Αρχική Top Stories Προσκυνούμε τη Χάρη σου

Προσκυνούμε τη Χάρη σου

0

Προσκυνούμε τη Χάρη σου

Δρ. Ξενοφών Βεργίνης

 

Φθάνει η Μεγάλη Μέρα της Πολιούχου και προστάτιδος του τόπου μας της Παναγίας της Πεφανερωμένης, της Φανερωμένης μας! Είναι μια ξέχωρη Μέρα για όλους τους απανταχού Λευκαδίτες και τους από κάθε γωνιά της Ελλάδος και όχι μόνο, προσκυνητές που με ευλάβεια έρχονται να ζητήσουν τη Χάρη της Μητέρας του Χριστού μας.

Ο εξαίσιος και φιλόξενος χώρος της Ιεράς Μονής προσκαλεί τον άνθρωπο και με την ιερότητά του υποβάλλει τον σεβασμό, την ψυχική γαλήνη και την ισορροπία του πνεύματος. Στο χώρο της Πεφανερωμένης ο επισκέπτης – προσκυνητής συνειδητοποιεί την ύπαρξή του και αισθάνεται το χρέος της προσφοράς του προς τον αγωνιζόμενο άνθρωπο!

Η Ιερά Μονή έχει μακρόχρονη ιστορία αιώνων και πέρασμα θαυματουργό και μέλλον χωρίς χρονικά και τοπικά σύνορα. Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος «σκέπει» όλους μας και είναι η Χάρη του Θεού «επί της γης».

Οι Λευκαδίτες, ιδιαίτερα, έχουν «δεχτεί» κατ’ άτομο και στο σύνολο την ευλογία της Κυρά φανερωμένης και έχουν συνδέσει τη ζωή τους με την θαυματουργή Εικόνα της. Μια αδιάκοπη σειρά από θαυματουργά περιστατικά, προσωπικά και οικογενειακά, καταγράφονται διαχρονικά στην ιστορία του Τόπου. Ο ναύτης που παλεύει με τα κύματα, ο ψαράς που αυλακώνεται από την αλμύρα, ο αγρότης που τρέμει για το βιός του, ο εργαζόμενος μεροκαματιάρης που αγωνιά για το καθημερινό του και ο υπάλληλος που αγωνίζεται να διατηρήσει τη δουλειά του και τόσοι άλλοι, με ταπεινότητα και προσευχή αιτούνται προς την Κυρά Φανερωμένη «υπέρ υγείας» τους. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού στη πλειοψηφία τους, όταν ξεκινούν για τις δουλειές τους, κάνουν το σταυρό τους γυρνώντας το κεφάλι προς το Μοναστήρι της Κυρά Φανερωμένης.

Από μικρό παιδί (το έβδομο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειάς μου) θυμάμαι να με συνοδεύει ο πατέρας μου, κρατώντας με από το χέρι και να με οδηγεί στο εικονοστάσι της Εκκλησίας και της Εικόνας της Φανερωμένης. Από εκείνον έμαθα τις χρονικές στιγμές και φάσεις του Μοναστηριού, άλλοτε το γκρέμισμα και άλλοτε το κάψιμο (μερικώς) της Εκκλησίας και την εύρεση της Εικόνας της Παναγίας στο δρόμο, έξω από την εκκλησία ανέπαφη από τους σεισμούς και τις φωτιές! Από τον πατέρα μου έμαθα την ιστορική διαδρομή αναβίωσης και ανάπτυξης του Μοναστηριού συνδεδεμένη απόλυτα με την ιστορική πορεία του νησιού και των κατοίκων της. Βλέπετε, για τους Τσουκαλαδιώτες (το χωριό μου), για τους Φρυνιώτες και τους Καβαλησάνους το Μοναστήρι ήταν «δικό μας»!

Όταν επί έξι χρόνια καθημερινά, ανεβοκατέβαινα με «ποδαρόδρομο» τις ανηφόρες και κατηφόρες, από το χωριό στην Πόλη, για να τελειώσω το Γυμνάσιο (έξι χρόνια) πάντα σταματούσα στη Φανερωμένη, για να προσκυνήσω και να ανάψω ένα κερί στη Χάρη της!

Δεν είναι, συνεπώς, παράξενο και παράδοξο, γιατί όλοι εμείς οι Λευκαδίτες έχουμε δεθεί με το Μοναστήρι! Όσοι είχαμε τη τύχη να τελειώσουμε το Γυμνάσιο, είχαμε και την ευκαιρία να ακούμε τον αείμνηστο καθηγητή μας και ιστορικό Πάνο Ροντογιάννη, που έχει γράψει σημαντικά «πονήματα» πάνω στην ιστορικότητα και την αγιογράφηση των εκκλησιών της Λευκάδας, να μιλάει για τα Μοναστήρια της! Άλλωστε, η αγιογράφηση των τέμπλων της εκκλησίας παρουσιάζει μοναδικότητα και αποτελεί ξέχωρη Σχολή Τεχνοτροπίας!

Είναι παρήγορο ότι με την εγκατάσταση του Ηγούμενου π. Νικηφόρου στο Μοναστήρι, δεν διαφυλάχθηκε μόνο η Εκκλησία και η αγιοσύνη του χώρου, αλλά και με τις φροντίδες του ίδιου και των μοναχών και πολλών άλλων επώνυμων και ανώνυμων, ο ναός έγινε μεγαλειώδης και το Μοναστήρι απέκτησε Μουσείο διεθνών προδιαγραφών και σύγχρονες εγκαταστάσεις διαμονής! Αναμένουμε και την ανοικοδόμηση και λειτουργία της «Κόκκινης Εκκλησίας». Είμαστε βέβαιοι για τις προσπάθειες και το αποτέλεσμα. Χρέος μας να βοηθήσουμε όλοι για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας.

Πρέπει να υπογραμμίσω ότι για την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την δημιουργία διακεκριμένου Μουσείου στη Μονή Φανερωμένης, πολλοί βοήθησαν στην υλοποίηση των πρωτοβουλιών και κατευθύνσεων του Π. Νικηφόρου. Προσωπικά, βοήθησα με χρηματοδότηση από το πρώτο Leader, του οποίου, ως Υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, ήμουν υπεύθυνος για την οργάνωση και υλοποίηση του Προγράμματος. Αλλά και ως βουλευτής βοήθησα με χρηματοδοτήσεις από τα Κοινοτικά Προγράμματα.

Όσο για τον περιβάλλοντα χώρο, αυτός αποτελεί «όαση» πρασίνου και ενδιαφέροντος, που λόγω και της μοναδικής θέας προς θάλασσα, πόλη και βουνά, ξεκουράζει τον επισκέπτη και τον γεμίζει δέος δημιουργώντας δρόμους επικοινωνίας με το Θεό, καταξιώνοντας έτσι το χώρο σε χώρο λατρείας. Αρκετές φορές άκουγα τον μακαριστό Νικηφόρο, τον προηγούμενο Δεσπότη, να μου λέει «Ξενοφών, ο χώρος εδώ σε βοηθάει να επικοινωνείς με το Θεό!!»

Σήμερα, ένας άλλος άξιος Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιότατος κ.κ. Θεόφιλος, τέκνο της Λευκάδος, γεννημένος στο πανέμορφο νησί Κάλαμος, καταξιωμένος ιεράρχης στη Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου, έγινε ο νέος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης. Ο Μητροπολίτης μας από την αρχή έδειξε και συνεχίζει να δείχνει υψηλό ενδιαφέρον για τους υπηρετούντες την Εκκλησία αλλά και για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια που σε μία σύγχρονη οργανωτική, διοικητική και διαχειριστική δομή, δείχνει γνώσεις, εμπειρίες και ικανότητες.

Πιστεύω, ακράδαντα, ότι ο δυναμικός Ιεράρχης της Τοπικής Εκκλησίας Σεβασμιότατος κ.κ. Θεόφιλος με την σοφή καθοδήγησή του προς τους άξιους Ιερείς και το Ποίμνιο του και ο δραστήριος και σεβαστός Ηγούμενος π. Νικηφόρος μπορούν, ο καθένας από τη θέση ευθύνης του, να δώσουν πολλά και να γράψουν μία νέα σελίδα στην εκκλησιαστική ιστορία και την ιστορία του τόπου μας. Είμαι βέβαιος πως το έργο τους θα μείνει ιστορική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές, για την Εκκλησία και τη Λευκάδα μας. Παρακολουθούμε το έργο τους από κοντά και τους συμπαραστεκόμαστε όσο μπορούμε!

 

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία, χρειαζόμαστε φωτεινά παραδείγματα, ως οδηγούς ανασυγκρότησης και προόδου στο δρόμο της αξιοσύνης και της αρετής.

Πηγή : «Τα Νέα της Λευκάδας»

Προηγούμενο άρθροΤο μοναστήρι της Παναγίας – «Στην Κυρά Φανερωμένη μας»
Επόμενο άρθροΙστορικά αναθήματα της Ιεράς Εικόνος