Αρχική Top Stories Μηνύματα και δελτία τύπου για την νέα σχολική χρονιά

Μηνύματα και δελτία τύπου για την νέα σχολική χρονιά

0

Λάβαμε και δημοσιεύουμε με την σειρά που έφτασαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του My Lefkada, μηνύματα με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μήνυμα Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων για την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Αγαπητοί μου μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει, με ελπίδα, αισιοδοξία και δημιουργική διάθεση. Για μια ακόμη φορά υλοποιείται η υποχρέωση της πολιτείας να ανοίγουν όλα τα σχολεία από την πρώτη μέρα χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικούς. Ο συνολικά μεγαλύτερος αριθμός αναπληρωτών εκπαιδευτικών που διορίστηκαν φέτος πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, αλλά και η έγκαιρη και συστηματική προετοιμασία και ο σωστός προγραμματισμός, έχουν ως αποτέλεσμα να υποστηρίξουμε με τον προσφορότερο τρόπο τη λειτουργία του Δημόσιου σχολείου.

Δεν παραβλέπουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που σωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, με την υπό επιτροπεία και δυσχερή οικονομική θέση που βρέθηκε η χώρα μας, την επί οκταετίας έλλειψη διορισμών και συγχρόνως μαζικών συνταξιοδοτήσεων. Η προτεραιοποίηση των αναγκών μας ήταν τέτοια ώστε να καλύψει εξαρχής τη λειτουργία της Α’θμιας Εκπαίδευσης, την ειδική αγωγή, στις σχολικές μονάδες και στα τμήματα ένταξης, στα κύρια και τα εξεταζόμενα μαθήματα, σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ένα πλήθος θεσμικών αλλαγών υλοποιείται και βιώνουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Η λειτουργία του Ενιαίου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου, και αντίστοιχα του νηπιαγωγείου, που δημιουργεί συνθήκες ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση σε όλη τη χώρα, η υποστήριξη των ολιγοθέσιων Δημοτικών σχολείων με διδασκαλία όλων των μαθημάτων, σε κάθε απομακρυσμένο σημείο της χώρας, η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε 184 Δήμους στην Ελλάδα και σε 6 Δήμους της δικής μας περιφέρειας για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, οι θεσμικές αλλαγές και η αναβάθμιση της Τεχνικής εκπαίδευσης, το νέο ΕΠΑΛ και η επέκταση της μαθητείας, οι αλλαγές στο Λύκειο και στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αποτελούν βασικά σημεία της αναβάθμισης της Δημόσιας παιδείας.

Σημαντικό νομοθετικό έργο έχει παραχθεί στον τομέα της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και της οργάνωσης της σχολικής ζωής, στον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης, στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων και της σχολικής κοινότητας.

Στηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς μας και τους εμπιστευόμαστε, είναι αυτοί που κράτησαν, με πολλαπλούς ρόλους, τη Δημόσιο σχολείο ψηλά σε περιόδους δύσκολες, όπως και τους δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που ελπίζουμε και το προσπαθούμε, σε ένα χρόνο  οι περισσότεροι από αυτούς να είναι σε μόνιμες θέσεις.

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες σας καλούμε να συμμετέχετε στη σχολική ζωή και να αναπτύσσετε σχέσεις εμπιστοσύνης με το σχολείο. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας, μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων, για τα περισσότερα ζητήματα που αφορούν στους μαθητές και τη λειτουργία του σχολείου.

Αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες, έχετε ένα ακόμη χρόνο μπροστά σας να αξιοποιήσετε όσα σας παρέχει το Δημόσιο σχολείο, να εργαστείτε, να αποκτήσετε γνώση, να κάνετε σχέσεις και φιλίες, να πάρετε πρωτοβουλίες και να αναπτύξετε ενδιαφέροντα. Συγχρόνως, να διεκδικήσετε και να αγωνιστείτε για όσα πιστεύετε ότι σας ανήκουν, πάντα όμως με στόχο να γίνετε καλύτεροι και να βάλετε τις βάσεις για τα όνειρά σας.

Σταθερός μας στόχος είναι η αναβάθμιση της Δημόσιας και δωρεάν παιδείας και η υποστήριξη του Δημόσιου σχολείου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανάγκες.

Σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Κωνσταντίνος Γκούσης


Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λευκάδας για έναρξη σχολικής χρονιάς

Σήμερα ξεκινάει μια ακόμα σχολική χρονιά. Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους μαθητές να εφοδιαστούν με δύναμη και υπομονή στο μεγάλο ταξίδι της γνώσης μέχρι την πραγμάτωση των στόχων τους.

Παράλληλα στέλνω τις ευχές μου στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κηδεμόνες με την προτροπή να σταθούν δίπλα στα παιδιά μας προσφέροντάς τους τα απαιτούμενα εφόδια για να πετύχουν τα όνειρά τους.

Καλή πρόοδο, υγεία και πάντα επιτυχίες!

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΑΛΙΚΙΑΣ


Ευχές βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά για τη νέα σχολική χρονιά

«Εύχομαι από καρδιάς καλή σχολική χρονιά στις μαθήτριες και στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της Λευκάδας.

Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς αποτελεί μία νέα αφετηρία, γεμάτη στόχους, όνειρα και προσδοκίες, στον δύσκολο αλλά και συναρπαστικό δρόμο, για την κατάκτηση της γνώσης. Στην πορεία αυτή εύχομαι σε όλους τους μαθητές δύναμη, υπομονή και επιμονή.

Ευχές για καλή σχολική χρονιά και στους γονείς που δίνουν τον δικό τους αγώνα για την πρόοδο των παιδιών τους και φυσικά στους δασκάλους και καθηγητές που με όλες τους τις δυνάμεις στηρίζουν τα παιδιά μας στον αγώνα τους για γνώση και δημιουργία.

Καλή πρόοδο σε όλους»

Στον αγιασμό σχολείων της Βασιλικής στη νότια Λευκάδα παρευρέθηκε  ο βουλευτής

Ο κ. Καββαδάς βρέθηκε σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και τις Λυκειακές Τάξεις Βασιλικής στη νότια Λευκάδα, όπου παρακολούθησε τον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά.

Ο βουλευτής στο Δημοτικό Σχολείο της Βασιλικής,  ευχήθηκε σε όλους τους μαθητές Καλή Νέα Σχολική Χρονιά και Καλή Πρόοδο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους μαθητές της πρώτης τάξης του Δημοτικού που για πρώτη φορά πέρασαν σήμερα την πόρτα του σχολείου.

«Από το σχολείο θα πάρετε γνώσεις, αρχές και αξίες που θα σας ακολουθούν σε όλη σας τη ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαδάς.

Μετά το Δημοτικό, ο βουλευτής παρευρέθηκε στον αγιασμό του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Βασιλικής όπου ευχήθηκε υγεία και προκοπή σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές.

Απευθυνόμενος στους μαθητές της τρίτης Λυκείου ανέφερε ότι ξεκινά μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά  καθώς, όπως σημείωσε, φέτος «ολοκληρώνεται την φοίτησή σας στο Λύκειο και παράλληλα προετοιμάζεστε για την εισαγωγή σας στις σχολές που επιθυμείτε», συστήνοντας στους μαθητές να μην έχουν άγχος αλλά υπομονή, επιμονή και μεθοδική μελέτη που θα τους βοηθήσει  να επιτύχουν τους στόχους τους.

Επίσης ευχήθηκε καλή χρονιά στους γονείς και σε όλους τους εκπαιδευτικούς.

Με αφορμή τη παρουσία του στον αγιασμό,  ο κ. Καββαδάς συναντήθηκε με το Διευθυντή του Δημοτικού, κ. Παναγιώτη Γαζή και τη Διευθύντρια του Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Βασιλικής, κ. Χρύσα Φραγκούλη και συζήτησαν τα προβλήματα που τους απασχολούν.


Η ευλόγηση της νέας σχολικής χρονιάς από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Θεόφιλο

Στο ξεκίνημα και αυτής της σχολικής χρονιάς η τοπική μας Εκκλησία ήταν παρούσα στο πλευρό των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών σε όλα τα σχολεία της Λευκάδας, της Ιθάκης, του Μεγανησίου και του Καλάμου. Οι ιερείς μας επικαλέσθηκαν την Χάρη και το φωτισμό του Θεού στο διπλό αγώνα της σχολικής κοινότητας για την γνώση και την αρετή.

Ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος τέλεσε τον Αγιασμό «επί τη ενάρξει μαθημάτων εν τοις σχολείοις» στο 1ο και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδος, καθώς και στο Μουσικό Σχολείο Λευκάδος, απευθύνοντας τις πατρικές του ευχές στους παρισταμένους.

Λευκάδα, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Αγαπητά μου παιδιά,

Καθώς η νέα σχολική χρονιά σήμερα αρχίζει, η Εκκλησία μας είναι παρούσα, στο πλευρό σας, μαζί με τους καλούς γονείς και τους εκλεκτούς δασκάλους σας.

Ήρθαμε για να προσευχηθούμε όλοι μαζί και να ζητήσουμε από τον Θεό να σας προστατεύει πάντοτε και να ευλογεί την προσπάθειά σας να μελετήσετε και να μάθετε, να παίξετε και να κάνετε νέους φίλους ή να ξαναζήσετε όμορφες στιγμές με τους περσινούς σας συμμαθητές, να δημιουργήσετε μαζί στο δικό σας χώρο, στο Σχολείο σας.

Μην  ξεχνάτε, αγαπητά μου παιδιά, ότι η Μόρφωση δεν είναι δυστυχώς ένα αγαθό αυτονόητο για όλου του κόσμου τα παιδιά ούτε και σήμερα, στον 21ο αιώνα. Σε πολλές χώρες τα παιδιά περπατούν ώρες πολλές μέχρι να φτάσουν στο Σχολείο τους κι εκεί ακόμη συναντούν δύσκολες συνθήκες. Προσπαθούν, αγωνίζονται και τελικά τα καταφέρνουν!

Γνωρίζουν όμως αυτό που ζείτε κι εσείς στο Σχολείο: πόσο ωραίο και ευχάριστο είναι να ζει κανείς στιγμές όμορφες και δημιουργικές μαζί με τους συνομηλίκους του! Να θέτει στόχους, να συνεργάζεται, να αποκτά γνώσεις, να προοδεύει στη ζωή, να ανακαλύπτει τον κόσμο και να ονειρεύεται πώς θα τον αλλάξει και θα τον ομορφύνει.

Αγαπητά μου παιδιά,

Στην Ιστορία μαθαίνουμε για τους ήρωές μας: για το Θησέα και τον Ηρακλή, τον πολυμήχανο Οδυσσέα, τους Μαραθωνομάχους και τον Μεγαλέξανδρο, το Διγενή Ακρίτα και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, το Μακρυγιάννη, τον Παύλο Μελά… και τόσους άλλους. Ακούμε πόσο αγωνίστηκαν και προσπάθησαν, αλλά και τι κατάφεραν, πόσα πέτυχαν!

Αυτοί δεν έβλεπαν μονάχα τον αγώνα, αλλά οραματίζονταν το τέρμα της διαδρομής και πάλευαν ατρόμητοι. Αξίζει να ονειρεύεστε, παιδιά μου, τέτοιοι μικροί ήρωες να γίνεστε κι εσείς! Να νικάτε τα εμπόδια που θα βρεθούν στο δρόμο σας, να είστε προσηλωμένοι στο στόχο σας να μορφωθείτε και να γίνετε αληθινά παιδιά του Θεού! Να πετυχαίνετε όλοι μαζί, φίλοι και συμμαθητές, να κάνετε τον κόσμο αυτό, με τη Χάρη του Χριστού μας, πιο όμορφο, πιο δίκαιο, μια ανοιχτή αγκαλιά για όλου του κόσμου τους ανθρώπους.

Σας ευχόμαστε, λοιπόν, καλή και ευλογημένη να είναι η φετινή σχολική χρονιά! Και βέβαια, σας περιμένουμε από την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου μαζί με τους φίλους σας στις «Παιδικές Συντροφιές» των Ενοριών μας, στα κατηχητικά σχολεία, για να ζήσετε κι εκεί όμορφες και ευχάριστες στιγμές, φωτισμένες απ’ τους «ήρωες της Πίστης», τους Αγίους μας.

Ο Θεός μας πάντοτε να σας ευλογεί!

Με πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας
† Ο Λευκάδος και Ιθάκης  Θ ε ό φ ι λ ο ς

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί γονείς, Αγαπητά μου παιδιά,

Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς θα ήθελα να επικαλεσθώ την ευλογία του Θεού για τη φετινή οδοιπορία σας με προορισμό τη Γνώση, που είναι αληθινή και διατηρείται για πάντα.

Η ζωή σας, που βρίσκεται στην πιο ανθισμένη της ώρα, κατακλύζεται από εικόνες, νέες γνώσεις, πρωτόγνωρες εμπειρίες. Στο χέρι σας είναι να διαλέξετε «όσα είναι αγνά, όσα είναι προσφιλή και σεμνά, τα ενάρετα και τα αξιέπαινα», όπως προτείνει ο Απόστολος Παύλος.

Οι εκλεκτοί καθηγητές, οι υπεύθυνοι γονείς σας και όσοι ακόμη νοιαζόμαστε πραγματικά για την πρόοδο σας έχουμε χρέος να σας τα δείξουμε με τον τρόπο της ζωής μας και να σας προτείνουμε να τα κάνετε κτήμα σας. Από την πλευρά σας, με την ελευθερία αλλά και την υπευθυνότητα που σας φιλοδώρησε ο Χορηγός της Ζωής, έχετε την ευχέρεια να διαλέξετε τα θετικά· εκείνα που οικοδομούν την προσωπικότητά σας σε στέρεες βάσεις και σας βοηθούν να κινηθείτε ανοδικά.

Ένα σύνθημα της εποχής μας λέει: «Μια φορά μονάχα ζεις!» Και είναι τόσο αληθινό. Φτάνει ο τρόπος ζωής που διαλέγει ο άνθρωπος να έχει αξία. Να μην καταλήγει σε πτώσεις και εξαρτήσεις, στην υποτίμηση και σε αδιέξοδα.

Φτάνει αυτή η μία και μοναδική ζωή να είναι αληθινή -όχι μια εικονική πραγματικότητα, στριμωγμένη πίσω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή την οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου, διαλυμένη από το αλκοόλ και τις κάθε λογής εξαρτησιογόνες συνήθειες, με το κάπνισμα ανάμεσα σ’ αυτές.

Αγαπητά μου παιδιά,

Εύχομαι πατρικά να χαρείτε τη ζωή σας γνήσια και αληθινά.

Προσεύχομαι να την απολαύσετε ανέφελη και δίχως στενοχώριες· να κρατήσετε ψηλά το κεφάλι στις όποιες δυσκολίες, αλύγιστο το φρόνημα στις κάθε λογής προκλήσεις και πειρασμούς, ανεπηρέαστη την πορεία σας προς τη Γνώση, την Πρόοδο, την Αρετή.

Σας ευχόμαστε, λοιπόν, καλή σχολική χρονιά! Και βέβαια, σας περιμένουμε από την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου μαζί με τους φίλους σας στις «Νεανικές Συντροφιές» των Ενοριών μας, που συνιστούν πάντοτε μια πολύτιμη και ευχάριστη πνευματική ευκαιρία για εσάς, τους φίλους και τους συμμαθητές σας!

Ο Θεός μας πάντοτε να σας ευλογεί!

Με πατρικές ευχές
Ο Μητροπολίτης και πνευματικός σας πατέρας
† Ο Λευκάδος και Ιθάκης  Θ ε ό φ ι λ ο ς

Προηγούμενο άρθροΝΟΛΕ: Σχολή ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας για ενήλικες και αγώνας ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης “Γολέμης 2018”
Επόμενο άρθροΕγγραφές στο Lefkada Tennis Club