Αρχική Top Stories Επιστολή θυγατέρων Λάκη Σάντα για την ονοματοθεσία της πλατείας Πηγαδισάνων

Επιστολή θυγατέρων Λάκη Σάντα για την ονοματοθεσία της πλατείας Πηγαδισάνων

0

afes-santa

Στο ξεκίνημα του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας διαβάστηκε επιστολή των θυγατέρων του αγωνιστή Λάκη Σάντα, Αλεξάνδρας και Γεωργίας, σχετικά με το θέμα της ονοματοθεσίας της πλατείας των Πηγαδισάνων.

Στην επιστολή τους που ζήτησαν να διαβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρθηκαν στο ιστορικό της απόφασης να ονομαστεί η πλατεία του χωριού σε πλατεία Απόστολου Σάντα.

Οι αδελφές Σάντα εκφράζουν την πικρία τους ότι η Λευκάδα πρωτοτύπησε από όλες τις πόλεις της Επικράτειας και τα νησιά καθώς όταν πέρασε αυτή η πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο στην ερώτηση τους αν η απόφαση πάρθηκε με ομοφωνία, και στην απάντηση «ασφαλώς» που λαμβάνουν σε κάθε απόφαση, στην ίδια τους την πατρίδα, έμαθαν ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρξε μια ψήφος “παρών”.

Επίσης ενημερώθηκαν ότι υπάρχει κάποιος ή κάποιοι στους Πηγαδισάνους που μαζεύουν υπογραφές να μην ονομαστεί η πλατεία με το όνομά του.

Οι ίδιες υπογράμμισαν ότι δεν ζήτησαν ποτέ από κανέναν να ονομαστεί οτιδήποτε στο όνομά του, καθώς στην εκάστοτε περιοχή που γίνεται το θέλουν οι τοπικές κοινωνίες και το πραγματοποιούν οι δημοτικές αρχές.

“Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν απολύτως να προσβάλει το όνομα και την μνήμη του. Εάν κάποιοι θέλουν να παίζουν κομματικά παιχνίδια να μην τα παίζουν στο όνομα του πατέρα μας. Παρακαλούμε να τελειώσει το θέμα της πλατείας και άλλη φόρα όλοι να είναι πιο προσεκτικοί”, καταλήγει η επιστολή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του My Lefkada, όντως κάποιοι κάτοικοι των Πηγαδισάνων αντέδρασαν και μάζεψαν υπογραφές, όχι γιατί δεν ήθελαν να ονομαστεί η πλατεία του χωριού με το όνομα του Απόστολου (Λάκη) Σάντα -εξάλλου λένε είναι οι ίδιοι που παραβρέθηκαν πριν αρκετά χρόνια στην πλατεία όταν ο τότε Δήμος Καρυάς τίμησε εν ζωή τον Λάκη Σάντα- αλλά διότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν προέκυψε από δημόσια συζήτηση με τους κατοίκους του χωριού, αντιθέτως προέκυψε από πρωτοβουλία μεμονωμένων ατόμων. Ουσιαστικά οι κάτοικοι δεν αντέδρασαν στην ονοματοθεσία της πλατείας αλλά στην διαδικασία που ακολουθήθηκε. Από την άλλη πλευρά λέγεται ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν απόλυτα διαφανής. Την πρόταση του Προέδρου αποδέχτηκε ομόφωνα και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πηγαδισάνων, το οποίο ενημερώθηκε έγκαιρα, ενώ ο Πρόεδρος είχε καλέσει για το συγκεκριμένο θέμα τους κατοίκους σε δυο κυριακάτικες συναντήσεις στις οποίες όμως ανταποκρίθηκαν ελάχιστα άτομα.

Ακούστε στο ηχητικό απόσπασμα της επιστολής των θυγατέρων του Λάκη Σάντα:

Η φωτογραφία είναι του Νίκου Ζαβιτσάνου από την ονοματοθεσία της πλατείας των οδών Στρ. Τσέγιου και Υπ. Κατωπόδη που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2013 παρουσία της Αλεξάνδρας και της Γεωργίας Σάντα και των εγγονών του Λάκη Σάντα, Δημήτρη και Κορνήλιου-Απόστολου. Περισσότερα για εκείνη την εκδήλωση μπορείτε να δείτε [εδώ]

 

Προηγούμενο άρθροΣτην Άκτωρ ΑΤΕ η διαχείριση της Ζεύξης Άκτιο-Πρέβεζα
Επόμενο άρθροΟ Δημήτρης Γαρύφαλλος αντικατέστησε την Γεωργία Λώλη στο δημοτικό συμβούλιο