Αρχική Top Stories Μίμης Κούρτης: Ταξίδι στο όνειρο

Μίμης Κούρτης: Ταξίδι στο όνειρο

1

Έτυχε να γνωρίσω τον Μίμη Κούρτη ένα καλοκαίρι, πριν μερικά χρόνια, στην πλατεία της Εγκλουβής, ένα χωριό που αγαπώ για τους ανθρώπους και το κλίμα του.

Με την δραστηριοποίησή μου στα social media τολμώ να πω ότι τον γνώρισα περισσότερο και παρακολούθησα την πραγμάτωση των ονείρων του, όταν οι πολυκαιρισμένοι στίχοι του βγήκαν από το συρτάρι του, τυπώθηκαν σε χαρτί και πήραν την μορφή της πρώτης ποιητικής συλλογής του.

Το βιβλίο “Γι’ αυτούς που χάσανε νωρίς” των εκδόσεων Αρισταρέτη έκανε το δικό του ταξίδι, ο Μίμης βίωσε πρωτόγνωρα συναισθήματα και φέτος αποτέλεσε την έμπνευση για είκοσι έξι εικαστικούς. Η έκθεση ζωγραφικής “Όταν η ζωγραφική ανταμώνει την ποίηση” φιλοξενήθηκε στην αίθουσα τέχνης “Θεόδωρος Στάμος” από 21 έως τις 31 Ιουλίου 2017. Η έκθεση μεταφέρθηκε στο χωριό του Μίμη, στο πρ. Δημοτικό Σχολείο Εγκλουβής, από 4 έως 20 Αυγούστου 2017. Το συνήθως κλειστό αυτό κτήριο πλημμύρισε ξανά φωνές και κόσμο και πήρε το ρόλο που οφείλουν όλα αυτά τα κτήρια να διαδραματίσουν, σε κάθε χωριό, του πολιτιστικού κέντρου.

Συναντήσαμε τον Μίμη τόσο στην έκθεση στην Λευκάδα όσο και στην έκθεση στην Εγκλουβή, λίγο πριν τους τίτλους τέλους. Ανταλλάξαμε λόγια ουσίας παρότι η κούραση τον κατέβαλλε μετά από έναν μήνα συνεχής παρουσίας στις αίθουσες τέχνης. Τον ρωτήσαμε γι’ αυτό το πρωτόγνωρο καλοκαιρινό ταξίδι, γιατί ο Μίμης είναι η απόδειξη ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και ότι ποτέ δεν είναι αργά.

Πως γεννήθηκε η ιδέα αυτής της έκθεσης;

Η ιδέα δόθηκε στα γραφεία της τοπικής εφημερίδας Λευκαδίτικος Λόγος από ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι, Ρομά, την πανέμορφη Τσαμπίκα. Χαρίζοντάς της το βιβλίο μου, μου ζήτησε την άδεια να ζωγραφίσει ένα από τα ποιήματά μου. Αυτό ήταν αρκετό να μας δώσει την ιδέα και να φτάσουμε σ΄αυτήν την έκθεση, σ΄αυτό το πάντρεμα της ζωγραφικής με τον ποιητικό λόγο. Η ανταπόκριση των καλλιτεχνών στο κάλεσμά μας ήταν πραγματικά συγκινητική. Όλοι δέχτηκαν αμέσως να συμμετάσχουν με λόγια που με συγκίνησαν, και όχι μόνο αυτοί που γνώριζα, αλλά και εκείνοι που δεν τους είχα ξανασυναντήσει. Σε αυτό με βοήθησε σημαντικά η Θεοδώρα Γεωργάκη. Παρόλο που συνεργαστήκαμε γι’ αυτήν την έκθεση πολλά άτομα, όλα κύλησαν χωρίς δυσκολίες. Η μοναδική ανησυχία μου ήταν μήπως κάνω κάτι και εκθέσω τους τόσο σημαντικούς καλλιτέχνες που με εμπιστεύτηκαν. Ευτυχώς όλα πήγαν τέλεια θα τολμήσω να πω“.

Με την μονάκριβη θυγατέρα του, μπροστά στο πορτραίτο της πολυαγαπημένης μητέρας του

Και φτάσαμε στην βραδιά των εγκαινίων…

Και φτάσαμε στην βραδιά των εγκαινίων, που για μια ακόμα φορά η συμμετοχή του κόσμου και η αγάπη του με συγκλόνισαν. Λίγο τα λόγια της κυρίας Γιαννουλάτου, εκπροσώπου του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας, λίγο οι άρτια ειπωμένες κουβέντες και οι καθαρές προτάσεις της εικαστικού και θεωρητικού της τέχνης κυρίας Χαράς Σαΐτη, που ήταν η κεντρική ομιλήτρια, λίγο η παρουσία αγαπημένων προσώπων, μα πιο πολύ ο απεικονισμένος, σε έργα ζωγραφικά ποιητικός μου λόγος, με διέλυσαν συναισθηματικά, αλλά και με ανέβασαν στα ύψη.

Η επισκεψιμότητα το δεκαήμερο που κράτησε η έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης ”Θεόδωρος Στάμος” ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. 768 άτομα επισκέφτηκαν την έκθεσή μας, εξαίροντας τα έργα, μα περισσότερο αυτό το πρωτότυπο πάντρεμα των Τεχνών. Κι εδώ να ευχαριστήσω το Πνευματικό μας κέντρο για την παραχώρηση της αίθουσας, μόνο που θα το ήθελα περισσότερο ενεργό“.

Κι ύστερα η έκθεση ταξίδεψε ψηλά, στο ορεινότερο χωριό της Λευκάδας, το χωριό σου…

Οι εικαστικοί που συμμετείχαν στην έκθεση φάνηκαν πολύ γενναιόδωροι, αφού χωρίς δισταγμό αποδέχτηκαν την πρότασή μου να μεταφερθεί η έκθεση στην Εγκλουβή.

Έτσι, από τις τέσσερις έως τις είκοσι Αυγούστου, στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου που παραχωρήθηκε από το Δήμο στον Πολιτιστικό Σύλλογο Εγκλουβής, λειτούργησε με τεράστια επιτυχία η έκθεση. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το χωριό μας και έγινε αποδεχτό με ιδιαίτερη θέρμη τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους πολυάριθμους ξένους που επισκέφτηκαν φέτος την Εγκλουβή. Ο αριθμός των επισκεπτών ανήλθε στους 401. Με σύνολο, λοιπόν, 1169 επισκέπτες και διάρκεια ενός μήνα σχεδόν, η έκθεση δίκαια θεωρείται πετυχημένη“.

Και ο Μίμης δεν ξεχνά να ευχαριστήσει…

Θέλω να ευχαριστήσω την πανέμορφη Τσαμπίκα που στάθηκε αφορμή να γίνει αυτή η έκθεση, τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που κάλυψαν το γεγονός, και να εκφράσω την αγάπη μου στην Θεοδώρα Γεωργάκη και την Χαρά Χήτα, τις ακούραστες εθελόντριες, που με την συνδρομή του Βίκτωρα Ανγκελ και της Κατερίνας (προσωπικών φίλων), έστησαν με κόπο και αγάπη την έκθεση.

Ένα ιδιαίτερα μεγάλο ευχαριστώ στους πολυάριθμους επισκέπτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους και σε όσους φίλους στήριξαν την προσπάθειά μας με τον δικό τους τρόπο. Θερμά ευχαριστώ όλους τους σπουδαίους εικαστικούς που έδωσαν μορφή στα ποιήματα του βιβλίου μου ”Γι’ αυτούς που χάθηκαν νωρίς” των εκδόσεων ”Αρισταρέτη” και επιτρέψτε μου να αναφέρω αλφαβητικά τα ονόματά τους: Ανούση – Ηλία Ρένα, Βαγενά Ντίνα, Βλάχου Σοφία, Βρεττού Ελένη, Bley Tia, Γιαννούλης Δημήτρης, Γουρζή Ανθούλα, Γουρζή Ευαγγελία, Ζαφειρόπουλος Γιάννης, Θεριανός Σωτήρης, Κακλαμάνη Λαμπρινή, Κασνάκογλου Φρόσω, Κοντογιώργη Κατερίνα, Κατωπόδη Βανδώρου Ανδριάνα, Μαργέλης Γιώργος, Μπεκιάρης Δημήτρης, Πελεκούδα – Κούρτη Τέττα, Ραυτοπούλου Αγγελική, Ραυτοπούλου Ουρανία, Σαΐτη Χαρά, Σβορώνος Θωμάς, Σκλαβενίτης Κωνσταντίνος, Σκληρού Τούλα, Σταύρακας Χρήστος, Χαλκιοπούλου Ζωή.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω το Μy Lefkada, που πρώτο ενδιαφέρθηκε γι’ αυτήν την συνέντευξη με την οποία κλείνει και ο κύκλος αυτού του παντρέματος των τεχνών, που ελπίζουμε να κυοφορήσει παρόμοιες εκδηλώσεις που τιμούν το νησί μας και τους ανθρώπους του. Σαν ένα μικρό δώρο στο site σας, εκμυστηρευόμαστε για πρώτη φορά επίσημα, ότι ο χώρος του δημοτικού σχολείου Εγκλουβής (με πληγώνει ο προσδιορισμός πρώην δημοτικό) σύντομα θα μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού. Γι’ αυτό φροντίζει ο Δήμος Λευκάδας, που σε λίγο καιρό θα μας παραχωρήσει και τις υπόλοιπες αίθουσες του σχολείου και γι αυτό τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Ευχαριστώ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εγκλουβής, που μου ανάθεσε την υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος. Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία“.

Κείμενο: Ειρήνη Βονιτσάνου

Φωτογραφίες: Θανάσης Κατωπόδης, Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Προηγούμενο άρθροΈνα ταξίδι στην Ευρώπη σε 4.19 λεπτά (time-lapse video)
Επόμενο άρθροΤάκης Ευσταθίου: Ο συλλέκτης έργων τέχνης που έφερε τον Λευκάδιο Χερν πίσω στον τόπο του