Αρχική Top Stories Η ενδοχώρα της Λευκάδας έχει τα ομορφότερα χωριά των Επτανήσων

Η ενδοχώρα της Λευκάδας έχει τα ομορφότερα χωριά των Επτανήσων

0

Μερικά από τα ομορφότερα χωριά των Επτανήσων, παρουσιάζονται σε άρθρο του arttravel.gr. Γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χωριά για κάθε μικρό ή μεγάλο νησί των Επτανήσων. Εκτός της Λευκάδας! Γιατί εδώ, σε αυτό το μοναδικό νησί ….

… “σε τούτο το νησί η επιλογή ενός και μόνο χωριού ήταν αδύνατη. Κι αυτό γιατί η ορεινή ενδοχώρα του μας έκλεψε την καρδιά. Κάθε στροφή και χωριό, κάθε χωριό και μια νέα ανακάλυψη.

Κατούνα

Αφετηρία μας η Κατούνα, το γραφικό χωριό που βρίσκεται 8 χλμ από την πόλη της Λευκάδας και 3 χλμ από τη Λυγιά. Έχει παλιά πέτρινα σπίτια που χρονολογούνται στην εποχή της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Το 1950 οι κάτοικοί της, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατέβηκαν στη Λυγιά ενώ την τελευταία δεκαετία έχουν αρχίσει να γίνονται αναστηλώσεις των σπιτιών αυτών και έτσι το χωριό απέκτησε ξανά ζωή. Στην Κατούνα θα βρει κανείς πολλά μονοπάτια για περπάτημα στη φύση, γι΄αυτό και την προτιμούν όσοι αναζητούν ησυχία και χαλάρωση σε ένα όμορφο περιβάλλον.

Η καταπράσινη Καρυά, το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι του νησιού είναι ξακουστή για τα παραδοσιακά υφαντά και κεντήματα που φτιάχνονται εδώ και αιώνες με χρήση μιας ειδικής τεχνικής, την καρσάνικη βελονιά. Τα περισσότερα σπίτια είναι πετρόχτιστα και οι δρόμοι στενοί. Στο κέντρο του χωριού απλώνεται μια αρκετά ευρύχωρη πλατεία, όπου αιωνόβια πλατάνια προσφέρουν απλόχερα τον ίσκιο τους. Οι κάτοικοι καλοσυνάτοι, ευγενικοί και φιλόξενοι, θα κερδίσουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Οι γυναίκες με την παραδοσιακές φορεσιές τους θα ενθουσιάσουν και θα συγκινήσουν στο κάλεσμα για μια φωτογραφία. Εδώ κάθε καλοκαίρι λαμβάνει χώρα το παραδοσιακό δρώμενο του “Χωριάτικου Γάμου” που προσελκύει πλήθος επισκεπτών.

Ακολουθούν η Εξάνθεια, το παραδοσιακό χωριό στεφανωμένο με πράσινο και κτισμένο αμφιθεατρικά στο βουνό, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Η θέα στα γύρω βουνά και την παραλία-σταρ, το Κάθισμα, είναι συγκλονιστική.

Εγκλουβή

Λίγο πιο νότια η Εγκλουβή, το ορεινότερο χωριό της Λευκάδας, έχει πέτρινα σπίτια με τοξοτές αυλόπορτες, λιθόστρωτα δρομάκια και κατοίκους που μας κάνουν να αναπολούμε παλιές, ρομαντικές εποχές. Έχει όμως και τη διασημότερη και πιο νόστιμη φακή της Ελλάδας – ένα gourmet έδεσμα για τα τραπέζια λίγων και τυχερών.

Χορτάτα

Τα Χορτάτα βρίσκονται στο μέσο περίπου της δυτικής πλευράς της Λευκάδας, σε απόσταση 5 χλμ περίπου από το Καλαμίτσι και 8 χλμ περίπου από τον Άγιο Πέτρο. Ένα χαρακτηριστικό σημείο του χωριού είναι η μικρή πλακόστρωτη πλατεία της φωτογραφίας, δίπλα στον κεντρικό δρόμο, όπου υπάρχει και ένας μεγάλος πλάτανος.

Το τέλος της ορεινής διαδρομής μάς βρίσκει στο Αθάνι, περιτριγυρισμένο από κατάφυτες εκτάσεις ελαιώνων και χτισμένο σε υψόμετρο 380 μ. Είναι γνωστό για το ποιοτικό του μέλι αλλά και λόγω της εύκολης πρόσβασης που έχει στη διάσημες παραλίες της Λευκάδας, Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί και Γιαλός. Αξίζει να το επισκεφτείτε την ώρα του δειλινού,αφού το ηλιοβασίλεμα από το Αθάνι είναι εντυπωσιακό λόγω της θέας που προσφέρει στα Επτάνησα.”

Πηγή: Go Lefkas

Προηγούμενο άρθροΣτην Λευκάδα ο Αγγελόπουλος
Επόμενο άρθροΧρυσή Κορίνα Πολίτη! Πρωταθλήτρια στα 100 και 200 μέτρα!