Αρχική Top Stories Ο εξαίρετος Νίκος Κονδυλάτος και η παρουσίαση του βιβλίου του για την...

Ο εξαίρετος Νίκος Κονδυλάτος και η παρουσίαση του βιβλίου του για την Λευκάδα

0

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στον ήσυχο κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Κονδυλάτου με τίτλο «Η Λευκάδα αύριο – Από την τουριστική μονοτροπία στη διαλεκτική της βιωσιμότητας».

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε τιμώντας τον συγγραφέα και τον άνθρωπο Νίκο Κονδυλάτο, μεταξύ των οποίων συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφοι, εκπαιδευτικοί, μηχανικοί. Από τους επισήμους παραβρέθηκαν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεράσιμος Ζαμπέλης, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κώστας Δρακονταειδής, ο Αντιδήμαρχος Λευκάδας κ. Στάθης Βλάχος, ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Σπύρος Αρβανίτης.

Τον Νίκο Κονδυλάτο προλόγισε η Προϊσταμένη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας κ. Μαρία Ρούσσου, αφού καλωσόρισε το κοινό στον όμορφο κήπο της Βιβλιοθήκης. Η κ. Ρούσσου έκανε λόγο για μια άρτια έκδοση των εκδόσεων Fagotto Books, με ευρύτατη κι εμπεριστατωμένη βιβλιογραφία, που προσφέρει επιστημονική προσέγγιση κατανοητά και ανθρώπινα, με γόνιμες προτάσεις για την βελτίωση του τόπου μας, αποτέλεσμα γνώσης, μακράς εμπειρίας, ώριμης σκέψης, υγιούς προβληματισμού και προσωπικής ευαισθησίας του κ. Κονδυλάτου.

Αν θέλαμε να συμπυκνώσουμε σε δυο τρεις λέξεις την ουσία του βιβλίου, εκτός τον πολιτισμό, που αποτελεί την ομπρέλα, αυτές θα ήταν διαλεκτική και βιωσιμότητα. Και τα δυο είναι ο καθρέφτης του Νίκου. (…) Η ωριμότητα και η σεμνότητά του δεν του επιτρέπει να παραβλέψει ότι καταστρέφοντας τους πόρους και την πολιτιστική μας ταυτότητα δεν ασχημαίνουμε μόνο τη δική μας ζωή αλλά υποθηκεύουμε, ενώ δεν έχουμε κανένα τέτοιο δικαίωμα και το μέλλον των επόμενων γενεών. Ο Νίκος υμνεί την ανθρώπινη κλίμακα και το μέτρο, την οικονομία, την αισθητική, στην εποχή μας, που οι αριθμοί υπερισχύουν της ποιότητας.

Το βιβλίο παρουσίασαν αναλυτικότερα ο δικηγόρος Κώστας Κατηφόρης και ο Πολεοδόμος Μηχανικός, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεοδόσης Ψυχογιός.

Ο κ. Κατηφόρης παρουσίασε εκτενώς το εξαιρετικά επιμελημένο βιβλίο επαινώντας τον εκδότη και τον συγγραφέα. Ο κ. Κατηφόρης μίλησε εκτενώς για τα τέσσερα κεφάλαια του βιβλίου και για την σκέψη και δράση του συγγραφέα, μέσα και από την δραστηριότητα του Συλλόγου Φίλων Αλεξάνδρου “Φηγός”.

Ο Νίκος Κονδυλάτος είναι διακεκριμένος πολεοδόμος χωροτάκτης, με στέρεη επιστημονική κατάρτιση και μακρά επαγγελματική διαδρομή. Αλλά πέρα από αυτά είναι ένας εξαιρετικά καλλιεργημένος άνθρωπος, με ευρεία κλασική παιδεία και διανοητικό ορίζοντα που εκτείνεται πολύ πέρα από την ελληνική πραγματικότητα. Εδώ και δεκαετίες διεξάγει ένα ζωηρό διάλογο με τους Λευκαδίτες με αντικείμενο την Λευκάδα. Επιτομή του διαλόγου αυτού αποτελεί το βιβλίο που μας καταθέτει σήμερα. (…) Αντικείμενο του βιβλίου είναι η βιώσιμη ανάπτυξη της Λευκάδας και αδήριτη πραγματικότητα που συνεκτιμάει το βιβλίο αποτελεί ο απόλυτος προσανατολισμός της ντόπιας παραγωγικής δραστηριότητας προς τον τουρισμό, συνακόλουθα δε, η εξάρτηση της κοινωνικής ζωής από τον τουρισμό. Άρα, ζητούμενο για τον συγγραφέα αποτελεί η μέθοδος με την οποία ο τουρισμός θα αναπτυχθεί επ’ ωφελεία των Λευκαδιτών και του τόπου. Το βιβλίο οργανώνεται σε τέσσερα κεφάλαια που αρθρώνονται επαγωγικά. (…) Είναι μια εμπεριστατωμένη επιστημονική πραγματεία, αυστηρά δομημένη, με οξύ λογικό κριτήριο, ενοφθαλμισμένη με τα πορίσματα πλειάδας επιστημονικών κλάδων, με ισχυρισμούς πλήρως στοιχειοθετημένους”.  

Ο κ. Θεοδόσης Ψυχογιός μίλησε για την δομή του βιβλίου και παρουσίασε επιλεγμένα αποσπάσματα. Ελπίζει η τοπική κοινωνία να εκμεταλλευτεί τον κ. Κονδυλάτο “γιατί μόνο καλό θα προκύψει για τον τόπο” και ευχήθηκε το βιβλίο να δημιουργήσει τα αποτελέσματα που προσδοκά, προβληματισμό και αφύπνιση.

Το πρώτο κεφάλαιο έχει θέματα πολιτισμού και συμπεριφοράς μας στο χώρο. Το δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνει άρθρα του συγγραφέα στον τοπικό τύπο με σχετική θεματολογία. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στις εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων Αλεξάνδρου “Φηγός”, του οποίου ο συγγραφέας υπήρξε ένας από τους δημιουργούς και χάρισε εξαιρετικές εκδηλώσεις με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία. Το τέταρτο μέρος συγκεντρώνει προτάσεις που αναφέρονται στην ανάπτυξη της Λευκάδας. (…) Είναι τόσο διαφορετική από την επικρατούσα άποψη η προσέγγισή του για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, στηρίζοντας την ποιότητα έναντι της ποσότητας, που στέκεται κριτικά απέναντι στην επικρατούσα άποψη πως η εύκολη πρόσβαση αποτελεί πλεονέκτημα για το νησί. (…) Στο παράρτημα με ξάφνιασε ευχάριστα σαν τεχνικό. Δίνει παραδείγματα διαχείρισης κυκλοφορίας πεζών, ποδηλάτων, οχημάτων με ταυτόχρονη διαμόρφωση του αστικού κοινόχρηστου χώρου”.

Η φιλόλογος κ. Μαρία Τασσοπούλου μίλησε περισσότερο ως πολίτης και είπε ότι το βιβλίο προορίζεται για τους κατοίκους της Λευκάδας που προβληματίζονται για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Η απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα που τίθενται στο βιβλίο είναι η παιδεία. Και το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα κομμάτι παιδείας“, κατέληξε.

«Να σεβαστούμε εμείς τον τόπο μας, να τον αγαπήσουμε πραγματικά, να εκτιμήσουμε την αξία του και όσα απλόχερα μας προσφέρει, να απολαύσουμε απ’ αυτόν ποιότητα ζωής και τότε είναι σίγουρο πως κι οι επισκέπτες μας θα έρχονται για να απολαύσουν την ίδια ποιότητα»

Ο κ. Νίκος Κονδυλάτος είπε ότι νιώθει ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση για την παρουσία του κόσμου στην βιβλιοπαρουσίαση, ευχαριστώντας την Δημόσια Βιβλιοθήκη Λευκάδας και την κ. Μαρία Ρούσσου, τις εκδόσεις “Fagotto Books” και τον κ. Νίκο Θερμό, τους ομιλητές της εκδήλωσης, την κ. Νόνικα Οικονομοπούλου για τα σκίτσα του βιβλίου και ιδιαίτερα την αγαπημένη του σύζυγο κ. Ανδρομάχη Παπαζήση και τα παιδιά τους, Δήμητρα και Σπύρο.

Μίλησε και ο ίδιος για το βιβλίο του και διάβασε επιλεγμένα αποσπάσματα, παρουσιάζοντας πρώτα τους δεσμούς καταγωγής με το νησί και την αγάπη του γι’ αυτό που διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Κονδυλάτου ακολούθησε πλήθος τοποθετήσεων από το κοινό.

Γνωρίζοντας τον εξαίρετο κ. Κονδυλάτο προσωπικά περισσότερο από μια δεκαετία, έχοντας βρεθεί στον προσωπικό του παράδεισο, στο “Νήιον”, δεκάδες φορές, και έχοντας ακούσει πολλά τόσα καλοκαίρια στις εκδηλώσεις του “Φηγός” στην πλατεία του Αλεξάνδρου, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι τα όσα παρουσιάζει δεν είναι μια ουτοπία, αλλά η στάση ζωής που ο ίδιος και η οικογένεια του ακολουθούν, όσα εκείνοι έχουν βιώσει και συνεχίζουν να βιώνουν, πιστοί σε μια ζωή αξιών, ποιότητας και ουσίας. Άνθρωποι μειλίχιοι, με καλλιέργεια ψυχής και πνεύματος.

Θέλω να τον ευχαριστήσω δημοσίως που μας έδωσε στην ορεινή Λευκάδα μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων, μας έδειξε έναν άλλον δρόμο όταν ελάχιστοι τον έβλεπαν, πιστεύοντας στις δυνατότητες και του τόπου και εμάς των κατοίκων. Θέλω να τον ευχαριστήσω και προσωπικά για τις πάντα ενδιαφέρουσες συζητήσεις μας και για τον χρόνο που μου έχει αφιερώσει με αληθινό ενδιαφέρον. Ο Νίκος Κονδυλάτος μας διδάσκει νοήματα ζωής, διευρύνει τους ορίζοντές μας και μας εμπνέει με ένα όραμα για τούτον τον τόπο που οφείλουμε στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές. Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος και είμαστε τυχεροί που ζει δίπλα μας!

Κείμενο-Φωτογραφίες: Ειρήνη Βονιτσάνου

Προηγούμενο άρθροΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωση της ΝΕ Λευκάδας για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας
Επόμενο άρθροΙστορικά αυτοκίνητα από την Ιταλία τράβηξαν τα βλέμματα στην Λευκάδα