Αρχική Top Stories Πόρτο Κατσίκι, η πιο ζεστή και ονειρική “αγκαλιά” της Λευκάδας!

Πόρτο Κατσίκι, η πιο ζεστή και ονειρική “αγκαλιά” της Λευκάδας!

0

porto-katsiki3_new

Η πιο διάσημη παραλία της Λευκάδας!

Λευκοί κάθετοι βράχοι δημιουργούν ένα επιβλητικό τοπίο, μνημείο της φύσης, που προκαλεί δέος σε όποιον βρεθεί εκεί.

Απέραντη παραλία, σε μήκος και σε πλάτος. Βοτσαλάκι μικρό που λαμπυρίζει κάτω από το φως του Λευκαδίτικου ήλιου και καθρεφτίζονται επάνω του όλα τα χρώματα της ίριδας.

Υπέροχη θάλασσα, απέραντη, με όλες τις αποχρώσεις του μπλε να εναλλάσσονται, μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα, μέχρι εκεί που γίνεται ένα με τον ουρανό.

porto-katsiki1_new

Ένας βράχος δεξιά, κόβει την δύναμη του βοριά και σχηματίζει μια πύλη πάνω από στεριά και θάλασσα. Πάνω στο βράχο ένα μικρό γεφυράκι υπήρχε μέχρι πριν ένα χρόνο, που σε οδηγούσε στην άκρη του, και ένα μοναχικό δέντρο συντρόφευε όλες τις φωτογραφίες με φόντο την απέραντη παραλία πίσω του.

Δεν είναι τυχαίο που κάθε χρόνο συμπεριλαμβάνεται, από έγκυρα έντυπα και διαδικτυακά τουριστικά περιοδικά στις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου, της Ευρώπης αλλά και του κόσμου.

Όλοι οι επισκέπτες του νησιού θα αναζητήσουν πρώτη αυτή, από όλες τις ομολογουμένως υπέροχες παραλίες του νησιού, να επισκεφτούν. Είναι το σήμα κατατεθέν του, το πιο γνωστό σημείο του. Η άγρια ομορφιά του.

porto-katsiki4_new

Είναι η πιο νότια παραλία του νησιού. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού Αθάνι, σε απόσταση περίπου 45 χμ από την πόλη της Λευκάδας και φτάνεις εκεί ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, μέχρι τους χώρους στάθμευσης πάνω από την παραλία. Ο  πρώτος χωμάτινος δρόμος για την προσέγγισή της άνοιξε την δεκαετία του ΄80. Και ακόμα και τότε ο κόσμος που την επισκέπτονταν ήταν πολύς.

Αφήνεις το αυτοκίνητό σου και κοιτάς από ψηλά αυτό το μεγαλείο της φύσης. Μια θέα που σου κόβει την ανάσα. Ένα μοναδικό τοπίο που όμοιο του σπάνια συναντάς. Εκπληκτικά χρώματα γης και θάλασσας δεμένα αρμονικά. Ένα ζωγραφικό έργο τέχνης που θα ζήλευε κι ο πιο ταλαντούχος ζωγράφος. Η άγρια ακτή, με τα απότομα βράχια, που καταλήγουν στην απέραντη αμμουδιά, τα σκόρπια βράχια στη θάλασσα στο νότιο τμήμα της. Τα βαθυγάλανα νερά που αλλάζουν αποχρώσεις ανάλογα το βάθος και το φως του ήλιου.

porto-katsiki5_new

Μερικές δεκάδες σκαλιά, σε οδηγούν στην παραλία. θα αργήσεις να τα κατέβεις, γιατί σε κάθε ένα μέτρο θα σταματάς να φωτογραφίζεις, να φωτογραφίζεσαι με φόντο το απόλυτο μπλε, το απόλυτο Ιόνιο.

Το αρχικό όνομα της καθώς και της γύρω περιοχής που ως τοπωνύμιο ακούγεται και σήμερα είναι «Μ(ου)τλού».  Έτσι αναφέρεται και στον χάρτη του Coronelli, χάρτης παλιός του 1696. Μέχρι το 1980 υπήρχε πινακίδα στην διασταύρωση Πόρτο Κατσίκι – Ακρωτηρίου που έγραφε: «Μουτλού».

porto-katsiki7_new

Η ονομασία Πόρτο Κατσίκι, άλλοι λένε ότι οφείλεται σε Ιταλούς στρατιώτες που στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την θαλασσοταραχή, αγκυροβόλησαν το καΐκι που τους μετέφερε στο εσωτερικό του βράχου που προστατεύει την αμμουδιά από το βοριά. Βγαίνοντας στην στεριά προσέγγισαν ένα μαντρί που υπήρχε λίγο παραπάνω για να περάσουν το βράδυ και ο βοσκός τους περιποιήθηκε σφάζοντας ένα κατσίκι για να φάνε. Έτσι έβγαλαν την ονομασία χρησιμοποιώντας το «πόρτο» για το χώρο που προστάτεψε το καΐκι τους και το «κατσίκι» που ικανοποίησε την πείνα τους.

Υπάρχουν κι άλλες εκδοχές, αλλά κανείς τελικά δεν μπορεί να ξέρει. Ποιος νοιάζεται όμως; Αρκεί να ανοίξεις τα μάτια σου, να νιώσεις το κύμα να σε αγγίζει, τον ήλιο να σε καίει και δεν σε νοιάζει τίποτα άλλο. Μόνο ότι είσαι στην καλύτερη παραλία του κόσμου.

porto-katsiki2_new

Είναι η παραλία που θα αιχμαλωτίσει την καρδιά σου κάθε εποχή. Το καλοκαίρι, έτσι κι αλλιώς, αν και σας προειδοποιούμε, μαζεύει κόσμο, πολύ κόσμο. Είναι η εποχή της θάλασσας, του μπάνιου, της κοσμοπλημμύρας.

Το φθινόπωρο, απ΄όπου και οι φωτογραφίες του Go Lefkas που ακολουθούν, ίσως είναι το κατάλληλο μέρος να απολαύσεις τα τελευταία σου μπάνια, να αφεθείς στο ωραιότερο ηλιοβασίλεμα, με ηρεμία, με ησυχία, με την παραλία όλη δική σου, με τη θάλασσα να σε χαϊδεύει ατελείωτα. Δεν την χορταίνεις.

porto-katsiki6_new

Το χειμώνα, με την άγρια ομορφιά του καιρού και της φύσης που θα σου χαρίσει υπέροχα κάδρα, αν είσαι λάτρης της φωτογραφίας τοπίου. Με το μεγαλείο της φύσης να σε συναρπάζει. Θα πρέπει ωστόσο να είσαι προσεκτικός, όταν ο καιρός αγριεύει.

Την άνοιξη, όταν πάνω στα βράχια, θα ανθίζουν αγριολούλουδα και το τοπίο θα αποκτά άλλη διάστασή χρωμάτων, αρωμάτων και ομορφιάς.

Η Λευκάδα, είναι το νησί για όλες τις εποχές, ακόμα και στις παραλίες της.

Πηγή: GoLefkas – O απόλυτος τουριστικός και επαγγελματικός οδηγός της Λευκάδας

Προηγούμενο άρθροΠροσοχή εύθραυστον!
Επόμενο άρθροΑπονομή 15ου βραβείου Μπεκοπουλου στον Δήμο Μεγανησίου