Αρχική Top Stories Η επιστροφή της τρομοκρατίας

Η επιστροφή της τρομοκρατίας

0

Το χτύπημα του Στρασβούργου θα κοστίσει ακριβά στη ΓαλλίαΤο τρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο δημιουργεί μια νέα κοινωνική και πολιτική δυναμική στη Γαλλία.

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επιστρέφει στη Γαλλία ενισχύοντας την εσωστρέφεια σημαντικού τμήματος του πληθυσμού και την πολιτική δυναμική του κόμματος της κ. Λεπέν.

Το ένα μετά το άλλο

Τις τελευταίες εβδομάδες η Γαλλία δοκιμάστηκε από το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων». Μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ήταν βίαιες, υποχρέωσαν τον πρόεδρο Μακρόν σε στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική του.

Εγκατέλειψε την προσπάθεια να αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και προχώρησε σε σημαντικές φοροελαφρύνσεις και παροχές προκειμένου να σπάσει τη δυναμική του κινήματος διαμαρτυρίας.

Οι τακτικοί ελιγμοί του κ. Μακρόν δημιουργούν σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα, εφόσον δεν έχει εξηγήσει από που θα βρει τα 14 δισ. των φοροαπαλλαγών, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και των παροχών.

Ταυτόχρονα το μεταρρυθμιστικό προφίλ του υφίσταται μεγάλη ζημιά, με αποτέλεσμα να χάνει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια της επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Κι ενώ ο Μακρόν ψάχνει τον πολιτικό βηματισμό του δεχόμενος μεγάλη λαϊκή και πολιτική πίεση, ήρθε η τρομοκρατία να επιβαρύνει τη δημόσια ζωή στη Γαλλία.

Το «προφίλ» του τρομοκράτη

Το «προφίλ» του τρομοκράτη που χτύπησε στο Στρασβούργο είναι σύμφωνο με τους κανόνες που δημιουργήθηκαν στη βάση των προηγούμενων τρομοκρατικών χτυπημάτων. Είναι νέοςκαι άνθρωπος με πλούσιο ποινικό μητρώο. Γεννήθηκε στο Στρασβούργο, είναι πολίτης της Γαλλίας και η οικογένειά του προέρχεται από το Μαρόκο. Αναδεικνύεται έτσι η αδυναμία ενσωμάτωσης στη γαλλική οικονομία και κοινωνία των μουσουλμάνων που είναι πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς και εξακολουθούν να κινούνται στο κοινωνικό περιθώριο. Περνούν, χωρίς να τους αντιληφθούν οι αρμόδιες αρχές, από την παραβατικότητα στον ισλαμικό ριζοσπαστισμό και μερικοί από αυτούς στην τρομοκρατία.

Αλλαγή σκηνικού

Το τρομοκρατικό χτύπημα αλλάζει ξανά το πολιτικό σκηνικό, εφόσον δημιουργεί μία συσπείρωση γύρω από τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση μπροστά στη μεγάλη απειλή.

Η συσπείρωση αυτή θα διευκολύνει τον πρόεδρο Μακρόν να ελέγξει το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», το οποίο έχει αρχίσει να χάνει τη δυναμική του ύστερα από τις εντυπωσιακές παραχωρήσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική.

Ό,τι κερδίσει μακροπρόθεσμα ο Μακρόν αναμένεται να το χάσει μεσομακροπρόθεσμα εφόσον η επανεμφάνιση της τρομοκρατίας αναμένεται να ενισχύσει τη σκληρή και την άκρα Δεξιά, την οποία εκφράζει η Μαρίν Λεπέν.

Στην προσπάθειά της να διευρύνει το ακροατήριο του κόμματός της η κ. Λεπέν άλλαξε την ονομασία του από Εθνικό Μέτωπο, που παραπέμπει στον πατέρα της και ιδρυτή του κόμματος, σε Εθνικό Συναγερμό, που παραπέμπει στην πολιτική παράδοση του στρατηγού Ντε Γκολ, το κόμμα του οποίου ήταν ο Συναγερμός για τη Δημοκρατία.

Στην ιεράρχηση των Γάλλων ψηφοφόρων βρίσκονται πολύ ψηλά το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών και της δημόσιας ασφάλειας. Γι’ αυτό το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του κ. Μελανσόν σκληραίνει τη στάση του σε αυτά τα ζητήματα, ξεφεύγοντας από την παράδοση της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Επομένως ο κ. Μακρόν θα διευκολυνθεί προσωρινά στην αντιμετώπιση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» για να βρεθεί στη συνέχεια αντιμέτωπος με μία ακόμη ισχυρότερη Μαρίν Λεπέν -το κόμμα της οποίας έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές-  και τη δυναμική επιστροφή της λαϊκής αμφισβήτησης της οικονομικής πολιτικής του.

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε με ακρίβεια τις εξελίξεις στη Γαλλία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κοινωνική αναταραχή σε συνδυασμό με την ισλαμική τρομοκρατία στέκονται εμπόδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην αναγκαία ενοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

______________________________________________________________________

Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος

Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Προηγούμενο άρθροΑγώνας Ποδοσφαίρου: Πανλευκάδιος – Αμβρακικός Βόνιτσας
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση της υποψήφιας Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου «Από την καρδιά της Ευρώπης, στην καρδιά των Ιονίων Νήσων»