Αρχική Lefkada's Secrets Παιδικά βιβλία από Λευκαδίτες συγγραφείς: το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο για τα παιδιά...

Παιδικά βιβλία από Λευκαδίτες συγγραφείς: το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο για τα παιδιά σας

0

Χριστούγεννα ήρθαν πάλι και ακόμα και αν η οικονομική κρίση μας κυνηγά σαν κακός καλικάντζαρος, όλοι όσοι έχουμε παιδιά δικά μας, ανίψια, βαφτιστήρια ή παιδιά φίλων μας πάντα θέλουμε να τα ευχαριστήσουμε με ένα μικρό ή μεγαλύτερο δωράκι.

Η πιο εύκολη λύση είναι φυσικά η επιλογή ενός παιχνιδιού που θεωρούμε ότι θα ευχαριστήσει τα μικρά. Αλλά η ενασχόλησή μου με παιδιά αρκετά χρόνια τώρα μου έμαθε ότι συνήθως ένα παιχνίδι κάποτε θα πεταχτεί σε μια γωνιά και δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί ποτέ (εκτός ίσως από το ένα και μοναδικό αγαπημένο, που θα μείνει στην καρδιά και τη μνήμη του παιδιού).

Αντιθέτως, αυτό που προτείνω εδώ για γιορτινό δώρο των παιδιών, ένα βιβλίο, ακόμα και αν μείνει ανέγγιχτο για ένα διάστημα στην αρχή, θα έρθει η στιγμή που τα παιδικά χεράκια θα το αγγίξουν ξανά και ξανά και δεν θα πεταχτεί, αλλά θα συντροφέψει όλη την παιδική ηλικία και θα διαβαστεί ξανά και ξανά.

Θα ξυπνήσει την φαντασία τους, θα τα ηρεμήσει, θα τα ταξιδέψει πολύ καλύτερα και πολύ πιο δημιουργικά από οποιαδήποτε οθόνη και εικονική πραγματικότητα.

Ή ίσως απλά είμαι πολύ ρομαντική, μιας και κρατάω ακόμα, φθαρμένα πια (και σε πολυτονικό τα περισσότερα) τα βιβλία των δικών μου παιδικών χρόνων και κρυφά, ακόμα τα διαβάζω.

Οι προτάσεις μου εδώ, αφορούν βιβλία προσχολικής και σχολικής ηλικίας κυρίως. Κάποια ωστόσο διαβάζονται και αφορούν και στην εφηβική ηλκία.

Και φυσικά αφορούν βιβλία που είναι γραμμένα από συγγραφείς που είτε κατάγονται από τη Λευκάδα, είτε ζουν στη Λευκάδα. Και φυσικά αφορούν σε βιβλία που έχουν εκδοθεί και κυλοφορούν. Γιατί το νησί μας τιμά και την παιδική λογοτεχνία.

Η σύντομη έρευνα μου, αν και έδειξε ικανοποιητικά αποτελέσματα για το είδος (παιδική λογοτεχνία), ενδέχεται να μην είναι πλήρης. Σίγουρα δεν περιλαμβάνει τουλάχιστον δυο ανθρώπους που αν και διαθέτουν υλικό για παιδιά, δεν το έχουν εκδόσει. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα παρακαλούσα τους συγγραφείς που δεν αναφέρονται εδώ να επικοινωνήσουν είτε μαζί μου (crissperly@gmail.com), είτε με το My Lefkada για να συμπεριλάβουμε τα στοιχεία τους στο άρθρο.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε (αλφαβητικά) τους συγγραφείς και τα βιβλία τους.

Δάγλας Αριστείδης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεγανήσι. Σπούδασε νοσηλευτική στο TEI Αθήνας και δάσκαλος στο ΠΤΔΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης διαθέτει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και ασχολείται ενεργά με τα κοινά του κλάδου των νοσηλευτών. Ασχολείται με τη συγγραφή και την επιμέλεια κειμένων που αφορούν σε θέματα υγείας και άλλων, ως διευθυντής σύνταξης του περιοδικού της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας και της μηνιαίας εφημερίδας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, και αρθρογραφεί γενικά.

Τα βιβλία του αφορούν στη μεγανησιώτικη διασκευή κλασικών παραμυθιών και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ.

• Ο Δεκατρείς (εικονογράφηση: Κώστας Φραγκιδάκης)
Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα χωριό που καταλήστευε ένας άγριος και απάνθρωπος Δράκος ζούσε και μια παρέα από δεκατρία παιδιά, πολύ ζωηρή και ατίθαση. Το δέκατο τρίτο μέλος της παρέας, ο Δεκατρής, κούτσαινε από το ένα πόδι, όμως ήτανε πάρα πολύ έξυπνος, πράγμα που εξισορροπούσε τα φυσικά του ελαττώματα. Αυτή του την εξυπνάδα δεν μπόρεσαν ποτέ να του τη συγχωρέσουν τα άλλα μέλη της παρέας, γι’ αυτό κατά καιρούς έψαχναν δικαιολογίες ώστε να τον διώξουν από κοντά τους, είτε αναθέτοντάς του τις βαρύτερες δουλειές είτε δημιουργώντας του εμπόδια για να τον κάνουν να φύγει από μόνος του. Αυτός όμως, με την ευστροφία του, πάντα κατόρθωνε να ξεπερνάει τις δυσκολίες και να γυρνάει στην παρέα του, σαν να μη συμβαίνει τίποτα…

• Η Σταχτομάρω (εικονογράφηση: Κώστας Φραγκιδάκης)
Σ’ ένα μακρινό χωριουδάκι πέρα απ’ τα βουνά, ζούσε μια μάνα με τις τρεις κόρες της. Κάθε βράδυ, όταν τελείωναν τις δουλειές τους, μαζεύονταν κοντά στη φωτιά του τζακιού κι έγνεθαν μαλλί. Η μικρότερη κόρη, η Μάρω, καθόταν σχεδόν μέσα στο τζάκι, επειδή ήταν μικροκαμωμένη και κρύωνε πολύ. Γι’ αυτό οι αδερφές της της είχαν κολλήσει το παρατσούκλι «Σταχτομάρω». Οι δυσκολίες της ζωής είχαν κάνει τις δυο μεγαλύτερες κόρες άγριες στη συμπεριφορά, απότομες και βίαιες. Μιλούσαν άσχημα στη μάνα τους και δε χώνευαν καθόλου τη μικρή τους αδερφή, τόσο εξαιτίας του πρόσχαρου και ήρεμου χαρακτήρα της, αλλά κυρίως επειδή ήταν όμορφη και δροσερή, παρά τις τόσες κακουχίες. Την κορόιδευαν με την πρώτη ευκαιρία και δεν ήταν λίγες οι φορές που την έκαναν να κλαίει με λυγμούς στην ποδιά της μάνας της, όπου κατέφευγε για παρηγοριά.

• Τα Παγανά (εικονογράφηση: Λιάνα Δανεζάκη)
Το ποτάµι της ζωής κουβαλάει στη ροή του µαζί µε τα καθηµερινά γεγονότα και πολύτιµα ψήγµατα µαγείας, που κάνουν τις ζωές των ανθρώπων πιο λαµπερές, πιο ενδιαφέρουσες και ελκυστικές στο διάβα των αιώνων. Και η γοητεία της αγνής πίστης απέδειξε για ακόµα µια φορά πως µπορεί να πιαστεί και να προκόψει ακόµα κι ανάµεσα σε δυο ολότελα διαφορετικούς κόσµους: αυτόν των ανθρώπων κι εκείνον των ξωτικών.

Αισώπου – Παρα-μύθι (εικονογράφηση: Λιάνα Δανεζάκη)
Μια ανατρεπτική, εναλλακτική θεώρηση τριών γνωστών µύθων του Αισώπου. Οι αξίες της συντροφικότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, περισσότερο επίκαιρες από ποτέ, έρχονται να ακονιστούν και να αναδειχθούν, µέσα από την ανατροπή του νοηµατικού ιστού των τριών µύθων του Αισώπου Ο Τζίτζικας και τα Μυρµήγκια, Η Αλεπού και η Καρακάξα, Η Αλεπού κι ο Πελαργός

Η Χιλιάκριβη και η Λάμια (εικονογράφηση: Κώστας Φραγκιδάκης)
Ένα πέπλο οµίχλης, αφού κατάπιε λαίµαργα το φεγγαρόφωτο, περιέβαλε το σπίτι και µια φωνή στριγκή και υποχθόνια έκανε τη Χιλιάκριβη να λουφάξει έντροµη στο υπόγειο, αγκαλιάζοντας το µαντίλι της και ελπίζοντας το κακό να περάσει γρήγορα. Μια ψηλόλιγνη µαυροντυµένη γερόντισσα, µε πρόσωπο µοχθηρό κι απόκοσµο, µε νύχια αιχµηρά και δόντια που εξείχαν άγαρµπα απ’ το κοκαλιάρικο στόµα της, φάνηκε να αιωρείται πάνω απ’ τη στέγη. Η Λάµια στροβιλίστηκε σαν άνεµος γύρω απ’ το σπίτι και το τάραξε συθέµελα

Καββαδά Μαριλένα

Κατάγεται από το Βλυχό. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει πτυχιακές σπουδές στο Χορό (Υποτροφία Ν. Κονταξάκη), τον Ελληνικό Πολιτισμό (Αριστούχος Ε.Α.Π.) και στην Εκπαίδευση & Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία (Αριστούχος Πανεπιστημίου Αθηνών). Ο μεταπτυχιακός της τίτλος αφορά στις “Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση” (Αριστούχος Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου). Από το 2013 ίδρυσε και συντονίζει την Καλλιτεχνική & Παιδαγωγική Ομάδα “Μαγικό Κοχύλι”, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στις διαδραστικές αφηγήσεις παραμυθιών, την οργάνωση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών & ψυχαγωγικών προγραμμάτων για παιδιά και τις επιμορφώσεις εκπαιδευτικών.

Στο συγγραφικό της έργο, εκτός από τα παρακάτω βιβλία για παιδιά, ανήκουν βιβλία για γονείς κι εκπαιδευτικούς, ενώ έχει γράψει και πολλά άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά παιδαγωγικά περιοδικά.

Έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις Διάπλαση με τα εξής βιβλία:

Το χαμόγελο της Λένιας
Ο Ανρί και το λευκό αρνί
Ταξίδι στη χώρα χωρίς σχολεία
Πρωτοχρονιάτικες καλικαντζαροσκανταλιές
Ο χιονάνθρωπος που χάριζε με την καρδιά του
Το μαγικό κοχύλι της Χρυσομελένιας (μουσικό παραμύθι με cd)
Τραγουδώ για το περιβάλλον (βιβλίο με cd)

Ενώ τα τελευταία της βιβλία από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ είναι τα εξής:

Το κρυφτό της χαράς (εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση) βιβλίο με cd
Ένα παραμύθι για την ανακάλυψη της χαράς στα πιο απλά πράγματα.
Τραγούδι: Παντελής Θαλασσινός & Γιώργος Μπαγιώκης
Μουσική Νίκος Γ. Παπαδογιώργος

Ο Φάρος με τα χίλια μυστικά (εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου) βιβλίο με cd
Ένα παραμύθι για την έμπνευση, τη φαντασία,  τη δημιουργική γραφή και σκέψη.
Μουσική: Σταύρος Παπασταύρου
Φιλική συμμετοχή στο CD:  Αφροδίτη Μάνου – Κώστας Μακεδόνας

Το αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι (εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά) βιβλίο με cd Ένα παραμύθι για την υπευθυνότητα και τις υποσχέσεις.
Μουσική: Νίκος Παπαδογιώργος
Φιλική συμμετοχή στα κάλαντα:  Π. Θαλασσινός, Α. Κετιμέ, Θ. Κοτονιάς, Κ. Κουλλιά, Μ. Κώτη, Γ. Μπαγιώκης, Σ. Παπάζογλου, Χ. Τσιαμούλης κ.ά

Κατωπόδη Ανδριάννα

Γεννήθηκε και ζει στη Λευκάδα. Παρακολούθησε σπουδές ελεύθερου σχεδίου στο εργαστήρι του Άγγελου Αντωνόπουλου στην Αθήνα και αποφοίτησε από την ΑΣΤΘ στα εργαστήρια των Κοντού και Κατσάγγελου. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2015 και το δεύτερο μόλις το Νοέμβριο του 2016 από τις εκδόσεις Αστάρτη

Το ποντικάκι και το τυρί (εικονογράφηση Ανδριάνα Κατωπόδη)
Τι αρέσει στο μικρό ποντικάκι; Κι αν το βρει θα μείνει ευχαριστημένο;
Παιδάκια, ελάτε να τον ακολουθήσουμε στο μικρό του ταξίδι…

Μια κατσαριδούλα που ήθελε να την αγαπήσουν  (εικονογράφηση Ανδριάνα Κατωπόδη)
Τι ονειρεύεται μια μικρή κατσαριδούλαΘα συμβεί αυτό που τόσο επιθυμεί;
Παιδάκια, ελάτε να την ακολουθήσουμε στις περιπέτειές της…

 Κονιδάρη Μερόπη

Γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στο Μεγανήσι και στη συνέχεια στη Λευκάδα και τον Πειραιά όπου ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε νοσηλευτική και υπηρέτησε για χρόνια τον τομέα της υγείας. Ανήσυχο πνεύμα, κυνηγά όνειρα και εμπειρίες και τα κάνει χάρτινες βαρκούλες που τις αφήνει στη θάλασσα, ίσως για να ταξιδέψουν μέχρι το νησί της. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Ζαχαράκη.

Γιατί οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν (εικονογράφηση: Ορέστης Κανδρής)
171 φορές το φεγγάρι μίκρυνε και μεγάλωσε από τότε που γράφτηκε τούτο το παραμυθάκι.
…Το φεγγάρι έλαμπε κάθε νύχτα όλο και πιο πολύ όταν ήταν κοντά του.Όμως, το σκεπτικό αστέρι που τρεμόπαιζε δεν το πρόσεχε. Το φεγγάρι πληγωνόταν πολύ γι’ αυτό. Αλλά δεν τολμούσε να του το πει…

…Γιατί οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν.
Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες στη ζωή σας,
να βλέπετε το φεγγάρι
ΠΑΝΤΑ να σας χαμογελά!!!


Μακρόπουλος Μιχάλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έζησε εννέα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πλέον κατοικεί στη Λευκάδα με τη σύζυγό του και με τα δυο τους παιδιά. Εργάζεται ως μεταφραστής λογοτεχνίας από τα αγγλικά και τα γαλλικά. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία για ενήλικες καθώς και τα εξής βιβλία για παιδιά:

Ο Μάρκος και η περίεργη εφεύρεση του καθηγητή Στρφτ από τις εκδόσεις Καστανιώτη (εικονογράφηση:
Σοφία Τουλιάτου – Πέτρος Μπουλούμπασης)

O Μάρκος δεν είναι συνηθισμένο αγόρι. Διαθέτει μια ξεχωριστή ικανότητα. Γνωρίζει τη γλώσσα όλων των πραγμάτων. Μπορεί ν’ ακούσει τι λέει ακόμα κι ένας συνδετήρας, τι σκέφτεται μια καρφίτσα, τι συλλογίζεται μια πινέζα! Στο σπίτι του όμως η κατάσταση είναι δύσκολη. O πατέρας του κινδυνεύει ν’ απολυθεί. Το εργοστάσιο όπου δουλεύει κλείνει. Πώς θα σωθεί η «Μεταλλοβιομηχανία Αριστείδης Ρινίδης και υιός»; Τι θ’ απογίνουν οι εργάτες της; Πώς θα τελειώσει αυτό το εφιαλτικό όνειρο; Μα, με τη βοήθεια του περίφημου καθηγητή Στρφτ, ο οποίος έχει εφεύρει ένα περίεργο μηχάνημα που χαρίζει στην ύλη καινούργιες κι απρόσμενες ιδιότητες. Χάρη σ’ αυτή την ανακάλυψη, τραπέζια λυγίζουν τα πόδια τους, ρολόγια τσέπης παριστάνουν το μύδι, πιάνα παγιδεύουν ανυποψίαστες συζύγους. Χάρη σ’ αυτή την εφεύρεση αρχίζει η καταπληκτική περιπέτεια του Μάρκου, όπου τα πράγματα παίζουν το δικό τους ρόλο…

Το καρναβάλι των θαυμάτων και των τεράτων από τις εκδόσεις Φίλιππος Νάκας/”Chroma Musika” (βιβλίο με cd) (εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου)
Μουσική και στίχοι: Γιάννης Γεωργαντέλης
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Ηλίας, Μαρία Διαμαντή, Μαριαλένα Σπίνουλα, Μάκης Παπαγαβριήλ. Συνοδεύει η Συμφωνική Ορχήστρα Ποπ του Μόντρεαλ και 40μελής παιδική χορωδία από Ελληνόπουλα του Μόντρεαλ.

Αυτή δεν είναι μια πόλη σαν τις άλλες! Είναι η μαγική πόλη του καρναβαλιού που περιγράφεται μέσα από το βιβλίο του Επαμεινώνδα Μπαλούμη, η παρουσίαση του οποίου θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής! Ο εντεκάχρονος Κώστας και η οχτάχρονη Αγγελική κατεβαίνουν με τους γονείς τους απ’ το χωριό, ντυμένοι με τις στολές που τους έχει φτιάξει η μητέρα τους. Όμως τους βλέπει ο Βασιλιάς της Νύχτας, που ζηλεύει τις στολές των παιδιών και στέλνει τους δαίμονές του να τα απαγάγουν για να τις κλέψει. Τα δύο παιδιά παλεύουν με θάρρος κι εξυπνάδα να γλιτώσουν. Θα τα καταφέρουν άραγε, σε τούτη τη θαυμαστή κι αστεία ιστορία τη γεμάτη περιπέτειες και μουσική;

Το παιδί μες στη βαλίτσα από τις εκδόσεις Πατάκης (εικονογράφηση: Τσαφαντάκη Μάρα)

Ο παππούς Χρίστος αφήνει µε τη διαθήκη του µια βαλίτσα στον συνονόµατό του, αγαπηµένο εγγονό. Όµως… όµως δεν είναι µια συνηθισµένη βαλίτσα, γιατί µπορεί να πετάει σαν ελικόπτερο, να κυλάει σαν αµάξι και να πλέει σαν βάρκα. Και µέσα της ο εννιάχρονος Χρίστος ξεκινά για ένα απίστευτο ταξίδι. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κάνει τον γύρο της Γης, ζώντας κάθε λογής απίστευτες περιπέτειες. Τρεις αστυνοµικοί τον κυνηγούν στον Πύργο του Άιφελ, µια φάλαινα τον καταπίνει, ένας κακοποιός τον απειλεί… Για να µην τα πολυλογούµε, το Παιδί µες στη βαλίτσα είναι µια ιστορία γεµάτη χιούµορ και δράση.

 Φραγκούλη Ιουστίνη

Γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και τη μέση εκπαίδευση. Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ). Από το 1989 ζει και εργάζεται στο Μόντρεαλ του Καναδά. Είναι πολυταξιδεμένη και στα βιβλία της κουβαλά πάντα τη Λευκάδα, τις μνήμες και τη ζωή της εκεί, μέσα από την έξοχη γραφή της. Έχει γράψει μυθιστορήματα για ενήλικες και ένα παιδικό βιβλίο.

Ο Πολ και η Λάρα ταξιδεύουν (βιβλίο με cd) από τις εκδόσεις Ψυχογιός (εικονογράφηση: Τέιλορ Έριν)

Ο Πολ και η Λάρα είναι δύο νιόπαντρες πολικές αρκούδες, που νιώθουν τον κόσμο να χάνεται κάτω απ’ τα πόδια τους, καθώς τα παγόβουνα λιώνουν εκεί μακριά, στη Μανιτόμπα του βορρά, εξαιτίας της υπερθέρμανσης της Γης. Έτσι, αποφασίζουν να κάνουν το γαμήλιο ταξίδι τους στην Ελλάδα του καλού καιρού, για να δουν αν μπορούν να ζήσουν με την αιώνια ζέστη. Καταφτάνουν στη Μύκονο με βατραχοπέδιλα και γυαλιά, κι εκεί…

Ελπίζω οι προτάσεις μου να σας φανούν χρήσιμες.
Καλές γιορτές σε μεγάλους και μικρούς.

Χρυσούλα Σκλαβενίτη

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στον παιδότοπο Kids City
Επόμενο άρθροΑποτελέσματα Εκλογών και Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Ορφέα