Αρχική Top Stories Κριτική στο δημοτικό συμβούλιο σε Δήμο-Περιφέρεια για την Αμμόγλωσσα

Κριτική στο δημοτικό συμβούλιο σε Δήμο-Περιφέρεια για την Αμμόγλωσσα

0

Μονοπώλησε το ενδιαφέρον στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 29/1/2018 το θέμα της Αμμόγλωσσας, καθώς στην συνεδρίαση έδωσε το παρών και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Χαλικιάς.

Το θέμα το άνοιξε με ερώτησή του ο αντιδήμαρχος Στάθης Βλάχος, ο οποίος ανέφερε ότι με το έργο αυτό κάτι δεν πήγε καλά, καθώς σαν απλός πολίτης έχει διαπιστώσει ότι έχει αλλάξει η φυσιογνωμία του εδάφους και της περιοχής.

Η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, καθώς έχει μία αγάπη για τους κατοίκους της Λευκάδας, θα πρέπει απευθυνόμενοι και στην περιφέρεια, επειδή έχουν αυτή την ευθύνη αλλά και ως Δήμος, καθώς πρέπει να αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα, να αποκατασταθεί το πρόβλημα και ο εργολάβος ο οποίος ανέλαβε ένα έργο με τεράστιο κόστος, να φροντίσει γι’ αυτό.

Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι αυτή η περιοχή μπορεί να αποκατασταθεί, καθώς ένα έργο των 18 εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να λύσει το πρόβλημα για το οποίο έγινε η μελέτη, αλλά όχι να αλλοιώσει την περιοχή.

Επίσης, ο κύριος Βλάχος είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να φύγει το βουνό της άμμου, καθώς είναι ένα πρόβλημα σοβαρής οικολογικής παράβασης και πρέπει να αντιμετωπιστεί κι αν δεν μπορούμε σαν Λευκάδα, ας προτείνουμε σε κάποιους άλλους όμορους νομούς να πάρουν αυτοί την άμμο, αρκεί να αποκατασταθεί η περιοχή.

Στην τοποθέτησή της η Μαριάννα Καρφάκη είπε ότι η Aμμόγλωσσα έχει θέμα, το οποίο είναι μεγάλο, είναι μικρό, μπορεί να λύνεται, μπορεί να μη λύνεται, όμως με λόγια και με γράμματα από πολίτες προς Aντιπεριφερειάρχη και το αντίθετο σίγουρα δεν λύνεται, αλλά μόνο με πράξεις.

Μάλιστα ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο “να καλέσει τον Aντιπεριφερειάρχη μαζί με τις υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας να διαπιστώσουν αν το έργο που φτιάχτηκε λειτουργεί για το σκοπό που το φτιάξαμε, αν χρειάζεται μικρoσυμπληρώσεις, ή να πάρουμε απόφαση ότι δεν θα λειτουργήσει ποτέ”.

Επίσης, ανέφερε ότι ελπίζει να αποκατασταθεί έστω και πρόσκαιρα το θέμα με τις πέτρες στην άμμο. “Σαν δημοτικό συμβούλιο πρέπει να ασχοληθούμε και μάλιστα να καλέσουμε και όσους συμμετείχαν στο να μελετηθεί και να κατασκευαστεί από το έργο, και αυτό θέλουμε να μάθουμε, αν το έργο των 22 εκατομμυρίων ευρώ λειτουργεί αλλά αν δεν λειτουργεί θα πάρουμε τις αποφάσεις μας”, ανέφερε.

Ο Βασίλης Αραβανής με αφορμή την ερώτηση για το θέμα του αντιδημάρχου Στάθη Βλάχου, απόρησε πώς οι αντιδήμαρχοι δεν συζητούν τα θέματα αυτά μεταξύ τους και τα βάζουν στο δημοτικό συμβούλιο όταν αυτό πρέπει να κάνει αντιπολίτευση.

Ωστόσο είπε ότι έχει δίκιο στην τοποθέτησή του, καθώς η αμμόγλωσσα είναι ένα από τα γραφικότερα σημεία στη Λευκάδα, το οποίο η παράταξή του έχει τονίσει επανειλημμένως ότι έχει κακοποιηθεί, “Λες και μπήκαν κάποιοι μη Έλληνες και μας κακοποίησαν το μέρος της Αμμόγλωσσας.”

Μάλιστα πήγε την κουβέντα λίγο πιο πέρα, λέγοντας ότι “η περιοχή  από το κάστρο μέχρι τον Αη Γιάννη είναι το δυνατό μας σημείο, τμήμα του οράματος της παράταξής μας και εκεί πρέπει να ρίξετε βάρος αντί να το υποτιμούμε και να το κακοποιούμε”.

Αναφερόμενος μάλιστα στην ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη και στην αναφορά για μελέτες από το παρελθόν ο κύριος Αραβανής είπε ότι “εδώ είστε για να διορθώνετε τα λάθη του παρελθόντος και όχι για να τα επικαλείστε, γιατί στα τριάμισι χρόνια συχνά επικαλείστε παράλειψη της παλιάς Δημοτικής Αρχής, είναι καιρός πια να τα διορθώνετε όλα αυτά αντί να τα επικαλείστε”.

Όσον αφορά τον άμμο, είπε ότι πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν και μάλιστα “οι Αμερικανοί μπορούν να το κάνουν χωρίς τα περίπλοκα εκατομμυρίων έργα που έχετε φέρει στο δημοτικό συμβούλιο, βάλτε αρκετά φορτηγά κάντε ένα Ντου και Πάρτε την από εκεί”.

Ο Θωμάς Kαββαδάς είπε ότι “πρέπει να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη και να μιλάμε πάνω σε πραγματικά δεδομένα”, λέγοντας ότι ο δήμος μπορεί να παρέμβει εφόσον χρειάζεται καθώς αυτό δεν είναι έργο του δήμου, το έργο αυτό είναι ένα μεγάλο έργο το οποίο έχει γίνει και τα 20 εκατομμύρια ευρώ δεν αφορούν μόνο την αμμόγλωσσα, η οποία δεν περιμένουμε να έχει το ίδιο σχήμα που είχε παλιά όταν είχε κλείσει την Μπούκα από τον δίαυλο, άρα πρέπει να περιοριστεί στις σημερινές της διαστάσεις.

Για τυχόν αστοχίες που έχουν γίνει έχουν γίνει μελέτες και δεν μπορούμε να ζητάμε απολογισμό από τον δήμαρχο ή τον αντιπεριφερειάρχη, όταν έχει γίνει μία ολόκληρη μελέτη και υλοποιείται. Να ζητήσουμε ευθύνες γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν παρεμβαίνουμε τώρα για να δούμε αν υπάρχουν αστοχίες, ωστόσο αυτό πρέπει να το κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ανέφερε.

Ο Κώστας Γληγόρης με αφορμή την τοποθέτηση του Θωμά Καββαδά, είπε ότι χάρηκε που ενώ δεν είναι τεχνικός, μίλησε τόσο εύστοχα για το ζήτημα, ενώ ακούμε από ανθρώπους που είναι τεχνικοί, απόψεις που δεν θα έπρεπε να ακούγονται σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο, της τάξεως των 18 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά από την διάνοιξη της Αμμόγλωσσας, καθώς και της διάνοιξης της άμμου ως και τους Καρυώτες.

Μάλιστα τους προκάλεσε να μπουν στο google earth και να δουν την εξέλιξη της Αμμόγλωσσας από το 2008 και μετά. Το ίδιο να κάνουν και για το 2014 και μετά, καθώς να πάρουν και μία μεζούρα και να μετρήσουν την παραλία του Κάστρου πόσο ήταν το 2014 και πόσο σήμερα να τη συγκρίνουν με το 2003 για να δείτε αν δουλεύει αυτό το έργο και πώς δουλεύει.

Θα διαπιστώσετε πως πλαταίνει η παραλία του Κάστρου πως η συγκέντρωση έχει γίνει στο πρώτο μπαστούνι και πόσο μεγαλώνει προς τα μέσα, καθώς θα ήθελε να μάθει όλη αυτή η άμμος που θα βρισκόταν και θα δείτε και πώς κινείται η Αμμόγλωσσα, καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο δυναμικό γιατί από τη στιγμή που έγινε η διάνοιξη του διαύλου τα ρεύματα έχουν αλλάξει.

“Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι κάθε χρόνο η παραλία του Κάστρου μεγαλώνει και η Αμμόγλωσσα κινείται προς το Βορρά και όχι προς κλείσιμο του διαύλου. Σίγουρα υπάρχει μία αστοχία που δεν υπήρχε στην αρχική μελέτη η οποία δεν προέβλεπε ενίσχυση της ρίζας και είναι από τις αστοχίες που όταν κάνουμε ένα έργο, όταν κάνουμε τον προγραμματισμό, την εκτέλεση, τον έλεγχο, επανασχεδιάζουμε”.

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΚοπή πίτας του Πανλευκάδιου
Επόμενο άρθροΈκοψε την πίτα του ο Αθλητικός Όμιλος Καρυάς