Αρχική Top Stories Μια εξαιρετική εκδήλωση τιμής για τους εθελοντές-ευεργέτες της Νοτιοδυτικής Λευκάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση τιμής για τους εθελοντές-ευεργέτες της Νοτιοδυτικής Λευκάδας

3

Μια εξαιρετική και άκρως συγκινητική εκδήλωση που αξίζει τα θερμά μας συγχαρητήρια πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Λευκάδα.

Η εκδήλωση που κορυφώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο με τίτλο “Η πορεία ανάπτυξης της Νοτιοδυτικής Λευκάδας κατά την περίοδο 1962-72. Μνήμες Ελβετών και Ελλήνων” συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όσων αγαπούν την ιστορία και τους ανθρώπους που την έγραψαν με τον καθημερινό τους αγώνα, σε μια εποχή δύσκολη.

Οι εθελοντές του Ελβετικού Χριστιανικού Κινήματος Ειρήνης CFD, που κατάγονταν από την Ελβετία, την Ολλανδία και την Γερμανία, άφησαν την δική τους σφραγίδα στα χωριά της Νοτιοδυτικής Λευκάδας κατά την περίοδο 1962-1972 και η Λευκάδα τους τιμά για την πολυεπίπεδη προσφορά τους στον τόπο. 9 εθελοντές εκείνης της περιόδου και 2 εθελοντές της μετέπειτα (άτυπης) περιόδου μοιράστηκαν τις αναμνήσεις τους με τους ανθρώπους των χωριών που βοήθησαν απλόχερα και τους πρόσφεραν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Το κλίμα ήταν άκρως συγκινητικό, ακόμη και για εκείνους που δεν κατάγονται από αυτά τα χωριά και όσοι βρέθηκαν στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας πλημμύρισαν από συναισθήματα αγάπης και σεβασμού. Αναπόφευκτες και οι συγκρίσεις μεταξύ 1960 και 2017, του νησιού, των κατοίκων του, της ζωής…

Η εκδήλωση ξεκίνησε στον ημιυπόγειο του Πνευματικού Κέντρου όπου είναι στημένοι οι αργαλειοί του Συλλόγου Φίλων Αλεξάνδρου “Φηγός”. Η κ. Μαριάνθη Βουκελάτου έδειξε πως υφαίνουν στις νεόκοπες υφάντρες της “ομάδας Αργαλειού” και τις καθοδήγησε για το σωστό στήσιμο του αργαλειού.

Η εκδήλωση μεταφέρθηκε στον κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας και άνοιξε με τον χαιρετισμό και τις ευχαριστίες της Προϊσταμένης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας που δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά της για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης που χρειάστηκε προετοιμασία 9 μηνών, την συνεργασία πολλών ανθρώπων και γεννήθηκε μετά από μια επίσκεψη της στα χωριά της Νοτιοδυτικής Λευκάδας που ευεργετήθηκαν.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεράσιμος Ζαμπέλης εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη κ. Θεόφιλο που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω του προγράμματος της εκδήλωσης της σημερινής ημέρας και της παρουσίας τους στον Άγιο Πέτρο και ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Δρακονταειδής. Διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί του Βουλευτή Λευκάδας κ. Θανάση Καββαδά που βρίσκεται στην ΔΕΘ και του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Θεόδωρου Χαλικιά που βρίσκεται στην Ιθάκη για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.

Ο κ. Έκτορας Χόρτης, φιλόλογος – συγγραφέας και εκπρόσωπος του Συλλόγου Χορτιωτών Λευκάδας κατέθεσε την δική του εμπειρία από το πρόγραμμα συνεργασίας Ελβετών και Ελλήνων και ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης. Ο εκπαιδευτικός κ. Τάσος Βουκελάτος με την παραστατική του ομιλία “∆ιαµπλιάνι, Ελβετοί, ανάσα ζωής”, προϊόν των εμπειριών του, συγκίνησε το κοινό, γνωστούς και αγνώστους.

Ακολούθησαν οι μαρτυρίες των εθελοντών και των κατοίκων της Λευκάδας σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης. Στη συνέχεια η κ. Ρούσσου διάβασε την εξαιρετική εισήγηση της κοινωνικής ανθρωπολόγου κ. Λίντα Παπαγαλάνη με τίτλο “Τόσο µακριά τόσο κοντά, µια ευτυχής συνάντηση”.

Ακολούθησε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Fritz Berger “Η µορφή των χρόνων, Λευκάδα 1962-2016” που εκδόθηκε σε 500 αντίτυπα από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Το βιβλίο παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Σπύρος Αρβανίτης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο τιμώμενος Fritz Berger που μίλησε για το βιβλίο και επεσήμανε ορισμένες από τις διαφορές που αποτύπωσε με το φακό του στο πέρασμα των δεκαετιών. Ο Fritz Berger πρότεινε να διοργανώνεται στην Λευκάδα Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας κάθε Σεπτέμβριο με την συμμετοχή των ομάδων φωτογραφίας που ήδη δραστηριοποιούνται στο νησί καθώς και φωτογράφων διεθνούς κύρους.

Έπειτα, ο Δήμαρχος Λευκάδας και η Προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας δώρισαν στους εθελοντές Ελβετούς τιμητικές πλακέτες για την προσφορά τους στην Λευκάδα, το νέο βιβλίο του Fritz Berger και δώρα από το νησί. Επίσης, αναμνηστικά δώρα πήραν και οι κάτοικοι που βοήθησαν σημαντικά για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Τέλος, προβλήθηκαν τα ντοκιμαντέρ “Aύριο” του Fritz Berger και “Fritz Berger ο φωτογράφος των αναµνήσεων” των Νίκου Καββαδά & ∆ηµήτρη Ε. Σολδάτου, παραγωγής My Lefkada.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης κειµηλίων του προγράµµατος ανάπτυξης 1960 – 70 απ’ τη Ν∆ Λευκάδα: Φωτογραφίες, σκίτσα, δηµοσιεύµατα, ξυλόγλυπτα και υφαντά αφηγούνται το χρονικό του προγράµµατος CFD στη Λευκάδα. Οι φωτογραφίες που εκτίθενται είναι ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, όπως η επίσκεψη Πατακού στο Κομηλιό μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1971, η παράδοση του τρακτέρ που δώρισε το 1963 η αγγλική ενορία του Κόβεντρι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό για τη διευκόλυνση του οργώματος και πολλές άλλες.

Η εκδήλωση σήμερα μεταφέρεται στα χωριά της ΝΔ Λευκάδας με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου, ιερουργούντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος & Ιθάκης κ. Θεοφίλου, ομιλίες στον Άγιο Πέτρο και καταγραφή αναμνήσεων στα χωριά της ΝΔ Λευκάδας.

Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Ειρήνη Βονιτσάνου

Προηγούμενο άρθροΣυγχαρητήρια επιστολή του Δημήτρη Γαρύφαλλου
Επόμενο άρθροΆκτιο: Νεκρός 66χρονος Ιταλός σε ιστιοπλοϊκό