Αρχική Top Stories Νέα επιτυχημένη βιβλιοπαρουσίαση του συγγραφέα Θοδωρή Γεωργάκη

Νέα επιτυχημένη βιβλιοπαρουσίαση του συγγραφέα Θοδωρή Γεωργάκη

0

Την περασμένη Δευτέρα 12 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, η παρουσίαση της ΑΓΙΟΜΑΥΡΙΤΙΚΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ του συγγραφέα Θοδωρή Γεωργάκη, στο Σχολικό Συγκρότημα των Σφακιωτών στα Λαζαράτα, στην γενέθλια γη του συγγραφέα, ο οποίος θέλησε να τιμήσει τον τόπο του και τους συντοπίτες του, αλλά και το Δημοτικό Σχολειό του, στο οποίο έμαθε, όχι απλά τα πρώτα γράμματα, όπως λέει ο ίδιος, αλλά ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την τεράστια αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολικού Συγκροτήματος, προερχόμενος από όλο το νησί, δείγμα πως ο συγγραφέας <<έχει πολλά να πει>> σε κάθε Λευκαδίτη, μεταξύ των οποίων υπερίσχυσε το εκπαιδευτικό στοιχείο, αφού παραβρέθηκαν πολλοί δάσκαλοι της στοιχειώδους και της Μέσης εκπαίδευσης. Τις εντυπώσεις  έκλεψε η παρουσία της Sofias Zavitsanos, απ’ την μακρινή Βραζιλία, με καταγωγή απ’ το χωριό του Καρυώτη,  Λευκαδίτισσα δεύτερης γενιάς, με ικανοποιητική γνώση της ελληνικής γλώσσας και μανικό έρωτα για την Λευκάδα και την  ιστορία του τόπου μας! Ακόμη μια ευχάριστη έκπληξη στην εκδήλωση ήταν η παρουσία του Ελληνοαμερικάνου καθηγητή Μαθηματικών Διονυσίου Καββαδά, απ’ την Λυγιά, με θητεία στην Αμερικάνικη Μέση Εκπαίδευση στο Τέξας και στο Σικάγο, αρειμάνιου θαυμαστή και λάτρη της αρχαιοελληνικής γλώσσας!

Επίσης τίμησε με την παρουσία του τον συγγραφέα και το Σφακισάνικο κοινό, ο πατήρ Ιωάννης Σκιαδαρέσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στον Εμπορικό Τομέα, αλλά και επίτιμος πρόξενος του Λουξεμβούργου στην χώρα μας, ο Ιωάννης Βεργίνης απ’ τους Τσουκαλάδες.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της παρουσίασης, ήταν παρόμοια με αυτές που μας έχει συνηθίσει στο παρελθόν ο συγγραφέας Θ.Γ ,  σε προηγούμενες παρουσιάσεις έργων του. Μια κατανυκτική, θα λέγαμε, ατμόσφαιρα, στην οποία οι έμπειροι και εμπνευσμένοι ομιλητές παρέσυραν το ακροατήριο.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην βουλευτής Λευκάδος, ο Ξενοφώντας Βεργίνης, με την δια βίου προσφορά  του στα πολιτικά και πνευματικά πράγματα του νησιού μας μίλησε για το βιβλίο του συγγραφέα <<ΣΦΑΚΙΩΤΕΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ.  ΛΙΚΝΟ ΚΑΡΔΙΑΣ>>. Με μια εξαιρετική ομιλία, που διανθίστηκε και με στοιχεία κριτικής για το έργο αυτό των πεντακοσίων σελίδων,  καθήλωσε το κοινό και πέρασε πάλι το μήνυμα της εργώδους προσπάθειας και της πολυετούς έρευνας του συγγραφέα και μάλιστα εκτός Λευκάδος, μια έρευνα που, όπως τόνισε, μπορεί κάλλιστα να κατατεθεί σαν διδακτορική διατριβή, πάνω σε ένα εξειδικευμένο θέμα, όπως αυτό που πραγματεύεται το βιβλίο του Θοδωρή Γεωργάκη, συγκεκριμένα την προέλευση των Σφακιωτών Λευκάδος.

Τον Ξενοφώντα Βεργίνη τον γνωρίζει το Λευκαδίτικο κοινό περισσότερο σαν άνθρωπο της πολιτικής δράσης. Όμως η άλλη, η αθέατη θα λέγαμε πλευρά του, αυτή του Ακαδημαϊκού Δασκάλου είναι όντως εντυπωσιακή. Αυτή την πλευρά του την έχει ανάγκη πάρα πολύ η Λευκάδα, αλλά και ο ίδιος πιστεύουμε, αφού, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να μείνει στην τοπική ιστορία περισσότερο σαν εμπνευσμένος δάσκαλος. Ο Θοδωρής Γεωργάκης, με την επιλογή του στο πρόσωπο του Ξενοφώντα Βεργίνη, σαν κεντρικού παρουσιαστή των συγγραφικών του πονημάτων, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Λευκάδα, πέραν απ’ την τεράστια συμβολή του ίδιου στα Γράμματα του τόπου μας,  προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στο νησί  αναδεικνύοντας το μεγάλο διδασκαλικό ταλέντο του Τσουκαλαδιώτη διανοούμενου!

Η Κατερίνα Λιβιτσάνου – Ντάνου παρουσίασε το δεύτερο έργο της ΑΓΙΟΜΑΥΡΙΤΙΚΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ του συγγραφέα Θοδωρή Γεωργάκη, τον ΛΕΥΛΑΔΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ. Η Σφακισάνα στην καταγωγή Κατερίνα, καθημερινά αφήνει την πνευματική της σφραγίδα, με το πολυποίκιλο έργο της, συγγραφικό και ποιητικό, τόσο στο νησί μας, όσο και στο Αγρίνιο, τον τόπο που δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά σαν καθηγήτρια όλα της τα χρόνια. Έχοντας και η ίδια βιωματική αντίληψη για  όλες τις εκφάνσεις του Λευκαδίτικο Γάμου σκόρπισε απλόχερα με την παρουσίασή της στο κοινό όλη εκείνη την συγκινησιακή αύρα που περικλείει και εκκλείει ο υπότιτλος  του βιβλίου <<ΦΚΗΣΟΥ ΜΕ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ>>! Ίσως η πιο ωραία επίκληση των μελλονύμφων, που μέσα της σπερματικά σωκλείνει ολόκληρη την προσπάθεια του συγγραφέα Θοδωρή Γεωργάκη, να μας οδηγήσει με το βιβλίο του στις εποχές εκείνες της αθωότητας, με τα πλούσια ήθη και τα έθιμα, με τους ιερούς συμβολισμούς και τα απλοϊκά, αλλά τόσο υψηλόφρωνα νοήματα, που διαποτίζουν τον παλιό ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ.

Αν για τον Ξενοφώντα Βεργίνη και την Κατερίνα Λιβιτσάνου – Ντάνου, με την τεράστια αναγνωρισιμότητα και απήχηση, το Λευκαδίτικο κοινό, έχει τόσες άριστες εντυπώσεις και παραστάσεις, εξ ίσου εντυπωσιακός στην παρουσίαση της ΑΓΙΟΜΑΥΡΙΤΙΚΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ του Θοδωρή Γεωργάκη ήταν ο Διευθυντής του Σχολικού Συγκροτήματος των Σφακιωτών, ο Θωμάς Κακλαμάνης. Ο εμπνευσμένος αυτός  δάσκαλος  είναι η ήρεμη δύναμη, με την πλατιά γκάμα γνώσεων, η φρέσκια φωνή στα Γράμματα του τόπου μας, που τόση ανάγκη έχει για φρέσκες φωνές, παρουσίασε το βιβλίο με την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΦΩΓΤΕΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΥΟ ΝΕΩΝ ΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ. Η ομιλία του ομολογουμένως εντυπωσιακή, με εισαγωγή στον κλασσικό όσο και διαχρονικό Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, συνδέθηκε μετο τόλμημα του συγγραφέα Θοδωρή Γεωργάκη να θεατροποιήσει τον ΦΩΤΕΙΝΟ, αλλά και να παρουσιάσει το δικό του παράρτημα, σε μια φιλόδοξη προσπάθεια να καλύψει το κενό της μεγάλης επιθυμίας του Βαλαωρίτη για δύο ακόμη άσματα, τα οποία ποτέ δεν πρόλαβε να τεχνουργήσει, γιατί επήλθε το μοιραίο…

Ο Θωμάς Κακλαμάνης χαιρέτησε τη προσπάθεια του συγγραφέα, μπήκε στην ουσία αυτού του πονήματος των δύο νέων ασμάτων και με την ανάγνωση συγκεκριμένων εδαφίων, απέδειξε και διατράνωσε, πως ,ο συγγραφέας Θοδωρής Γεωργάκης,  μπήκε ικανοποιητικά στον ντορό του Βαλαωρίτειου πνεύματος, παρουσιάζοντας στο τέταρτο δικό του άσμα τον ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ και στο πέμπτο τον ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ των Λευκαδίων κατά του Ανδηγαυού Δυνάστη Ζώρζη Γρατιανού σε στίχο δεκαπεντασύλλαβο.

Συντονιστής της παρουσίασης ο διακεκριμένος συμπατριώτης μας δημοσιογράφος Σωτήρης Κάτσενος, ένας άνθρωπος αθόρυβος, αλλά τόσο ικανότατος και δημιουργικός, που αποτελεί κεφάλαιο ανεκτίμητο για το νησί μας. Με πλατιά γκάμα γνώσεων και δεξιοτήτων ο Σωτήρης Κάτσενος είναι κόσμημα και η ανερχόμενη δύναμη στα πνευματικά μας πράγματα, αφού, πλέον, πέραν απ’ την κύρια δημοσιογραφική ενασχόλησή του στην Αθήνα, δημοσιογραφεί, με άρθρα εμπνευσμένα, και στον Λευκαδίτικο τύπο τακτικότατα.

Τις ομιλίες των παρουσιαστών ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις των παρισταμένων, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί η όλη διαδικασία σε μια γόνιμη συζήτηση και ανάλυση των στοιχείων των βιβλίων του συγγραφέα, κυρίως γι αυτό που αφορά την ιστορία των Σφακιωτών.

Με την στέρεη πεποίθεση πως, ο συγγραφέας Θοδωρής Γεωργάκης, έχει να δώσει ακόμη πολλά στο Λευκαδίτικο κοινό, γιατί, εξ όσων γνωρίζουμε, έχει ακόμη άλλα τρία έτοιμα βιβλία προς έκδοση, να του ευχηθούμε, πάνω από όλα, υγεία και αειθαλή δημιουργικότητα και να είναι σίγουρος πως, το Λευκαδίτικο κοινό, πάντα θα αγκαλιάζει τις προσπάθειές του, γιατί απλά είναι ένας από εμάς και μιλάει στις καρδιές μας…

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήριο Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραντοχωρίου
Επόμενο άρθροΤα προβλήματα στην καθημερινότητα των δημοτών αναζητούν λύσεις