Αρχική Lefkada's Secrets Κωνσταντίνος Φυτόπουλος: ο μικρός πρωταθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας

Κωνσταντίνος Φυτόπουλος: ο μικρός πρωταθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας

Ο Κωνσταντίνος Φυτόπουλος μέσα στον πρώτο χρόνο προπονήσεων και προετοιμασίας για το αγώνισμα του εξάθλου ανέβηκε στο βάθρο. Το μέλλον αναμφίβολα του ανήκει! Ο μικρός αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Λευκάδας δίνει την πρώτη του συνέντευξη στο My Lefkada.

Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με το στίβο και τι σε οδήγησε σε αυτόν;

Ξεκίνησα πριν από ένα περίπου χρόνο να ασχολούμαι ειδικά με το στίβο, γιατί πιο πριν έπαιξα για λίγο ποδόσφαιρο. Βασικά τα αδέρφια μου είχαν ασχοληθεί, δοκίμασα, μου άρεσε, τα κατάφερνα αρκετά καλά και έμεινα.

Πόσο συχνά προπονείσαι και πόσο χρόνο αφιερώνεις κάθε φορά;

Μέχρι φέτος έκανα προπονήσεις 4 φορές την εβδομάδα, από 2-2,5 ώρες, όμως από φέτος θα πρέπει οι προπονήσεις να είναι καθημερινές. Έξαθλο θα είναι και την επόμενη αγωνιστική χρονιά, γιατί από την μεθεπόμενη θα είναι δέκαθλο, οπότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα.

Πως καταφέρνεις να συνδυάζεις τις σχολικές και τις αθλητικές επιδόσεις σου, αφού και οι δύο έχουν υψηλές απαιτήσεις;

Βασικά αυτό είναι θέμα σωστού προγραμματισμού, προσπαθώ να είμαι συνεπής σε όλα ώστε να τα προλαβαίνω. Από την άλλη όμως, ο χορός και η μουσική με βοηθούν πολύ όσον αφορά το ρυθμό, που είναι απαραίτητος στο στίβο, πέρα από την ικανοποίηση, πνευματική και σωματική που μου προσφέρουν.

Θεωρείς ότι θυσιάζεις πράγματα στο βωμό του πρωταθλητισμού;

Δεν νομίζω ότι θυσιάζω πολλά πράγματα, μόνο οι βόλτες με τους φίλους μου και η επαφή με τους δικούς μου ανθρώπους, όμως όλα διαγράφονται όταν βλέπω τη χαρά στα μάτια τους όταν πετυχαίνω κάτι καλό.

Πως θα περιέγραφες την εμπειρία της συμμετοχής σου σε πανελλήνιο πρωτάθλημα;

Ήταν μια από τις καλύτερες εμπειρίες στη ζωή μου και περιμένω με χαρά το επόμενο. Το επίπεδο των αθλητών, του σταδίου, των εγκαταστάσεων και γενικά της οργάνωσης των αγώνων είναι πολύ υψηλό. Από την άλλη, επειδή είναι σύνθετα, περνάς δυο ημέρες με τους υπόλοιπους συναθλητές σου και δένεσαι περισσότερο από ότι στα άλλα αθλήματα.

Όταν μέσα στην προπόνηση ή στον αγώνα τα πράγματα δεν πάνε καλά, τι κίνητρο βρίσκεις για να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι; Έχουν υπάρξει στιγμές που σκέφτηκες να τα παρατήσεις;

Λόγω της ιδιαιτερότητας των συνθέτων, μπορεί ένα αγώνισμα να μην πάει καλά, οπότε πεισμώνω και συγκεντρώνομαι για να πάω καλύτερα στο επόμενο, ώστε να διορθώσω το λάθος που έγινε. Μου έχει περάσει από το μυαλό να παρατήσω ένα αγώνισμα γιατί νευρίασα με τον εαυτό μου, φυσικά δεν το έκανα, αλλά ποτέ δεν έχω σκεφτεί να παρατήσω έναν αγώνα.  

Οι αθλητές/τριες που διακρίνονται συνήθως αποτελούν πρότυπο για τα υπόλοιπα παιδιά. Τι θα τους έλεγες για να τα παροτρύνεις να ασχοληθούν με το στίβο;

Θα τους έλεγα ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν με το στίβο γιατί ο στίβος είναι η βάση όλων των αθλημάτων, αφού μαθαίνεις να τρέχεις, να πηδάς, να ρίχνεις. Από κει και πέρα απολαμβάνεις όλα τα οφέλη του αθλητισμού και αν προκύψουν και διακρίσεις αποκτάς εμπειρίες από ταξίδια, γνωριμίες με άλλους ανθρώπους, ακόμη και μπόνους για την εισαγωγή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Βλέπεις τον εαυτό σου ως αθλητή στο μέλλον και σε ποιο επίπεδο ονειρεύεσαι να τον δεις;

Σίγουρα θα συνεχίσω τα σύνθετα, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, γιατί στο δέκαθλο υπάρχει και το αγώνισμα του άλματος επί κοντώ και δυστυχώς στο Στάδιο δεν υπάρχει στρώμα για αυτό. Αν υπάρξει θα συνεχίσω, ειδάλλως αναγκαστικά θα πρέπει να στραφώ σε κάποιο άλλο άθλημα. Οι στόχοι μου μπαίνουν σταδιακά, δηλαδή να βγω πρώτος πανελληνιονίκης, μετά να πιάσω κάποιο όριο για να συμμετάσχω σε κάποιο διεθνή αγώνα και το πιο κρυφό μου όνειρο να μπορέσω κάποτε να λάβω μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.