Αρχική Top Stories Όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας για την χρηματοδότηση της ΜΟΠΑΚ

Όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας για την χρηματοδότηση της ΜΟΠΑΚ

0

Στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 12-02-2018, ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, ανακοίνωσε την χρηματοδότηση της ΜΟΠΑΚ, αυτό που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε παλεύαμε εδώ και τρεισήμισι χρόνια ως δημοτικό συμβούλιο, λέγοντας ότι έγινε κατορθωτό,  το έργο εντάχθηκε, με τον ίδιο να κάνει λόγο για μία πολύ σημαντική στιγμή για το δημοτικό συμβούλιο, γιατί έγινε ένας μεγάλος  αγώνας και μία τεράστια  προσπάθεια για να φτάσουμε στην χρηματοδότηση, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι εύκολο.

Όπως είπε στην πρώτη αναμόρφωση προϋπολογισμού που εκτίμησε ότι θα γίνει προς το τέλος Φλεβάρη, αρχές Μάρτη, θα πρέπει το συγκεκριμένο ποσό με τα υποέργα να ενταχθούν και στη συνέχεια  να προχωρήσουν με τον πιο γρήγορο δυνατό ρυθμό για να δημοπρατηθεί το έργο.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του δημάρχου αλλά και την πρόσφατη ανακοίνωση του πρώην  βουλευτή Θοδωρή Σολδάτου για αυτό το θέμα, η Μαριάννα Καρφάκη είπε ότι είναι ευχάριστη η είδηση της ένταξης χρηματοδότησης του έργου, αλλά όπως υπονόησε και ο δήμαρχος Λευκάδας είναι αργοπορημένη και αναμενόμενη, καθώς από την πρώτη μέρα του νέου δημοτικού συμβουλίου, βρήκαμε μία ένταξη χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ  του συγκεκριμένου έργου, χωρίς ωστόσο να έχει ωριμάσει και πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο.

“Αυτά τα χρόνια δουλέψαμε για να κάνουμε τις οριστικές μελέτες και την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ωστόσο είχε χαραχθεί μία πορεία που δεν είχε καμία αμφισβήτηση, με τι τρόπο θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων, σε ποιο μέρος θα γίνει η διάθεση τους, είχαμε ένα μπούσουλα, κοινωνική συναίνεση, η οποία ήρθε με τα χρόνια, καθώς εμείς τυπικά και τεχνοκρατικά έπρεπε να κάνουμε τις τεχνικές μελέτες σύμφωνα με το ΕΣΠΑ, ένα δρόμο εύκολο πρακτικά.

Ωστόσο η κυρία Καρφάκη σχολίασε ότι το γεγονός πως  είμαστε αργοπορημένοι, έχει να κάνει με το γεγονός ότι εκεί σε λίγο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο δεματοποιητής, ο οποίος έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής και ενδεχομένως μετά τα δύο χρόνια  να υπάρξει πρόβλημα όταν μένει εκεί.

“Αν το πρόγραμμά μας τελειώνει το 2021 -2022, το να παραμένουν εκεί σύμμεικτα δεμένα απορρίμματα, μπορεί να μας δημιουργήσει ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχουμε.”

“Δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών, είμαστε στην τρίτη φάση υλοποίησης για να το λύσουμε, για αυτό και δεν πρέπει να υποτιμάμε όσους έχουν φτάσει το θέμα μέχρι εδώ, όχι για λόγους ηθικής αλλά χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση της κοινωνίας, καθώς αυτό το οποίο θα φτιαχτεί, δεν θα λειτουργήσει σωστά αν η κοινωνία δεν το έχει αγκαλιάσει και δεν κάνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει και δεν πρέπει από τώρα να δημιουργούμε αντιθέσεις σε αυτό το ζήτημα.”

Στο σχόλιο  του ο Θωμάς Καββαδάς ανέφερε ότι η τοποθέτηση του δημάρχου είχε πολιτικό σκεπτικό, με τον ίδιον να λέει ότι υπάρχει μία κινητικότητα σε αυτό το θέμα σχολιάζοντας και την ανακοίνωση του πρώην βουλευτή κ Σολδάτου, καθώς λίγο  πριν χρηματοδοτηθεί το έργο πρέπει να θυμηθούμε ποιος το έκανε, ποιος πάλεψε,  ποιος αγωνίστηκε κτλ.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση λέμε ότι αφού γεμίσαμε τη Βόρεια και Ανατολική  Λευκάδα με σκουπίδια, αφού φτιάξαμε ένα εκρηκτικό μείγμα που υπήρχε πιθανότητα τιναχτούμε όλοι στον αέρα, μετά από τόσα χρόνια βρέθηκε ένας τρόπος διαχείρισης του σκουπιδιών.

Δεν χρειάζεται να πανηγυρίζουμε για αυτό, διότι ήταν αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας παντελής  έλλειψης σχεδιασμού για το ζήτημα. Η Ανάγκη υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια απλά έπεσε στα χέρια του τωρινού δημάρχου να το διαχειριστεί και να το προχωρήσει και αυτό δεν είναι κακό.

Όσο για  το τι κάνανε οι άλλοι, είπε ότι εκτελούσαν αυτό που τους έβαζαν να κάνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, να δίνουν υποσχέσεις μέχρι τη στιγμή που το πρόβλημα έγινε εκρηκτικό. Τώρα μπήκε σε δρόμο να λυθεί.

Ο Λευκαδίτικος λαός δεν πρέπει να πληρώσει ακριβά αυτή την εξέλιξη υπογράμμισε καθώς  και  το να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στη διαλογή στην πηγή για να μην φουντώσουμε πάλι.

Εκπροσωπώντας την παράταξη της  η Ζωή Σκιαδά, είπε ότι την εξέπληξε η ανακοίνωση του δημάρχου για το θέμα, καθώς και η σημερινή του τοποθέτηση, περιγράφοντας έναν αγώνα των τελευταίων 3,5 ετών όπως ανέφερε, λέγοντας ότι αυτό αδικεί και τον ίδιον αλλά και τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια στα οποία συμμετείχε ως επικεφαλής.

Το έργο αυτό σαν πρώτη ιδέα ήταν του  Μάκη Μελά και προχώρησε πολύ επί δημαρχίας Φέτση.

Μάλιστα τόσο η  ίδια αλλά και κάποιοι άλλοι που ήταν τότε στην αντιπολίτευση, είχαν μιλήσει πολλές φορές για το έργο και εκατοντάδες φορές  με τον μελετητή, καθώς λύθηκαν και πολλές απορίες για το τι σημαίνει αυτό το έργο που ήταν λίγο καινούργιο στη Λευκάδα.

Αργότερα ακριβώς όπως παρελήφθη το έργο,  το Συνέχισε ο κύριος Αραβανής και αυτός με το ίδιο πείσμα και στα δημοτικά συμβούλια είχαν συζητήσει πολλές φορές το θέμα, με τον μελετητή να εξηγεί και πάλι πολλά πράγματα, λέγοντας  πως υπάρχουν πολλές αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου για αυτό.

Η κυρία Σκιαδά, θύμισε ότι ο σημερινός δήμαρχος τότε θεωρούσε ότι η μοναδική λύση ήταν να γίνει ο ΧΥΤΥ στα όρια της περιοχής του δήμου Λευκάδας και έπρεπε να πάμε σε εργοστάσιο επεξεργασίας, λέγοντας ότι αυτές είναι αποφάσεις του 2012.

“Το 2013, αλλά και το 2014 υπήρχαν ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, πάντα όμως με τις παρατηρήσεις που προανέφερα.

Τον Ιούλιο του 2014 ήρθε πράξη ένταξης του έργου με σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα σε αυτή την πράξη ένταξης αναφέρεται ότι μέσα στο 2014 μπορούν να εκταμιευτούν 900.000 ευρώ, για τον δεματοποιητή.

Όταν λέμε πράξη ένταξης εννοούμε χρήματα στον κουμπαρά και όχι κάτι που μας έχουν υποσχεθεί,  υποστηρίζοντας  ότι η ανακοίνωση του πρώην βουλευτή κυρίου Σολδάτου είναι απολύτως σωστή.”

Η κυρία Σκιαδά διευκρίνισε ότι δεν θα έκανε αυτές τις παρατηρήσεις αν είχε προηγηθεί  συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο πριν την ανακοίνωση του δημάρχου στα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ γνωστοποιεί στον Λευκαδίτικο λαό ότι ξαφνικά βρήκαμε 9,5 εκατομμύρια ευρώ και λύσαμε το πρόβλημα, λέγοντας ότι  αυτό είναι άδικο και για τους προηγούμενους.

“Καλό είναι να λέμε τα πράγματα όπως είναι,  καθώς  βρήκε αποφάσεις του 2016, σχετικά με την αναμόρφωση των τελών καθαριότητας, λέγοντας ότι επειδή το 2017 θα λειτουργούσε  ο δεματοποιητής, καθώς και το σύστημα της ΜΟΠΑΚ,  θα έπρέπει να αυξηθούν τα τέλη προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα.

Επίσης το τέλος του 2017 και μετά από κάποιες ανακοινώσεις τελικά ήρθε ο δεματοποιητής και μπήκε σε δοκιμαστική λειτουργία. Άραγε αυτό το έργο που παρουσιάζεται τώρα δεν έχει καμία διαφορά, με το έργο που είχε εγκριθεί το 2014, απεναντίας όπως είπε και η κυρία Καρφάκη παρουσιάζεται με μεγάλη καθυστέρηση.”

Μάλιστα ρώτησε τον Δήμαρχο να μάθει,  σε τι  αφορά  αυτή η απόκλιση των τριών εκατομμυρίων ευρώ, με την ίδια να λέει ότι θα πρέπει να είναι και η κοινωνία και ο κόσμος στο πλευρό μας δεν είναι έργα για αντιπαραθέσεις και ο καθένας βάζει το λιθαράκι του.

“Όπως εσάς δεν θα  σας άρεσε ένα έργο το οποίο έχετε προετοιμάσει και έχετε τρέξει, να έρθει κάποιος άλλος και να σας ακυρώσει έτσι νιώθουμε και κάποιοι από εμάς οι οποίοι ήμασταν σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια.

Ο Κώστας Γληγόρης συμφώνησε με την τοποθέτηση της Ζωής Σκιαδά, είπε ότι έτσι έγιναν τα πράγματα και στην αναφορά της κυρίας Καρφάκη για καθυστέρηση, είπε  ότι  για τον ίδιον αυτή είχε και συγκεκριμένο σκοπό.

“Όταν δεν ψηφίζεις συγκεκριμένες αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια και δεν συμφωνείς με αυτό,  είναι πολύ δύσκολο όταν ξεκινάς ως δημοτική αρχή μία νέα θητεία με ένα ενταγμένο έργο ένα μήνα νωρίτερα, να προχωρήσεις σε αυτή τη λύση.”

Αναφερόμενος στον αντιδήμαρχο κύριο Βλάχο που αντέδρασε σε αυτή την αναφορά του θύμισε την εξεύρεση ΧΥΤΥ στην Λευκάδα, λέγοντας ότι σήμερα προχώρησε μία άλλη λύση, ενώ την τοποθεσία του ΧΥΤΥ δεν μάθαμε ποτέ.

Σύμφωνα με τον κύριο Γληγόρη η διαφωνία με την δημοτική αρχή είναι ότι το έργο θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα, μάλιστα αναφέρθηκε στις Σέρρες και στον χρόνο που κατάφεραν να πάρουν έγκριση περιβαλλοντικών μελετών.

Όπως είπε στην απόφαση της ένταξης με ημερομηνία 8/2/2018, όπως και σε κάθε ένταξη  υπάρχουν και οι ειδικοί όροι, που στη συγκεκριμένη ένταξη ι οι όροι λένε ότι μαζί με την υποβολή των τευχών δημοπράτησης, να γίνει υποβολή και όλων των επικαιροποιημένων οριστικών μελετών για τελικό επανέλεγχο.

Επίσης να επικαιροποιηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι της μονάδας,  βάση της συμφωνίας με τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, και κάποιες άλλες προϋποθέσεις τις οποίες ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι  ενώ υπήρχε  η ένταξη χρηματοδότησης τρεισήμισι χρόνια τον Ιούλιο του 14 και εδώ βλέπουμε ότι στην απόφαση ένταξης, μας ζητάει να ξανακάνουμε όσα κάναμε πριν τρεισήμισι χρόνια.

Στην τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Στάθης Βλάχος, ανέφερε ότι αναγνωρίζεται πως ενώ υπήρξε πράξη ένταξης το 2014,  ωστόσο διευκρίνισε  ότι η ένταξη  τότε έγινε, χωρίς μελέτες και περιβαλλοντικούς Όρους, καθώς μόνο ο ίδιος ξέρει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν για να ενταχθεί αυτή η πράξη.

Ο κύριος Βλάχος, είπε ότι όλοι έχουν συμβάλλει σε αυτή τη μεγάλη πορεία, μερικοί κάποια στιγμή και αρνητικά και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και όπως εμείς δεν πρέπει να αδικούμε τους άλλους εσείς δεν πρέπει να αδικείτε εμάς, γιατί όταν μας λέτε ότι το έργο αυτό καθυστέρησε τρεισήμισι χρόνια είναι μία αδικία καθώς δεν γνωρίζετε από τις συμπληγάδες πέρασε αυτή η προσπάθεια.

Μάλιστα ανέφερε ότι είναι ελάχιστα τα έργα που μεταφέρθηκαν από το πρώτο στο δεύτερο ΕΣΠΑ λέγοντας ότι μπορούν να αναζητήσουν συγκεκριμένο υπάλληλο τον κύριο Μαμαλούγκα που είναι υπεύθυνος για να επιβεβαιώσει τα όσα λέει.

Επίσης θύμισε ότι πέρυσι τον Αύγουστο άλλαξε ο νόμος για την δημοπράτηση των έργων και αυτό μας πήγε ένα χρόνο πίσω,  γιατί οι υπηρεσίες έπρεπε να διαβάσουν μία ογκώδη νομοθεσία για να μπορέσουν να προχωρήσουν τέτοια έργα.

“Αυτό που προέχει, είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην επίλυση αυτού του βασικού προβλήματος όλοι μαζί. Η κοινωνία γνωρίζει τις προσπάθειες που όλοι κάναμε, ωστόσο το κορυφαίο στοιχείο της  σκέψης μας και των πράξεων μας είναι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του έργου με τον ίδιο να εκφράζει την αισιοδοξία του.

Πλέον το το τελευταίο κομμάτι όλης αυτής της υπόθεσης είναι στα χέρια μας καθώς το Υπουργείο δεν έχει πολλά πράγματα να μας υποδείξει, ενώ συμφώνησε με την κυρία Καρφάκη,  ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που λείπει και πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι η ενημέρωση της κοινωνίας, καθώς δημιουργείται το πιο σύγχρονο εργοστάσιο κομποστοποίησης- ανακύκλωση στη Λευκάδα, ωστόσο αν ο λαός δεν προχωρήσει σε ένα βήμα συνειδητοποίησης τι σημαίνει η διαχείριση απορριμμάτων, το εργοστάσιο αυτό δεν θα λειτουργήσει ποτέ κι αν θα λειτουργήσει θα είναι με μικρές αποδόσεις.

Στην απάντησή του ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, είπε ότι η λογική της Δημοτικής Αρχής είναι να ενώνει τον κόσμο, μάλιστα στο πώς κρίνεται ο καθένας στην πράξη και αν σέβεται τους άλλους επικαλέστηκε την τοποθέτηση του για το μουσείο Άγγελου Σικελιανού.

Ταυτόχρονα καθαρτήριο ευθυνών προηγούμενων δημοτικών αρχών δεν πρόκειται να κάνω,  ανέφερε. Σέβομαι και το έχω αποδείξει και στην πράξη και επικαλούμαι το συγκεκριμένο έργο του Μουσείου Άγγελου Σικελιανού και την ομιλία μου εκεί.

Αναφερόμενος στην ένταξη του έργου τον Ιούλιο του 2014, ο δήμαρχος είπε ότι αυτό είναι αλήθεια ότι εντάχτηκε, ωστόσο θύμισε σε κάποιους που ξεχνάνε,  ότι  αυτή η πράξη αφορούσε το προηγούμενο ΕΣΠΑ -περίοδο 2007-2013-,  έγινε  η χρηματοδότηση στα μέσα του 14, το πρόγραμμα έληγε την   31/12 του 2014, με την τελική παράταση και το οριστικό κλείσιμο που σημαίνει και αποπεράτωση των έργων που χρηματοδοτούσε έκλεισε  31/12 του 15.

Όταν αναλάβαμε είχαμε την υπόθεση όχι επί της ουσίας, αλλά ως ιδέα.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι όλες οι κινήσεις και οι ενέργειες ξεκίνησαν επί δημαρχίας Βασίλη Φέτση, στην πράξη και όχι σαν ιδέα και σαν θεωρία.

Στο δημοτικό συμβούλιο τότε συζητήθηκε, σε δύο ή τρεις συνεδριάσεις, η ιδέα του σημερινού μελετητή ο  οποίος πρότεινε μία συγκεκριμένη μονάδα συγκεκριμένο ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ τότε. Όμως το ΕΣΠΑ δεν είχε δυνατότητα να χρηματοδοτήσει για τέτοιο ποσό και έρχεται το  τότε δημοτικό συμβούλιο και λέει να πάμε σε μικρότερο έργο για ΜΟΠΑΚ.

Αυτό που η κυρία Σκιαδά επικαλέστηκε  ότι δεν ψηφίσαμε, ήταν η εμμονή μας ήταν να πάμε στο κανονικό έργο δηλαδή αυτό που προτείνει ο μελετητής.

Εμείς στηρίξαμε την ιδέα του συγκεκριμένου εργοστασίου που πριν έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, επί κυρίου Φέτση την είχα συζητήσει εγώ μαζί του και επικαλούμαι τη μαρτυρία του για αυτό.

Ιούλιο του 2014 έχουμε ένταξη, με το έργο να πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και σαν δημοτική αρχή είχαμε μόνο την ιδέα του μελετητή, ένα  σοβαρό σχέδιο πολύ λίγων σελίδων και αυτό ακολουθήσαμε με διορθώσεις.  Αν νομίζετε ότι μία τέτοια μονάδα που ελάχιστες υπάρχουν στην Ελλάδα γίνεται με μαγικό τρόπο, γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Εμείς λοιπόν ουσιαστικά λέμε”Μπράβο” στους συναδέλφους δημάρχους που προώθησαν την ιδέα στο μέτρο των δυνάμεών τους, που πήρανε  αυτή την ένταξη που ήταν ένα νούμερο εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του προηγούμενου ΕΣΠΑ,  που όμως δεν είχε καμία απολύτως προετοιμασία.

Επειδή προκαλούμαι όταν ακούω τοποθετήσεις του τύπου, ότι στις Σέρρες έβγαλαν γρήγορα την περιβαλλοντική αδειοδότηση, να ενημερώσω τους συμβούλους και τους πολίτες ότι οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις δεν υπογράφονται ούτε από το Δήμαρχο αλλά από τις υπηρεσίες της περιφέρειας οι οποίες  έκαναν ενάμιση χρόνο να υπογράψουν τους περιβαλλοντικούς όρους.

“Σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο και σε αυτή τη δημοτική αρχή έπεσε το βάρος όλου αυτού  του σχεδιασμού να τον κάνει πράξη, αλλά για να πληρωθούν και τα συνοδευόμενα  υπο-έργα,  έπρεπε να υπάρχει χρηματοδότηση καθώς ο δεματοποιητής πληρώνεται από το συγκεκριμένο έργο.

Για να δημοπρατήσεις και να στήσεις τον φάκελο του συγκεκριμένου έργου δεν μπορείτε να το καταλάβετε αν δεν το ζούσατε, είπε.

Μετά από όλη αυτή την προσπάθεια ο δήμαρχος είπε ότι θα πρέπει  να πούμε και ένα μπράβο στον εαυτό μας, δηλαδή αυτό το δημοτικό συμβούλιο, καθώς αυτό δεν ρίχνει τους προηγούμενους δημάρχους, αφού όσο  μπορούσαν να το παλέψουν το πάλεψαν. Η προηγούμενη δημοτική αρχή υλοποίησε τους δύο ΣΜΑ και μπράβο της.

Ωστόσο στην αναφορά του ότι δεν πρόκειται να γίνει καθαρτήριο των όσων έχουν συμβεί,  ανέφερε ότι για 40 χρόνια στο θέμα των σκουπιδιών πελεκάμε  με το πόδι μας στη Λευκάδα. Τα ρίχνουμε εκεί που τα ρίχνουμε τα σκουπίδια, ρωτώντας μάλιστα τους πολίτες  αν θεωρούν ότι υπάρχουν ευθύνες που 40 χρόνια μπαζώναμε τη θάλασσα, θεωρώντας  ότι η απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών είναι ότι υπάρχουν ευθύνες, χωρίς διάθεση να κρεμάσουμε κανέναν.

“Άλλο πράγμα επομένως ότι οι δήμαρχοι από το 2007 και μετά συνέβαλαν ο καθένας με τη δική του σφραγίδα σε αυτό που συνέβαλαν και άλλο να γίνεται συστηματική προσπάθεια μηδενισμού αυτού που έγινε, επαναλαμβάνοντας όσα είπε στη συνέντευξή του στον Prisma 91,6 αυτή ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της θητείας του, καθώς   στο προεκλογικό τους πρόγραμμα ήταν στοίχημα το να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα των απορριμμάτων.

Πηγή: Lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακή Κουλούρα Λευκαδίτικη
Επόμενο άρθροΈκθεση φωτογραφίας τοπίου και άγριας φύσης του Χρήστου Σταύρακα