Αρχική Top Stories ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ...

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021 ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ “ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ” Πέρα απ’ τον Ορίζοντα

0

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021 ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ “ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ”

Πέρα απ’ τον Ορίζοντα

 

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

 

Αυτό το κομμάτι δεν είναι μια άποψη, είναι η περιγραφή του νέου μου πονήματος που αφορά στην επίσημη βιογραφία του πρώην βουλευτή Λευκάδας Ξενοφώντα Βεργίνη. Τίτλος του ΠΕΡΑ ΑΠ΄ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ και καταγράφει τη ζωή του από τα φτωχά χρόνια των Τσουκαλάδων μέχρι σήμερα.

Με αξίωσε η τύχη να γνωρίσω τον Ξενοφώντα Βεργίνη από πολύ κοντά, να ζήσω μαραθώνιους συνεντεύξεων μαζί του και να μάθω τα πάντα γύρω από τον πολυσχιδή πολιτικό άνδρα της Λευκάδας, που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του, τη Λευκάδα.

Παραθέτω το δελτίο τύπου της βιογραφίας του Ξενοφώντα Βεργίνη , η οποία κυκλοφορεί από τις αρχές Ιουλίου 2021.

ΠΕΡΑ ΑΠ’ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΟΥΣΤΙΝΗ

ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ-ΑΡΓΥΡΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ-ΩΚΕΑΝΟΣ

«Ουδείς ών ράθυμος ευκλεής ανήρ,

άλλ’ οι πόνοι τίκτουσι την ευδοξίαν»

Ευρυπίδης, αρχαίος τραγικός

 

Με τίτλο «Πέρα απ΄τον Ορίζοντα» (Εκδόσεις Ενάλιος-Ωκεανός)  κυκλοφορεί εντός των ημερών η επίσημη βιογραφία του Ξενοφώντα Βεργίνη, ακαδημαϊκού, πρώην βουλευτού και επιχειρηματία, γραμμένη από την διεθνώς καταξιωμένη δημοσιογράφο και συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη ρίχνει φως στη ζωή του παιδιού που ξεκίνησε ξυπόλυτο από τους Τσουκαλάδες της Λευκάδας και κατέκτησε την παιδεία, την πολιτική και τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς τα όνειρά του έφταναν πέρα από τον περιορισμένο ορίζοντα του χωριού και του νησιού του.

Η συγγραφέας με μαεστρία σκιαγραφεί την προσωπικότητα του ανδρός που αποτελεί διαχρονικό πολιτικό πρόσωπο στον καμβά της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Πανεπιστημιακός, πολιτικός, επιχειρηματίας, άνθρωπος και συνάνθρωπος έγινε το σύμβολο του Ελληνικού ονείρου, που ήταν η μεταπολεμική έξοδος από τον περιορισμένο ορίζοντα της φτωχής επαρχίας.

Έχοντας βιώσει τον απόηχο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής, της μεταπολεμικής Ελλάδας, της δικτατορίας, της μεταδικτατορικής Ελλάδας με το πτυχίο του δασκάλου και αργότερα με τα πτυχία, και μεταπτυχιακά στην Οικονομία (είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών), αποτελεί την ενσάρκωση του επιτυχημένου ‘Ελληνα του 20ου αιώνα, που πάλεψε για Παιδεία κι Ελευθερία κατακτώντας την θέση του στη σύγχρονη πολιτική σκηνή της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Η συγγραφέας παρακολουθεί την εξέλιξή του Ξενοφώντα Βεργίνη από παιδί της αγροτιάς στους Τσουκαλάδες σε ισότιμο συνομιλητή του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και των μετέπειτα πρωθυπουργών  Γεωργίου Ράλλη, Ευάγγελου Αβέρωφ,  Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά, Κυριάκου Μητσοτάκη και όλων των ηγετών που έγραψαν την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ξενοφών Βεργίνης μπορεί άξια να διεκδικήσει τον τίτλο του αρχιτέκτονα της Ελληνικής Αγροτικής Πολιτικής μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να δρέψει δάφνες για όσα έπραξε (1) ως Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως διαπραγματευτής για την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2) ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (3) ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης (ΕΡΤ)  (4) ως Υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, (5) ως Βουλευτής Λευκάδας (6) ως διοικητής του ΟΓΑ αλλά και άλλων Δημόσιων Οργανισμών και Επιχειρήσεων. Διετέλεσε ταυτόχρονα επιχειρηματικό στέλεχος σε διάφορες εταιρείες, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος της εταιρείας «EUROFOOD ΠΟΙΟΤΗΤΑ Α.Ε», την οποία ίδρυσε.

Μέσα από την βιογραφία του Ξενοφώντα Βεργίνη αντιλαμβάνεται κανείς τη μεταπολεμική εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ ο βιογραφούμενος θέτει τον δάκτυλον επί «τον τύπον των ήλων» αποκαλύπτοντας τις ίνες που εξύφαναν την πρόσφατη δανειοληπτική κρίση της χώρας, την φυγή της νεολαίας στο εξωτερικό και την πνευματική ένδεια κατά την σκοτεινή δεκαετία .

Αποκαλυπτικοί διάλογοι για τα πρόσωπα και γεγονότα που συνέθεσαν το πολιτικό σκηνικό της μεταδικτορικής Ελλάδας, προσδίδουν στην επίσημη  βιογραφία του Ξενοφώντα Βεργίνη τον τόνο του ιστορικοπολιτικού βιβλίου, το οποίο θα τοποθετηθεί στην εργαλειοθήκη της ελληνικής ιστορίας ως αναπόσπαστο μέρος της έρευνας για την εν λόγω περίοδο.

Τρυφερό και ταυτόχρονα σκληρό, πολιτικό αλλά και ιστορικό ,το βιβλίο «Πέρα από τον Ορίζοντα» αποτελεί πηγή πληροφοριών για τον ιστορικό του μέλλοντος, αποκαλύπτοντας πως ο Ξενοφώντας Βεργίνης παρά το άγγιγμα της κορυφής, έμεινε ταγμένος στις ρίζες του δίνοντας πάντοτε έμφαση στον αγρότη, τον ψαρά και τον εργάτη, τους πρωταγωνιστές του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας!

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΟΥΣΤΙΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ-ΑΡΓΥΡΗ

H Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη γεννήθηκε στη Λευκάδα, όπου τελείωσε τη δημοτική και μέση εκπαίδευση. Απόφοιτος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Αθηνών, δημοσιογραφεί από το 1983 σε ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και έχει εργαστεί κατά διαστήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς Σκάι, Flash 9,61, EPA 5, Δημοτικό Ραδιόφωνο Αθήνας καθώς και στην Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ). Από το 1989 ζει στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου εργάσθηκε ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (μέχρι Μάιο 2015) και απασχολείται ταυτόχρονα στα διάφορα ομογενειακά μέσα του Καναδά και έχει γράψει βιογραφίες, μυθιστορήματα, διηγήματα και περιηγητικά βιβλία. Το τελευταίο της μυθιστόρημα Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ωκεανός (2016). Είναι Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Μόντρεαλ με έντονη δραστηριότητα στην δημιουργία μακροπολιτισμού στην Ελληνική Διασπορά του Καναδά. Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη αναδείχθηκε σε ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ το 2018 από την Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ.

Προηγούμενο άρθροΜήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Ανδρέα Κτενά για την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021
Επόμενο άρθροΕπιστημονική Διημερίδα για την καλλιέργεια της άδουσας φωνής με νέες τεχνολογίες