Αρχική Top Stories Σύλλογος Γονέων 2ου Γυμνασίου: “Το σχολείο μας αδικείται από την κατάληψη”

Σύλλογος Γονέων 2ου Γυμνασίου: “Το σχολείο μας αδικείται από την κατάληψη”

0

deftero-gymnasio-lykeio-lefkada-2o-gymnasio-lykeio

ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Λευκάδας θα ήθελε να δηλώσει ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας του είναι δίπλα στα παιδιά μας και στο σχολείο μας και έχει συνδράμει ουσιαστικά, αποτελεσματικά και πάντα συλλογικά.

Γι’ αυτό αισθανόμαστε μεγάλη τιμή της αναγνώρισης των έργων μας και των λόγων μας, κυρίως από τα παιδιά μας, αλλά και από την συντριπτική πλειοψηφία γονέων και καθηγητών.

Η ομαλή λειτουργία του σχολείου μας είναι καθήκον και ευθύνη όλων μας, με ρόλους διακριτούς και απόλυτα συγκεκριμένους.

Ο ρόλος της διοίκησης του σχολείου είναι επίσης διακριτός και καθοριστικός, ώστε να εκτελεί με συνέπεια και σύνεση, το πολυσύνθετο και απαιτητικό έργο του συγκερασμού της κοινωνίας των μαθητών, των γονέων και κηδεμόνων και των καθηγητών.

Αντίστοιχα ο ρόλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων είναι επικουρικός. Σε καμία δε περίπτωση οι γονείς και κηδεμόνες δεν εμπλέκονται στα διοικητικά του σχολείου, παρά μόνον όταν διαπιστώσουν παραβίαση των κανόνων λειτουργίας του, που δύναται να αποβούν σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και με επιπτώσεις στην ασφάλεια και στη μόρφωση των μαθητών. Πάντοτε όμως, η συμμετοχή των γονέων και κηδεμόνων είναι συμβουλευτική και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη διοίκηση του σχολείου.

Η διοίκηση του σχολείου γνωρίζει το χειρισμό και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων ανακύπτουν στην σχολική κοινότητα. Άλλωστε έχει και την κατά το νόμο ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την επίλυση οποιοδήποτε έκρυθμων καταστάσεων, με πνεύμα σύνεσης και συνεννόησης με τους μαθητές και τους καθηγητές.

Πιστεύουμε ότι θα συμμετέχουμε όλοι, με την υπευθυνότητα του ρόλου του ο καθένας, ώστε το σημαντικό έργο της παιδείας, να είναι συνεχές και με εξελικτική πορεία.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης του σχολείου μας, αλλά και μετά, αναδείχθηκαν αδυναμίες και τακτικές για την αποποίηση και τον αυθαίρετο καταλογισμό ευθυνών. Σε αυτή την αγωνία μας για τη σωστή λειτουργία του Δημόσιου Σχολείου, μεροληπτικά μας καταλογίστηκαν ανύπαρκτες ευθύνες.

Αυτό βεβαίως δεν βοηθά σε τίποτα, όταν μάλιστα ο νεανικός παρορμητισμός και μιμητισμός, έστω και καθ’ υπερβολή, είναι απόρροια χρόνιων προβλημάτων μιας δήθεν δημόσιας παιδείας, που νοσεί αφενός από ελλείψεις κονδυλίων, υλικοτεχνικών υποδομών και έμψυχου δυναμικού και αφετέρου από τη γιγάντωση της φροντιστηριακής παραπαιδείας.

Πρέπει όμως να πούμε, ότι το σχολείο μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με αξιοπρεπή καθημερινότητα και αδικείται από την κατάληψη, η οποία ήταν υπερβολική και επιπόλαια καταχρηστική.

Οι μαθητές όμως είναι παιδιά, έχουν ‘δικαίωμα’ να κάνουν ‘λάθη’, και οφείλουμε να βρούμε διαπαιδαγωγικούς τρόπους προσέγγισης και διαλόγου.

Ένας από αυτούς τους τρόπους και ίσως ο πιο ουσιαστικός είναι τα Σχολικά Συμβούλια. Θεσμός που ο νόμος προβλέπει να συνεδριάζει τρεις φορές το χρόνο υποχρεωτικά και αποτελείται από το σύλλογο διδασκόντων, το ΔΣ του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, τον εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Σχολική Επιτροπή και τους εκπροσώπους των μαθητικών κοινοτήτων. Το έργο του είναι η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου με κάθε πρόσφορο τρόπο, η καθιέρωση τρόπων επικοινωνίας διδασκόντων και οικογενειών των μαθητών κα του σχολικού περιβάλλοντος.

Εμείς ως σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, το ζητάμε επίμονα και επιτακτικά, από την αρχή της θητείας μας.

Είμαστε υπέρ της πρόληψης και κατά της βίαιης καταστολής και της αυτοδικίας. Το δηλώσαμε κατά τη διάρκεια της κατάληψης σε όλους τους τόνους. Το γνωρίζουν μαθητές – καθηγητές – γονείς.

Ως σύλλογος γονέων και κηδεμόνων γνωρίζουμε πολύ καλά τις υποχρεώσεις μας και την υπευθυνότητα του ρόλου μας.

Ελπίζουμε το δημόσιο ελληνικό σχολείο να λειτουργήσει κάποτε εύρυθμα, κοντά στην κοινωνία των μαθητών και να θέσει υψηλούς στόχους.

Επιπλέον, με το τέλος της θητείας μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους πίστεψαν στη μικρή συνδρομή – προσφορά μας, καθηγητές, μαθητές, γονείς και κηδεμόνες και σας καλούμε σε μια ουσιαστική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στις 28 Νοεμβρίου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6μ.μ..

Ελάτε να μιλήσουμε και να προβληματιστούμε γιατί

«Η παιδεία είναι ένα κληρονομηθέν χρέος».

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ.

Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Γυμνασίου Λευκάδας.

Προηγούμενο άρθροΑποτελεσματική η παρουσία της ΠΙΝ στην (32η) Philoxenia 2016
Επόμενο άρθροΕυχαριστήριο των επαγγελματιών της Βασιλικής