Αρχική Top Stories Κορυφώνεται το θείο δράμα με την περιφορά των Επιταφίων

Κορυφώνεται το θείο δράμα με την περιφορά των Επιταφίων

0
Ο Επιτάφιος στην εκκλησία των Πλατυστόμων

Η Λευκάδα σφύζει από ζωή καθώς Λευκαδίτες και επισκέπτες κατέφθασαν στο νησί για τις Άγιες Μέρες του Πάσχα. Στα χωριά οι επιτάφιοι μοσχοβολούν από τα λουλούδια των αυλών και των κήπων.

Ο Επιτάφιος στην εκκλησία του Σύβρου

Ωστόσο η πόλη της Λευκάδας είναι αυτή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο πλήθος κόσμου.

Το βραδάκι στον πεζόδρομο και την Κεντρική Πλατεία πραγματοποιείται η περιφορά των Επιταφίων των Ενοριών της πόλης και ακούγονται εκκλησιαστικοί ύμνοι. Οι ακολουθίες στις Ενορίες ξεκινούν στις 7.30 μ.μ.

Η περιφορά του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελιστρίας καταλήγει στην Κεντρική Πλατεία, συνοδεία της Μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδος που παραδοσιακά αποδίδει τα πένθιμα εμβατήρια «Μεγάλη Παρασκευή» και «Άμλετ».

Η Φιλαρμονική Εταιρία με τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, έχει μια μοναδική παρουσία τη Μεγάλη Παρασκευή προσδίδοντας μια διαφορετική διάσταση, που κάνει αυτή τη μέρα αξεπέραστη! Αξίζει να την παρακολουθήσετε.

Αύριο, στις 12.00 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου η Μπάντα της Φιλαρμονικής εμφανίζεται ξανά και παιανίζει στους δρόμους της πόλης το «Εωθινόν», ειδικό εμβατήριο που συνέθεσε ο Βαυαρός Αρχιμουσικός της Α. Σάϊλερ (1865) ενώ ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν «στο κομμάτι» με το σπάσιμο των «αγγειών» που προσφέρει το Πνευματικό Κέντρο. Η εκδήλωση κορυφώνεται όταν η Μπάντα παιανίζει στον πεζόδρομο και την Κεντρική Πλατεία.

Η Ανάσταση σε όλο το νησί της Λευκάδας αλλά και στα νησιά Κάλαμος, Καστός είναι πολύ ιδιαίτερη με τις Ενορίες να υποδέχονται από νωρίς τους πιστούς για την Αναστάσιμη Ακολουθία. Στην πόλη της Λευκάδας πραγματοποιείται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Λειτουργούν όλοι οι Ι. Ναοί ενώ στην πλατεία «Μαρκάς» δυο Ενορίες, της Παναγίας των Ξένων και των Αγίων Αναργύρων, συνεορτάζουν και μεταδίδουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης με θεαματικά πυροτεχνήματα. Στις 8.00 μ.μ. ξεκινά η Τελετή της Αναστάσεως στην Ι.Μ. Αγίου Ιωάννου στο λιβάδι Καρυάς που αποτελεί μια επίσης ξεχωριστή εμπειρία.

Όσο για την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα του Πάσχα, στις αυλές και τα πλακόστρωτα της πόλης, των χωριών και των νησιών μας, γυρίζουν οι σούβλες ενώ οι πρόσχαροι και φιλόξενοι Λευκαδίτες κερνούν μεζέδες και ντόπιο κρασί.

Δείτε περισσότερα στο επίσημο δελτίο τύπου του Πνευματικού Κέντρου [εδώ]

Προηγούμενο άρθροΠάσχα 2018 στη Λευκάδα – Δείτε το πρόγραμμα
Επόμενο άρθροΤηλυκράτης VS Νέος Αμφίλοχος για το Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος