Κοκκινοπηλός θυμίζει εικόνες από τον πλανήτη Άρη. Ένα τοπίο από κατακόκκινους λοφίσκους και μικρές χαράδρες και πράσινα δέντρα που μάχονται να σταθούν στις ρίζες τους, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την χρωματική αντίθεση. Τα οξείδια του σιδήρου με τον άργιλο ευθύνονται για το κοκκινόχωμα, που οι βροχές το παρασέρνουν στην πεδιάδα της Στεφάνης. Η περιοχή του Κοκκινοπηλού έχει δώσει άφθονα επιφανειακά ευρήματα της Παλαιολιθικής εποχής, ενώ έχουν εντοπιστεί και ευρήματα της Εποχής του Χαλκού. Τη θέση διατρέχει υπόγεια ο αγωγός του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Νικόπολης.

Η θέα της λίμνης Ζηρού από ψηλά εντυπωσίασε το σύνολο των πεζοπόρων. Μπορεί κανείς να απολαύσει ένα μεγάλο περίπατο πέριξ της λίμνης οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο μια μικρή εξόρμηση στην πολυπρόσωπη Ήπειρο.

Και οι δυο ομάδες κατέληξαν στην ταβέρνα στις όχθες της λίμνης όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου. Το κέφι με τη ζωντανή ορχήστρα της ταβέρνας δεν άργησε να ανάψει και οι ορειβάτες να επιδείξουν και τις χορευτικές τους ικανότητες.

Κείμενο-φωτογραφίες: Ειρήνη Βονιτσάνου

Προηγούμενο άρθροΞεκινά η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καλάμου και Καστού με την Λευκάδα
Επόμενο άρθροΓενική Συνέλευση και κοπή βασιλόπιτας του Σωματείου Φίλων Ι.Μ. Φανερωμένης