Αρχική Top Stories Για δεύτερη συνεχή χρονιά η αναβίωση του πανηγυριού του Άη Θανασού στη...

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η αναβίωση του πανηγυριού του Άη Θανασού στη Κατούνα 

0

Κείμενο-φωτογραφίες Κώστας Σκλαβενίτης

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε τη Παρασκευή το βράδυ στη πλατεία της Κατούνας το εξ αναβολής πανηγύρι του Άη Θανασού που γιορτάζουν πάντοτε οι Κατουνιώτες στις 2 Μάη.

Ένα πανηγύρι που έχει ιστορία πολλά χρόνια πίσω τότε που η πανώλη αφάνησε το 1/3 των κατοίκων της Λευκάδας.
Συγκεκριμένα την Ανοιξη του 1743 στις 2 Μάη ανήμερα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της ανακομιδής των λειψάνων του Μεγάλου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας(379) οι κάτοικοι του χωριού είδαν το εξής φαινόμενο μπροστά στο εκκλησάκι του Άη Θανασού στο κοιμητήριο όπου υπήρχε ένα τεράστιο πουρνάρι.
Πάνω στο χοντρό κορμό του δημιουργήθηκε ένα μεγάλο εξόγκωμα(καρκίνωμα) μέσα σε μια ημέρα κάτι που συνήθως στα δέντρα γίνεται σε βάθος χρόνων.
Παρατηρήθηκε απο τότε πως σταμάτησε η εξάπλωση της θανατηφόρας αρρώστιας στους Κατουνιώτες.

Το αποκάλεσαν θαύμα που έκανε ο Άγιος Αθανάσιος με το σημάδι στο πουρνάρι,ανακυρήχθηκε πολιούχος του χωριού, γιορτάζεται πάντοτε αυτή την ημέρα όπως γιορτάζουν και όσοι κάτοικοι του φέρουν το όνομα Αθανάσιος και Αθανασία και όχι στις 18 Γενάρη(Αγίων Αθανασίου& Κυρίλλου), αργότερα καθιερώθηκε και γινόταν μεγάλη εμποροπανήγυρη προς τιμήν του Αγίου και ερχόντουσαν από όλη τη Λευκάδα ακόμη και από την Κατούνα Ξηρομέρου Ακαρνανίας που έχουν κοινούς δεσμούς τα δύο χωριά.

Όσοι γεννηθήκαμε στη Κατούνα έχουμε ανεξίτηλες χαραγμένες αναμνήσεις απ αυτό το σπουδαίο πανηγύρι που περίμεναν με λαχτάρα άντρες, γυναίκες και παιδιά.

Ένα πανηγύρι που ερχόταν να δώσει χαρά μετά από ένα κοπιαστικό χειμώνα που γινόταν το μάζεμα των ελιών
Ένα πανηγύρι που οι περισσότεροι άντρες του χωριού χορευταράδες και ο καθένας με το δικό του τρόπο έδινε ρεσιτάλ κυρίως στα τσάμικα με την ιδιαιτερότητα του αυτοσχεδιασμού του.
Ένα πανηγύρι που οι γυναίκες στις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις τους ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές θα έσερναν καμαρωτές το χορό

Ένα πανηγύρι που τα παιδιά του χωριού βλέποντας τους μεγαλύτερους μάθαιναν τους χορούς και κράτησαν τη παράδοση μέχρι τις μέρες μας.

Για εικοσιπέντε χρόνια είχε εγκαταληφθεί το πανηγύρι το οποίο από πέρυσι αναβίωσε ο “Πολιτιστικός Σύλλογος Κατούνας” στην πρόσφατα αναμορφωμένη και ευρύχωρη πλατεία, μια πρωτοβουλία πράγματι σημαντική για το χωριό δίνοντας του γιορταστική εικόνα μετά από πολλά χρόνια.

Κάτοικοι της Κατούνας, της Λυγιάς και άλλοι Λευκαδίτες γέμισαν ασφυκτικά τη πλατεία και γλέντησαν με παραδοσιακά τραγούδια μέχρι τις πρωινές ώρες.

Χρόνια Πολλά και συγχαρητήρια στους διοργανωτές

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Προηγούμενο άρθροΣυναυλία Μαντολινάτας στη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΤα παιδιά πήραν μέρος στον 9ο Ημιμαραθώνιο Λευκάδας