Αρχική Top Stories Καλοκαιρινές εκπαιδευτικές εκδρομές στην πόλη της Λευκάδας με το ΚΔΑΠ Morfosi

Καλοκαιρινές εκπαιδευτικές εκδρομές στην πόλη της Λευκάδας με το ΚΔΑΠ Morfosi

0

kdap-summer-2016184Στο ΚΔΑΠ Morfosi αγαπάμε τις εκδρομές και μας αρέσει να μαθαίνουμε ενδιαφέροντα πράγματα για τον τόπο μας, την Λευκάδα, για αυτό και το καλοκαιρινό πρόγραμμα μας συμπεριλάμβανε και αρκετές εκδρομές και επισκέψεις σε ενδιαφέροντα σημεία της πόλης μας, τις οποίες θα παρουσιάσουμε σε αυτό εδώ το άρθρο.

Η Λευκάδα έχει μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και πλούσια ιστορία έτσι η επιλογές που είχαμε ήταν πράγματι αρκετές. Η πόλη της Λευκάδας με τα παραδοσιακά σπίτια τα οποία είναι κατασκευασμένα από ξύλο, είναι ένα ζωντανό μουσείο που σε καλεί να ανακαλύψεις τα κρυμμένα μυστικά που βρίσκονται σε κάθε γωνιά και σε κάθε σοκάκι και να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο γνωρίζοντας την ιστορία του τόπου αλλά και μαθαίνοντας πληροφορίες για σπουδαίους ανθρώπους που γεννήθηκαν και έζησαν εδώ.

Μουσείο Φωνογράφου και Παλιών Αντικειμένων

kdap-summer-20167Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στο μουσείο φωνογράφου και παλιών αντικειμένων το οποίο βρίσκεται σε ένα σοκάκι κοντά στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας. Πρόκειται για την ιδιωτική συλλογή του Τάκη Κατωπόδη (Ντελημάρη) ο οποίος με πολύ αγάπη και μεράκι, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει παλιά γραμμόφωνα και φωνογράφους αλλά και άλλα εξαιρετικά σπάνια αντικείμενα όπως παλιά νομίσματα, σπάνια όπλα του περασμένου αιώνα, παλιές φωτογραφίες, είδη καθημερινής χρήσης των παλιών νοικοκυρών, παλιές φωτογραφικές μηχανές και πολλά άλλα.

Ο κ. Τάκης μας υποδέχτηκε με πολύ μεγάλη χαρά και μας μίλησε για την ιστορία και την χρήση του κάθε αντικειμένου που διαθέτει η συλλογή του, ταξιδεύοντας έτσι τα παιδιά στην εποχή των παππούδων τους και ακόμα πιο παλιά, για αυτό και τον ευχαριστούμε θερμά!

kdap-summer-201629Λαογραφικό Μουσείο «Ορφέα Λευκάδας»

kdap-summer-201618Το επόμενο μουσείο που επισκεφτήκαμε ήταν το λαογραφικό μουσείο του μουσικοφιλολογικού ομίλου «Ορφέα» το οποίο βρίσκεται στον παλιό ιστό της πόλης της Λευκάδας πίσω από την κεντρική πλατεία της πόλης. Η συλλογή του μουσείου είναι πραγματικά εντυπωσιακή και περιλαμβάνει πάρα πολλά εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης και των χωριών της Λευκάδας, αλλά και αντικείμενα από επαγγέλματα που χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου όπως ο λούστρος και οδηγός μεταφορικού κάρου (!).

Η ξενάγηση στο συγκεκριμένο μουσείο το οποίο φέρει και το όνομα του σπουδαίου λαογράφου και συγγραφέα Πανταζή Κοντομίχη, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφού οι χώροι του μουσείου είναι χωρισμένοι σε θεματικές ενότητες και έτσι ο επισκέπτης κάνει στην κυριολεξία ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο!

Περιήγηση στην παλιά πόλη της Λευκάδας

kdap-summer-201635Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή του άρθρου μας, η παλιά πόλη της Λευκάδας χαρακτηρίζεται από τα παλιά ξύλινα σπίτια τα οποία διαθέτουν μια μοναδική στον κόσμο αντισεισμική αρχιτεκτονική. Τα κτίρια αυτά, είναι κατασκευασμένα από πέτρα στο ισόγειο ενώ οι υπόλοιποι όροφοι είναι φτιαγμένοι από ξύλο ώστε να αντέχουν τις ταλαντώσεις των σεισμών αλλά και για να είναι το βάρος του κτιρίου πολύ πιο μικρό.

oikia-zampelion-zabelionΣτις εκδρομές μας επισκεφτήκαμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια αυτής της αντισεισμικής κατασκευής όπως η Οικία Ζαμπελίων που βρίσκεται απέναντι από τον ιστορικό Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου.

Για να δούμε από κοντά περισσότερα διατηρητέα κτίρια, επισκεφτήκαμε την οδό Βεροιώτη, η οποία ξεκινά από τον Ι.Ν. της Παναγίας των Ξένων και καταλήγει στην κεντρική πλατεία και είναι ένας από τους ομορφότερους δρόμους της πόλης μας.

kdap-summer-201637Για την αναμνηστική μας φωτογραφία, επιλέξαμε την ξύλινη γέφυρα που βρίσκεται στην παραλία της Λευκάδας!

Ιεροί Ναοί στην πόλη της Λευκάδας

kdap-summer-201621Η Λευκάδα διαθέτει πλούσια θρησκευτική ιστορία, έτσι οι αξιόλογοι ιεροί ναοί στην πόλη (και στο υπόλοιπο νησί) είναι αρκετοί και αξίζει κανείς να τους επισκεφτεί. Εμείς επιλέξαμε να επισκεφτούμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης και διαθέτει ένα σπάνιας ομορφιάς ξυλόγλυπτο τέμπλο, τον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται πλησίον της κεντρικής αγοράς και χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές αγιογραφίες σπουδαίων αγιογράφων ενώ έχει ένα από τα λίγα μεταλλικά καμπαναριά.

kdap-summer-201626Επισκεφτήκαμε επίσης τις δύο εκκλησίες που βρίσκονται στην πλατεία του Μαρκά, δηλαδή την Παναγία των Ξένων και τον Ι.Ν. των Αγίων Αναργύρων και τέλος τον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας, από όπου και βλέπετε την αναμνηστική μας φωτογραφία!

Αναζητώντας τα χνάρια του Λευκάδιου Χερν

kdap-summer-201642Ο συγγραφέας Πάτρικ Λευκάδιος Χερν (Patrick Lafcadio Hearn) γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου του 1850 στη Λευκάδα (εξ ου και το μεσαίο όνομά του). Πατέρας του ήταν ο ιρλανδός γιατρός Κάρολος Μουσχ Χερν, που υπηρετούσε τότε στα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα, και μητέρα του η Ρόζα Κασιμάτη απ’ τα Κύθηρα.

Σε ηλικία 19 ετών έφυγε για την Αμερική. Εγκαταστάθηκε στο Σινσινάτι, όπου έπιασε δουλειά ως δημοσιογράφος. Το 1877 μετακόμισε στη Νέα Ορλεάνη για μια σειρά άρθρων και παρέμεινε εκεί για 10 χρόνια, μεταφράζοντας έργα ξένων λογοτεχνών.

Την άνοιξη του 1890 ο Χερν ταξίδεψε στην Ιαπωνία, όπου έμελλε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Ασπάστηκε τον βουδισμό, παντρεύτηκε, πήρε την ιαπωνική υπηκοότητα και άλλαξε το όνομά του σε Γιάκομο Κοϊζούμι.

Εργάστηκε ως καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας κι έγραψε πολλά μυθιστορήματα και ταξιδιωτικά διηγήματα, μέσω των οποίων γνώρισε στη Δύση τον πολιτισμό της Ανατολής. Ο Λευκάδιος Χερν πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1904.

kdap-summer-201640Η όμορφη παρέα μας επισκέφτηκε το Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν και είναι το πρώτο  στον  Ευρωπαϊκό χώρο αφιερωμένο στον συγγραφέα. Εγκαινιάσθηκε στις 4 Ιουλίου 2014 και φιλοξενείται σε αίθουσα στο ισόγειο του Πνευματικού  Κέντρου του Δήμου Λευκάδας.

Το Μουσείο περιλαμβάνει τις πρώτες εκδόσεις του, σπάνια βιβλία και ιαπωνικά συλλεκτικά αντικείμενα. Επίσης περιλαμβάνει  φωτογραφίες, και κείμενα αλλά και εκθέματα από τις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν αλλά και από τους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα μέσα από το ανοιχτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του. Τα εκθέματα δόθηκαν στο Ιστορικό Κέντρο από τον συλλέκτη Τάκη Ευσταθίου.

kdap-summer-201645Επί της ευκαιρίας να ευχαριστήσουμε θερμά την κ. Χαρά η οποία με μεγάλο ζήλο μας μίλησε για τον συγγραφέα και για τα εκθέματα που σχετίζονται με την ζωή του.

Μουσείο Ενθυμημάτων Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας

enthimamatonΤο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκόρ της Λευκάδας συμπληρώνει φέτος 54 χρόνια και είναι ένα από τα πιο παλιά και πιο γνωστά φεστιβάλ της Ελλάδας. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του ΔΦΦ κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί μας δεκάδες φολκλορικά συγκροτήματα από όλο τον κόσμο, τα οποία παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς των χωρών τους φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές τους.

Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας βρίσκεται το Μουσείο Ενθυμημάτων του Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας το οποίο και επισκεφτήκαμε στα πλαίσια των εκπαιδευτικών εκδρομών μας.

Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα τα οποία είτε έχουν άμεση σχέση με τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, όπως μουσικά όργανα, παραδοσιακές ενδυμασίες,  δίσκους και κασέτες με παραδοσιακή μουσική, μετάλλια, σημαίες, είτε αποτελούν δώρα των χορευτικών συγκροτημάτων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, ενδεικτικά της χώρας προέλευσής τους, όπως κούκλες με αντίγραφα παραδοσιακών ενδυμασιών,  υφαντά, δίσκους, κρύσταλλα, τουριστικά είδη, ενημερωτικά–τουριστικά έντυπα κλπ., μικροαντικείμενα δώρα προς την οργανωτική αρχή του Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας.

Έκθεση Φωτογραφιών του Frizt Berger

kdap-summer-201653Ο Fritz Berger με την ειδικότητα του κηπουρού, ανήκε στο ελβετικό παράρτημα της Διεθνούς Χριστιανικής Ειρηνευτικής Βοήθειας (CFD) και πήρε μέρος μαζί με άλλους εθελοντές στο πρόγραμμα βοήθειας που διοργανώθηκε σε χωριά της νοτιοανατολικής Λευκάδας κατά τη διάρκεια των ετών 1962 – 1972.

Οι εθελοντές κατάφεραν και βοήθησαν τις τοπικές να αναπτυχθούν και βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των χωριών στα οποία έδρασαν.

kdap-summer-201660Ο Fritz Berger ο οποίος διέθετε μια φωτογραφική μηχανή -πράγμα σπάνιο για εκείνη την εποχή στην Λευκάδα- απαθανάτισε στιγμές της καθημερινότητας, της εργασίας, της ξεκούρασης των κατοίκων, αλλά και εικόνες του νησιού, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες του σήμερα να αποτελούν ντοκουμέντα και σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Επίσκεψη στο Γραφείο Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας

kdap-summer-201662Ο τουρισμός είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας του νησιού μας για αυτό και η σημασία του Γραφείου Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας είναι πολύ μεγάλη, αφού  έχει την ευθύνη για την προώθηση και σωστή προβολή του νησιού μας σε όλο τον κόσμο.

Ο προϊστάμενος του γραφείου κ. Σπύρος Ζαμπέλης, μας υποδέχτηκε με την ευγένεια που τον χαρακτηρίζει και μας μίλησε για τον μεγάλο ρόλο που έχουν -εκτός από τους επαγγελματίες- οι κάτοικοι του νησιού στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

kdap-summer-201664Φεύγοντας ο κ. Ζαμπέλης, δώρισε στα παιδιά αφίσες με αγαπημένες παραλίες και ομορφιές του νησιού μας για τα δωμάτια τους, αλλά και χάρτη της Λευκάδας ώστε να μελετήσουν τα χωριά του νησιού μας, για αυτό και τον ευχαριστούμε πολύ!

Επίσκεψη στην βιβλιοθήκη του Νίκου Σβορώνου

vivliothiki-svoronouΟ Νίκος Σβορώνος (1911- 1989) υπήρξε ένας μεγάλος Λευκαδίτης δάσκαλος της ιστορικής επιστήμης με έργο διεθνούς αναγνώρισης.

Η συλλογή των βιβλίων του, παραχωρήθηκε από τους κληρονόμους του στο Δήμο Λευκάδας και στεγάστηκε στο κτίριο της Χαραμογλείου Ειδικής Λευκαδιακής Βιβλιοθήκης, στην πλατεία Μαρκά στο κέντρο της πόλης.

Ο χώρος πρόσφατα ανακαινίσθηκε και ολοκληρώθηκε η ταξινόμηση των βιβλίων. Αξίζει δεν να ευχαριστήσουμε στο σημείο αυτό, τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης κ. Τάσο Κοντομίχη για ζεστή φιλοξενία του.

Ευκαιρίας δοθείσης για όσους από τους αναγνώστες μας θέλουν να θυμηθούν την επίσκεψη του ΚΔΑΠ Morfosi στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας ας κάνουν [κλικ εδώ] και για την επίσκεψη στην Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη ας κάνουν [κλικ εδώ].

Επίσκεψη στην ποτοποιία Φραγκούλη

kdap-summer-201666Η ποτοποιία Φραγκούλη ιδρύθηκε το 1945 από τον Παναγιώτη Φραγκούλη. Η δραστηριότητά της περιλαμβάνει την παραγωγή πολλών ποτών καθώς επίσης την εμπορία κρασιών, ποτών και αναψυκτικών. Η παραγωγή των προϊόντων γίνεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο και το ψήσιμό τους σε δρύινα βαρέλια που εγγυώνται την άριστη ποιότητά τους.

kdap-summer-201683Η ποτοποιία Φραγκούλη παράγει ούζο, αλκοολούχο ποτό μέντα, μπανάνα, τσέρυ, γαρύφαλλο, τριαντάφυλλο, καρύδα, περγαμόντο, μαστίχα, και το τοπικό Λευκαδίτικο Λικέρ «ΡΟΖΟΛΙ» το οποίο παρασκευάζεται από φρούτα και κυρίως το κίτρο και μπαχαρικά.

kdap-summer-2016115Η επίσκεψη μας στην οικογενειακή αυτή επιχείρηση της Λευκάδας, γέμισε τα παιδιά με γνώσεις και ενθουσιάστηκαν με την περιγραφική παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής των ποτών από την καλοσυνάτη κ. Κατερίνα, η οποία κέρασε τα παιδιά καραμέλες με γεύση… ούζο!

kdap-summer-2016132Να αναφέρουμε εδώ ότι δίπλα από την ποτοποιία Φραγκούλη βρίσκεται το εργαστήρι παρασκευής οικογενειακών παγωτών της κ. Γεωργίας, η οποία έφτιαξε παγωτό βανίλια το οποίο πρόσφερε στα παιδιά τα οποία το τίμησαν δεόντως! Ευχαριστούμε κ. Γεωργία!

Επίσκεψη στην αλλαντοποιία Μπαλωμένου

kdap-summer-201680Ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της Λευκάδας είναι το σαλάμι αέρος. Ο κ. Νίκος γεμάτος περηφάνια για το προϊόν που παράγει η παραδοσιακή οικογενειακή αλλαντοποιία «Μπαλωμένος» που βρίσκεται στην πλατεία του Μαρκά, εξήγησε στα παιδιά τον τρόπο παρασκευής του και τους πρόσφερε φέτες από σαλάμι…. αφού πρώτα τους αφαίρεσε το πιπέρι!!!

Επίσκεψη στην αλλαντοποιία Ντελημάρη

kdap-summer-201688Το πιο γνωστό σαλάμι αέρος Λευκάδας είναι σίγουρα το σαλάμι Ντελημάρη. Η οικογενειακή επιχείρηση παρασκευάζει εξαιρετικό σαλάμι εδώ και αρκετές δεκαετίες το οποίο διαθέτει σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Επισκεφτήκαμε το πρατήριο της εταιρίας που βρίσκεται στην οδό 8ης Μεραρχίας όπου και μας υποδέχθηκε η αξιολάτρευτη κ. Ιφιγένεια Κατωπόδη.

kdap-summer-201691Η κ. Ιφιγένεια είπε στα παιδιά όλα τα μυστικά της παραγωγής του σαλαμιού και αφού τους πρόσφερε από το νοστιμότατο σαλάμι, μετά όλοι μαζί χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του νησιού μας!

kdap-summer-2016107kdap-summer-2016130Επίσκεψη στο Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων

kdap-summer-201676Με μεγάλο σεβασμό προς τους ηλικιωμένους του τόπου μας, επισκεφτήκαμε το ΚΑΠΗ του Δήμου Λευκάδας το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Μαρκά. Εκεί οι καλοσυνάτοι παππούδες και γιαγιάδες υποδέχτηκαν τα παιδιά με ενθουσιασμό και τραγούδησαν όλοι μαζί παιδικά τραγούδια, αφού όπως μας είπαν ας κουβαλούν αρκετά χρόνια στην πλάτη τους, δεν έπαψαν ποτέ να νιώθουν και οι ίδιοι παιδιά!

kdap-summer-201670Εκεί συναντήσαμε επίσης τον Βουλευτή της Λευκάδας κ. Θανάση Καββαδά ο οποίος μίλησε στα παιδιά για την σημασία των κοινωνικών δομών όπως το ΚΑΠΗ και για τον σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε όλοι στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Επίσκεψη στο αγρόκτημα του κ. Παναγιώτη

kdap-summer-2016136Η φύση της Λευκάδας είναι πραγματικά εντυπωσιακή και η αγάπη των κατοίκων για αυτήν είναι παροιμιώδης . Σε μικρή απόσταση από την πόλη της Λευκάδας ο κ. Παναγιώτης Αραβανής διατηρεί ένα πανέμορφο περιβόλι στο οποίο καλλιεργεί διάφορα κηπευτικά όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, φασολάκια, αγγούρια και πατάτες.

kdap-summer-2016152Η σύζυγος του, η αεικίνητη κ. Τούλα, μας ξενάγησε στο αγρόκτημα και μας έδειξε από κοντά όλα τα δέντρα και τα φυτά που έχει φυτέψει εκεί ο κ. Παναγιώτης. Επίσης με την βοήθεια της, μαζέψαμε τα αυγά από τις κότες και είδαμε από κοντά τον «Αλέξη» ένα όμορφο κυνηγόσκυλο!

kdap-summer-2016187Ευχαριστούμε πολύ κ. Τούλα!

Επίσκεψη στην μαρίνα της Λευκάδας

kdap-summer-2016208Η τελευταία εκδρομή του καλοκαιριού δεν θα μπορούσε να έχει ως προορισμό τίποτα άλλο παρά την μαρίνα του νησιού μας. Εκεί δεκάδες ιστιοπλοϊκά σκάφη από όλο τον κόσμο, δένουν κάθε καλοκαίρι ώστε να προμηθευτούν οι ιδιοκτήτες τους τα απαραίτητα εφόδια πριν ξεκινήσουν για το επόμενο ταξίδι τους στο Ιόνιο Πέλαγος.

kdap-summer-2016203Η μαρίνα της Λευκάδας είναι σαν μια μικρή αυτόνομη πόλη αφού διαθέτει αρκετά καταστήματα εστίασης, ξενοδοχείο, γυμναστήριο, χώρους εκδηλώσεων, πρατήριο καυσίμων αλλά μέχρι παιδική χαρά!

kdap-summer-2016190Επίσης η μαρίνα διαθέτει έναν εντυπωσιακό πύργο ελέγχου στον οποίο βρίσκεται και το γραφείο του Διευθυντή κ. Σπύρου Δαλλού.

Χαιρετισμός!

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθούν αυτές οι όμορφες εκδρομές στην πόλη της Λευκάδας που τόσο πολλά μας δίδαξαν και μας έκαναν να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τον τόπο μας, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να τον προστατεύσουμε!

Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι με υγεία και τύχη και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβρη!

Προηγούμενο άρθροΣτις 8 Αυγούστου πήραμε κι άλλο ένα κόκκινο δάνειο
Επόμενο άρθροΓιορτή κρασιού στον Φρυά