Αρχική Top Stories ΛΕΑ: Η παραδοσιακή παναμέζικη φούστα και οι κολομβιανοί λογοτέχνες

ΛΕΑ: Η παραδοσιακή παναμέζικη φούστα και οι κολομβιανοί λογοτέχνες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η δεύτερη ημέρα του 9ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Εν Αθήναις – ΛΕΑ ήταν πολύ ενδιαφέρουσα για το κοινό που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις στην Λευκάδα. Οφείλουμε να πούμε ότι φετινή διοργάνωση όσον αφορά στο νησί μας είναι πολύ καλύτερη από άποψη οργάνωσης, διαφήμισης, πληθώρας εκδηλώσεων, επιλογής προσώπων αλλά και των σημείων που επιλέχθησαν αυτές να γίνουν.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής της ζωγράφου Χούλια Γκερέρο ενώ σήμερα προστέθηκαν και τα έργα της ζωγράφου Νικόλ Μαρί Ροσανία Άριας. Η έκθεση λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα Τέχνης “Θεόδωρος Στάμος” και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου 2017.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στην ίδια αίθουσα, ο καθηγητής Εδουάρδο Αλμπέρτο Κάνο παρουσίασε την εντυπωσιακή παραδοσιακή παναμέζικη φούστα (pollera) που αποτελεί κομμάτι της εθνικής ταυτότητας του Παναμά. Σε κάθε γωνιά της χώρας, η ενδυμασία αυτή αντιπροσωπεύει την κοινωνία της κάθε περιοχής του Παναμά και μας υπενθυμίζει ότι κάθε χωριό έχει και τη δική του ταυτότητα. Η Μαρία Σίδερη και η Ιφιγένεια Κατωπόδη συγκέντρωσαν όλα τα φλας αναδεικνύοντας την εντυπωσιακή φορεσιά του Παναμά.

Στην συνέχεια στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας ο Ισπανός ποιητής Χουάν Βιθέντε Πικέρας και ο Έλληνας συγγραφέας Μιχάλης Μακρόπουλος συζήτησαν με δύο εμβληματικούς συγγραφείς της Κολομβίας, τον Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε και τον Σαντιάγο Γκαμπόα, για τη σύγχρονη κολομβιανή λογοτεχνία και την πρόσφατη δημοσίευση στα ελληνικά των βιβλίων τους: «Η λήθη που θα γίνουμε», του Αμπάντ Φασιολίνσε, Εκδόσεις Πατάκη, και «Νυχτερινές ικεσίες» του Γκαμπόα, Εκδόσεις Πόλις. Μια σύντομη εικόνα για το περιεχόμενο των βιβλίων μπορείτε να δείτε [εδώ] στο σχετικό άρθρο του Μιχάλη Μακρόπουλου στο My Lefkada.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική παράσταση του διακεκριμένου συνθέτη και κιθαρίστα Αλέξανδρου Τεφαρίκη, στον ίδιο χώρο.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται αύριο με αφήγηση παραμυθιών με τη Ρακέλ Λόπεθ στην πλατεία του Άη Γιάννη (όπισθεν Κεντρικής Πλατείας Λευκάδας) και ποιητική βραδιά στον κήπο του Ξενοδοχείου “Σάντα Μαύρα”. Οι ποιητές Χουάν Βιθέντε Πικέρας (Ισπανία), Κώστας Βραχνός (Ελλάδα) και Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε (Κολομβία) διαβάζουν στο κοινό της Λευκάδας τα αγαπημένα τους ποιήματα.