Αρχική Top Stories Πανηγυρίζει το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής-Θεοτόκου στους Πηγαδισάνους

Πανηγυρίζει το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής-Θεοτόκου στους Πηγαδισάνους

0

Μεταξύ Πηγαδισάνων και Καρυάς, στην κατάφυτη πλαγιά και αθέατο από τον δρόμο, βρίσκεται το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής ή Θεοτόκου. Πρόκειται για ένα μικρό ξωκλήσι που πανηγυρίζει ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής.

Απόψε τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός παρουσία πολλών πιστών, κυρίως κατοίκων των Πηγαδισάνων και της Καρυάς. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πηγαδισάνων “Πρόοδος” φρόντισε τις προηγούμενες μέρες για την καθαριότητα των δρόμων, του αύλειου χώρου και του ναού και σήμερα καλωσόρισε τον κόσμο, που μετά το πέρας του Εσπερινού γεύτηκε νόστιμα σουβλάκια και φυσικά απόλαυσε την εκπληκτική θέα προς τον ορίζοντα παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατεί στην ορεινή Λευκάδα.

Η Αναστασία Στραγαλινού γράφει: “Μεγάλη γιορτή η αυριανή για τους Πιατσανίτες. Η Θεοτόκος, το γραφικό ξωκκλήσι που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό των Πηγαδισάνων, γιορτάζει την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα, την Ζωοδόχο Πηγή.
Παλιά την προηγούμενη μέρα γινόταν ο εσπερινός. Πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά επισκεπτόταν το παμπάλαιο εκκλησάκι. Ανήμερα της γιορτής οι Πιατσανίτες γιόρταζαν το δεύτερο Πάσχα τους. Το οικογενειακό τραπέζι αντάξιο του λαμπριάτικου. Κρατούσαν το μισό αρνί που έψεναν την Δευτέρα του Πάσχα, για τη Θεοτόκο. Πανηγύρι μεγάλο για το χωριό. Στο παλιό καφενείο του Μάλφα στηνόταν γλέντι παραδοσιακό. “Θυμάμαι το 1931 το πανηγύρι ήταν το κάτι άλλο” μας αφηγείται ο μπάρμπα Δήμος.
Η Θεοτόκος για πολλά χρόνια δεν είχε καμπάνα, μήτε καμπαναριό. Χτυπούσανε μια ζάντα που κρεμόταν από τον κορμό ενός δέντρου. Πολλά χρόνια αργότερα ο παπά Φώντας με τη βοήθεια των συγχωριανών του έχτισαν το καμπαναριό.
Μεγάλη γιορτή η αυριανή για τους Πιατσανίτες, που χρόνια τώρα για όρκο τους έχουν .. μα τη Θεοτόκο”.

Χρόνια Πολλά με υγεία και του χρόνου να ‘μαστε καλά.

Προηγούμενο άρθρο3ος κύκλος Μεταπτυχιακού Προγράμματος στο ΤΕΙ Ηπείρου στην Πρέβεζα
Επόμενο άρθροΗ Κίρκη βρέθηκε χάρις στην κινητοποίηση όλων!