Αρχική Top Stories Μία νεκρή, πάνω από 12 τραυματίες από τον σεισμό στην Λέσβο

Μία νεκρή, πάνω από 12 τραυματίες από τον σεισμό στην Λέσβο

0

Μία νεκρή, πάνω από 12 τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, δεκάδες ελαφρύτερα, τεράστιες ζημιές σε σπίτια, είναι ο τραγικός απολογισμός του μεγάλου σεισμού μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου. 

Ανασύρθηκε νεκρή η 45χρονη που είχε εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια

Πριν από λίγο μία ακόμα γυναίκα απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο οποίος βρίσκεται στη σεισμόπληκτη περιοχή του χωριού Βρίσα.

Η σεισμική δόνησε σημειώθηκε στις 15:28 στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο και το εστιακό του βάθος εντοπίζεται, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στα 10 χλμ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, ενώ από εκείνη την ώρα έχουν σημειωθεί πάνω από 22 μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή.

Ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, ανέφερε στο ΑΠΕ ότι κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα.

Μεγάλες ζημιές αναφέρονται στο χωριό Βρίσα του Πολιχνίτου στη νότια Λέσβο το οποίο εκκενώθηκε από τους 800 και πλέον κατοίκους του.

«Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος μεταβαίνει στη σεισμόπληκτη Βρίσα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έφτασαν στο χωριό ανασύρουν τραυματίες από τα ερείπια της Βρισάς.

Ενα ζευγάρι ηλικιωμένων απεγκλωβίστηκαν από την πυροβεστική.

Σύμφωνα με το emprosnet.gr συνολικά πάνω από 12 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και συνεχώς καταφτάνουν και άλλοι. Όλοι οι διαθέσιμοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν ανέβει στο Κέντρο Υγείας. Δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με γιατρούς και νοσηλευτές έχουν μεταβεί στην Βρίσα που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε δεκάδες τραυματίες με ελαφρά και επιπόλαια τραύματα που δεν χρήζουν μεταφοράς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Λέσβου είναι σε επιφυλακή και πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα. Ενισχύονται με 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους από την 1η ΕΜΑΚ και έναν διασωστικό σκύλο.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη και τα Δαρδανέλια, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής.

Πανικός και στην Τουρκία -«Σκέφτηκα ότι θα πεθαίναμε»

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Τουρκία, στη Σμύρνη και σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης. Δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν τρομαγμένοι από τα σπίτια τους.

«Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Ολοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο Reuters ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.

«Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε» συμπλήρωσε.

«Θα παρακολουθούμε τους μετασεισμούς τις επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες» επισήμανε ο Χαλούκ Οζενέρ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Καντίλι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μετασεισμοί ενδέχεται να έχουν μέγεθος έως και 5,5 βαθμούς.

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο θύμα ή υλικές ζημιές ή στην Τουρκία.

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο

Στη Μυτιλήνη με ελικόπτερο μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά τον μεγάλο σεισμό 6,1R που σημειώθηκε μεταξύ Λέσβου και Χίου.

Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ ενώ ειδικότερα στη Βρισά Λέσβου μεταβαίνει εκτάκτως ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ειδικό κλιμάκιο μηχανικών στο νησί

Στην αποστολή ειδικού κλιμακίου μηχανικών της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. -Κτηριακές Υποδομές- στο νησί της Λέσβου, προχώρησε κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Διοίκηση της Εταιρίας.

Το κλιμάκιο θα προχωρήσει σε αυτοψίες και καταγραφή ζημιών από τον σεισμό, στα σχολικά και νοσηλευτικά κτίρια του νησιού.

Μικρές ζημιές στο χωριό Κάμπος της Χίου 

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα στη Χίο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Ψαρά και τις Οινούσσες, λέει η αστυνομία.

Ανάλογη εικόνα δίνουν και οι δήμαρχοι Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος και Οινουσσών, Στέφανος Βογιατζής.

Την ώρα της σεισμικής δόνησης στη Χίο, ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR) με περίπου 120 συνέδρους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι βγήκαν με ασφάλεια από το κτίριο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου όπου και συνεδρίαζαν.

Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΠροσάραξη σκάφους λόγω κακών καιρικών συνθηκών
Επόμενο άρθροΥποβολή αιτήσεων υποψηφίων μαθητών στην ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Αγρινίου του ΟΑΕΔ