Αρχική Top Stories Μήπως έχετε στο αρχείο σας τα τρία τεύχη των “Καρσάνικων Νέων” που...

Μήπως έχετε στο αρχείο σας τα τρία τεύχη των “Καρσάνικων Νέων” που αναζητούμε;

0

Tο lexikolefkadas.gr είναι μια μεγάλη εθελοντική προσπάθεια ψηφιοποίησης και μεταφοράς στο διαδίκτυο όλων των λεξικών και γλωσσάριων που κυκλοφορούν για την ντοπιολαλιά του νησιού μας, με προοπτική να περαστούν στη συνέχεια και λέξεις και φράσεις που ίσως να μην περιέχονται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, αλλά ακούγονται στα χωριά και την πόλη του νησιού, από τους ανθρώπους που ζουν και μεταφέρουν καθημερινά την ιστορία της τοπικής γλώσσας μας.

Η μέχρι τώρα απήχηση του κόσμου είναι πραγματικά συγκινητική και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε την προσπάθεια μας.

Τα λεξικά και γλωσσάρια που έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία αυτή, είναι τα εξής:

1) Λεξικό του Λευκαδίτικου γλωσσικού ιδιώματος του Πανταζή Κοντομίχη
2) Τα Λευκαδίτικα του Χριστόφορου Λάζαρη
3) Τεχνικές εὐσταθείας τῆς Παραδοσιακῆς Ἀρχιτεκτονικῆς  καί Λεξικό ἰδιωματικῶν οἰκοδομικῶν ὅρων  τῆς Λευκάδας της Χαράς Παπαδάτου-Γιαννοπούλου
4) Σύλλαβος του Ιωάννη Σταματέλου
5) Γλωσσάριον του Γ.Χ. Μαραγκού
6) Το γλωσσάρι της Λευκάδας του Ηλία Γαζή
7) Μεγανησιώτικα του Κώστα Πάλμου
8) Άπαντα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη
9) Καρσάνικα γλωσσικά ιδιώματα του Δημήτρη Κατωπόδη

Το παρόν κείμενο έχει σαν στόχο να ζητήσει τη συνδρομή των αναγνωστών προκειμένου να ολοκληρώσουμε την συλλογή του υλικού που αφορά στο έργο του Δημήτρη Κατωπόδη “Καρσάνικα Γλωσσσικά Ιδιώματα” το οποίο δημοσιεύονταν σε συνέχειες στην εφημερίδα ΚΑΡΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ του Συλλόγου Καρσάνων Αθήνας.

Αν και κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες να ενημερώσουμε για την προσπάθεια μας και να ζητήσουμε τη συνδρομή του παρόντος προεδρείου του Συλλόγου Καρσάνων Αθήνας προκειμένου να συγκεντρώσουμε τα τεύχη τα οποία αποτελούν το Γλωσσάρι του Δημήτρη Κατωπόδη, δυστυχώς δεν λάβαμε καμία βοήθεια παρά μόνο υποσχέσεις.

Έτσι αναζητήσαμε το υλικό μέσω τρίτων και εδώ οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την βοήθεια που με πολύ χαρά μας προσέφεραν, τον κ. Σπύρο Κατωπόδη και τον κ. Δημήτρη (Τάκη) Στραγαλινό, για το δανεισμό των τευχών των Καρσάνικων Νέων που είχαν στο προσωπικό τους αρχείο.

Επίσης ευχαριστούμε την κ. Μαρία Ρούσου προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας και τον κ.  Τάσο Κοντομίχη υπεύθυνο της Χαραμογλείου Ειδικής Λευκαδιακής Βιβλιοθήκης, για την σημαντική βοήθεια τους στην προσπάθεια μας.

Ωστόσο αν και έχουμε στα χέρια μας το μεγαλύτερο μέρος του Γλωσσαρίου του Δημήτρη Κατωπόδη, δεν καταφέραμε να βρούμε τρία τεύχη της εφημερίδας και συγκεκριμένα τα τεύχη 79, 84 και 88.

Ζητούμε λοιπόν τη βοήθεια σας, σε περίπτωση που κάποιος διαθέτει τα παραπάνω τεύχη και μπορεί να μας βοηθήσει στέλνοντας μας έστω μια φωτογραφία με την στήλη του αείμνηστου Δημήτρη Κατωπόδη, θα ήταν μεγάλη προσφορά για την ολοκλήρωση του έργου μας.

Σε περίπτωση που δεν έχετε εσείς οι ίδιοι τα τεύχη, αλλά γνωρίζετε κάποιον που μπορεί να τα διαθέτει, σας παρακαλούμε θερμά ενημερώστε τον!

Τέλος σας ενημερώνουμε με μεγάλη μας χαρά ότι με την βοήθεια του Θωμά Σβορώνου, ψηφιοποιήσαμε 26 ολόκληρα τεύχη των Καρσάνικων Νέων τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε σε ψηφιακή μορφή [εδώ]

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Νίκος Καββαδάς: 6942677183
Χρυσούλα Σκλαβενίτη: 6978901660

Email επικοινωνίας: info@mylefkada.gr

Με εκτίμηση
Νίκος Καββαδάς
Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Προηγούμενο άρθροΤσικνοπέμπτη στην Λευκάδα το 2008
Επόμενο άρθροΜηνιαία δραστηριότητα των αστυνομικών υπηρεσιών των Ιονίων Νησιών