Αρχική Top Stories Ο  Κυριάκος, η νέα Βουλή, και το νέο πολιτικό σκηνικό που γεννιέται!

Ο  Κυριάκος, η νέα Βουλή, και το νέο πολιτικό σκηνικό που γεννιέται!

0
in.gr

Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

Παρακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια τις εργασίες της Βουλής των Ελλήνων. Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, πήραν τέλος, μετά από ένα «γεμάτο τριήμερο συζητήσεων» (20-22/7/2019) και την ψήφο εμπιστοσύνης με 158 «ναι» της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Ν.Δ. Θα ξεκινήσω το σημερινό μου σημείωμα, αγαπητοί μου αναγνώστες, με κάποιες παραδοχές που καταγράφηκαν και αποτυπώθηκαν με εμφανή και καθαρό τρόπο τις τρεις αυτές μέρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Παραδοχές θεσμικές, πολιτικές αλλά και επικοινωνιακές!

Παραδοχή πρώτη :  Αδιαμφισβήτητα, υπήρξε μια πρωτόγνωρη εφαρμογή – σε μεγάλο βαθμό – των θεσμών και κανονισμών της Βουλής. Τόσο, όσον αφορά την τήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της, όσο και στον σεβασμό και την ευπρέπεια που επέδειξε, στο ναό της δημοκρατίας, το σύνολο σχεδόν των εθνικών μας αντιπροσώπων! Αρχής γενομένης, με την καθολική εκλογή στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Βουλής, της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτής του Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα!

Παραδοχή δεύτερη : Παρακολουθώντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, εύκολα διαπιστώνει κανείς το χάος, την εμφατική διαφορά, μεταξύ της νέας πραγματικότητας αλλά και της παλιάς! Κι όχι μόνο της τελευταίας τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των χρόνων που η χώρα μας βρίσκεται στη μέγγενη των μνημονίων! Με κυρίαρχο στοιχείο, αυτό της αμηχανίας του παλιού, του φθαρμένου αλλά και του ξεπερασμένου! Κόμματα και πολιτικό προσωπικό, που έχουν μάθει να αμπελοφιλοσοφούν, να διαπληκτίζονται για «ψύλλου πήδημα», να μην σέβονται θεσμούς και κανόνες, τώρα που φαίνεται πως ήρθε η κανονικότητα στη χώρα, να μην μπορούν, αλλά το κυριότερο, να μην ξέρουν πως ν’ αντιμετωπίσουν το ρεαλισμό που μπήκε ξαφνικά στη Βουλή και στην κοινοβουλευτική τους θητεία!

Σ’ αυτή, λοιπόν, τη νέα πραγματικότητα, παρακολουθούμε μια νέα κυβέρνηση σαν «έτοιμη από καιρό», που απ’ την πρώτη στιγμή επέβαλε τον «χαμένο» πολιτικό πολιτισμό, με την άρθρωση ενός ουσιαστικού πολιτικού λόγου, αυτού της ευγένειας  και της ευπρέπειας! Αυτή η νέα κυβέρνηση, αιφνιδίασε θετικά τους πάντες, ακόμα και τους ίδιους τους βουλευτές της και τα πολιτικά της στελέχη, με τα έτοιμα και καλά προετοιμασμένα από καιρό νομοσχέδια, που ακυρώνουν «μπαμ και κάτω», ιδεοληψίες, ξεπερασμένες πρακτικές και λογύδρια άνευ περιεχομένου και χρησιμότητας! Αυτό που καταγράφηκε και πιστώθηκε στη νέα κυβέρνηση, αλλά κυρίως στον νέο πρωθυπουργό, τον Κυριάκο, είναι πως πρέπει όλοι να μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας, να μιλάνε με σεβασμό στο λαό και την κοινωνία, να μιλάνε πρακτικά και χειροπιαστά για τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, κι όχι να μιλάνε χρησιμοποιώντας φτηνό λόγο και δημαγωγώντας ασύστολα!

Παραδοχή τρίτη : Ο Κυριάκος, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, υπερασπίστηκε πρώτος, ως όφειλε, αυτή τη ριζική κι ολοφάνερη μεταβολή στην πολιτική ζωή της χώρας. Ήταν ο μόνος, κι αν δεν με απατά η μνήμη μου, πολιτικός αρχηγός που άκουσε και μάλιστα με την δέουσα προσοχή όλες τις ομιλίες των άλλων πολιτικών αρχηγών! Μάλιστα, ανάμεσα στα μέτρα που ανήγγειλε κι ανέπτυξε με πλήρη επάρκεια ο αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης κ. Δημήτρης Πικραμένος ήταν και η θωράκιση των θεσμών! Ο Κυριάκος, ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, όπως του αρέσει να λέει, αλλά το εννοεί κιόλας, με τις πράξεις του, πρόβαλε και ταυτόχρονα πρόταξε, προς όλους και όλες, το γενικό σύνθημα για ένα άλλο νέο κράτος! Για ένα νέο κράτος, για μια δικαιότερη κοινωνία, για μια νέα εποχή πιο φωτεινή, όπου συμμέτοχοι αλλά και μπροστάρηδες, θάναι όλοι εκείνοι οι πολίτες που θ’ ακολουθήσουν και θα συμπαρασταθούν στη στήριξη και στη δημιουργία αυτής της νέας εποχής για τη χώρα μας!

Απέναντι, σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα, δυστυχώς, τα δύο βασικά κόμματα της Κεντροαριστεράς και της αντιπολίτευσης,  έχουν μείνει στο παρελθόν και στην παρελθοντολογία! Έχουν μείνει στην ξύλινη γλώσσα και στην καταστροφολογία! Ο μεν κ. Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για… λαϊκισμό, χαρακτηρίζοντας, τον πολιτικό του πολιτισμό, υποκριτικό: «Είναι απλά μια αταραξία» είπε… Στο κατόπι και η κα Φώφη Γεννηματά, που είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης «επεξεργάζεται τη μονταζιέρα που βρήκε στα υπόγεια του Μαξίμου»! Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, δυστυχώς, δεν βρήκαν το θάρρος και την πολιτική λεβεντιά, ν’ ασχοληθούν με το ρεαλιστικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, καταλήγοντας έτσι, στην καταψήφιση του! Όπως, φυσικά, και τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου! Είναι φανερό, πλέον, ότι και ο κ. Τσίπρας ,αλλά και η κα Γεννηματά, αδυνατούν και δεν μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν με πειστικά επιχειρήματα την πολιτική του ρεαλισμού, που αρχίζει να εφαρμόζεται απ’ τη νέα κυβέρνηση στη χώρα. Κι αυτή η αδυναμία, έχει να κάνει και με το γεγονός, πως υποτίμησαν στο έπακρο τον πολιτικό αλλά και άνθρωπο Κυριάκο Μητσοτάκη! Μάλιστα, μέχρι το σημείο της «φτηνής» περιφρόνησης! Και τώρα, βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα Αυτή, του Κυριάκου Μητσοτάκη! Κι απ’ ότι έδειξε η τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή, αλλά και τους νέους κανόνες που βάζει αποκλειστικά στην πολιτική ζωή του τόπου ο Κυριάκος, φαίνεται, πως πιάστηκαν αδιάβαστοι! Φάνηκαν εντελώς απροετοίμαστοι! Και δείχνουν «ανήμποροι», σαν να μην γνωρίζουν πως θα τον αντιμετωπίσουν στο νέο «πολιτικό γήπεδο», όπου τους κανόνες του παιγνιδιού τους θέτει, ο ίδιος ο Κυριάκος! Κι αν δεν αλλάξουν γρήγορα ρότα, η μια ήττα θα διαδέχεται την άλλη! Βέβαια, είχε προηγηθεί η υποτίμηση και η περιφρόνηση απ’ το ίδιο το πολιτικό – κομματικό του «σπίτι»! Αυτό, της Νέας Δημοκρατίας! Από τότε, δηλαδή, που κέρδισε την αρχηγία στο κόμμα της Ν.Δ. χωρίς να είναι το φαβορί, ούτε καν το αουτσάιντερ! Και μάλιστα, κέρδισε μετά, τρεις συνεχόμενες εκλογικές νίκες! Μεγάλες και  καθαρές!! Το νέο πολιτικό σκηνικό που γεννιέται, έχει φαρδιά – πλατιά, την υπογραφή του Κυριάκου!!!

Επιμύθιο:

Είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κυριάκο, όπως μου ζήτησε να τον προσφωνώ, πριν ακόμα γίνει αρχηγός της Ν.Δ. Όταν ήταν, ένας απλός βουλευτής. Ήταν η πρώτη μας γνωριμία και η πρώτη μας συζήτηση δια ζώσης στο πολιτικό του γραφείο. Απ’ αυτή, την πρώτη μας γνωριμία, κρατάω το πόσο ανθρώπινος, φιλικός και «ίσιος», ήταν στα λόγια του ο Κυριάκος, όπως λέμε εμείς στο χωριό μου, τον Κάβαλο της Λευκάδας. «Αυτό είναι το προσωπικό μου τηλέφωνο» μου είπε και μου έδωσε την κάρτα του. «Μπορείς να επικοινωνείς μαζί μου, όποτε θέλεις! Αν δεν μπορώ να σου απαντήσω αμέσως, θα επικοινωνήσω μαζί σου με sms» μου είπε. Η αλήθεια, είναι πως με ξάφνιασε ευχάριστα αυτή η συνάντηση και η κουβέντα που είχαμε. Όταν, αργότερα, έγινε πρόεδρος της Ν.Δ., επικοινώνησα με τον Κυριάκο για να τον συγχαρώ και τον ρώτησα : «Κυριάκο, τι σκέφτεσαι να κάνεις ως αρχηγός της Ν.Δ.;». Ο Κυριάκος, μου απάντησε καθαρά και ξάστερα : «Σωτήρη, σκέφτομαι ν’ αλλάξω σελίδα στο κόμμα. Θέλω ν’ αλλάξω πολλά. Στη δομή, στην οργάνωση, στα πάντα»! «Κυριάκο, συμφωνώ μαζί σου» του απάντησα. Και προχώρησα περισσότερο τη σκέψη του και τη βούλησή του, λέγοντάς του : «Κυριάκο, όχι μόνο σελίδα ν’ αλλάξεις, αλλά αν μπορούσες να γράψεις ένα νέο βιβλίο για τη Ν.Δ.»! Τελικά, ο Κυριάκος τόπε και τόκανε!  Όχι μόνο σελίδα άλλαξε, αλλά γράφει και «δένει» το βιβλίο της Νέας Δημοκρατίας και της νέας Ελλάδας, ως αρχηγός και πρωθυπουργός αντίστοιχα, αποδεικνύοντας, πως είναι ένας άριστος συγγραφέας και εξαιρετικός «βιβλιοδέτης», στη νέα εποχή που βαδίζει η Ελλάδα!  

Προηγούμενο άρθροΑποκαλυπτήρια μνημείου των Λευκαδιτών ANZAC στη γενέτειρα από τον Πολιτιστικό Λευκάδας
Επόμενο άρθροΕυχαριστήριο από τον ΦΑΡΟ