Αρχική Top Stories Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου: Σύντομα η δημοπράτηση για την ανακατασκευή του Γηροκομείου...

Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου: Σύντομα η δημοπράτηση για την ανακατασκευή του Γηροκομείου Λευκάδας

0

Συνέντευξη  στην εφημερίδα  “Τα Νέα της Λευκάδας” παραχώρησε η  Περιφερειάρχης Ιονίων  Νήσων  κα Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου μιλώντας για όλα  τα  έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα , καθώς  και γι ‘ αυτά που δρομολογούνται στην  Περιφέρεια  δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση  σε αυτά που αφορύν τη Λευκάδα.

     Κυρία Περιφερειάρχη, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ποια τα μέτρα που θα λάβετε για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου στη δύσκολη αυτή συγκυρία που δημιουργήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού;

 “Δυστυχώς η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι εντελώς διαφορετική από όλες τις προηγούμενες και απόλυτα κρίσιμη. Τα σημάδια κρίσης και ανασφάλειας είναι εμφανή σε όλους τους κλάδους της αγοράς και στους εργαζόμενους, ενώ όλα έδειχναν ότι θα είχαμε μια πολύ καλή τουριστική περίοδοκαι ένα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ 324 επιπλέον νέες τουριστικές επιχειρήσεις στα Ιόνια Νησιά, οι οποίεςεπιχορηγούνται με 49.414.307 ευρώαπό το Ε.Π «Ιόνια Νησιά 2014-2020». Έτσι,μετά την απόφαση αυτή και τις τρεις προγενέστερες σχετικές αποφάσεις,το σύνολο των ενταγμένων Τουριστικών επενδύσεων που επιχορηγούνται στα Ιόνια Νησιά είναι 400 και ο συνολικός προϋπολογισμός επένδυσης από πόρους του Ε.Π. “Ιόνια Νησιά 2014-2020” ανέρχεται σε 61.780.770 ευρώ. Από τις 400 οι 153 έχουν έδρα τη Λευκάδα.

Τις συγχαίρω και θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξή τους.

Παράλληλα, προωθούμε την σύγχρονη εκπαίδευση για 500 ανέργους στα Ιόνια Νησιά, εκ των οποίων οι 100 θα είναι από τη Λευκάδα. Στόχος είναι να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα έχουν άμεση και θετική επίπτωση στην ενίσχυση του βιογραφικού τους και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Σήμερα, εν μέσω κρίσης είμαστε, σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο άνοιγμα των συνόρων αλλά και των αγορών και προετοιμαζόμαστε για να είμαστε χρήσιμοι στις επιχειρήσεις και το προσωπικό ως προς την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά και την προβολή των νησιών μας.

Ωστόσο, επειδή φέτος η κίνηση από το εξωτερικό θα είναι μειωμένη, στοχεύουμε και στην  προσέλκυση του εσωτερικού τουρισμού και του τουρισμού μεταξύ των νησιών. Βεβαίως  ο εσωτερικός τουρισμός δεν θα μπορέσει να καλύψει τη ζημία που θα έχουμε από την τραγική μείωση των ροών που θα έχουμε από το εξωτερικό, σίγουρα όμως θα μας δώσει μια σχετική ζωντάνια και το προωθούμε κι αυτό.

Προσπαθούμε δηλαδή να στρέψουμε με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον στα νησιά μας. Ειδικά για τη Λευκάδα και το Μεγανήσι σημαντική ήταν η πρόσφατη τουριστική προβολή από το κανάλι Alpha TV, όπου προσκαλέσαμε στην Λευκάδα, όπου με ζωντανές συνδέσεις και ρεπορτάζ πρόβαλλε επί μια εβδομάδα τις πολλαπλές πλευρές της Λευκάδας στις ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων του καναλιού. Θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες μας”.

 Μετά από όλη αυτή την ιστορία του κορωνοϊού το brandname του Ιονίου παραμένει ισχυρό;

“Αυτός ήταν ένας στόχος που καταφέραμε και πετύχαμε όλοι μαζί, ώστε σήμερα να στέλνουμε το μήνυμα της σοβαρής και ασφαλούς Περιφέρειας. Οι διακοπές στο Ιόνιο είναι μια ξεχωριστή εμπειρία  και εφόσονοι συνθήκες το επιτρέψουν θα αποτελέσουμε και φέτος κατεξοχήν προορισμούς επιλογής. Θα δώσουμε όμως «εξετάσεις» αν μπορούμε να προσαρμοστούμεεπιτυχώς στις  νέες συνθήκες πρόληψης σε όλα τα νησιά και να κερδίσουμε την συνεχή  αξιοπιστία από όλους τους εταίρους της διεθνούς και εγχώριας τουριστικής αγοράς.

Σε αυτό βοηθάει βεβαίως και η στελέχωση των νοσοκομείων μας , καθώς δημιουργούνται περισσότερες δικλείδες ασφαλείας σε υγειονομικό επίπεδο σε όλα τα νησιά. Στο Νοσοκομείο Λευκάδας έχουν αναλάβει καθήκοντα 52 νέοι νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό και συνολικά 3 επικουρικοί ιατροί, 1 ειδικευόμενος και 1 μόνιμος. Επιπλέον, στη Βασιλική προσλήφθηκαν μια νοσηλεύτρια και 1 άτομο διοικητικό προσωπικό, καθώς και 3 διασώστες στο ΕΚΑΒ Λευκάδας, ενώ αναμένονται τις επόμενες ημέρες 3 αγροτικοί γιατροί.

 Επομένως το brandnameτου Ιονίου όχι μόνο παραμένει ισχυρό, αλλά έχει ενδυναμωθεί μετά την πανδημία.Η πρόκληση σήμερα, όπως είπαμε, είναι να διατηρηθεί το καλό όνομα. Αυτό θα αποτελέσει παρακαταθήκη και για το μέλλον”.

  Την 1ηΜαΐου ξεκίνησε επίσημα και η αντιπυρική περίοδος; Τι ετοιμότητα υπάρχει από την Περιφέρεια;

“Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους άλλους φορείςγια την αντιπυρική περίοδο που εκτείνεται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Συνεδριάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα το ΣυντονιστικόΌργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ)τηςΠεριφερειακής Ενότητας Λευκάδας, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων για την προετοιμασία για τη θερινή περίοδο 2020 με θέμα τον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων, λόγω δασικών πυρκαγιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και τις δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμικά φαινόμενα.Ήδη έχω ορίσει θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Μηλιώτη για τον κεντρικό σχεδιασμό, λόγω των αρμοδιοτήτων και ευθυνών που έχει η Περιφέρεια για το τεράστιο θέμα της πολιτικής προστασίας.

Επιπλέον έχω δώσει εντολή στις Υπηρεσίες και στον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη σε συνεργασία με τους Χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες  για την σύνταξη του Περιφερειακού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών για φυσικές, τεχνολογικές καταστροφές και λοιπές απειλές (COVID 19).

Και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Ενεργοποιούμε με ταχύτατους ρυθμούς τα δυο Καινοτόμα Επιχειρησιακά Συστήματα Διαχείρισης των Σεισμικών Κινδύνων και Διαχείρισης Φυσικών Κινδύνων «Τηλέμαχος» και «Λαέρτης», έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, που είχαν αδρανήσει τις περασμένες χρονιές.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έρχεται πρωτοπόρος έναντι όλων των Περιφερειών της Ελλάδας στη δημιουργία ενός σχεδίου πρόληψης και δράσης σε θέματα πολιτικής προστασίας που μειώνει όσο το δυνατόν τον κίνδυνο και θωρακίζει την ασφάλεια πολιτών, φυσικού, πολιτιστικού περιβάλλοντος, δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας”.

Έργο πολύ σημαντικό για το Νυδρί είναι η ανάπλαση του κεντρικού δρόμου και το αγκυροβόλιο. Οι εργασίες διεκόπησαν απότομα λόγω της πανδημίας, ωστόσο σήμερα το έργο εξελίσσεται ομαλά. Τι περιμένετε ως όφελος από το έργο αυτό και το τουριστικό αγκυροβόλιο;

“Το Νυδρί αλλάζει μορφή και προοπτική. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καταφέραμε να επανεκινήσουμε το έργο της Ανάπλασης – Πεζοδρόμησης του κεντρικού δρόμου του Νυδρίου, το οποίο τέθηκε σε τροχιά υλοποίησηςεν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Έχουν ταλαιπωρηθεί οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αλλά το έργο προχωράει κανονικά και με την ολοκλήρωσή του θα προσδώσει μεγάλη αξία στην περιοχή και στον κάθε πολίτη.

Όσον αφορά το Τουριστικό Αγκυροβόλιο  στο Νυδρί είναι επίσης ένα σημαντικό έργο τουριστικής υποδομής, που θα δώσει αναπτυξιακή πνοή τόσο στην περιοχή όσο και σε ολόκληρη την Λευκάδα ως κατεξοχήν νησί θαλάσσιου τουρισμού.

Είναι έργο του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα – Ιταλία , έργο προϋπολογισμού 3,6 εκατομμύρια ευρώ.

Και εδώ πάλι καθοριστική για την ομαλή εξέλιξη του έργου ήταν η συμμετοχή μας στη συνάντηση εργασίας στο Μπάρι της Ιταλίας το Δεκέμβριο, διότι υπήρχε στασιμότητα και αδράνεια από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Από την ανάληψη των καθηκόντων μου είχα πολλά παράπονα από τους εταίρους μας για την απόλυτη καθυστέρηση των διαδικασιών υλοποίησης του έργου. Αλλάξαμε ευτυχώς τα πράγματα.

Υπεγράφη και η προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας”.

Δίνετε μεγάλη σημασία και στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου. Πως εξελίσσονται τα έργα για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στην Λευκάδα;

“Προχωρήσαμε σε επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού που αφορούν σε συντηρήσεις και αντικαταστάσεις στηθαίων, ενώ με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτώνμας ξεκίνησαν ασφαλτοστρώσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο με αφετηρία την Επαρχιακή οδό Λευκάδα-Βασιλική όπου αποτελεί τον βασικό οδικό άξονα του νησιού, ενώ έχει στρωθεί καινούργιος ασφαλτοτάπητας σε σημεία του δρόμου στη Λυγιά και στη Νικιάνα.

Το οδικό δίκτυο αποτελεί προτεραιότητά μας  για την ασφάλεια και την ανάπτυξη. Στις αρχές της εβδομάδας μάλιστα,υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση  με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Εγνατία Οδό Α.Ε., παρουσία του Υπουργού Μεταφορών κ.Κώστα Καραμανλήγια το έργο «Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – πρόγραμμα δράσεων βελτίωσης οδικής ασφάλειας σε τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου κυρίως των νήσων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λευκάδας και Ζακύνθου»,συνολικού προϋπολογισμού  30 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι ηταχεία υλοποίηση έργων βελτίωσης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η αξιοποίηση πόρων που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια για το λόγο αυτό στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δεν νοείται ποιότητα και ασφάλεια ζωής, όπως και τουριστική ανάπτυξη χωρίς σύγχρονο οδικό δίκτυο”.

 Υπάρχει αντίστοιχη πρόοδος εργασιών για τα υπόλοιπα έργα που έχετε στον προγραμματισμό σας, όπως είναι το Γηροκομείο;

“Η ανακατασκευή του Οίκου Πρόνοιας Λευκάδας, αποτελεί στόχο από την ανάληψη των καθηκόντων μας, διότι αφορά μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα συμπολιτών μας, την τρίτη ηλικία, οι οποίοι αξίζουν μια καλή και αξιοπρεπή ζωή σ’ ένα χώρο πλήρως ανακαινισμένο που θα δύναται να ανταποκριθεί απόλυτα στις ανάγκες τους. Είναι προς τιμήν των Λευκαδίων που το περιμένουν με ανυπομονησία.Καταφέραμε να ξεπεράσουμε εμπόδια και αντιξοότητες και πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι εγκρίθηκαν οι όροι και τα τεύχη δημοπράτησης και το έργο σύντομα θα δημοπρατηθεί. Σας υπενθυμίζουμε ότι είναι έργο ΕΣΠΑ 2014-2020 προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ”.

Δυο πολύ σημαντικά έργα για την περιοχή της Βασιλικής, η επισκευή του Γυμνασίου και η ολοκλήρωση του τουριστικού αγκυροβολίου, μπήκαν προσωρινά τουλάχιστον, σε αναμονή μετά την ακύρωση των διαγωνισμών. Τι απαντάτε σε όλους όσους σας επικρίνουν για την απόφαση αυτή και πότε θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης τα δυο αυτά έργα;

    “Τα έργα προς υλοποίηση πρέπει να έχουν ολοκληρωμένους φακέλους αλλιώς μένουν κολλημένα.Για να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση ξεκαθαρίζουμε ότι τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν αμέσως μόλις γίνουν σωστά οι διαδικασίες με τα επαρκή στοιχεία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η ακύρωση αυτών των διαγωνισμών, είναι μια τυπική διαδικασία , προκειμένου να διεξαχθούν όπως πρέπει. Είμαι αισιόδοξη, γιατί βούληση και των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης είναι η υλοποίηση των δυο έργων, της επισκευής δηλαδή του Γυμνασίου Βασιλικής και της ολοκλήρωσης του τουριστικού αγκυροβολίου. Η συνεργασία μας πρέπει να είναι συστηματική και σωστή σε όλα τα επίπεδα. Αυτό εξάλλου είναι που ενδιαφέρει και τους πολίτες. Η Βασιλική έχει χαρίσματα και πρέπει να αναπτυχθεί ανθρώπινα, αισθητικά και τουριστικά”.

 Με αφορμή την απελευθέρωση των μετακινήσεων η πλωτή Γέφυρα της Λευκάδας βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων και αντιδράσεων, καθώς ενώ αρχικά δεν εφαρμόστηκαν πλήρως τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων , όπως στα υπόλοιπα νησιά  στην συνέχεια με την άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση ως νησί και εξαιρέθηκε από την διαδικασία της ελεύθερης μετακίνησης. Τελικά η Λευκάδα θεωρείται νησί ή όχι;

“Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να βροντοφωνάξουμε για να πεισθούν κάποιοιότι η Λευκάδα είναι νησί και μάλιστα στην καρδιά του Ιονίου Πελάγους.

Έχει όμως παράλληλα και την γέφυρα, η οποία της δίνει την δυνατότητα να επικοινωνεί εύκολα με την ηπειρωτική Ελλάδα και να ωφελείται από την προσβασιμότητα, κάτι που δεν έχουν τα άλλα νησιά.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας για την προστασία από τον κορονοϊό ανεδείχθη αυτή η ειδική περίπτωση της Λευκάδας με την διαπεριφερειακή ζώνη εργασίας που διαθέτει και εξ αυτού την ανάγκη κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους από και προς Λευκάδα. Απεδείχθη ότι έγινε μεγάλη φασαρία σε τοπικό επίπεδο χωρίς να ληφθεί υπόψιν η ιδιαιτερότητα αυτή και τελικά πήγαν όλα καλά. Η γεωγραφική θέση και η διασυνδεσιμότητα της Λευκάδας αποτελούν πλεονεκτήματα που θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για να ενισχυθεί η επισκεψιμότητα στην Λευκάδα, το Μεγανήσι, στον Κάλαμο, στον Καστό και από τις γύρω περιοχές αλλά και τις μακρινότερες”.

Η σύσταση του νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων , είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ειδικά για τη Λευκάδα υπήρξεαναστάτωση, καθώς το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είχε διευθετηθεί. Θεωρείτε ότι η δημιουργία του Φορέα θα λύσει διαπαντός το τεράστιο ζήτημα με τα απορρίμματα, γιατί μέχρι σήμερα και οι προηγούμενοι σχεδιασμοί αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς.

   “Η προηγούμενη εμπειρία έδειξε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, καθώς δεν πάρθηκαν έγκαιρα γενναίες πολιτικές αποφάσεις που θα έλυναν το πρόβλημα μια και καλή. Ειδικά η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος έγιναν διεθνώς περίγελος με τις εικόνες ντροπής που έκαναν τον γύρο του κόσμου και σαφώς επηρέασαν τότε και τον τουρισμό, ενώ στην Λευκάδα ζήσατε κατά διαστήματα απαράδεκτες καταστάσεις επίσης. Τίποτα ακόμη δεν έχει διευθετηθεί. Σήμερα το αντιλαμβανόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Αυτό έρχεται να το αλλάξει η κυβέρνηση ψηφίζοντας τον νέο περιβαλλοντικό νόμο μέσα στον οποίο περιλαμβάνεται και η συγκρότηση του νέου Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Α.Ε. ΟΤΑ με εταίρους την Περιφέρεια 40% και τους Δήμους 60%, ώστε να συντονίσει τους στόχους και τις ευθύνεςόλων μαζί. Κι αυτό είναι το ζητούμενο για την Λευκάδα και για την Περιφέρεια στο σύνολό της, ώστε τα νησιά μας να αναδειχθούν σε τουριστικούς προορισμούς που δεν σκιάζονται από την ανικανότητα στη διαχείριση των απορριμμάτων και παράλληλα θα προστατεύσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ήδη τα επόμενα βήματα γίνονται άμεσα , καθώς έχω ζητήσει από όλους τους ΦΟΔΣΑ  την ακριβή καταγραφή του προσωπικού που έρχεται στον νέο Φορέα. Διότι οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν στον αέρα, οι μόνιμοι υπάλληλοι, θα έλθουν στον νέο Φορέα. Παράλληλα  σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είμαστε στην συγκρότηση των  τριμελών επιτροπών για την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων. Το επόμενο βήμα είναι η ιδρυτική γενική συνέλευση  των μετόχων του νέου Φορέα που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 15 Ιουνίου.

Ειδικά πάντως για τη Λευκάδαστον νέο νόμο έχει κατοχυρωθεί η προγραμματική σύμβασημεταξύ των Δήμων Λευκάδας, Μεγανησίου και Ακτίου Βόνιτσας για τη διαδημοτική συνεργασία συνδιαχείρισης στερεών αποβλήτων στο εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στη Λευκάδα και την υγειονομική ταφή του υπολείμματος στο ΧΥΤΥ Παλαίρου”.

Πηγή: Τα Νέα της Λευκάδας

Προηγούμενο άρθροΚυκλοφόρησε το νέο φύλλο της εφημερίδας “Τα Νέα της Λευκάδας”
Επόμενο άρθροΣυνάντηση εκπροσώπων της Ε.Ι.Ε.Τ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα