Αρχική Lefkada's Secrets Μαρία-Κυριακή Αραβανή: Η νεότερη μαέστρος στην Λευκάδα

Μαρία-Κυριακή Αραβανή: Η νεότερη μαέστρος στην Λευκάδα

0

Συνέντευξη στην Ειρήνη Βονιτσάνου και στο My Lefkada.

Το φθινόπωρο του 2014 η Μαρία-Κυριακή Αραβανή, σε ηλικία μόλις 26 ετών, ανέλαβε την Διεύθυνση της Χορωδίας της Νέας Χορωδίας Λευκάδας σπάζοντας το κατεστημένο που θέλει σε αυτήν την θέση άντρες και μεγαλύτερους σε ηλικία μαέστρους.

Βλέποντας τον χειμώνα που διανύουμε τις πολύ καλές εμφανίσεις της Νέας Χορωδίας που καταχειροκροτήθηκαν από το λευκαδίτικο κοινό, θέλησα να γνωρίσω από κοντά αυτό το φωτεινό κορίτσι και να μάθω περισσότερα για εκείνη. Η Μαρία είναι ειλικρινής, ανεπιτήδευτη, αυθόρμητη και χαμογελαστή. Είναι ώριμη και υπεύθυνη, ξέρει να οριοθετεί και να οριοθετείται, να εκπαιδεύει και να εκπαιδεύεται, να ακούει και να πειραματίζεται και να εργάζεται για όσα στοχεύει.

– Επειδή ο περισσότερος κόσμος δε σε ξέρει, μίλησε μας λίγο για σένα, την πρώτη επαφή σου με την μουσική και τις σπουδές σου.

“Η πρώτη επαφή με την μουσική έγινε από πολύ νωρίς. Ο πατέρας μου ως ερασιτέχνης μουσικός μου έδινε καθημερινά μουσικά ερεθίσματα στο σπίτι. Ακολούθησε το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας, η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας και στην συνέχεια η Αθήνα για τις μετέπειτα σπουδές, Ανώτατα θεωρητικά και πτυχίο Κλαρινέτου.
Για μένα καλύτερα να μιλήσουν αυτοί που με ξέρουν. Δεν έχω να πω πολλά, είμαι ακόμα στην αρχή. Ξέρω όμως που βρίσκομαι. Συνειδητοποιώ την ευθύνη που έχω ως μαέστρος της Νέας Χορωδίας και σκέφτομαι μόνο πως θα ανταπεξέλθω καλύτερα σε αυτό που κάνω. Μου αρέσει αυτό που κάνω και το απολαμβάνω”.

– Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με την Νέα Χορωδία Λευκάδας;

“Ήταν κάπου τον Μάρτιο του 2014 που η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την θέση του μαέστρου. Έχοντας το πτυχίο της Διεύθυνσης και οργάνωσης μπάντας, αποφάσισα να λάβω μέρος στο διαγωνισμό, παρόλο που δεν διέμενα ακόμα στην Λευκάδα.
Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Με είδαν στην ακρόαση και το καλοκαίρι που επέστρεψα στο νησί για τις διακοπές μου έγινε η πρόταση να αναλάβω την καλλιτεχνική διεύθυνση της χορωδίας στην Νέα Χορωδία Λευκάδας. Πρόταση που μου κίνησε το ενδιαφέρον και που τελικά αποδέχτηκα”.

– Από το φθινόπωρο του 2014 μέχρι και σήμερα ποια βήματα έχουν γίνει;

“Κάθε βήμα πρέπει να γίνεται σιγά σιγά και μεθοδικά. Σε εμάς τα βήματα έγιναν και με πολύ σκέψη, δουλειά και όρεξη.
Η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, η προσθήκη νέων μουσικών κομματιών, οι ιδέες για νέες διαφορετικές εκδηλώσεις είναι μερικά από τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα και έχουν σαν αποτέλεσμα την περισσότερη συμμετοχή των μελών της χορωδίας, την προσέλκυση νέων ατόμων στην χορωδία και την υλοποίηση νέων εκδηλώσεων εντός και εκτός Λευκάδας”.

– Είσαι ικανοποιημένη από την συνεργασία και από το αποτέλεσμα της μέχρι τώρα δουλειάς;

“Η Νέα Χορωδία με αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Η κατανόηση, η θέληση και ο σεβασμός, κι από τις δύο πλευρές, έχουν συμβάλει στο να κρατείται αυτή η συνεργασία σε πολύ καλό επίπεδο μέχρι και σήμερα.
Το μόνο που με στενοχωρεί είναι ότι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλείας μας δεν έχει κάποιο αξιόλογο χώρο για να παρουσιαστεί. Η έλλειψη μιας αίθουσας με κάποιες προδιαγραφές (όπως καλή ακουστική, μεγάλη χωρητικότητα, κ.α.) φέρνει την Λευκάδα μας σε μειονεκτική θέση, εδώ που η τέχνη της μουσικής κυριαρχούσε και κυριαρχεί”.

– Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι που θέτεις ως μαέστρος;

“Δεν μου αρέσει να μιλάω για στόχους με όρους καριέρας. Ο στόχος μου μπορεί να μην επιτευχθεί γιατί είναι απρόβλεπτος. Αισθάνομαι πως μεταφέρω το μήνυμα μιας μουσικής παρτιτούρας που ερμηνεύεται από τους χορωδούς. Που βέβαια, χωρίς την κατάθεση της ψυχής των φωνών δεν θα ήταν τίποτα άλλο από ένα χαρτί με νότες γραμμένο.
Αυτή είναι η αποστολή μου.
Επιθυμώ να δημιουργήσω μουσικές αναμνήσεις και να χτίσω με το κοινό που αγαπά την μουσική μια δυνατή σχέση”.


– Προσωπικά είσαι ικανοποιημένη από τον εαυτό σου; Νιώθεις ότι προοδεύεις;

“Όλοι οι άνθρωποι ζητάμε το κάτι παραπάνω. Μου αρέσει να μην επαναπαύομαι και γι’ αυτό τις ιδανικές συνθήκες δεν τις περιμένω, μα τις δημιουργώ.
Ικανοποίηση λαμβάνω από την ενέργεια που ρέει στην χορωδία, από το αποτέλεσμα που εκπληρώνεται στο τέλος. Η ανάγκη μου για έκφραση πραγματοποιείται και η προσφορά μου αναγνωρίζεται. Θα ήμουν ανειλικρινής λοιπόν αν έλεγα πως δεν είμαι ικανοποιημένη από τον εαυτό μου.
Αν προοδεύω… ένας άνθρωπος προοδεύει όταν αναπτύσσεται, βελτιώνεται, εξελίσσεται και γίνεται καλύτερος. Αυτός είναι ένας από τους στόχους που θέτω ως άνθρωπος”.

– Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή μέχρι τώρα με την Νέα Χορωδίας;

“Έχω αρκετές ωραίες στιγμές με την χορωδία να θυμάμαι. Από τις πρόβες μέχρι τις τελικές εκδηλώσεις. Ξεχωρίζω όμως την Χριστουγεννιάτικη συναυλία μας που πραγματοποιήθηκε στις 23/12/16 στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας (Μητρόπολη) Λευκάδας.
Από τις πρόβες είχαμε μπει έντονα στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα αλλά εκεί… εκεί ήταν πολύ διαφορετικά. Ο χώρος, τα φώτα, τα κείμενα, η ησυχία που επικρατούσε και φυσικά οι φωνές της χορωδίας δημιούργησαν μια τέτοια ατμόσφαιρα που μουσική και κοινό ενώθηκαν και ταξίδεψαν στο πνεύμα των Χριστουγέννων.
Μια όμορφη στιγμή-ανάμνηση γεμάτη συναισθήματα για όλους!”

– Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το 2014 έκανες αίτηση για να αναλάβεις την διεύθυνση της μπάντας της ΦΕΛ. Θες να μας μιλήσεις γι’ αυτήν την εμπειρία;

“Ναι, είχα πάρει μέρος στον διαγωνισμό για την θέση του μαέστρου που είχε τότε προκηρύξει η ΦΕΛ. Είχα ξεκινήσει να παίζω στην φιλαρμονική από παιδί και τώρα “φλέρταρα” με την ιδέα της θέσης του μαέστρου. Μόνο και μόνο αυτό το έκανε μοναδική εμπειρία.
Θυμάμαι περίμενα υπομονετικά να έρθει η σειρά μου για την ακρόαση. Όσο άγχος είχα τόσο ανυπομονούσα να ανέβω και να διευθύνω την μπάντα, ιδιαίτερα το κομμάτι που είχα η ίδια ενορχηστρώσει.
Παρότι δεν προέκυψε κάποια συνεργασία με την ΦΕΛ μου άρεσε που το τόλμησα και που ξέρεις στο μέλλον…”

– Έχοντας κι εσύ επιστρέψει στην Λευκάδα μετά από τις σπουδές σου, τι σου αρέσει εδώ και τι νιώθεις πως σου λείπει από την καθημερινότητά σου;

“Η Λευκάδα είναι ένα πολύ όμορφο νησί. Μου αρέσει η ενέργεια και τα διαφορετικά τοπία που σου προσφέρει ανά εποχή. Οι βόλτες σε δρόμους και μονοπάτια που περιστοιχίζονται από δέντρα και κάθε λογής λουλούδια είναι απερίγραπτες.
Παρόλο την καλλιτεχνική της ιστορία λείπουν από την καθημερινότητα όλων μας το θέατρο, το σινεμά (θερινό και χειμερινό) τα οποία θα ανέβαζαν κι άλλο το καλλιτεχνικό επίπεδο του νησιού. Επίσης, καλό θα ήταν να υπήρχαν ποδηλατοδρόμοι για την ασφαλέστερη μετακίνηση των φίλων της ποδηλασίας”.

– Η ευτυχία είναι το ζητούμενο κάθε ανθρώπου αλλά ο κάθε άνθρωπος την ορίζει διαφορετικά. Εσύ πως νιώθεις πληρότητα;

«Η πιο μεγάλη ευτυχία στη ζωή είναι η πεποίθηση ότι μας αγαπούν» λέει ο Β. Ουγκώ.
Αν ρωτήσεις 10 ανθρώπους τι είναι ευτυχία θα πάρεις 10 διαφορετικές απαντήσεις γιατί για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό. Για κάποιους ευτυχία είναι τα κοινωνικά αξιώματα και η δόξα, για άλλους τα υλικά αγαθά και για λίγους η ψυχική ικανοποίηση.
Είναι γνωστό πως δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία παρά μόνο στιγμές ευτυχίας. Θέλω να μεγαλώνω και να γελάω στην ζωή μου, γι’ αυτό ξεχωρίζω τις στιγμές και χαίρομαι με απλά πράγματα”.

Ευχαριστούμε πολύ την Μαρία-Κυριακή Αραβανή για την παραχώρηση της συνέντευξης και τον φωτογράφο κ. Σάκη Ζιώγα για την παραχώρηση όλων των φωτογραφιών.

Προηγούμενο άρθροΑνοιχτή συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής για τα ανεπιτήρητα ζώα
Επόμενο άρθροΟλοκληρώθηκε η μεγάλη κλήρωση του My Lefkada