Αρχική Top Stories Μεταναστευτικό : Εύκολες διαπιστώσεις, δύσκολες αποφάσεις!

Μεταναστευτικό : Εύκολες διαπιστώσεις, δύσκολες αποφάσεις!

0

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Με το μεταναστευτικό, να μονοπωλεί την ειδησεογραφική επικαιρότητα και τις απόψεις να κινούνται από το «κλείστε τα σύνορα» μέχρι το «αλλοιώνεται ο πολιτισμός μας», νομίζω, πως τώρα ήρθε η ευκαιρία να το βάλουμε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων και να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό, είναι ένα πρόβλημα, που ίσως είναι το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, όχι μόνο η χώρα μας, αλλά κι ολόκληρη η Ευρώπη! Και εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, πως τα αίτια του είναι πολυποίκιλα! Από υπαρκτά προβλήματα, όσον αφορά τη διαχείριση και τις συνέπειές τους, μέχρι ψηφοθηρικές πρακτικές και δημαγωγικές σκοπιμότητες! Σε κάθε περίπτωση, όμως, το σκηνικό σχετικά με το μεταναστευτικό, απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, είναι αρνητικό έως τραγικό! Και φυσικά, οδηγεί τον καθένα σε εύκολες, αλλά πικρές διαπιστώσεις και σε φλύαρα αλλά στενάχωρα ερωτήματα, που ζητούν καθαρές απαντήσεις!

Ας επιχειρήσουμε, λοιπόν, αγαπητοί μου αναγνώστες, να καταγράψουμε μερικά απ’ τα πραγματικά και οφθαλμοφανή γεγονότα, που οδήγησαν το μεταναστευτικό – προσφυγικό στη σημερινή εφιαλτική του κατάσταση! Χωρίς να εντρυφήσουμε σε καταγραφή ιστορικών γεγονότων, ούτε να μπούμε στον προβληματισμό στο κατά πόσο υπήρξε στρεβλή ανάγνωση, σκόπιμη ή ελλειμματική των διεθνών συνθηκών, σχετικά με το καθεστώς και την προστασία των προσφύγων.

Απλά, μπορούμε να αναγνώσουμε, ως πρώτο και κύριο ερώτημα, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ν’ αναγάγει σε Κοινοτική πολιτική, το μεταναστευτικό – προσφυγικό και να το αποδεχθεί με κατηγορηματικό τρόπο, ως πρώτη μάλιστα, προτεραιότητά της! Μια επιλογή, που ως φαίνεται, λειτούργησε αρνητικά, δημιουργώντας καταστάσεις έντασης κι ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όσον αφορά την εξέλιξη του μεταναστευτικού – προσφυγικού  φαινομένου! Ένα δεύτερο στοιχείο, που είναι προς διερεύνηση, είναι ποιος ήταν ο «εμπνευστής», ο «εισηγητής» και τελικά αυτός που οδήγησε στην απόφαση των περιβόητων ποσοστώσεων, για την κατανομή των προσφύγων! Μια επιλογή, που αχρήστευσε την επιβεβλημένη προσαρμογή του Δουβλίνου, σχετικά με τους όρους χορήγησης ασύλου κι έριξε «νερό» στο μύλο των λαϊκιστών κι όσων «συμφέρει» η διαιώνιση της κατάστασης που είναι ασφυκτική για τις χώρες της υποδοχής, με πρώτη την Ελλάδα! Χωρίς να μπαίνω σε ιδιαίτερες αναλύσεις, όσον αφορά το καθεστώς των ποσοστώσεων απορρόφησης των προσφύγων, είναι «ηλίου φαεινότερο», πως η χώρα που βλάπτεται περισσότερο είναι η Ελλάδα, μιας και είναι η πρώτη χώρα υποδοχής του μεταναστευτικού – προσφυγικού ρεύματος!     

Επιπλέον ερωτήματα, που ανακύπτουν αβίαστα, μάλιστα, αναφέρονται στο ρόλο, την επιρροή, τις δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ! Μετά τις αρχικές υπόνοιες, υπάρχουν πλέον αποδείξεις για τη συμβολή μερικών απ’ αυτές στη συντήρηση του φαινομένου και τη δημιουργία των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών! Ένα ζήτημα, που πρέπει να προβληματίσει όσον αφορά το πλαίσιο δραστηριότητας και λειτουργίας των ΜΚΟ!

Μια ακόμη επιβεβλημένη και μάλιστα άμεση επιλογή, είναι αυτή της ενίσχυσης σε μέσα και υποδομές των χωρών υποδοχής, με πρώτη τη χώρα μας! Καλές λοιπόν οι διαπιστώσεις αλλά καλύτερες οι αποφάσεις! Αναγκαίες και άμεσες! Για ν’ αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος, για ν’ αποστασιοποιηθούμε από «ελλειμματικές» πρακτικές και το κυριότερο, να εμπιστευτούμε υπεύθυνες και σοβαρές πολιτικές! Γιατί τα προβλήματα, όπως το μεταναστευτικό –προσφυγικό δεν μπορούν να περιμένουν! Υπάρχουν και μεγαλώνουν! Και απαιτούν, άμεση αποτελεσματική διαχείριση τουλάχιστον!

Στο πλέον σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός σήμερα, το μεταναστευτικό – προσφυγικό, οι θέσεις της κυβέρνησης έρχονται μέσα απ’ τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού της χώρας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, απ’ το βήμα της Βουλής. Σ’ επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη για τη Μόρια, απάντησε, πως «η ενσωμάτωση χιλιάδων ξένων ανθρώπων στην παραγωγή,  θα γίνει με κανόνες και διαδικασίες, ενώ μέσω του διαλόγου θα αποφασισθούν «σε ποιές τοπικές κοινωνίες θα ενσωματωθούν». Απαντώντας στην παρατήρηση του κ. Βαρουφάκη, ότι η χώρα μας πρέπει να υποδεχθεί όλους όσοι έρχονται, αφού δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε με έμφαση ότι η Ελλάδα «δεν θέλει ούτε φράκτες ούτε τείχη, αλλά κανόνες»!

Η Κυβέρνηση τώρα, και συγκεκριμένα ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε πρόσφατη δήλωσή του, χαρακτήρισε το μεταναστευτικό «δυνητική απειλή για την ασφάλεια της Χώρας»! Έτσι, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση να πιστοποιηθεί ο χαρακτηρισμός, πολύ δε περισσότερο να προσδιοριστεί το μέγεθος του προβλήματος για τα νησιά μας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα!

Απ’ την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συγκέντρωση των περιφερειαρχών, ανακοίνωσε ότι οι μετανάστες – πρόσφυγες θα κατανεμηθούν ισόποσα στις 13 περιφέρειες της χώρας! Εδώ, όπως φαίνεται, θα αποσυμφορηθούν τα νησιά και θα γεμίσει με μετανάστες – πρόσφυγες όλη η χώρα! Εάν, μάλιστα, δώσουμε βάση σ’ αυτά που λέει η Τουρκία και υπολογίσουμε τους αριθμούς των ροών που φτάνουν στην Ελλάδα, τότε σε κάθε περιφέρεια θα εγκατασταθούν 100 με 200 χιλιάδες μετανάστες – πρόσφυγες!

«Η εισβολή στη Συρία εγκυμονεί κίνδυνο» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας προχτές στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής και συμπλήρωσε, πως «η πίεση που ασκείται αυτή τη στιγμή στους πληθυσμούς στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, μπορεί να εξωθήσει πολλές χιλιάδες Σύριους ή κι άλλους που μένουν στην περιοχή να θελήσουν να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία, και το πρώτο θύμα σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν η Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος. Και κατέληξε λέγοντας πως «τα hot spots μπορούν να αντέξουν διαχειριστικά μια πίεση, αλλά όχι τέτοιους αριθμούς και συνεπώς αυτό θα ήταν καταστροφικό και για την Ελλάδα, και για την Ευρώπη»!

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, που δήλωσε, ότι, «Όλοι παρακολουθούμε με προβληματισμό κι αγωνία τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία κι αν μπορεί να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μεταναστευτικού – προσφυγικού κύματος προς την Ελλάδα»! Πρόσθεσε δε, «ότι η διεύρυνση κι εξάπλωση της σύγκρουσης, ειδικά αν αγγίξει τα βορειοδυτικά σύνορα της Συρίας, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο μεγάλο προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα και, σε μία τέτοια περίπτωση, δεν θα ανησυχούμε μόνο για τους αριθμούς αλλά και για το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, καθώς στις υπό ανάφλεξη περιοχές συνυπάρχουν αντιστασιακές ομάδες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν στις τάξεις τους φανατικούς ισλαμιστές! 

«Οι πηγές και οι λόγοι του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, βρίσκονται εκτός Ελλάδος» σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και περιέγραψε την κατάσταση τους τελευταίους μήνες: «Από τον Αύγουστο, υπήρξε πίεση που ανέβαινε κατακόρυφα. Μεταξύ Μαΐου κι Οκτωβρίου, η αύξηση αγγίζει το 241%». Όπως, τόνισε, σ’ αυτό το διάστημα άλλαξε η πολιτική της Τουρκίας στο πώς αντιμετωπίζει πρόσφυγες και μετανάστες. «Μετά την απώλεια της εκλογής στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική κυβέρνηση συνειδητοποιεί ότι η παρουσία εκεί χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών πρέπει να αντιμετωπιστεί, κι έτσι πολλοί οδηγούνται στα δυτικά παράλια»!

Επιπρόσθετα, αν σκεφτεί κανείς, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, στο οποίο βρίσκεται ο ελληνισμός, τότε τα πράγματα αγριεύουν επικίνδυνα! Σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο των επόμενων μηνών, ο Ελληνισμός καλείται να οργανώσει την άμυνά του και τις συμμαχίες του. Να ενισχύσει τις δυνάμεις του, υλικές και πνευματικές, και ν’ αποτρέψει την όποια άμεση απειλή θα εκδηλωθεί στον άξονα Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος. Έχουμε ένα συνδυασμό του προσφυγικού – μεταναστευτικού, της τουρκικής εκβιαστικής επιδίωξης για συνδιαχείριση – μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου και της στρατηγικής επιλογής των Τούρκων να εξουδετερώσουν την ελληνική παρουσία στο θαλάσσιο ανατολικό Αιγαίο και στο Καστελλόριζο. Αυτός ο συνδυασμός συνιστά απειλή επιβίωσης για τον Ελληνισμό!

Καταλήγοντας, εκλεκτοί μου αναγνώστες, όπως συμβαίνει πάντα, όταν συζητάμε ένα κοινωνικό πρόβλημα, οι διαπιστώσεις είναι εύκολες για όλους: καμιά χώρα δεν μπορεί να υποδεχτεί άπειρο αριθμό μεταναστών, κανένας δεν θέλει να ζει σε γκέτο φτώχειας και εγκληματικότητας, το κέντρο της Αθήνας είναι χώρος ντροπής, στα χωριά υπάρχει ανασφάλεια, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης πολλών μεταναστών δημιουργούν υγειονομικούς κινδύνους κ.λ.π. Σωστά! Το θέμα όμως είναι οι λύσεις!

Όποιος, λοιπόν, θεωρεί ότι το μεταναστευτικό μπορεί να λυθεί από την μία στιγμή στην άλλη κάνει μεγάλο λάθος. Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί τη μεγαλύτερη δοκιμασία, από την έκβαση της οποίας θα κριθούν πολλά.

Οι πολίτες ζητούν λύσεις κι όχι διαπιστώσεις, γι’ αυτό και θα είναι αυστηροί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του!

Μότο

Επιπρόσθετα, αν σκεφτεί κανείς, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, στο οποίο βρίσκεται ο ελληνισμός, τότε τα πράγματα αγριεύουν επικίνδυνα! Σ’ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο των επόμενων μηνών, ο Ελληνισμός καλείται να οργανώσει την άμυνά του και τις συμμαχίες του. Να ενισχύσει τις δυνάμεις του, υλικές και πνευματικές, και ν’ αποτρέψει την όποια άμεση απειλή θα εκδηλωθεί στον άξονα Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος. Έχουμε ένα συνδυασμό του προσφυγικού – μεταναστευτικού, της τουρκικής εκβιαστικής επιδίωξης για συνδιαχείριση – μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου και της στρατηγικής επιλογής των Τούρκων να εξουδετερώσουν την ελληνική παρουσία στο θαλάσσιο ανατολικό Αιγαίο και στο Καστελλόριζο. Αυτός ο συνδυασμός συνιστά απειλή επιβίωσης για τον Ελληνισμό!

Προηγούμενο άρθροΓιορτάζει σήμερα η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΑφήγηση μέσα από μια παλιά φωτογραφία