Αρχική Top Stories Οι Δημοτικές εκλογές, ο νέος Δήμαρχος, η νέα Δημοτική Αρχή και η...

Οι Δημοτικές εκλογές, ο νέος Δήμαρχος, η νέα Δημοτική Αρχή και η επόμενη μέρα!

0

 Του Σωτήρη Κων. Κάτσενου, Δημοσιογράφου

 

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Λευκάδας, κ. Χαράλαμπος Καλός, από την 1η του Σεπτέμβρη αναλαμβάνει τα ηνία του Δήμου μας. Εν πρώτοις, ως δημότης – πολίτης της Λευκάδας, να του ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο βαρύ και δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Ένα έργο, για το οποίο χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας, προκειμένου να το φέρει σε πέρας και να μπει η Λευκάδα και τα νησιά της σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Κατά δεύτερον, με την αρθρογραφία μου, θα σταθώ αρωγός και σύμμαχος στη νέα Δημοτική Αρχή, και ειδικότερα, σε κάθε τι, που κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, σε κάθε τι, που εκπορεύεται απ’ την ίδια, και έχει ως στόχο το καλό της Λευκάδας και της κοινωνίας της. Με θετική διάθεση και καλόπιστη κριτική. Στο πλαίσιο, πάντα, της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της ακηδεμόνευτης έκφρασης, για χρηστή και διαφανή διοίκηση στο Δήμο, για πιστή εφαρμογή των κανόνων περί ισονομίας και ισοπολιτείας.

Η απεικόνιση των διπλών δημοτικών εκλογών. Τι συνέβη μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου! 

Για να δούμε, λοιπόν, πως διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στο Δήμο της Λευκάδας, μετά τις διπλές εκλογές της 26ης του Μάη και στις 2 του Ιούνη. Ο νικητής του δεύτερου γύρου και δήμαρχος της πόλης κ. Καλός, σύμφωνα με την νέα εκλογική διαδικασία, τον «Κλεισθένη», δηλαδή, είναι δήμαρχος με έξι (6) δημοτικούς συμβούλους μόνο! Απ’ την άλλη πλευρά, ο νικητής του πρώτου γύρου, κ. Θοδωρής Σολδάτος, με σύνολο έντεκα(11)! δημοτικούς συμβούλους, έχει καίριο και καταλυτικό ρόλο στο νέο «Κλεισθενικό» δημοτικό συμβούλιο! Εξίσου, όμως, σημαντικό ρόλο θα παίξουν στο δημοτικό συμβούλιο και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις της πόλης, η δύναμη των οποίων για την νέα τετραετή θητεία, αποτυπώνεται ως εξής : «Όλοι για τη Λευκάδα» του πρώην δημάρχου κ. Κώστα Δρακονταειδή με (5) έδρες, ο «Δίαυλος» του κ. Κωνσταντίνου Γληγόρη με (5) έδρες, η «Κοινωνία των Πολιτών» του κ. Ιωάννη Λιβιτσάνου με (3) έδρες, η «Λαϊκή Συσπείρωση Λευκάδας» του κ. Βαγγέλη Βερροιώτη με (2) έδρες και τέλος το «Αγωνιστικό Μέτωπο Λευκάδας» με τον κ. Πέτρο Ζαβιτσάνο με (1) έδρα.

Διαπιστώσεις και ερμηνείες για το εκλογικό αποτέλεσμα, που χρήζουν αναφοράς!

Επτά (7), λοιπόν, δημοτικοί συνδυασμοί συμμετείχαν στις διπλές εκλογές, για το ποιος θα κερδίσει το δημαρχιακό θώκο στη Λευκάδα. Μέχρι την πρώτη Κυριακή, γράφτηκαν λίγα και ειπώθηκαν πολλά, για τους δύο που θα περνούσαν στο δεύτερο γύρο. Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ, όλα τα στοιχεία έδειχναν, πως θα γίνει μάχη για τη δεύτερη θέση, μεταξύ του πρώην δημάρχου κ. Κώστα Δρακονταειδή, του κ. Κωνσταντίνου Γληγόρη και του νυν δημάρχου κ. Χαράλαμπου Καλού, αφού η πρωτιά φαινόταν «καπαρωμένη» από τον κ. Θοδωρή Σολδάτο! Η υποψηφιότητα του κ. Σολδάτου για το Δήμο Λευκάδας, φαινόταν ως μια σοβαρή υποψηφιότητα νίκης, απέναντι στον ισχυρό τότε Δήμαρχο κ. Δρακονταειδή. Μάλιστα, πολλοί «εκλογολόγοι» στο νησί, έλεγαν μέχρι την πρώτη Κυριακή, πως αν ο κ. Σολδάτος είχε αντίπαλο στο δεύτερο γύρο τον πρώην δήμαρχο αντί του κ. Καλού, η νίκη του θα ήταν σαρωτική! Εκ του αποτελέσματος, όμως, αποδείχθηκε πως το υψηλό ποσοστό του κ. Σολδάτου της 1ης Κυριακής (33,4%) έναντι του 17,3% του κ. Καλού, (με 17,2% του κ. Δρακονταειδή, 14,3% του κ. Γληγόρη, 10% του κ. Λιβιτσάνου και 7,8% του κ. Βερροιώτη και του κ. Ζαβιτσάνου) δεν διασφάλιζε την εκλογή στη 2η Κυριακή.

Οι εξηγήσεις πολλές. Με πρώτη, την πανελλαδική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, να υποστηριχθούν οι υποψήφιοι που δεν είχαν στήριξη από τη Ν.Δ. Αυτή, λοιπόν η γραμμή, απ’ ότι φάνηκε, μετέτρεψε ευθύς αμέσως το 17,3% του κ. Καλού, σε ποσοστό πάνω από το 32%! Παράλληλα, ένα μέρος των κεντροαριστερών ψηφοφόρων του κ. Σολδάτου της 1ης Κυριακής, φαίνεται να επαναπατρίζεται στο συνδυασμό του κ. Καλού που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ! Ο συνδυασμός του κ. Γληγόρη, που μέχρι την πρώτη Κυριακή έδειχνε να έχει μια δυναμική, ίση και μεγαλύτερη από αυτές των κ. Δρακονταειδή και Καλού, και σε συνδυασμό με την αρνητική στάση του απέναντι στον κ. Σολδάτο, αφού δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο, έχει ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του να προσχωρήσει τελικά στο συνδυασμό του κ. Καλού! Το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή – νικητής και δήμαρχος, ο κ. Καλός – δείχνει, επίσης, πως ένα μεγάλο ποσοστό των συνδυασμών από την «Κοινωνία των Πολιτών» , της «Λαϊκής Συσπείρωσης Λευκάδας» και του «ΑΜΕΛ», κατευθύνθηκε προς τον κ. Καλό, ως πλησιέστερος πολιτικά σ’ αυτόν!

Ερμηνεύοντας, λοιπόν, το τελικό αποτέλεσμα, φαίνεται πως ο κ. Σολδάτος βρέθηκε να «πηγαίνει» στη 2η Κυριακή μ’ ένα ποσοστό κάτω του 30% έναντι του κ. Καλού, ο οποίος με βεβαιότητα έφτανε σ’ ένα ποσοστό γύρω στο 50%! Απ’ την άλλη μεριά, ο κ. Σολδάτος, κατάφερε το ποσοστό της 1ης Κυριακής (33,4%) να το αυξήσει στη 2η Κυριακή, στο εξαιρετικό ποσοστό του 46%!! Τώρα, καλόπιστα, θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς, αυτή η συνεργασία του κ. Καλού, του κ. Δρακονταειδή και του κ. Γληγόρη, θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της νέας δημοτικής εξουσίας; Κατά πως φαίνεται, αν όχι δεδομένο, τουλάχιστον εφικτό, μιας και οι έδρες στο δημοτικό συμβούλιο προσεγγίζουν την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό βέβαια, μένει ν’ αποδειχθεί στην πράξη! Η υπεύθυνη στάση, που διατρανώνουν άπαντες, περί συνεργασίας και συναίνεσης, «θα φανεί όχι στο χειροκρότημα», που λέει και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, αλλά από την 1η του Σεπτέμβρη! Κι αυτό, γιατί τα προβλήματα της Λευκάδας είναι τεράστια και οξυμένα και η συναίνεση και η συνεργασία την οποία επικαλούνται όλοι στο νέο δημοτικό συμβούλιο, αποτελούν το πρώτο και καίριο ζητούμενο για να πάει η Λευκάδα μπροστά!!!

Πόσο έτοιμες, όμως, είναι οι δημοτικές παρατάξεις ν’ ανταποκριθούν σ’ αυτή την πρόκληση;

«Είμαι έτοιμος για συνεργασίες. Οι πόρτες του Δημαρχείου είναι ανοιχτές για όλες και για όλους. Την 1η Σεπτεμβρίου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Λευκάδα. Ένα κεφάλαιο που απαιτεί συναίνεση και συνεργασίες. Από την μεριά μου θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο εκείνο που θα επιτρέψει σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να συμβάλλουν στην πράξη, στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας και στην χάραξη βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Τα προβλήματα είναι κοινά και επιζητούν λύσεις. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι όλοι μας, τόσο οι τριάντα τρεις δημοτικοί σύμβουλοι όσο και εγώ, θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για το καλό της Λευκάδας», δηλώνει στο νέο μετεκλογικό του μήνυμα, ο νέος Δήμαρχος.

Στο δια ταύτα τώρα, με μια δεύτερη ματιά!

Η 1η του Σεπτέμβρη, λοιπόν, θα πρέπει να βρει πανέτοιμο το νέο Δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Καλό να προχωρήσει σε συνεργασίες για να μπορέσει να διοικήσει το Δήμο. Οι (6) έδρες που διαθέτει ο εκλεγμένος Δήμαρχος, δεν αρκούν και η πλειοψηφία είναι απαραίτητη για να περάσει και η παραμικρή απόφαση, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στις οικονομικές επιτροπές, αλλά και σε ένα σωρό ακόμα όργανα. Μοιραία, λοιπόν, θ’ αναζητήσει συνεργασίες. Μαζί με το επιτελείο του θα τα βάλει κάτω, θα προσπαθήσουν να τα βάλουν όλα σε μια σειρά, θα ζητήσουν συγκλίσεις, συνεργασίες και θα προχωρήσουν σε συνεννοήσεις που είναι αναγκαίες, προκειμένου ν’ αναζητηθούν και να εξευρεθούν οι απαραίτητες και ωφέλιμες λύσεις για την ομαλή λειτουργία του Δήμου. Έτσι, είτε θ’ αποταθεί στον έχοντα τη μεγαλύτερη δύναμη στο νέο δημοτικό συμβούλιο κ. Θοδωρή Σολδάτο, (11) έδρες, είτε θα προσπαθήσει να συνεργαστεί, όπως προανέφερα, με σχεδόν όλες τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις! Απ’ την πλευρά του, ο κ. Θοδωρής Σολδάτος, στο δικό του μετεκλογικό μήνυμα, αναφέρει πως, « Έδωσα με τους υποψήφιους του συνδυασμού μου, έναν αγώνα με βασικό σύνθημα «Μας ενώνει η Λευκάδα». Οι συμπολίτες μας να είναι βέβαιοι, ότι θα συνεργαστούμε για το καλό της πόλης».

Έτσι, τα σενάρια που εξυφαίνονται και θα κρατήσουν μέχρι την 1η του Σεπτέμβρη, είναι πολλά, δύσκολα και κυρίως πολύπλοκα! Που απ’ ότι φαίνεται, χρειάζονται δυνατούς λύτες. Όχι βέβαια πως δε βρεθεί η λύση της συναίνεσης και της συνεργασίας! Αλίμονο! Στη δημοκρατία, είπαμε, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θα χρειαστεί, όμως, άλλη νοοτροπία, άλλη κουλτούρα, άλλη προσέγγιση, που μέχρι τώρα οι τοπικοί άρχοντες, και οι ασχολούμενοι με τα δημοτικά στο νησί, απ’ όποιον πολιτικό χώρο κι αν προέρχονται, κι από την όποια δημοτική τους συμμετοχή και παρουσία –πλην ελαχίστων περιπτώσεων – δεν το κατέχουν το «άθλημα», δεν τόχουν δείξει, και δεν τόχουν καταθέσει έμπρακτα!   

Θα μπορέσει, λοιπόν, ο νέος Δήμαρχος να συνεργαστεί με τον έχοντα την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο κ. Θοδωρή Σολδάτο ή θ’ αναζητήσει σύγκλιση για «συνδιοίκηση» του Δήμου απ’ τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις; Ο προβληματισμός αυτός, είναι έντονος σ’ όλα τα στρατόπεδα από τώρα. Την επόμενη μέρα των εκλογών, λοιπόν, δε μπορεί εκ των πραγμάτων να κάνει κουμάντο ο Δήμαρχος, αν δεν καταφέρει να «συγκυβερνήσει» με άλλον ή με άλλους για να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία!

Μέχρι τότε, εδώ θάμαστε, νάμαστε καλά, να τα ματαξαναπούμε!

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΔήλωση της Μαυρέτας Σταύρακα
Επόμενο άρθροΣυνελήφθησαν επτά (7) άτομα, στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών