Αρχική Top Stories Πλήρης εγκατάλειψη στο “Φαράγγι της Μέλισσας” 

Πλήρης εγκατάλειψη στο “Φαράγγι της Μέλισσας” 

0

Του Κώστα Σκλαβενίτη

Είναι οδυνηρό για κάποιο Λευκαδίτη που επισκέπτεται ένα Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους όπως είναι το “Φαράγγι της Μέλισσας” στη περιοχή των Σφακιωτών να το βλέπει παρατημένο χωρίς καμιά συντήρηση.

 

Δαπανήθηκε ποσό περίπου διακοσίων χιλιάδων ευρώ από πρόγραμμα ΕΣΠΑ(Ανάπτυξη ορεινών όγκων) ώστε αυτό το παραμυθένιο κυριολεκτικά μέρος, αυτό το στολίδι του νησιού μας να είναι προσβάσιμο.

Είναι μια ιδανική διαδρομή για όσους ντόπιους αρέσκονται σε περιπάτους καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου και για αρκετούς επισκέπτες τη τουριστική περίοδο.

Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από κάποιο φίλο πριν λίγες ημέρες ώστε να επισκεφτώ τη περιοχή και να αναδείξουμε το κατάντημα που έχει περιέλθει το όμορφο φαράγγι

Ένα απογευματάκι αφήνοντας το αυτοκίνητο δυόμισι χιλιόμετρα μετά το Μνημείο Εξέγερσης των Χωρικών στη θέση Μπόζα(6ο χλμ Λευκάδας Σφακιωτών) κατηφόρησα στο δρόμο που οδηγεί προς το φαράγγι.

Ο δρόμος μέχρι την αψίδα έχει διαβρωθεί και με δυσκολία περνάς σε μερικά σημεία.

Περνώντας την είσοδο έφτασα αμέσως στη “Πηγή της Σπηλιάς” και το ξύλινο κιόσκι που υπάρχει είναι σάπιο υπό κατάρρευση.

 

Περπάτησα όλη τη πανέμορφη διαδρομή με τα ψηλά κυπαρίσσια δεξιά και αριστερά περίπου δύο χιλιόμετρα και στα δεξιά μου να ακούγεται το κελάρυσμα από τα λιγοστά τρεχούμενα νερά.

Φτάνοντας στο σημείο που υπάρχει διακλάδωση  επέλεξα να περπατήσω προς την “Απεταστή” αλλά ήταν αδύνατο και μετά μερικά μέτρα επέστρεψα πίσω διότι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς τα ξύλινα προστατευτικά κιγκλιδώματα και πατώντας τα υγρά φύλλα των δένδρων εύκολα μπορούσες να καταλήξεις στο κενό.

Δεν κατηφόρησα προς το “Κακό Λαγκάδι” διότι νύχτωνε και η επιστροφή θα ήταν δύσκολη μέσα στην ερημιά και χωρίς σήμα στο κινητό τηλέφωνο.

Καθ όλη τη διαδρομή συναντάς μερικές ενημερωτικές ξύλινες πινακίδες αλλά καμία δεν αναγράφει τίποτε επάνω διότι έχουν σβηστεί με τη πάροδο του χρόνου.

Λίγο δροσερό νερό από τη “Πηγή της Σπηλιάς” δεν ήταν ικανό “να πάει το φαρμάκι κάτω” για την εγκατάλειψη τα τελευταία χρόνια αυτού του πραγματικά πανέμορφου τοπίου που μας χάρισε η Φύση, το κάναμε επισκέψιμο με χρήματα ΕΣΠΑ κι εμείς δεν είμαστε άξιοι να το συντηρήσουμε

 

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών
Επόμενο άρθροΠρόσκληση στην συνεστίαση του ΚΚΕ Λευκάδας