Αρχική Top Stories Κλειστός ο δρόμος της Απόλπαινας-Τι λύσεις πρότεινε ο τεχνικός προϊστάμενος του Δήμου

Κλειστός ο δρόμος της Απόλπαινας-Τι λύσεις πρότεινε ο τεχνικός προϊστάμενος του Δήμου

0

Συζητήθηκε στο χθεσινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 14-03-2018 το θέμα για απόφαση διακοπής της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στο δημοτικό δρόμο  Λευκάδας-Τσουκαλάδων, στο τμήμα από την Απόλπαινα ως την Ι.Μ. Φανερωμένης, λόγω επικινδυνότητας του δρόμου από την κατολίσθηση στην θέση «Νταμάρι».

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής έκανε αναλυτική ενημέρωση για τις δράσεις του δήμου και ανέφερε με λεπτομέρειες το ιστορικό όσον έγιναν άμεσα.

Ταυτόχρονα όπως είπε ήρθαν σε επαφή με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΟΜΕΔΙ και ζήτησαν την άμεση αποκατάσταση του δρόμου. Μάλιστα έχει κανονιστεί συνάντηση μαζί του για την Πέμπτη το πρωί γι’ αυτό το λόγο.

Ταυτόχρονα ο Δήμος ζήτησε από την τεχνική υπηρεσία να πει σκέψεις και ιδέες και για την οριστική λύση του προβλήματος, αλλά και για μια προσωρινή αποκατάσταση ενόψει καλοκαιριού, με την πρόταση αυτή να έχει μεταφερθεί στο ΥΠΟΜΕΔΙ και ταυτόχρονα επεξεργάζεται και την προσωρινή αποκατάσταση μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Από αύριο μάλιστα ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο δρόμος θα κλείσει όχι μόνο με πινακίδες, αλλά τελείως για να ξεκινήσει ένα καθαρισμό με βάση μια σκέψη για την προσωρινή λύση, που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί ακόμα και αν κάποιος έπαιρνε την ευθύνη.

Αυτή η παρέμβαση αφορά έναν καθαρισμό στο κάτω λαγκάδι όπως πάμε προς Τσουκαλάδες, ώστε να μπορέσει να δοθεί η δυνατότητα στην Τεχνική Υπηρεσία να κάνει καλύτερη αποτύπωση για να οριστικοποιήσει μια προσωρινή μελέτη, η οποία θα έχει στόχο την προσωρινή αποκατάσταση του δρόμου.

Το έργο της οριστικής λύσης είναι ένα άλλο μεγάλο έργο, όπως είπε.

“Κατά την άποψη της δημοτικής αρχής διαχειριστήκαμε το ζήτημα όσο πιο σοβαρά μπορούσαμε, ελπίζοντας ότι μετά την αυριανή συνάντηση με το υπουργείο να είναι σε θέση να ανακοινώσει κάποια περισσότερα πράγματα”.

Μάλιστα είπε ότι “εκτός από την οριστική λύση που δεν είναι τόσο εύκολη, επεξεργαζόμαστε από την επόμενη ημέρα, την προσωρινή λύση”.

Τι λύσεις πρότεινε ο τεχνικός προϊστάμενος του δήμου Λευκάδας Σπύρος Αρέθας στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο

Ο τεχνικός προϊστάμενος του Δήμου Λευκάδας Σπύρος Αρέθας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, ενώ είπε ότι αμέσως μετά την κατάπτωση μέτρησαν με δορυφορικά μηχανήματα όσο πιο καλά μπορούσαν, λέγοντας ότι πρόκειται για μια εξαιρετική κατάσταση η οποία μπορεί ανα πάσα στιγμή να αποβεί μοιραία, αλλά και να περάσει και αρκετός καιρός χωρίς να γίνει τίποτα, αλλά κανείς δεν το γνωρίζει αυτό.

Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση αναλυτικά για την κατάσταση στο νταμάρι και την απόφαση να κλείσει ο δρόμος.

Όσον αφορά τις τεχνικές λύσεις είπε ότι σε πρώτη φάση είναι μια διαπλάτυνση του δρόμου προς το εσωτερικό του πέταλου και εντός των ημερών η μελέτη θα έχει τελειώσει καθώς θα χρειαστεί απαλλοτρίωση.

Η δεύτερη λύση και οριστική είναι η κατασκευή ενός πλακοσκεπούς περίπου 80 μέτρων μήκους, το οποίο και περιέγραψε, το οποίο προϋποθέτει την γεωλογική μελέτη  και την βοήθεια από το ΥΠΟΜΕΔΙ.

Ο δρόμος μέχρι να γίνει η πρώτη επέμβαση πρέπει να μείνει κλειστός μέχρι την πρώτη επέμβαση, όσο μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει τίποτα μέχρι την οριστική λύση.

Κώστας Δρακονταειδής: Προχωράμε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση στο “πέταλο” του δρόμου της Απόλπαινας

Απαντώντας στο θέμα των απαλλοτριώσεων ο δήμαρχος Λευκάδας αναφέρθηκε στις κινήσεις της δημοτικής αρχής, καθώς όπως είπε όταν διερεύνησαν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και αν υπάρχει στο «πέταλο» ιδιοκτήτης, καθώς  τον βρήκαν ήρθαν σε επαφή μαζί του και συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αναγκαστική απαλλοτρίωση, καθώς ο νόμος έχει αλλάξει, έχουν μειωθεί οι χρόνοι.

Στο επόμενο ή μεθεπόμενο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα της απαλλοτρίωσης, ενώ πέτυχαν να δώσει εγγράφως ο ιδιοκτήτης  την συναίνεση του για άμεση παρέμβαση.

Όσον αφορά το ΙΓΜΕ, ανέφερε ότι δεν θα αργήσει να απαντήσει με την έκθεση του, καθώς έχουν εικόνα γεωλογική της περιοχής και η γραπτή τους εισήγηση θα δοθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και για το ζήτημα  της επικινδυνότητας αλλά και για τις ενδεχόμενες λύσεις βασιζόμενοι σε προτάσεις του.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στο Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το κλείσιμο του δρόμου της Απόλπαινας.

Τέσσερις συμπολίτες μας πήραν το λόγο και κατέθεσαν ερωτήσεις με την δημοτική αρχή να απαντάει σε αυτές.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα όπως μεταδόθηκε από τον Prisma 91,6:

Πηγή: lefkadatoday.gr

 

Προηγούμενο άρθροΞεκινά η λειτουργία του Κτηματολογίου και για το Δήμο Μεγανησίου
Επόμενο άρθροΠαραιτήθηκε ο Νώντας Κοντοπρίας από τη θέση του Προέδρου της Δόξας Λευκάδας