Αρχική Top Stories Κακοκαιρία «Ωκεανίς»: Στα 103 χλμ την ώρα οι ριπές ανέμου στη Λευκάδα!...

Κακοκαιρία «Ωκεανίς»: Στα 103 χλμ την ώρα οι ριπές ανέμου στη Λευκάδα! – Πού υπάρχουν προβλήματα

0

Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Ωκεανίς», που έχει κάνει… αισθητή την παρουσία της σε όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, τους θυελλώδεις ανέμους, τις καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις, που κατά τόπους είναι ισχυρές. Είναι ενδεικτικό ότι στη Λευκάδα, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν ριπές ανέμου 103 χλμ την ώρα!

Στην Κεφαλονιά, δύο άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους, στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου, στο όρος Αίνος, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης και στήθηκε επιχείρηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό τους.

Το ίδιο συνέβη και με δύο οικογένειες (οκτώ άτομα συνολικά), που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους κοντά στο καταφύγιο Φλαμπούρι, στην Πάρνηθα.

Τελικά, εκχιονιστικό μηχάνημα άνοιξε δρόμο προκειμένου τα δύο αυτοκίνητα να μπορέσουν να βγουν στην άσφαλτο και με τη συνοδεία των πυροσβεστών στα δύσκολα σημεία, έφτασαν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μόνο στην περιοχή της Αττικής, από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι σήμερα το πρωί, Συνολικά το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έλαβε 129 κλήσεις για κοπές δένδρων που έπεσαν από τους πολύ ισχυρούς ανέμους και άλλες 94 κλήσεις για απομάκρυνση πινακίδων κι άλλων αντικειμένων που έπεσαν σε δρόμους και αυτοκίνητα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, έγιναν 136 κλήσεις στην Πυροσβεστική, που αφορούσαν: 99 κοπές δένδρων, 26 απομακρύνσεις αντικειμένων που παρασύρθηκαν από τον αέρα, έξι μεταφορές ασθενών, κυρίως για αιμοκάθαρση, και πέντε παροχές βοήθειας σε πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στα χιόνια με τα αυτοκίνητα τους.

Οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν με οχήματα της Πυροσβεστικής ήταν τρεις στη Λήμνο, ένας στην Σάμο, ένας στην Αλεξανδρούπολη και ένας στην Χαλκιδική.

Θυελλώδεις άνεμοι και κεραυνοί

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται μέχρι και αυτή την ώρα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, καθώς στα πελάγη πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, έντασης έως και 10 μποφόρ. Από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο, όπως δεμένα είναι τα πλοία με προορισμό τον Αργοσαρωνικό. Μόνο με φέρυ μποτ εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Την ίδια στιγμή, κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Βόλος Σποράδες, Κυλλήνη- Ζάκυνθος, Κυλλήνη Κεφαλονιά, Πρίνος-Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Αντίθετα, κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου, όπως και στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr είχαν καταγράψει μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ριπές ανέμου άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα στο Αιγαίο, ενώ ακόμη και σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές καταγράφηκαν ριπές άνω των 100 χλμ/ώρα. Το ρεκόρ έως το απόγευμα του Σαββάτου κατείχε η Παξιμάδα Καρύστου με ανέμους 142 χλμ/ώρα και ακολουθούσαν η Σαμοθράκη (121 χλμ/ώρα), ο Ρωμανός Πάτρας (119 χλμ/ώρα), η Πορταριά Μαγνησίας (119 χλμ/ώρα), η Μακρινίτσα Μαγνησίας (109 χλμ/ώρα), η Πεντέλη (105 χλμ/ώρα) και η Λευκάδα (103 χλμ.ώρα).

Η κακοκαιρία «Ωκεανίς» προκάλεσε, επίσης, σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα ανατολικά αλλά και μεγάλο αριθμό κεραυνών. Σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής έως το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν στο Μόλυβο Λέσβου (80 χιλιοστά), στην Αγία Παρασκευή Λέσβου (55), στη Χίο (44), στη Σιμωνόπετρα (42), στη Βατερή Ευβοίας (40), στον Καβομαλιά (40) και στη Στενή Ευβοίας (39 χιλιοστά). Επίσης, περίπου 2.000 κεραυνοί καταγράφηκαν στη διάρκεια του Σαββάτου κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου, από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο καιρός σήμερα

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου αναμένονται ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Στη Δυτική Ελλάδα αναμένονται τοπικές βροχές, κυρίως στο Κεντρικό Ιόνιο και στη Δυτική Στερεά, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν.  Η θερμοκρασία στα νησιά του Ιονίου θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: Οδηγίες στους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει οδηγίες αυτοπροστασίας από τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Όπως επισημαίνει, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται θυελλώδεις άνεμοι και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

-Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

Πληροφορίες από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

Προηγούμενο άρθροΗ ορεινή Λευκάδα ξανά στα λευκά!
Επόμενο άρθροΕκατομμύρια προβολές του βίντεο με τον σκύλο που κλαίει βλέποντας το Lion King (βίντεο)